Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Grey.

noritsu-koki
04-07-2012, 21:39
Parę zdjęć na przywitanie się z forum.

Niezobowiązująca sesja na przetestowanie sprzętu, czyli typowe zdjęcia a'la baba w krzakach:

//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

mOSAd
05-07-2012, 01:03
Szaroburo i niepewnie komzycyjnie, w szczególności dwójka z pustką nad głową. Ciało w kolorze popiołu zmieszanego z błotem jakoś nie pobudza mojej estetyki za mocno. Brak jakiegoś choć minimalnego doświetlenia lub poszukania miejscówki z bardziej sprzyjającym i ciekawym światłem. Sama modelka i drzewo to ciut za mało.

noritsu-koki
05-07-2012, 01:54
w szczególności dwójka z pustką nad głową.

Nie widzę tam pustki, a nawet gdyby była, to nie wiem co w tym złego.

Brak jakiegoś choć minimalnego doświetlenia lub poszukania miejscówki z bardziej sprzyjającym i ciekawym światłem.

To była blenda i słoneczny dzień :D

Sama modelka i drzewo to ciut za mało.

Tak wygląda 99% zdjęć tutaj, stąd publikacja pół-żartem, stwierdziłem, że zdjęcie wmiesza się w tłum :D Zdjęcie z sesji testowej, przestrzelana rolka by zobaczyć czy sprzęt działa i jak szkło rysuje :D

mOSAd
05-07-2012, 02:04
Serio użyłeś tu blendy? Nie żartuj! A wypakowałeś z pokrowca? ;)
Serio to myślałem, że lekko przy wywołaniu twarz doświetlona lub w obróbce i tyle. Blendy naprawdę nie podejrzewałem.
Co do ilości miejsca nad głową, to dość prosty koncept - głowa pośrodku (pustego) kadru wygląda źle. I już. Po więcej - do podręczników zapraszam, bo nie ma co się powtarzać.

Szkło działa. Nic specjalnego jak na moje oko. I w tych warunkach. Za to wywołanie fatalne i tu bym szukał pierwszej pomocy. Aha, przykro, że zdjęcie się w tłum nie wmieszało jednak. ;)

Pienia
05-07-2012, 08:12
na co by tu się nie silić, zdjęcia są słabe zarówno kadrowo i obróbkowo...uroku modelki tez nie widać...

elanek
05-07-2012, 08:51
jedynka się nawet broni, trza by było trochę szlifnąć zdjęcie

noritsu-koki
05-07-2012, 11:08
Serio użyłeś tu blendy? Nie żartuj! A wypakowałeś z pokrowca? ;)

Biorąc pod uwagę, że zdjęcie jest robione pod światło, to raczej wyjąłem... Inaczej nawet przy takim rozmiarze negatywu by była czarna plama zamiast twarzy.

głowa pośrodku (pustego) kadru wygląda źle. I już. Po więcej - do podręczników zapraszam, bo nie ma co się powtarzać.

A ja zapraszam do oglądania większej ilości zdjęć, czytania mniej podręczników ;)

Za to wywołanie fatalne i tu bym szukał pierwszej pomocy.

Ten Ilford już drugi raz mi tak wychodzi z Rodinalem i nie widzę w tym nic fatalnego, zwłaszcza na odbitce wychodzi mega drobne ziarno i przejścia tonalne są baaardzo przyjemne. Bardzo ładnie się taki film odbija. Też lubię większy kontrast i następnym razem zastosuję nieco inne mieszanie, no ale masz prawo mówić, że Ci się nie podoba - Twoja wola. Każdy ma prawo ;)

Jak znasz dobre sposoby na wywojkę Hp5+ w R09 albo D76, bo tymi dysponuję, to chętnie posłucham.

mOSAd
05-07-2012, 15:21
Nie znam niestety. Analog to nie moja działka. :( Gdzieś tu jest analogowa część forum, tam spróbuj popytać.