Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Wiktoria...
Witam.
Dawno nie pokazywałem swojej najstarszej córki (13 lat prawie) ;).
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/2-1.jpg
źródło (http://emi-com.pl/images/3006/2.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/3-1.jpg
źródło (http://emi-com.pl/images/3006/3.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/4-1.jpg
źródło (http://emi-com.pl/images/3006/4.jpg)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/5-1.jpg
źródło (http://emi-com.pl/images/3006/5.jpg)
1. Jakoś płasko wyszła, błyskane albo coś?
Najlepsze 2.
4 Chyba ostrość nie trafiona...
Jedynka najlepsza. Czwórka też całkiem fajna, ale zbyt upozowana i mina już przyklejona, wymęczona. Natomiast ładnie plastyczne zdjęcie. Na ekranach pewnie ciut za mało kontrastowe - na odbitce wyjdzie super. Skórę można trochę docieplić, bo choć wygląda bardzo naturalnie, to jednak ciut bardziej nasłoneczniona jest zwykle przyjemniejsza dla oka. Sam mam jednak często podobny problem, więc rozumiem.
Na dwa i trzy poza zawaliła sprawę. Coś innego i poziomy kadr by wyszedł o wiele przyjemniej.
Mosad dzięki za uwagi. :)
Jedynka najlepsza. Czwórka też całkiem fajna, ale zbyt upozowana i mina już przyklejona, wymęczona. Natomiast ładnie plastyczne zdjęcie. Na ekranach pewnie ciut za mało kontrastowe - na odbitce wyjdzie super. Skórę można trochę docieplić, bo choć wygląda bardzo naturalnie, to jednak ciut bardziej nasłoneczniona jest zwykle przyjemniejsza dla oka. Sam mam jednak często podobny problem, więc rozumiem.
Na dwa i trzy poza zawaliła sprawę. Coś innego i poziomy kadr by wyszedł o wiele przyjemniej.
Mosad, Ty guru opiniowania portretu piszesz takie rzeczy? Przecież to raczej, nie obrażając nikogo, zwykłe pstryki są niż zdjęcia zasługujące na opis w stylu "ładnie plastyczne" i "całkiem fajne". Jedziesz równo z ziemią dużo lepsze zdjęcia... jestem zaskoczony...
Pozdrawiam
Hmm.. Zwykłe pstryki powiadasz..??
Widzę, że mamy różne pojęcie w rozumowaniu twierdzenia "zwykłe pstryki".
Hmm.. Zwykłe pstryki powiadasz..??
Widzę, że mamy różne pojęcie w rozumowaniu twierdzenia "zwykłe pstryki".
Dokładnie tak twierdzę. Zwyczajnie: szału nie ma.... Kompaktem takie zrobisz bez problemu i do albumu.
pzdr.
To ja poproszę o taki kompakt :D
No... pstryki są, jak nic. Aby powstało zdjęcie musi być "pstryk" ;) 1 i 4 ładne. Dziecię wcale nie wygląda na swoje latka. Ładnie wyszło. Rzeczywiście warto dodać odrobinę cieplejszej tonacji skóry. Pierwsze prosi się o większy format na ścianie. Dwa środkowe zepsuła poza modelki. Dziewczynka się strasznie garbi. Radzę ostro dopilnować, będzie jak znalazł na stare lata córeczki.
Mosad, Ty guru opiniowania portretu piszesz takie rzeczy? Przecież to raczej, nie obrażając nikogo, zwykłe pstryki są niż zdjęcia zasługujące na opis w stylu "ładnie plastyczne" i "całkiem fajne". Jedziesz równo z ziemią dużo lepsze zdjęcia... jestem zaskoczony...
Pozdrawiam
Kroję komentarze na miarę. I na oczekiwany rezultat. Nie wszyscy aspirują do wystawiania zdjęć po galeriach oraz publikacji w komercyjnych albumach, czy kalendarzach. Wielokrotnie wystarczy nam porządnie wykonane zdjęcie pamiątkowe, na które bez problemu będziemy patrzyć przez kolejne dziesięciolecia. Dlatego dostosowuję poziom komentarza zarówno do aktualnego poziomu fotografa, jak i do roli zdjęcia, jaką ma ono pełnić.
A, skoro ja jestem "guru", to czemu mam wszystkich padawanów mieszać z błotem? Jednych trzeba zachęcać, innych karcić i motywować besztaniem. Czasem pokazać co się podoba, a przemilczeć wpadki. Są różne drogi do rozwoju. A komentuję jednak głównie pod autora, a dopiero w drugiej kolejności pod pozostałych, którzy mają chęć wczytywać się w moje wypociny.
