PDA

Zobacz pełną wersję : D300/ Canon 5D Mark I - Co lepsze pod reporterkę ?

avedon
08-07-2012, 22:31
Który wybór lepszy?
Miał ktos porównanie do pracy przy wyższych ISO ? Canon pełna klatka wiec powinien miec przez to teoretycznie mniejsze szumy a z drugiej strony to z tego co wiem starsza pucha do D300.

km79
08-07-2012, 22:54
D300 ma dużo lepszy AF natomiast jeśli chodzi o obrazek i o szumy to 5D wypada znacznie lepiej.

mOSAd
09-07-2012, 03:46
Reportaż można robić z zawodów szachowych, jeździeckich, z okopów w strefach wojennych, nocnej fiesty w południowym miasteczku, z imprezy w klubie techno, z ustawki między kibolami, skejtowania na poręczach. Do różnych celów różnie się sprzęt sprawdzi. Pojęcie "reporterka" jest niemal tak szerokie jak "fotografia".
km79 napisał pokrótce resztę.

dejote
09-07-2012, 09:26
D300 to baaardzo przestarzały sprzęt. 5D nie mark I odradzam. Słaby AF i kiepskie szumy. Bardziej 7D, D300s. Ale w tym porównaniu wydaje mi się że zabrakło niedocenianego w tej kwestii D7000. Szybki AF, 7kl/s, wysokie iso, dobrze radzi sobie w deszczu, błocie czy piachu.

czarekk
09-07-2012, 11:41
Przecież D300s to ta sama matryca co D300. Zmiany w sofcie. Tak słyszałem ale osobiście D300s w ręce nie miałem. Tutaj musieliby się wypowiedzieć właściciele D300 i D300s .

dinus
09-07-2012, 12:27
D300 to baaardzo przestarzały sprzęt. 5D nie mark I odradzam. Słaby AF i kiepskie szumy. Bardziej 7D, D300s. Ale w tym porównaniu wydaje mi się że zabrakło niedocenianego w tej kwestii D7000. Szybki AF, 7kl/s, wysokie iso, dobrze radzi sobie w deszczu, błocie czy piachu.

Przestarzały to jest Wartburg mojego wujka.

avedon,

Tak jak kolega pod Twoim wpisem wspomniał. Za D300 przemawia AF, dobre body do reporterki. 5D mark I ze względu na kiepski AF polecany jest do krajobrazu.

Pozdrawiam
d

mOSAd
09-07-2012, 12:58
D300 jest świetną konstrukcją pod względem mechanicznym i niezłą pod względem matrycy. Przestarzały? On za dziesięć lat będzie bardziej zaawansowany niż wszelkie konstrukcje amatorskie. Czas nie jest istotny. Istotne jest, co korpus potrafi i dla kogo został stworzony. A został zaprojektowany dla profesjonalistów i pod względem ergonomii jest niemal doskonały.

tmk_t
09-07-2012, 15:15
Który wybór lepszy?
Miał ktos porównanie do pracy przy wyższych ISO ? Canon pełna klatka wiec powinien miec przez to teoretycznie mniejsze szumy a z drugiej strony to z tego co wiem starsza pucha do D300.

napisz do czego konkretnie potrzebujesz to body, będzie łatwiej

avedon
09-07-2012, 17:46
Reportaże hmm... jak to ujać, może środowiskowe ? Do lampy nigdy nie byłem przekonany ( moze przez to ze nie umie z niej efektywnie korzystać ).
Tak wiec stosunkowo małe szumy przy wiekszym ISO to jedna z podstaw
Szybkość napewno też sie liczy.

Liczy sie dla mnie też szeroki kąt, wiec D300 ma cropa i tu dla niego minus.

dejote
09-07-2012, 20:17
D300 a D300s mają różnicę w pracy na wysokich czułościach i szumach - na korzyść d300s. Nie wiem czy ma inna matrycę czy nie. Ja D300s zamieniłem na D7000. Potrzebowałem pracy na wysokim ISO (6400+ to dla mnie norma, często pracuję w teatrze), a tu D7k sprawdza się znacznie lepiej. Za D300s przemawia zdecydowanie ergonomia, i lepszy bufor. Co do AF to ten w D7000 mam wrażenie że lepiej radzi sobie w trudnych warunkach oświetleniowych. Myślę że do środowiskowych reportaży D7000+14-24/2.8 będzie jak znalazł.

Jacek_Z
09-07-2012, 21:53
D300 a D300s mają różnicę w pracy na wysokich czułościach i szumach - na korzyść d300s. Nie wiem czy ma inna matrycę czy nie. .ma te sama i nie ma róznic w szumach. Przynajmniej w RAW. A w jpg w body - może i są, ale jak kto rlubi bez szumu to ustawi mocne odszumianie.

Reportaże hmm... jak to ujać, może środowiskowe ? Do lampy nigdy nie byłem przekonany ( moze przez to ze nie umie z niej efektywnie korzystać ).
Tak wiec stosunkowo małe szumy przy wiekszym ISO to jedna z podstaw
Szybkość napewno też sie liczy.małe szumy to zaleta 5D. Ale szybkość jest zdecydowanie po stronie D300. I to szybkość i sprawność AF jak i sporo więcej fps niż w canonie.

