Zobacz pełną wersję : Alior Sync - ktos już ma?
No to "Goodby, Alior Goodbye"!
Ja się już nawet nie kwalifikuje - teraz wystarczyło trzymać te 1500 zł, a tak to już nie mam skąd im przelewać wynagrodzenia :(
Ehhh, a było tak miło.... szkoda że tak krótko (ale to było do przewidzenia).
Tutaj wiecej info o zmianach: http://konto.sync.pl/zmiany/
czy ten "zarobek" dziala takze, gdy firma placi za swoje transakcje? znaczy czy, gdy kupuje towar dla mojej firmy to tez dostane zwrot kasy?
o widze, ze po zmianach ten zwrot to nedza na maxa. w zasadzie temat zwrotow juz nieaktualny.
Przecież to było oczywiste, że to tylko kwestia czasu. I tak dziwi mnie strasznie rozmiar tego rozdawnictwa. Cel osiągnięty - nazbierali potężną bazę klientów, lada moment jeszcze bardziej "uproszczą zasady cash-back" i zlikwidują całkowicie, ponieważ nawet te 50zł miesięcznie to spore kwoty w takiej skali. Nie czarujmy się - warunki konta osobistego mają bardzo dobre i rzadko kto odejdzie do konkurencji bo nikt nie ma lepiej. Mi się podobają choćby gratisowe bankomaty na całym świecie. Nie muszę targać gotówki na najbliższą wyprawę, na której bankomatowe szaleństwa pewnikiem pochłonęłyby kilka stówek...
Zagraniczne bankomaty chyba 5zł od operacji. Tyle, że bez przewalutowania, jeśli masz subkonto walutowe.
Jak 5zł skoro piszą, że za darmo?
Gdzie?
Konto Walutowe
0 zł za konto i kartę debetową
5 zł za wypłatę z bankomatu za granicą
możliwość dokonywania płatności za granicą bez przewalutowania
cztery waluty do wyboru: euro, dolar amerykański, funt brytyjski, frank szwajcarski
Konto osobiste
Zwrot 5% wartości zakupów dokonanych w Internecie
0 zł za konto i kartę debetową - bez żadnych warunków
0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce
0 zł za krajowe przelewy internetowe – w tym co miesiąc 10 natychmiastowych!
nie ma wątpliwości, że ich oferta zbladła strasznie
najbardziej rozbawiła mnie szumna lokata na 5% - z limitem 10k ...
Gdzie?
Konto Walutowe
0 zł za konto i kartę debetową
5 zł za wypłatę z bankomatu za granicą
możliwość dokonywania płatności za granicą bez przewalutowania
cztery waluty do wyboru: euro, dolar amerykański, funt brytyjski, frank szwajcarski
Konto osobiste
Zwrot 5% wartości zakupów dokonanych w Internecie
0 zł za konto i kartę debetową - bez żadnych warunków
0 zł za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce
0 zł za krajowe przelewy internetowe – w tym co miesiąc 10 natychmiastowych!
Ma byc za darmo, ale od dnia wejscia nowych zasad czyli od czerwca z tego co pamietam.
Gdzie?
No przecież stoi na głównej ze zmianami
Nowości w ofercie:
"0zł za wypłaty z bankomatów na całym świecie dla posiadaczy konta osobistego"
qualin - od 1 kwietnia a nie czerwca. Od czerwca są zmieniane zasady zwrotów cash-back więc można jeszcze ich oskubać na parę ładnych stówek ;)
Ludzie... macie kilka postów wyżej linka do zmian, dużymi literami na kolorowym tle, czy tak trudno przeczytać tych kilka linijek czy już Was świąteczny leń złapał? :D
OK. Czyli dopiero będzie. Samo konto ma zalety i dopóki będzie za darmo, to nie zlikwiduję. Zatem zabiorę kartę na Maltę już 2 kwietnia.
Siona: Górny limit na lokaty o wyższym oprocentowaniu to standard. Ja już pozakładałem na całą najbliższą rodzinę :)
wynika, że mam za małą najbliższą rodzinę :/
...albo za dużo gotówki :D (ale ten problem można szybko i przyjemnie rozwiązać ;) )
No to koniec cash backu w syncu:
Szanowni Państwo,
informujemy, że od 1 kwietnia 2014 r. zmieniają się warunki korzystania z produktów Alior Sync.
