PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] tylko tyle zostalo

mirekvampirek
01-07-2012, 15:22
wspomniany wczesniej, spontaniczny wypad z Piotrkiem, miala byc lawenda, ale nas nie wpuszczono na pole, wiec jak to Piotrek powiedzial - "cos trzeba robic" ;-)
to jest doslownie ostatnia klatka w drodze powrotnej do auta

zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img267.imageshack.us/i/reculverd81041ncf.jpg/)

pozdrawiam

Bartekkw
01-07-2012, 15:29
Dobre z klimatem. Kadr i kolor na plus

Duder
01-07-2012, 15:37
Ogólnie bardzo mi się podoba, jednak ta klinowata ciemność pośrodku trochę drażni, po prostu trochę jej za dużo, albo za bardzo kontrastuje z resztą. Jak już ciemno-klimatycznie, to troche za jasne kamulce i mury.

mirekvampirek
01-07-2012, 15:47
dude przyjmuję twój punkt widzenia ;-) kamulce podswietlone tym co sie od nieba odbiło już po zachodzie, a mury były oświetlone sztucznym światłem, trochę się spóźniłem 15 minut wczesniu było to bardziej wyrównane :-)

dzięki i pozdrawiam

Duder
01-07-2012, 16:21
Ale to takie drobiazgi tylko. Mury mi nie wadzą, nawet można powiedzieć, że przyciągają wzrok, co jest jak najbardziej korzystne. Natomiast przygasiłbym leciutko kamole, a dla równowagi dodał światła na niebie z lewej.

mirekvampirek
01-07-2012, 16:24
dzięki za podpowiedzi, jak to mówią, mądrego, przyjemnie posłuchać ;-)

Duder
01-07-2012, 16:29
Ty mi tu nie kadź. :-) Po prostu jak się patrzy kilka razy na niezłą fotę i coś nie do końca pasi, to się myśli i kombinuje, wyciągając wnioski również dla siebie.

mirekvampirek
01-07-2012, 16:41
Ty mi tu nie kadź. :-) Po prostu jak się patrzy kilka razy na niezłą fotę i coś nie do końca pasi, to się myśli i kombinuje, wyciągając wnioski również dla siebie.

ok to zrobmy tak, obejrzyj ja jescze raz ale po zachodzie slonca, albo zaciemnij pokoj na maxa i jezeli wtedy nadal bedzie za ciemno twoim zdaniem w tym klinie to ja to poprawie specjalnie dla ciebie ;-)

Sebastianito
01-07-2012, 16:46
Ciekawe ale... nie przepadam za tego typu kadrami... zbyt ciezko po prawej. Kolory jednak na plus!

Locter
01-07-2012, 17:15
Dla mnie "ciemnośc" jest w porządku, widze wszystkie detale, ale o najwazniejsze to zdjecie jest bardzo klarowne i ma dobra kolorystyke. Podoba sie.

Nikonozaur
01-07-2012, 17:50
Mi też się widzi w przedstawionej formie, elegancko jest. ;)

piotrm100
01-07-2012, 23:43
A jednak bylo co pokazac, ha!

mirekvampirek
02-07-2012, 00:48
dzięki za komenty,
seba wiem, kadr taki sobie, mi też ta prawa ciąży, jedyne co mogłem zrobić to wstawienie kamulca w ld, tak żeby stworzyć przekatna, ktora prowadzi do kościoła,

piotr pamiętasz jak ci mówiłem jeszcze jeden kadr, obiecuję i to jest ten kadr ;-)

pozdrawiam

jarekf34
02-07-2012, 09:49
Bardzo fajny fot z klimatem, przyjemne kolorki :)

Hoobie
02-07-2012, 10:26
Bardzo dobra, klimatyczna fota... fajny motwy, kadrowo przyjemnie, może faktycznie trochę ciężko z prawej, ale tego typu kadrowanie ma to do siebie i odpowiedni motyw, światło, klimat mogą tę ciężkość zrekompensować :)

P.S. Już z D800? Czyżbyś się doczekał? :D

mirekvampirek
02-07-2012, 10:44
Hubert tak, te kolory to zasluga owej bestji, bo tak ja nazywam ;-)
pozdrawiam

Hoobie
02-07-2012, 10:47
Hubert tak, te kolory to zasluga owej bestji, bo tak ja nazywam ;-)
pozdrawiam

Spodziewałem się takiej odpowiedzi...
Godna nazwa dla tej puszki :D

PABLOOK
04-07-2012, 15:27
Widzę, że się już dogadali ;).
Bardzo mi się podoba :).
Ale żeby Ci aż tak Mirku słodko nie było, to nad zamkiem bym jeszcze trochę popracował ;).

mirekvampirek
04-07-2012, 20:14
Bylo by mi nadwyraz milo, gdybys Pawle nad zamkiem popracowal ;-) ale wiedzac, ze sie to nie stanie, zapytam tylko nad czym konkretnie? :-)
pozdrawiam

PABLOOK
04-07-2012, 20:43
Bylo by mi nadwyraz milo, gdybys Pawle nad zamkiem popracowal ;-) ale wiedzac, ze sie to nie stanie, zapytam tylko nad czym konkretnie? :-)
pozdrawiam

Oj tam, oj tam Mirku ;). Ja tylko kcem, aby warsztat Twój jeszcze lepsiejszym był ;).
A tak bardziej poważnie, to rzeczą oczywistą jest, że taka perspektywa i szerokie spojrzenie zawsze będą rujnować geometrię i prawidłowe wymiary. Tutaj piony i poziomy jak najbardziej w porządku są, jedynie wieże zamczyska trochę różnistą wysokość posiadają ;). Na PM idzie wizja moja ;).