Liczy sie dla mnie też szeroki kąt, wiec D300 ma cropa i tu dla niego minus.Tak i nie. Zalezy ile masz kasy na szerokie kąty. Pod cropa masz np sigmę 10-20. Ostrą. Co masz pod pełna klatkę w canonie? By to zrównowazyc by się musiała ogniskowa zaczynac od 15 mm. No i nie ma nic podobnego. Sigma 12-24 jest mało ostra no i nie najlepiej "gada" z canonami. Crop tez się przydaje gdy chcemy się "pobawić" teleobiektywami.
W reporterce tak naprawdę FX nie za dużo daje poza jednym - mając duże piksele ma mniejsze szumy (generalizuję).
"Plastyka" FX się przydaje w takich tematach jak portret i tam gdzie trzeba malutkiej GO.

Polecam D300 ze względu na fps i sprawny autofocus. I absolutnie bezkonkurencyjne pokrycie całego pola punktami AF.

tmk_t
09-07-2012, 22:02
w 5D chcąc zyskać na AF musisz podpiąć lampe i ustawić w menu aparatu, że na tylko dawać przedbłysk dla sprawniejszego pomiaru i szybkości działania, w momencie strzału nie błyska więc wychodzi jak przy zastanym świetle
w D300 nie ma takiej potrzeby bo AF działa jak należy

MariuszJ
09-07-2012, 22:38
w 5D chcąc zyskać na AF musisz podpiąć lampe i ustawić w menu aparatu, że na tylko dawać przedbłysk dla sprawniejszego pomiaru i szybkości działania, w momencie strzału nie błyska więc wychodzi jak przy zastanym świetle
w D300 nie ma takiej potrzeby bo AF działa jak należy

5d ma całkiem szybki AF, zwykle nie on jest wąskim gardłem a napęd obiektywu. Więcej - moim zdaniem w słabym świetle SZYBCIEJ zatrzymuje pętlę ostrzenia niż D700. Problematyczne jest to, że przyzwoicie działa jedynie punkt centralny, że AF-servo (po nikonowemu AF-C) jest w większości wypadków nieużywalne, oraz to że AF daje stanowczo za często "fałszywki".

tmk_t
09-07-2012, 22:42
czyli w skrócie: by dorównac jakośćia i sprawnością AF w nikonie zkładamy lampeczke i śmiga
tu nie da sie inaczej, albo jest sprawny albo nie, dla mnie 'nie' dlatego sprzedałem, ale kumpel wykorzystuje patent z lampą i jest zadowolony

MariuszJ
09-07-2012, 23:20
czyli w skrócie: by dorównac jakośćia i sprawnością AF w nikonie zkładamy lampeczke i śmiga
tu nie da sie inaczej, albo jest sprawny albo nie, dla mnie 'nie' dlatego sprzedałem, ale kumpel wykorzystuje patent z lampą i jest zadowolony

Z mojego doświadczenia wynika, że AF w Canonie 5d jest (był: nie mam już) bardzo czuły na światło żarowe, a jeszcze bardziej na świetlówki. W zupełnych ciemnościach ostrzenie "na kratkę" z 580EXII było w 99% powtarzalne, wystarczyło jednak oświetlić obiekt światłem sztucznym i dostawał szału - czy ze wspomaganiem czy bez.

http://www.canon-board.info/showpost.php?p=869348&postcount=163

MaciekW
10-07-2012, 00:00
Ja miałem identyczny dylemat we wrześniu zeszłego roku - mam wolne dwa i pół kafla, kupić używane 5D, czy zmienić system i używane D300? Wybrałem to drugie i nie żałuję - AF, ergonomia i bufor dają radę. Piędziesiątka w portrecie i Tokina 11-16 jako UWA także dają radę. Szumy to nieco inna rzecz i w sumie jedyny wymiar, który nie daje rady i powód który skłania na przesiadkę na FF. No ale teraz, jeśli to nastąpi, to na pewno będzie to D700 a nie 5D I/II.

::ART::
10-07-2012, 14:15
Jako, że posiadałem C5D i teraz mam ND300 mogę stwierdzić jedno.
Szumy w C5D dużo niższe niż ND300 zwłaszcza dla wysokich wartości ISO.
AF w ND300 miażdży to co jest w C5D. Powierzchnia kadru w D300 można powiedzieć, że praktycznie cała pokryta jest punktami AF co przy szybkiej reporterce jest nie do zastąpienia. Dodatkowo dochodzi kwestia mikroregulacji której nie ma w 5D, a jak wiadomo tandem obiektyw+aparat w różnych warunkach oświetleniowych wypada różnie i często przydaje się mała korekta ustawień.
W 5D jedynie centralny punkt AF jest szybki i celny. Boczne wypadają dużo gorzej a w dodatku umieszczone są bardzo blisko centrum kadru.

Edit:
Jeszcze przypomniało mi się, że szybkostrzelność w D300 jest dużo większa a po podpięciu gripa jeszcze większa.

251kris
11-07-2012, 21:04
Szumy, szumy, a legendarne kolory, legendarna plastyka, legendarne wszystko:smile:
Sam mam D300, ale czuje, że musi być ziarnko prawdy w tej legendzie.

tmk_t
12-07-2012, 08:39
Dla mnie to wszystko jest niczym jeśli AF nie trafia i sam za mnie selekcjonuje zdjęcia

misio1399
12-07-2012, 22:39
w d300 nie trzeba przedmuchiwać gruszka.....