Zmiany wprowadzane w "Taryfie Opłat i Prowizji Alior Sync" oraz "Regulaminie obsługi produktów Alior Sync" związane są z nowelizacją Ustawy o usługach płatniczych, która weszła w życie 1 stycznia 2014 r., i która znacząco ogranicza maksymalną stawkę opłaty interchange (dotychczas pokrywającej istotną część ponoszonych przez bank kosztów obsługi transakcji kartowych).
31 marca 2014 r. zakończy się program premiujący internetowe zakupy dokonywane kartami debetowymi i kredytowymi oraz za pośrednictwem usługi "Płacę z Alior Sync" (Cashback). Wycofanie programu pozwoli na utrzymanie atrakcyjnych warunków prowadzenia Konta osobistego w Alior Sync, które pozostanie jedynym kontem na rynku oferującym bezwarunkowe "0 zł" za: prowadzenie konta, wydanie i użytkowanie karty debetowej, wypłaty z bankomatów w Polsce i na świecie oraz krajowe przelewy internetowe (w złotych), w tym 10 przelewów natychmiastowych.
Pozostałe zmiany w "Taryfie Opłat i Prowizji Alior Sync" oraz "Regulaminie obsługi produktów Alior Sync" obejmują:
wprowadzenie do oferty nowych, mobilnych usług płatniczych: MasterCard Mobile oraz kart NFC
(o dokładnym terminie ich udostępnienia poinformujemy Państwa w oddzielnym komunikacie),
uszczegółowienie zasad przyjmowania i rozpatrywania reklamacji,
doprecyzowanie warunków korzystania z funkcjonalności PayPass™.
Jednocześnie informujemy, że trwają prace nad wprowadzeniem nowości w ofercie, o których poinformujemy Państwa niebawem.
Zmienione dokumenty znajdą Państwo na portalu http://www.sync.pl/ w sekcji Przydatne dokumenty. W razie pytań lub wątpliwości, prosimy o kontakt z infolinią Alior Sync pod numerem 19 506 lub z Wirtualnym Oddziałem.
Z poważaniem,
Zespół Alior Sync
Też właśnie przeczytałem.
Ktoś coś wie, co to za "drastyczne" zmiany w ustawie wprowadzono, że Alior musiał nam zabrać Cash Back? ;)
Dla mnie praktycznie Cash Back i tak już nie istniał, bo się nie kwalifikowałem, a teraz to już całkiem straciło dla mnie sens.
superkomornik
30-01-2014, 22:54
Ja też się nie kwalifikowałem a dostawałem odsetki, magia ;)
eristoff
30-01-2014, 23:24
A dla mnie sync ma inną wielką zaletę, jest to darmowe konto walutowe w $ do którego dostaje się darmową kartę debetową , którą można używać jak kredytówkę. Dla mnie ważne bo sporo kupuje w Chinach na aliexpress.com, 1949deal.com, pandawill.com. Kartę mam również dodaną do paypala i wtedy płacę bez prowizji paypala nawet na ebayu. Walutę wymieniam na internetowykantor.pl .
Jeszczę myślę nad kontem w funtach i teraz pytanie: gdzie w jakim banku mógłbym najtaniej wpłacić funty na konto w syncu. Pytałem w moim pekao s.a. to można wpłacać tylko na konto walutowe prowadzone u nich.
Ja sobie odpuściłem cashback, jak zrobili limit 200 zł rocznie.
Co do kont walutowych, to załóż sobie nie w sync, tylko przez kantor aliora (normalny Alior). Mają dużo lepsze kursy (a mam nawet zniżkę na internetowykantor).
Do każdego konta dają kartę, a przelewy walutowe są za darmo (za waluty kupione przez nich).
