Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Oszczędny w słowach Awatar MaryJane
    Miasto
    Zamość/Bridgwater

Lightbulb Podmuch pociągów

Czy ktoś ma jakiś patent na stabilność całego sprzętu podczas focenia pociągów. Zrobiłam sobie ostatnio wycieczkę na pobliska stację. Czekam na pociąg, wszystko ustawione (próby dobrania odpowiednich parametrów). Jedzie... ale z taką szybkością, że poleciało kilka niestosownych słów. Pociąg przejechał z zawrotną prędkością. W ostatniej chwili zdążyłam złapać sprzęt. Przy następnym starałam się trzymać statyw mocno, ale co z tego skoro i mnie zwiewa.
    Macie może doświadczenia z takimi cudami? Odsuwałam się, ale to nic nie dało, a przecież nie ma rzeczy niewykonalnych .
    Przykład:
    ''When you photograph people in color you photograph their clothes. But when you photograph people in black & white, you photograph their souls.''
    Ted Grant

Domyślnie

Jeśli masz solidny statyw, to podwieś na haku kolumny coś ciężkiego, np. torbę z piachem 5-10 kg. Można też popróbować pozostawić włączoną stabilizację, mimo że aparat na statywie. Można zrezygnować ze statywu, położyć się na peronie i umieścić aparat na worku z piaskiem lub grochem. Można użyć teleobiektywu i fotografować z takiej odległości, że żaden podmuch nie dojdzie.

Domyślnie

ostatnie rozwiązanie najlepsze i najbezpieczniejsze....

Oszczędny w słowach Awatar MaryJane
    Miasto
    Zamość/Bridgwater

Domyślnie

Ok dzięki za odpowiedzi. W takim razie wypróbuję ostatnia opcję. Dzięki jeszcze raz. Peace
    ''When you photograph people in color you photograph their clothes. But when you photograph people in black & white, you photograph their souls.''
    Ted Grant

Domyślnie

Te pociągi to chyba nie u nas w Polsce? Nigdy nie spotkałem się z podobnym problemem nawet przy zastosowaniu amatorskich statywów
    Więc albo spróbuj odsunąć nieco statyw od krawędzi peronu lub tak jak koledzy pisali, dociąż statyw workami z piaskiem, lub wręcz siłą własnego nacisku

Domyślnie

Najlepiej odejść trochę dalej. Jak widać, może być trochę ciasnawo - w takiej sytuacji jak tu widać można chociażby przejść na drugą stronę toru, żeby objąć więcej łuku (legalnym przejściem, nie przez tory!).

Ale bezpieczeństwo przede wszystkim. Z pędzącego pociągu zawsze teoretycznie może się coś poluzować, wylać, posypać i Cię uszkodzić, pomijając już słownictwo maszynisty gdy widzi kogoś tak blisko (jeżeli w ogóle zdąży Cię zauważyć).

Domyślnie

proponuję stanać dalej i użyć zoomu

Uprawnienia umieszczania postów