PDA

Zobacz pełną wersję : D90+85 1.8+ 35 1.8- test

BialyBST
04-07-2012, 23:37
Witam, chciałbym wam zaprezentować fotki do oceny działania AF na szkłach 85 1.8 G i 35 1.8G. Cały zestaw był kalibrowany w serwisie ( wcześniej wysyłałem samo body ale niestety nie dawało to zadowalających efektów). Warunki byly nastepujace, aparat na statywie wyzwalany wezykiem spustowym, miara która widać na zdjeciach była rozwinięta na max. czyli 5 m. Zdjecia z 85 były robione z odległosci ok. 9m oraz ok 6 Ostrzone zawsze na środkowe opakowanie. Zdjęcia z 35 były robione z odległości z ok.6 m 2.5m oraz blizej (widać na fotach). Ostrzone na srodkowa puche lub na osobe na zdjeciu.Kilka zdjeć z osobą jest robione z lampą. Niestety jpegi sa za duze zeby je wrzucic na imageshack wiec wrzucam spakowane na serwer.

http://wyslijto.pl/plik/maaqyzkcap <---- 85

http://wyslijto.pl/plik/l5smb4esdp <---- 35

Czekam na wasze opinie.

siwyozzman
05-07-2012, 00:16
Wg mnie dobrze jest... żebyś widział jak 35 tka działała na moich D90 to byś takich pytań nie zadawał:) Zrób trochę zdjęć ludziom z większej odległości czyli minimum 4-5m... Jeżeli będzie problem z celnością to będzie widać...ale nie rób testów bo można nerwicy dostać... moje uwagi to - nie używać flasha przy zdjęciach do oceny celności i ostrości oraz jeżeli robisz jpg to ustaw niższe wyostrzanie...masz ustawione na "7"

BialyBST
05-07-2012, 00:25
Flesha zalozylem tylko po to zeby sprawidzic jak smiga z wspomaganiem z lampy , reszta zdjec jest bez. Wyostrzanie celowo jest ustawione na 7 dlatego ze rawy mogą być mylące bo wyglądaja mdło. Najwieksze watpliwosci mam do 35 bo 85 raczej w punkt ale 35 czasem jakby troche przed. Zgłupiec można, chociaż jak tak patrze na kalulator głebi to 35 przy 6 m ma głebie całkowitą = 2.73 m wiec moze to jest mylące

ska
05-07-2012, 00:42
Jest jak najbardziej ok, zapomnij o tym bo zapomnisz zdjęć robić..

BialyBST
05-07-2012, 00:45
Wiecie aparat 4 razy kalibrowany w tym raz razem z tymi obiektywami wiec nie ma co sie dziwic ze juz sam zglupialem.

BialyBST
05-07-2012, 00:59
http://wyslijto.pl/plik/nid20n97qp Wrzucam rawy z bardziej "zyciowych" warunków.

siwyozzman
05-07-2012, 11:05
Podtrzymuje - jest ok - widzę że nawet na polu innym niż centralnym jest dobrze. Pierwsze zdjęcie AF-C dwa następne AF-S chociaż wszystkie ujęcia są statyczne więc to pierwsze ustawienie nieuzasadnione…Raczej nie nastawiaj się że w D90 będziesz miał dużą skuteczność na bocznych polach AF…chociaż pokazane przykłady wskazują na to że masz bardzo dobrze wyregulowany korpus… W moich dwóch egzemplarzach na bocznych polach było bardzo słabo a z 35/1.8 nawet na centralnym… Dlatego odpuść testowanie a fotografuj raczej z przekadrowywaniem na centralnym polu… Nie spodziewaj się idealnego działania na bocznych polach…to nie ta półka cenowa…tak samo śledzenie 3D … Nie mogę się powstrzymać od drobnej dygresji… dziewczyna na zdjęciach fajna (może to zwiększy ściągalność i ilość ocen celności :) ) ale jeżeli chodzi o doświetlanie flashem to słabo… zdalne wyzwalanie niewiele pomogło…znacznie lepiej byłoby bez dodatkowego światła choć z drugiej strony kiedyś trzeba się tego uczyć a to jak widać duża sztuka…Pozdrawiam!

BialyBST
05-07-2012, 14:05
Dzieki za opinie ;) te starzyly to tylko takie poczatkowe zeby poustawiac sobie.. Za dziewczyne tez dziekuje ;) tak sie składa ze jest moja hehe

BialyBST
05-07-2012, 14:59
Chyba jednak nie do konca wszystko jest ok z 35.