RobertSoul
04-07-2012, 21:27
Kolorki fajne :) co do kadru to już wiadomo. Całościowo bardzo fajne zdjęcie.
Takie pytanie moje jedno, czy ta pozostałość architektury jest czymś podświetlana ? Bo światełko widać skąd pada, a te mury są sporo doświetlone i zastanawiam się nad tym właśnie :)

mirekvampirek
04-07-2012, 21:39
Tak jak pisalem wczesniej, duzy halogen oswietlal ruine, spóźniłem się z 15/20 minut, wczesniej bylo to bardziej wyrownane, atakowalismy z drugiej strony i przy powrocie do auta zdecydowalem sie na ta klatke ;-)
pozdrawiam

ART69
05-07-2012, 10:50
Znam już z innego portalu i niezmiennie się podoba :-)

jacekz40
05-07-2012, 12:57
Jak widać na załączonym obrazku było ciut za późno - takie są fakty ;) ...ale, ale... Mirek pięknie się spisał, bo mimo tego wyciągnął ile się dało a może nawet więcej :) i nic tylko chwalić.

Adam Majchrzak
05-07-2012, 13:04
Bo ja wiem czy za późno? Nocne nadmorskie foty też mają swój urok. A ja bardzo lubię na długich czasach :)
No ale już chyba wszystko zostało napisane, więc sobie tylko popatrzę. 8)

Pozdrawiam!= ]

Duder
05-07-2012, 16:31
Tutaj piony i poziomy jak najbardziej w porządku są, jedynie wieże zamczyska trochę różnistą wysokość posiadają

Nie bardzo mogę się zgodzić z tą oceną. Jeśli miałbym jakieś wątpliwości to właśnie do pionów, które robią wrażenie leciutko wygiętych. Aż się dziwię, bo w tym miejscu kadru tak wyraźnych dystorsji poduszkowatych bym się nie spodziewał. Może te mury są krzywe rzeczywiscie? :-) Chyba że to efekt nadmiernego prostowania beczki? Natomiast różnica wysokości wież nie razi i wydaje się naturalna, wynikająca z ustawienia ścian pod kątem do obserwatora/obiektywu, choć pewnie nieco wyolbrzymiona przez jego szerokokątność(?) (nie wiem ile to mm).
P.S. Mirku co do ciemnego klina zdania nie zmieniłem, ale to tak już jest, że jeden na coś zwraca uwagę i go uwiera, a stu innych nie, więc się nie przejmywaj. :-)

mirekvampirek
05-07-2012, 16:49
Dude czekalem na twoj kolejny koment, czekalem i sie doczekalem, ale nie na temat o ktorym myslalem ;-) ale nieważne, musze jednak sie zgodzic z twoja ostatnia opinia, choc wydaje mi sie,ze wiem, skad Pawla sugestia na temat prostowania sie wziela, a wiec do rzeczy: aparat ustawiony byl w 2 poziomach, wiec piony powinny byc pionowe, na tyle, na ile szklo na to pozwala na 16mm, plaszczyzna sciany nie byla rownolegla do plaszczyzny matrycy, wiec roznica wysokosci wiez, wynika z perspektywy, a ze oko nie widzi bocznej sciany, bo jej tam po prostu nie bylo, mozg mysli, ze stoimy prostopadle i roznice wysokosci ocenia jako blad, mam nadzieje, ze nie zamieszalem, wydaje mi sie, ze to ma sens, oczywiscie moge sie mylic, jak cos to korygujta ;-)
pozdrawiam

edyta: o a jednak sie doczekalem na temat ;-)
i moze ciutke bym sie z toba dude zgodzil w tej kwestii :-D
pozdrawiam

AMI
05-07-2012, 16:54
Ciekawe ujęcie, podoba mi się podział kadru i jego przejrzystość a co przede wszystkim to klimat. Jednakże, te kamienie mocno przeważają na zdjęciu i jak by wychodzą zbytnio na pierwszy plan.

Pozdrawiam,
AMI

biegly
05-07-2012, 20:55
Zdjęcie z pomysłem wykorzystania architektury w krajobrazie!
Świetny kadr :)

Sebastianito
29-10-2012, 14:23
Mysle, ze warto odkopac... Mirku wypowiedz sie!

maniak666
29-10-2012, 14:32
Mysle, ze warto odkopac... Mirku wypowiedz sie!

Ciiiiii... Jeszcze nie dziś:wink:

mirekvampirek
29-10-2012, 21:10
dzięki seba.

a więc z nieukrywana przyjemnością mogę juz dzisiaj oficjalnie sie pochwalić, że zdjęcie to dostało sie i zostanie opublikowane w najnowszym albumie landscape photographer of the year 2012

pozdrawiam

jarekf34
29-10-2012, 21:15
No nic innego nie pozostaje jak tylko POGRATULOWAĆ ziomkowi :)

Nikonozaur
29-10-2012, 21:21
[...] landscape photographer of the year 2012 [...]

Tak mogli zostawić ;), ale i tak szczere gratulacje!

mirekvampirek
29-10-2012, 21:24
Tak mogli zostawić ;)

oj nie mogli, widzialem kilka zdjec z tegorocznej edycji i mam wrazenie ze moje jest tam przypadkiem ;-)
dziekuje

maniak666
29-10-2012, 21:37
No to jak już można, to też dołączę się do gratulacji i wirtualnie uścisnę grabę.

sirart
29-10-2012, 23:13
To i tu pogratuluje! Gratulacje!!!!!!

Adam Majchrzak
30-10-2012, 00:45
No bardzo fajnie! Graty!!! 8-)

Pozdrawiam! =]