Jakby ktoś sobie chciał założyć, to może skorzystać z tego linku (https://kantor.aliorbank.pl/register/personal?recommendation=14QWRCWH63CC)
eristoff
31-01-2014, 00:47
Kursy $ -
Alior 3,1085/3,1322
Internetowy 3,1062/3,1362
Kursy sprzed chwili różnica tak minimalna że szkoda głowę sobie zawracać. A o wpłaty mi chodzi takie fizycznie żywą gotówkę w funtach na konto w syncu
Ale na frankach jest większa różnica.
Na pewno można wypłacić gotówkę z Aliora.
eristoff
07-03-2014, 08:12
To było do przewidzenia:
http://wyborcza.biz/finanse/1,105684,15580072,Z_polskiego_rynku_zniknie_marka_ Alior_Sync.html
No i doszło do przeistoczenia... T-Mobile przejął (czy połączył się z) Alior Sync:
http://www.rozwojtozmiana.sync.pl/?utm_source=cta&utm_medium=email&utm_campaign=20140411_TUB
Od jakiegos czasu nie uzywam konta wiec chyba trzeba je bedzie zlikwidowac. nie lubie rozowego koloru :P
Hehe, to mamy podobnie :D
Okropny jest ten nowy layout http://www.t-mobilebankowe.pl/
Nie jesteś politycznie poprawny ;)
Popieram MstrG (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=55972) - też mi ten nowy layout nie leży :(
kolorystycznie lipa - ale grunt by kasa się zgadzała. :)
Pozbyłem się wczoraj tego konta, a byłem z nim od początku.
Pierwsza sprawa - starałem się o pożyczkę, uwaga !!! 4 tysięcy złociszy na rok ... Przyzwyczajony do tego, że jak to mam w WBK klikam i po 15 sekundach mam kasę na koncie, nie spodziewałem się takiego obrotu sprawy, jaki zapamiętałem. Mianowicie, by mnie uwiarygodnić (mam konto od początku istnienia, regularne wpływy) poproszono mnie o zainstalowanie przeglądarki Chrome, tak, by konsultant mógł zdalnie wykonać zrzut ekranu, łącząc się z moim pulpitem, stanu konta w drugim banku ....
No ręce mi opadły. Nawet jeśli uznacie że jest to stadard, i nie jest to niebezpieczne rozwiązanie (łączenie się za pośrednictwem chroma z inną przeglądarką), to sama procedura mnie zniechęciła. Za 4 tysiaki .... Skończyło się tym, iż te pieniążki pożyczłem w WBK bez takich ceregieli.
Zamknięcie rachunku również nie odbyło się bez przygód, ponieważ weryfikacja mojej osoby przebiegła negatywnie. I za cholerę nie dowiesz się, na które pytanie odpowiadasz źle. Okazało się,iż naklejka zbliżeniowa, jak nie była aktywna, nie wchodzi w liczbę aktywnych kart płatniczych. Wystarczyło powiedzieć przy przedstawianiu pytania. Więc dla mnie problem nie jest z weryfikacją mojej osoby (bo w końcu wiem , gdzie mieszkam, jaki mam pesel, czy mam konto złotówkowe czy w walucie) ale na miłóść boską, można było po prostu podejść do tematu inaczej. Bo argumenty, iż nawet jak zadzwonię ponownie to będę tak samo się przedstawiać, bo tak samo się nazywam, nie trafiły. Moja weryfikacja przebiegła negatywnie i już. Bo nie wiedziałem czy naklejka zbliżeniowa wchodzi w stan aktywnych kart płatniczych.
Nie chcę już Sync, tym bardziej T-Mobile. Nie podoba mi się pojawianie się reklam podczas bankowania. Nie czuję się jakoś bezpiecznie z wyskakującymi reklamami.
Odkopię trochę temat, gdyż mój "ulubiony" bank - Mbank - od tego miesiąca wprowadził nową tabelę opłat i prowizji, która mówiąc delikatnie - nie do końca mnie zadawala.
Jeśli dobrze wyczytałem, opłata za kartę to teraz 6 zł/ms lub 300 zł wydane na transakcje bezgotówkowe.
Dla mnie to kwoty mało realne do wydania kartą, dlatego szukam alternatywy.
Niestety, nie dużo lepiej jest w T-Mobile, gdyż jak przeczytałem - też wprowadzili opłatę 6 zł, a 0 zł jest przy płatności min. 200 zł.
