Zobacz pełną wersję : Podmuch pociągów
MaryJane
23-06-2012, 00:27
Czy ktoś ma jakiś patent na stabilność całego sprzętu podczas focenia pociągów. Zrobiłam sobie ostatnio wycieczkę na pobliska stację. Czekam na pociąg, wszystko ustawione (próby dobrania odpowiednich parametrów). Jedzie... ale z taką szybkością, że poleciało kilka niestosownych słów. Pociąg przejechał z zawrotną prędkością. W ostatniej chwili zdążyłam złapać sprzęt. Przy następnym starałam się trzymać statyw mocno, ale co z tego skoro i mnie zwiewa.
Macie może doświadczenia z takimi cudami? Odsuwałam się, ale to nic nie dało, a przecież nie ma rzeczy niewykonalnych ;).
Przykład:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img707.imageshack.us/img707/2148/dsc3489o.jpg)
Jeśli masz solidny statyw, to podwieś na haku kolumny coś ciężkiego, np. torbę z piachem 5-10 kg. Można też popróbować pozostawić włączoną stabilizację, mimo że aparat na statywie. Można zrezygnować ze statywu, położyć się na peronie i umieścić aparat na worku z piaskiem lub grochem. Można użyć teleobiektywu i fotografować z takiej odległości, że żaden podmuch nie dojdzie.
malachowskim
23-06-2012, 10:22
ostatnie rozwiązanie najlepsze i najbezpieczniejsze....
MaryJane
23-06-2012, 16:02
Ok dzięki za odpowiedzi. W takim razie wypróbuję ostatnia opcję. Dzięki jeszcze raz. Peace
rafal1980
23-06-2012, 23:33
Te pociągi to chyba nie u nas w Polsce? Nigdy nie spotkałem się z podobnym problemem nawet przy zastosowaniu amatorskich statywów ;)
Więc albo spróbuj odsunąć nieco statyw od krawędzi peronu lub tak jak koledzy pisali, dociąż statyw workami z piaskiem, lub wręcz siłą własnego nacisku ;)
Jacenty Z.
29-06-2012, 23:47
Najlepiej odejść trochę dalej. Jak widać, może być trochę ciasnawo - w takiej sytuacji jak tu widać można chociażby przejść na drugą stronę toru, żeby objąć więcej łuku (legalnym przejściem, nie przez tory!).
Ale bezpieczeństwo przede wszystkim. Z pędzącego pociągu zawsze teoretycznie może się coś poluzować, wylać, posypać i Cię uszkodzić, pomijając już słownictwo maszynisty gdy widzi kogoś tak blisko (jeżeli w ogóle zdąży Cię zauważyć).
proponuję stanać dalej i użyć zoomu