A to, że są to zwykłe pstryki, to chyba komplement. Oznacza bowiem, że nie są to beznadziejne pstryki. ;) Wbrew pozorom sztuka uzyskania solidnych, zwykłych, niemal codziennych zdjęć, wcale nie jest taka powszechna. I nie, kompaktem nie zrobisz tego typu zdjęć. Nawet się nie zbliżysz do tego efektu. No chyba, że nie widzisz różnic. Wówczas jednak będzie nam trudno dyskutować, gdyż być może reprezentujemy różne poziomy wrażliwości.
I dlatego każdą Twoją wypowiedź Mosad - naprawdę szanuje. Czy pozytywna czy też nie.
Kroję komentarze na miarę. I na oczekiwany rezultat. Nie wszyscy aspirują do wystawiania zdjęć po galeriach oraz publikacji w komercyjnych albumach, czy kalendarzach. Wielokrotnie wystarczy nam porządnie wykonane zdjęcie pamiątkowe, na które bez problemu będziemy patrzyć przez kolejne dziesięciolecia. Dlatego dostosowuję poziom komentarza zarówno do aktualnego poziomu fotografa, jak i do roli zdjęcia, jaką ma ono pełnić.
A, skoro ja jestem "guru", to czemu mam wszystkich padawanów mieszać z błotem? Jednych trzeba zachęcać, innych karcić i motywować besztaniem. Czasem pokazać co się podoba, a przemilczeć wpadki. Są różne drogi do rozwoju. A komentuję jednak głównie pod autora, a dopiero w drugiej kolejności pod pozostałych, którzy mają chęć wczytywać się w moje wypociny.
A to, że są to zwykłe pstryki, to chyba komplement. Oznacza bowiem, że nie są to beznadziejne pstryki. ;) Wbrew pozorom sztuka uzyskania solidnych, zwykłych, niemal codziennych zdjęć, wcale nie jest taka powszechna. I nie, kompaktem nie zrobisz tego typu zdjęć. Nawet się nie zbliżysz do tego efektu. No chyba, że nie widzisz różnic. Wówczas jednak będzie nam trudno dyskutować, gdyż być może reprezentujemy różne poziomy wrażliwości.
Takie zdjęcia, jak te tutaj, można z pewnością zrobić czy to "FX i kilkoma szkiełkami" czy kompaktem. Oba przy dzisiejszych możliwościach jakie dają programy graficzne mogą być nie do odróżnienia i to bez względu na poziom wrażliwości ;)
To może des009 pokaż zdjęcie np 1 o podobnym zakresie i tonalnym i kolorystycznym, z tak małą GO z kompaktu - ale bez obróbki, a ja udostępnię rawa ze zdjęciem nr 1. ?
Mosad ładnie powiedział -"...kompaktem nie zrobisz tego typu zdjęć. Nawet się nie zbliżysz do tego efektu...". Są pewne ograniczenia, których się nie przeskoczy.
Ale tak poza tym - póki co ja pokazuję swoje zdjęcia i to lepsze i to gorsze (więcej tych drugich niestety ;) ) ale są, a Twoich nie widziałem jeszcze żadnych niestety.
To może des009 pokaż zdjęcie np 1 o podobnym zakresie i tonalnym i kolorystycznym, z tak małą GO z kompaktu - ale bez obróbki, a ja udostępnię rawa ze zdjęciem nr 1. ?
Mosad ładnie powiedział -"...kompaktem nie zrobisz tego typu zdjęć. Nawet się nie zbliżysz do tego efektu...". Są pewne ograniczenia, których się nie przeskoczy.
Ale tak poza tym - póki co ja pokazuję swoje zdjęcia i to lepsze i to gorsze (więcej tych drugich niestety ;) ) ale są, a Twoich nie widziałem jeszcze żadnych niestety.
Zamiast powtarzać głupoty ;) radzę pobawić się Canonem G12 czy Nikonem P7100 (chociaż ze wskazaniem na tego pierwszego) a bez obróbki dziś nie robi się nic... ;) co (jak widać błędnie) zakładałem, że wiesz.... ;)
A kto powiedział, że robię jakieś zdjęcia? :)
Tzn mam rozumieć, że nie robisz zdjęć ?
Czyli czysta teoria i zero praktyki ? :D
A wszędzie piszą, mówią itd, że teoria teorią ale to praktyka jest najważniejsza. :)
p.s.
a co do obróbki - chciałem tylko abyś pokazał mi zdjęcie z kompaktu o takich samych lub bardzo podobnych co zdjęcie prosto z lustrzanki :)
Ja nadal twierdzę, że moje zdjęcia nie są najlepsze. Ba - czasami nawet myślę, że nie są dobre.