Czy ktoś zna jeszcze jakieś konto z darmowymi kartami płatniczymi?
gatewayfl
04-04-2015, 06:23
Chyba wszystkie banki idą w tym samym kierunku jeśli chodzi o karty i opłaty, ja dostałem pismo z Pekao S.A, że od 01 kwietnia wypłaty z bankomatów m.in: euro netu będą płatne i tylko firmowe w zasadzie zostają darmowe..
Też mnie mbank tym zdenerwował, myślę jednak że warunek spełnię bez problemu. Jednakże zacząłem się rozglądać i ciężko znaleźć jakąś darmową ofertę bankową. Sprawdź meritum bank.
elvis185
04-04-2015, 08:11
Jest jeszcze ing bank. Chociaż też tak różowo nie jest to sobie ja i moja rodzina bardzo chwalimy. W ing masz wszystkie bankomaty w Polsce za darmo-dlwygodnego największa zaleta, przelewy 0zl, brak minimalnych wpływów. Ale Trzeba karta w miesiącu zapłacić Łącznie 300 zł żeby uniknąć Opłaty 7zl.
Jeśli to Twoja jedyna karta, to trzeba się nauczyć płacenia nią wszędzie. Teraz można nawet w biedronce. Za darmo nie ma już prawie nigdzie. A zmieniać konto co pół roku nie jest za wygodnie.
Też racja, chyba będzie się trzeba do tego przyzwyczaić.
Nie chcę specjalnie zmieniać konta, bo musiałbym latać do Zus'u itp. zmieniać numery kont, ewentualnie zostawić samo konto bez karty a w innym banku z lepszą ofertą mieć kartę, jednak z tego co widzę to wszędzie tak jest - szkoda tylko, że w mBanku mają aż 300 zł a gdzie indziej po 200.
W mbanku możesz zmienić swoje ekonto na "konto z darmowymi bankomatami", wtedy limit będzie 200pln.
Szczerze mówiąc opłaty za konto i kartę, to niezły absurd. Wyobraźcie sobie, że ktoś do was podchodzi i mówi, że możecie wpłacać swoje pieniądze na jego konto... ale jeszcze musicie mu za tę łaskę zapłacić.
Nie absurd, a czyste złodziejstwo :) Obracają twoimi pieniędzmi i jeszcze każą ci za to płacić. Ale jaki masz wybór? Pieniądze do skarpety? ;)
Najgorsze jest to, że nie ma alternatywy.
Sądzę, że jakby im klienci zaczęli odpływać to może by zmienili zdanie.
Mi dali kiedyś taką promocję (do tej pory działa), że mam kartę za free, ale nie bardzo wiem do kiedy więc póki co siedzę cicho i szukam...
Nie absurd, a czyste złodziejstwo :) Obracają twoimi pieniędzmi i jeszcze każą ci za to płacić. Ale jaki masz wybór? Pieniądze do skarpety? ;)
Znaczna cześć klientów, która posiada rachunki bankowe to żadni klienci dla banków, gdyż nie posiadają specjalnie oszczędności, a jedynie bieżące wpływy, które konsumują od wypłaty do wypłaty, a bank nie ma specjalnie czym obracać
Jedyny sposób , żeby na nich zarobić to opłaty za prowadzenie rachunku, karty i prowizje ukryte w cenach towarów. A bank musi się jeszcze podzielić z "karcianymi firmami" i obsługującymi bankomaty.
No tak. Biedne banki. Wzruszyłem się ;)
No tak. Biedne banki. Wzruszyłem się ;)
Banki muszą zarabiać dla tych co trzymają dużo kasy w banku.
Jest jedna oferta za free - Smart Bank.
Nie znam go, dostałem takie info na FB i faktycznie, po przeczytaniu ich oferty wynika, że karta jest za free.
Miał ktoś styczność?
