PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90, czy Canon 600D

goldipl
03-07-2012, 11:26
Witam,
Przez 1,5 roku byłem użytkownikiem puszki Sony Alpha 500. Jestem fotografem-amatorem, czyste hobby, które sprawia mi radość w wolnym czasie:).
Zastanawiam się właśnie nad wyborem nowego aparatu, czytałem trochę o nowym modelu Nikona D3200, ale po głębszym rozeznaniu tematu stwierdziłem, że nie ma sensu pakować kasy w sprzęt, w którym stosowany jest tzw. chwyt marketingowy "o 24mpx, to pewnie dobry aparat, biorę...", a do filmowania się on nie przyda, z uwagi na to, że posiadam już kamerę. Po głowie "chodził" mi również Nikon D5100, ale jednak ciągle wracam do poczciwego D90, który może pochwalić się dobrą jakością zdjęć, małą ilością szumów i idealną proporcją jakość/cena.
Jedynie co wprawiło mnie w zakłopotanie to model Canona EOS 600D.
Czy ktoś posiadał owe aparaty, mógłby podzielić się wrażeniami/opiniami, jak się sprawuję 600D w stosunku do D90? (bo akurat jeśli chodzi o 600D to jestem zupełnie zielony, jedynie co to wkrótce 600D będę mógł przetestować, bo znajoma zakupiła właśnie ten model). Choć wpierw chciałbym zasięgnąć jakiejś rady od Was jeśli jest taka możliwość.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź i pomoc:)

Larry_Nash
03-07-2012, 12:26
Ja bym na Twoim miejscu zainteresował się*jednak D5100. Jest nowszy od D90 i tańszy, a matrycę ma z D7000 (który jest od niego 2 razy droższy). Sam stałem przed wyborem 600D vs. D5100, ale ta recenzja przekonała mnie ostatecznie do Nikona:

http://www.digitalreview.ca/content/Canon-Rebel-T3i-EOS-600D-Compared-to-Nikon-D5100.shtml

D5100 ma wiele przydatnych funkcji, których brakuje Canonowi - szczególnie dioda doświetlająca focusa (600D doświetla lampą błyskową *_*) i automatyczna korekcja dystorsji, która działa bardzo dobrze.

Tu masz jeszcze wyniki z DxOMark (chyba jedyny portal, który testuje aparaty, a właściwie matryce, tylko w oparciu o pliki RAW, więc można wykluczyć*jakąkolwiek subiektywność):

http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Nikon-D5100-DxOMark-Review/Nikon-D5100-vs-Canon-EOS-600D-the-dxomark-comparison

Do tego D5100 jest wygodniejszy w trzymaniu - uchwyt jest grubszy i pokryty gumą, a w 600D chudy jak w pierwszej lepszej 'małpce' i plastikowy.

Sorry, że tak trochę nie na temat, ale jeśli nie przeszkadza Ci brak drugiej rolki i drugiego LCD, to D5100 wydaje się być*we wszystkim lepszy od D90 (na 100% lepiej sprawuje się przy wysokim ISO), a do tego trochę*tańszy - za różnicę w cenie spokojnie kupisz np. jakiś*przyzwoity filtr polaryzacyjny.

A jeśli chodzi o D3200 to dobrze, że odrzuciłeś ten model. Nie mówię, że to zły aparat, ale taki trochę*idiotenkamera: 24 MPix na matrycy APS-C i przewodnik ekranowy dla początkujących - idealny dla osób które twierdzą, że lustrzanka służy do robienia zdjęć w lustrze. ;)

KamilM
03-07-2012, 12:36
Sorry, że tak trochę nie na temat, ale jeśli nie przeszkadza Ci brak drugiej rolki i drugiego LCD, to D5100 wydaje się być*we wszystkim lepszy od D90 (na 100% lepiej sprawuje się przy wysokim ISO), a do tego trochę*tańszy - za różnicę w cenie spokojnie kupisz np. jakiś*przyzwoity filtr polaryzacyjny.

... chyba zapomniałeś dodać, że często ważnym czynnikiem wyboru aparatu jest to, jak leży w ręku. Bez względu, czy ktoś ma duze dłonie, czy nie, po prostu ergonomia bądź dostęp do pewnych funkcji może być istotny.

Autorowi tematu polecam przejść się po sklepach i nie tyle co testować funkcje, a zobaczyć czy odpowiadają gabaryty i profil body.

Larry_Nash
03-07-2012, 12:45
@Up:
Przyznam, że nie zwróciłem na to uwagi ale zgadzam się w 100% - ja mam raczej palce pianisty, więc mojego D5100 trzyma mi się*całkiem wygodnie (czego nie mogę powiedzieć*o 600D - grip jest po prostu śmiesznie mały i trudno o pewny chwyt), ale jak ktoś*ma łapy jak niedźwiedź, to rzeczywiście powinien skierować się*w stronę*D90. ;)

BTW miałem kiedyś podobną historię*ze słuchawkami - kupiłem najlepsze studyjne Shure'y (nauszne) na jakie mnie było stać, a po miesiącu zamieniłem na trochę*gorzej grające, ale dużo wygodniejsze Sennheissery, które były po prostu wygodniejsze i nie spadały z głowy. Wygoda przede wszystkim. :D

KamilM
03-07-2012, 13:03
Ja mam duże dłonie i D5100 trzyma mi się raczej średnio :). Z drugiej strony, moja druga połowa ma niewielkie dłonie lecz w porównaniu z małym Pentaxem K-x, woli zdecydowanie D90.