Ale to właśnie praktyka uczy najbardziej a nie czytanie kolejnych książek, przeglądanie tutoriali itp.
Jedyne co to mogę podglądać innych i starać się niektórym choć trochę dorównać..
franz55 z des009 zgodze sie tylko co do G12- To dobry aparat. Szkoda, ze zapomnial ze jestesmy na forum a nie w ZPAF. Chyba go troche ponioslo przy wypowiadaniu swojej opini. Ja zgadzam sie z mOSAdem 1 jest OK
przecież nikt nie musi robić zdjęć żeby pozwalać mu je komentować ;-)
Takie zdjęcia, jak te tutaj, można z pewnością zrobić czy to "FX i kilkoma szkiełkami" czy kompaktem. Oba przy dzisiejszych możliwościach jakie dają programy graficzne mogą być nie do odróżnienia i to bez względu na poziom wrażliwości ;)
Nie, nie mogą. O ile możesz wybrać badziewny przykład zdjęcia wykonanego przy pomocy G12 plus soft i powtórzyć je bez problemu za pomocą lustrzanki, o tyle w drugą stronę to zwyczajnie nie zadziała nawet w 9,7% przypadków. Wiara w magiczną moc oprogramowania to cecha, z której rzeczywistość i praktyka szybko leczy.
@rycerz - ależ może i bardzo dobrze, że to robi.
Ale jednak zgodzisz się ze mną, że taka osoba jednak wiedzy praktycznej o robieniu zdjęć nie ma bo niby skąd ma mieć skoro ich nie robi. A więc ciężko wg mnie jest się wypowiadać w kwestii technicznej wykonywania zdjęć takiej osobie?
Tak jak pisałem wcześniej sama teoria to duużo za mało.
@Mosad - i znowu ładnie wszystko powiedziałeś. ;)
Nie, nie mogą. O ile możesz wybrać badziewny przykład zdjęcia wykonanego przy pomocy G12 plus soft i powtórzyć je bez problemu za pomocą lustrzanki, o tyle w drugą stronę to zwyczajnie nie zadziała nawet w 9,7% przypadków. Wiara w magiczną moc oprogramowania to cecha, z której rzeczywistość i praktyka szybko leczy.
Czary mary... dziś nie ma rzeczy niemożliwych. Zwłaszcza w dziedzinie fotografii co taki "szpecu" powinien to wiedzieć. ;) Mam wrażenie, że czujesz, iż wygłupiłeś się do czego zwyczajnie nie chcesz się przyznać i brniesz dalej pisząc swoje "laboraty"... ;)
@rycerz - ależ może i bardzo dobrze, że to robi.
Ale jednak zgodzisz się ze mną, że taka osoba jednak wiedzy praktycznej o robieniu zdjęć nie ma bo niby skąd ma mieć skoro ich nie robi. A więc ciężko wg mnie jest się wypowiadać w kwestii technicznej wykonywania zdjęć takiej osobie?
Tak jak pisałem wcześniej sama teoria to duużo za mało.
@Mosad - i znowu ładnie wszystko powiedziałeś. ;)
Dobra napisze wprost. Nie bierz tego tak do siebie. MOIM zdaniem po prostu, zdjęcia nadają się zwyczajnie do albumu i niczego nadzwyczajnego, niespotykanego w nich nie ma. Tyle. Przyjmij to do wiadomości i spokojnie fotografuj dalej, zamiast udowadniać mi swoją "rację". :)
Czary mary... dziś nie ma rzeczy niemożliwych. Zwłaszcza w dziedzinie fotografii co taki "szpecu" powinien to wiedzieć. ;) Mam wrażenie, że czujesz, iż wygłupiłeś się do czego zwyczajnie nie chcesz się przyznać i brniesz dalej pisząc swoje "laboraty"... ;)
No cóż, przy tak wielkiej ilości konkretów i poparcie dowodami tezy, że kompaktem można zrobić zdjęcie identyczne jak lustrzanką, pozostaje jedynie pochylić głowę i uznać rację objawioną. A wszyscy wydający tysiące złotych na wielokilogramowy sprzęt powinni zaopatrzyć się w tani kompakt plus PS-a i będzie super!
A tak by było bardziej konkretnie proponuję trochę poczytać o dynamice matryc, jakości oddania przejść tonalnych, wierności kolorów, o pracy w słabych warunkach, a nawet w dobrych, a także o tym, że udawanie małej głębi ostrości w programach graficznych często wychodzi nienaturalnie. Nie każda scena się też do tego nadaje. No ale taki "szpecu" powinien to wszystko wiedzieć. No, ale taki "szpecu" pewnie proponuje wszystkim kupno kompakta za kilka stówek, bo "panie, zrobi pan zdjęcia jak lustrzanką!".