Celowane na ta tablice z digital camera.

http://img16.imageshack.us/img16/5779/dsc8054j.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/5628/dsc8052.jpg

i ostrzone przez live view http://img404.imageshack.us/img404/3079/dsc8053.jpg

siwyozzman
05-07-2012, 15:45
Na tych zdjęciach jest widoczny front focus - to fakt...dodatkowo widać to po kolorze aberracji - na zdjęciach ostrzonych fazowo są zielone a to oznacza że tablica jest za punktem ostrzenia... Cóż na zdjęciach z życia wziętych nie jest to tak widoczne... Nieraz pisałem na forum że D90+N35/1.8G nie lubią się nawzajem... są osoby które twierdzą że im taki zestaw działa dobrze...Nie chcę tego podważać ale często ludzie nie wiedzą co mają :) U mnie z odległości większej niż 2m zdjęć się robić nie dało...u mnie był monstrualny BF
Na D70s było bezproblemowo...Na D300 miodzio... Później na innym egzemplarzu D70s i innym N35/1.8G znowu miód malina :)
Dlatego ja bym na Twoim miejscu robił zdjęcia a nie walczył z serwisem...ja mam takie podejście że jak coś nie współgra ze sobą to sprzedaję oddzielnie... Kupuję następną sztukę... Wg mnie moduł AF z D200 który w tej puszce jest chwalony (z czym się do końca nie zgadzam...) w korpusach niższej klasy totalnie zawodzi... jeszcze w D80 było stosunkowo mało narzekań...później każda kolejna puszka z tym modułem ma problemy z celnością...
Albo się z tym pogodzisz i nauczysz z tym żyć (FF czasem działa nawet na korzyść przy obiektach zbliżających się do nas zwłaszcza że AF-S w tym szkle jest dosyć wolny...) lub zamienisz to szkło na N35/2.0 - będzie drożej, mniej kontrastowo i ostro za to szybciej i celniej...używałem tego zestawu i było ok chociaż przy świetle żarowym też były problemy a o używaniu bocznych punktów można było zapomnieć... Drugie rozwiązanie to wymiana D90 na D300(s)
W sumie to rozwiązanie bym polecał jeżeli tak się nie możesz pogodzić z ograniczeniami D90+N35/1.8G...
To szkło jest świetne - po różnych zawirowaniach sprzętowych używam go na D70s i jest to wspaniale do siebie pasujący duet...
Ze względów finansowych musiałem sprzedać D300 ale tak bardzo nie żałuję...trzeba się cieszyć fotografią samą w sobie a wysokiej klasy sprzęt nie jest do tego niezbędny...

BialyBST
05-07-2012, 15:59
Jutro wyjezdzam do grecji i jak bedzie mocno to dokuczało to po powrocie moze sprobuje wysłac do niemiec.. zobacze jeszcze. A co do d300s to jednak chyba juz troche bezsensu jest sie pakowac w ta puszke która ma juz troche lat ( ta sama matryca co d90 i to samo beznadziejne nagrywanie filmów).

siwyozzman
05-07-2012, 16:30
Jest to jakieś rozwiązanie – kalibracja za granicą. Chociaż i tak mam wątpliwości czy ten duet potrafi działać idealnie…może być tak że na różnych odległościach będą się pojawiały problemy…np. z bliska ok a z daleka problem lub na odwrót…być może błąd może serwis uśrednić ale jak oczekujesz idealnej pracy to może być problem… D300s ma rewelacyjną opinię jeżeli chodzi o układ AF… D300 czasem jest krytykowany ale to w porównaniu z D90 jest super celny korpus…jeżeli nie boisz się używanych to za 3tys zł spokojnie można kupić zadbany egzemplarz…. Myślę że tyle jest wart… To że matryca ta sama to fakt ale jednak cała reszta jest wyraźnie lepsza… jeżeli kupisz np.D5100 to owszem jakość obrazu jest rewelacyjna (miałem okazję przetestować egzemplarz kolegi – robi wrażenie – na 100 iso ogromny zapas w światłach i cieniach – na wysokim też zauważalnie lepiej niż D90…)tylko z AF mogą być te same problemy…. Jeżeli pojawi się następca D300s to jednak cena będzie 6-7 tys. złotych… Ja bym jednak wolał używane D700 jeżeli bym miał taką kwotę na body…

BialyBST
05-07-2012, 16:41
Nie no narazie nie planuje zmiany korpusu. Pożyjemy zobaczymy, a ktoś ma juz doswiadczenie z niemieckim serwisem? jest duzo lepszy niz ten nasz?