Seria 400/450/500/550D jest dla mnie w ogóle nie do przyjęcia, choć nie wiem jakie by miały bebechy :). Natomiast z 600D nie miałem do czynienia, więc się nie wypowiadam.

WielkieC
03-07-2012, 13:08
ja lubie te porownania
canon 600d vs nikon d90 (http://snapsort.com/compare/Canon-600d-vs-Nikon_D90) -wygrywa d90
nikon d5100 vs nikon d90 (http://snapsort.com/compare/Nikon-D5100-vs-Nikon_D90) -wygrywa d5100
ale dla kogos kto chcialby sie powazniej zajac fotografia i bedzie potrzebowal pewnych opcji to wybor jest jeden d90 :)
z tego co pisales nie wyglada by d90 byl ci niezbedny , d5100 chyba by byl lepszym wyborem dla ciebie

Larry_Nash
03-07-2012, 13:11
Seria 400/450/500/550D jest dla mnie w ogóle nie do przyjęcia, choć nie wiem jakie by miały bebechy :). Natomiast z 600D nie miałem do czynienia, więc się nie wypowiadam.

600D to 550D z odchylanym ekranem i wyzwalaczem błysku (czy jak to się tam nazywa), poza tym nic się*prawie nie zmieniło.

goldipl
03-07-2012, 14:57
Dziękuję wszystkim za rady :)
Teraz pozostało mi się tylko wybrać do sklepu i zobaczyć jak aparat będzie leżał mi w dłoni, a wybór będzie między D5100, a D90.
Akurat z kupnem mi się nie śpieszy, więc czas do namysłu jest.
Pozdrawiam.

Edit:

Na jakimś forum/stronie wyczytałem, że modele nikona dzielą się na:
- D40... (dwucyfrowe) -> dla początkujących amatorów
- D90... (dwucyfrowe) -> dla zaawansowanych amatorów
- D7000... (czterocyfrowe) -> dla profesjonalistów

Jest w tym jakaś prawda, czy totalna głupota :P ?

Larry_Nash
03-07-2012, 15:21
@Up:
Głupota na pewno nie, tak to można w sumie systematyzować. Wikipedia podaje takie coś (zjedź na dół strony i rozwiń sobie belkę Nikon Digital SLR timeline (comparison)):

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Nikon_DSLR_cameras

Rafał_Sz
03-07-2012, 16:20
Z tym profesjonalnym D7000 to lekkie przegięcie :). Budżetowo brałbym D90, trochę bardziej na bogato używane D300 lub ostatecznie, bo najdrożej D7000. Tylko uwaga na mankamenty tego ostatniego, lubi sobie poleżeć w serwisie. ;)

brzezior
04-07-2012, 07:54
Na korzyść D90 przemawia jeszcze szybki dostęp do zmiany ISO i kilku innych parametrów - oprócz wyświetlacza i kółka. Jeżeli te 3 rzeczy uznasz za mało istotne, to 5100 wygrywa matrycą - czyli w sumie parametrem najważniejszym.

swiada
04-07-2012, 14:19
Na korzyść D90 przemawia jeszcze szybki dostęp do zmiany ISO i kilku innych parametrów - oprócz wyświetlacza i kółka. Jeżeli te 3 rzeczy uznasz za mało istotne, to 5100 wygrywa matrycą - czyli w sumie parametrem najważniejszym.

Ja bym jeszcze dodał CLS i auto FB

ska
05-07-2012, 01:09
Nikon ma fajną stałeczkę 50mm 1.8 na rynku wtórnym za 3 stówki można kupić. Canon też ma ale słaba jest :P

jatoja2
05-07-2012, 02:10
A ja Ci powiem że fajnie mieć to co znajomi bo możesz pożyczyć, zamienić szkła ;) Moje otoczenie ma C a ja N więc wszystko musiałem sam testować i wybrać optymalny sprzęt ;)

fotouśmieszek
05-07-2012, 20:43
mialem d90,mam d5100,pozbywam sie 600d,ktorego kupilem do filmowania.Omijaj wielkim kołem,obrazowanie fatalne,focenie w ruchu rowniez(niekorzystny stosunek fotek ostrych do poruszonych.Opcja filmowania dosc wygodna,ale obraz j/w.Jak kupisz nikona z kazdego bedziesz zadowolony.Oprzyrządowanie d90 wypasione,ale matryca d5100 super.Z tym,ze....tego nie zobaczysz jezeli nie pobawisz sie z miesiąc obydwiema puszkami,ale poco? :-) d5100 ma lepsza matryce,lepiej sobie radzi po ciemku ;P ale zalezy kto ma jakie priorytety.Matryca d90 tez jest swietna a juz zdecydowanie lepsza od 600d,gdzie definicja kolorow jest cieniutka.Konkluzja:tylko nikon,a ktory,to sam decyduj ;) OCZYwiscie te uwagi są subiektywne i oparte wyłącznie na foceniu tymi puszkami,nie na wynikach testow.pozdro;)