Nie wiem na co się oburzacie. Jak banki mają zarobić na kimś, dla kogo obrót rzędu 200zł to problem? Kiedyś wszystkie konta były płatne, przelewy też, nie wspominając o rocznej opłacie za kartę i prowizji od każdego zakupu. Chcecie konto za darmo, karty i przelewy za darmo? Wystarczy trochę wysiłku. Mi banki dopłacają kilkaset zł za to, że korzystam z ich usług (i nie mam tu na myśli odsetek). Nie jest to kilka tysięcy, które zarobiłem na Syncu i mBanku w dobrych czasach, ale zawsze to coś. Wystarczy 1000 zł miesięcznych wpływów, żeby być do przodu, bo to nie problem zamożności, tylko zaradności.
Ja odkąd pamiętam (pierwsze konto miałem w Millenium jako nastolatek, ale to pomijam) miałem konto w Mbanku (Izzykonto) i nigdy opłat nie było, ba, nawet Izzykonto było jakoś tam lekko oprocentowane (jakieś grosze).
Po ok. 14 latach użytkowania (w sumie to chyba jakoś zaraz jak się pojawił) trochę przykre, ale co zrobić.
Ja na Alior Sync'u też parę groszy zarobiłem jak był Cashback + parę złoty za założenie kont, ale to właśnie za tych "dobrych czasów".
Teraz tendencja się odwraca i to banki chcą trochę "odzyskać".
A powracając do tematu - słyszał ktoś coś o tym Smart Bank'u?
Mi banki dopłacają kilkaset zł za to, że korzystam z ich usług (i nie mam tu na myśli odsetek).
Opowiadaj! :-)
10% zwrotu za paliwo i spożywkę (max 40 zł miesięcznie na koncie).
Punkty lojalnościowe za zakupy kartą, wymieniane na bony gotówkowe lub paliwo. Jeden bank już to limituje, ale mBank nie. 50-300 zł miesięcznie
Do tego odsetki od pieniędzy za zakupy moją kartą dla innych. To nie moje pieniądze, więc nie liczę tego jak normalne odsetki.
Ja odkąd pamiętam (pierwsze konto miałem w Millenium jako nastolatek, ale to pomijam) miałem konto w Mbanku (Izzykonto) i nigdy opłat nie było, ba, nawet Izzykonto było jakoś tam lekko oprocentowane (jakieś grosze).
A powracając do tematu - słyszał ktoś coś o tym Smart Bank'u?
Młody jesteś.
http://samcik.blox.pl/2014/06/Pierwsza-recenzja-Banku-Smart-To-druga-rewolucja.html
A to już wiem chyba, o którym koncie mówisz.
A to już wiem chyba, o którym koncie mówisz.
Żadna tajemnica. http://www.getinonline.pl/konto-tanie-zakupy.html
Nie trzeba przelewać wynagrodzenia, wystarczy przelać z innego konta 1000zł, które można od razu wycofać. W praktyce zostawiam 500 zł, bo trzeba wydać kartą 400 zł, żeby konto było bezpłatne.
10% zwrotu za paliwo i spożywkę (max 40 zł miesięcznie na koncie).
Punkty lojalnościowe za zakupy kartą, wymieniane na bony gotówkowe lub paliwo. Jeden bank już to limituje, ale mBank nie. 50-300 zł miesięcznie
Do tego odsetki od pieniędzy za zakupy moją kartą dla innych. To nie moje pieniądze, więc nie liczę tego jak normalne odsetki.
Na wszelkich akcjach promocyjnych związanych z wydawaniem pieniędzy , korzyści mają na ogół ci, którzy pieniądza mają.
Niekoniecznie. Ja wydaję głównie nie moje pieniądze. Kupuję całej rodzinie i znajomym sprzęty przez internet. Oni mają taniej, a ja gotówkę i doskonałą historię kredytową. Pracuję w dużej firmie, gdzie zakup czegoś z allegro to mordęga (faktury proforma, przelewy itp), oferuję wtedy zakup swoją kartą i rozliczenie zaliczki. Czasami to przypadek, jak wtedy gdy na wspólnym wyjeździe organizator zbiera kasę na hotel i targa do recepcji 10 tys. w drobnych. Zapłaciłem kartą, a gotówkę ulokowałem na miesiąc (plus 0,6% za punkty).
Najlepszą alternatywą dla mBanku jest ... mBank.
Wypowiedz umowę i nic nie rób.
W ostatnich dniach wypowiedzenia zadzwoni do Ciebie kobieta starając się przekonać Cię do rezygnacji z decyzji.
Negocjuj warunki tak długo aż dostaniesz dożywotnio konto i karty bez opłat.
Ja wynegocjowałem nawet zwrot rocznych opłat za karty kredytowe bo miałem takie obciążenie w ostatnich dniach przed ich telefonem. Mnie to zajęło 7 minut.
eles
Odkopię trochę temat, gdyż mój "ulubiony" bank - Mbank - od tego miesiąca wprowadził nową tabelę opłat i prowizji, która mówiąc delikatnie - nie do końca mnie zadawala.
....
Niekoniecznie. Ja wydaję głównie nie moje pieniądze. Kupuję całej rodzinie i znajomym sprzęty przez internet. Oni mają taniej, a ja gotówkę i doskonałą historię kredytową. Pracuję w dużej firmie, gdzie zakup czegoś z allegro to mordęga (faktury proforma, przelewy itp), oferuję wtedy zakup swoją kartą i rozliczenie zaliczki. Czasami to przypadek, jak wtedy gdy na wspólnym wyjeździe organizator zbiera kasę na hotel i targa do recepcji 10 tys. w drobnych. Zapłaciłem kartą, a gotówkę ulokowałem na miesiąc (plus 0,6% za punkty).
Mini21 wydaje swoje.
To potwierdzam. Próbowałem kiedyś zrezygnować z karty w Millenium, której nie używałem od lat (już wcześniej miałem ją dożywotnio za darmo). Zadzwonili o dostałem zwrot 3% od wszystkich zakupów na 6 miesięcy. Teraz znowu leży.
Młody jesteś.
http://samcik.blox.pl/2014/06/Pierws...rewolucja.html (http://samcik.blox.pl/2014/06/Pierwsza-recenzja-Banku-Smart-To-druga-rewolucja.html)
Młody - już nie bardzo :wink:
Dzięki za link, zaraz poczytam.
W sumie fajna opcja u Ciebie z tymi zwrotami, ale "przepływ" pieniędzy to jest u Ciebie nie mały, u mnie to nie ma szans.
Zobaczymy, na razie jak widzę, to jeszcze mi opłat za kartę nie potrącają, więc siedzę i czekam, jak coś się pojawi to będę negocjował jak radzicie.
W sumie to szkoda, że się tak pośpieszyłem z Alior'em (T-Mobile) i zamiast samemu zrezygnować z karty mogłem zadzwonić żeby to oni zrobili - wtedy może by coś zaproponowali.
Mini21 wydaje swoje.
Wydaje, ale nie musi. Jeśli sam nie zrobi zakupów w sklepach spożywczych i podobnych, żeby wyrobić limit, to kto mu broni zrobić raz w miesiącu zakupy dla rodziny czy sąsiadki emerytki?
Pieniądze leżą na ulicy, trzeba tylko chcieć je podnieść. Mam znajomego, któremu czasami podsyłam okazje. Zwykle po pół roku pluje sobie w brodę, że nie skorzystał. Z ewidentnych okazji, które odpuścił mogę rzypomnieć takie
1. Wysłałem mu zaproszenie na pokaz drukarek Ricoh. Każdy kto się szybko zarejestrował, dostawał w prezencie prostą laserówkę. Udało mu się, ale nie przyszedł na pokaz. Bo nie uwierzył, że dostanie coś za darmo.
2. Wysłałem mu info, że w Makro dostanie netbooka i jeszcze zwrot 300 zł w podatkach. Wystarczy przez 2 lata używać karty kredytowej pewnego banku (karta za darmo, 1% zwrotu od zakupów). Nie pojechał, bo mu netbook nie był potrzebny. Dwa tygodnie później padł mu dysk w notebooku i musiał kupić nowy, taki sam jaki mógłby wyciągnąć z tego netbooka.
Odezwał się ten, który pofatygował się po drukarkę ;)
http://www.bph.pl/pl/klienci_indywidualni/konta_osobiste/lubie_to_konto
Takie coś znalazłem jeszcze. Wygląda interesująco.
Ale to tylko dla nowych z tego co kojarzę?