Zobacz pełną wersję : Dark D70s
Jako świeżo upieczony użytkownik Nikona mam takie pytanie:
Czy ten dark (http://www.audio-com.pl/Dark_D70s_400_+4.jpg) jest normalny, czy z moim egzemplarzem D70s coś jest niefajnie?
Sposób wykonania obrazka:
- ekspozycja manualna 30s +0EV, bez obiektywu, z firmowym dekielkiem na bagnecie, po zmroku, w pomieszczeniu minimalnie oświetlonym.
- ISO 400 (akurat takie miałem ustawione)
- format RAW, odczytany w Photoshopie z ustawieniem przy imporcie NEF-a: Auto Exposure. Ustawiona automatycznie wartość korekcji wynosiła +4 (maksymalna).
Zwłaszcza interesują mnie poziome pasy widoczne na całej wysokości kadru !
Trudno mi się w nich doszukać losowości, jaką powinna chyba się charakteryzować odpowiedź matrycy w takich warunkach ...
Oczywiście po ustawieniu korekcji przy imporcie na 0 obraz jest czarny ale po podciągnięciu cieni albo jasności jest znowu tak samo.
Proszę o opinię jakiegoś guru, który widział już wiele darków z D70-tki-s :)
pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum (bo to mój pierwszy post tutaj),
petrus
Norma - olej sprawę! W normalnych warunkach takie cudeńka nie mają prawa wyjść.
A czemu to mialo sluzyc ?
Bo mam ponad rok aparat a nie przyszlo mi do glowy zeby takie cuda wyczyniac...
A z obiektywem - bez dekielka - przy swietle tez tak sie dzieje ? :]
Chłopie - rób normalne zdjęcia i naświetlaj je prawidłowo. Mi też nieraz wychodzą lekkie pasy przy ciągnięciu rzędu +2EV z głębokiego niedoświetlenia. Najlepsze, co wtedy można zrobić - to kosz(alin).
Szkoda migawki na takie testy. Matryca na długich czasach szumi i tego nie ominiesz.
A skoro zrobiłeś zdjęcie czegoś czarnego (dekielek), to pozwól mu pozostać czarnym, a nie wyciągaj go do szarości. Bo jeszcze Cię tu okrzykną pikselowym szumofobem (jest nawet na to odpowiedni obrazek w dziale "Humor" :) )
Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć.
hehe... szczerze to poprawiłem sobie humor:) dzisiaj przed snem będę myślał nad testami mojego d70:) może zostawię go na noc w piekarniku i zobaczę jak szumi przy temperaturze 200 stopni i ISO 1600:) wstępnie mam obawy bo matryca może się nagrzać...:) a dla szumofobów to może opatentujcie chłodzenie matrycy ciekłym azotem. Powinno to poprawić jakość zdjęć :)
He, he, widzę, że sie nie zrozumieliśmy. Nie pytałem o szum jako taki, ale o jego strukturę (pasy).
A wy zaraz od szumofobów mnie przezywacie :)
Ale pytanie pozostaje otwarte.
petrus.
P.S. thor88 : współczuję :/
jest b. zle. aparat do wymiany. przeslij do serwisu razem z zalaczonym orazkiem. czas naprawy ok 21 dni. powinno sie poprawic, pasy beda pionowe...
swoja droga Twoje albumy ze zdjeciami musza byc pasjonujace skoro tematem naczelnym jest zdjecie dekla od obiektywu...
reasumujac - dzizes!!!! nastepny <pad>
tez zauwarzylem to zjawisko .. (pasy) ale po testach w normlanych warunkach ... (ow wymieniony wyrzej piekarnik "no nie mogłem się powstrzymac i musiałem to przetestowac" pasy zamieniły się na koła) a tak serio faktycznie u mnie pasy tez sa ale mam to w powarzaniu ..normalnie ich nie widac.
pozdrawiam.
normalna sprawa, aczkolwiek należy sprawdzić czy przy fotce w pionie pasy będą również poziome :twisted:
Juz 2-3 razy był taki temat
te poziome pasy to norma
wszyscy to maja
Po prostu trzeba sobie uświadomić, że do zdjęć dekielków od wewnątrz, najlepsze efekty uzyskamy stosując aparat analogowy....;) Nic nie będzie szumieć, nie zagrzeje się matryca...
Pozdrawiam
Widzisz, Petrus...? Ostrzegałem...
Dekielków nie fotografuję. Ale pasy też mam, co nie przeszkadza mi robić zdjęcia, które możesz zobaczyć na forum.
Petrus
zawsze podziwialem ludzi, ktorzy potrafia tracic czas na takie *******y. Mysle ze powinienes jeszcze sprobowac jak zachowa sie matryca twojego d 70s
-z zalozona biala klapka
-z roznymi kolorowymi
-z podpietym sloikiem po musztardzie ( konicznie z resztkami musztardy by wynik byl ciekawszy)
-z podpietym kalejdoskopem
- z zalozona zamiast klapki warstwa cienkiego papieru toaletowego w wersji recycling.
za kazdym razem efekty beda zapewne rozne od oczekiwanych - tych do ktorych przywyklismy w normalnej fotografii. Z pewnoscia wzbudzi to twoj niepokoj, wiec cel bedzie osiagniety!!!
pozdro
olo
Ja zastanawiam sie nad innym testem... Rzut pionowo w dół D80 z 3 piętra bloku mieszkalnego na beton. Chce sprawdzic solidnosc wykonania aparatow Nikona. Jesli nic sie nie stanie zostane przy D80, jak sie rozwali - kupie Canona 400D i nie polece nikomu Nikona :D
tak czytam te co poniektóre Wasze "mądre odpowiedzi" i powstrzymać się też nie mogę - ale od uśmiania się po pas z Waszego buraczanego cynizmu... Owszem, test i wątpliwości autora bywały w innych wątkach poruszane ale nie oznacza to , że trzeba robić z niego - a właściwie chyba z siebie - takie żenujące pośmiewisko ??
Zastanawia mnie jedna kwestia - gdyby z takim pytaniem pojawił się ktoś bardziej znany, utytułowany (czyt. z kilkoma tysiącami postów) - czy też bylibyście tacy mądrzy. Ja odpowiedź z wielomiesięcznych obserwacji zachowań na forum znam od dawna...
Trochę szacunku proszę - ilość postów w stopce nie przekłada się na ilość IQ jak wielu się tutaj wydaje.
pozdrawiam
sztefanek
10-03-2007, 11:52
Panowie,dajcie spokój!!!Każdy z nas kiedyś zaczynał i fascynował się aparatem,który krył w sobie wiele tajemnic.A odkrywanie ich jest bardzo fascynujące.Prawdę mówiąc już dawno zauważyłem paski na zdjęciach totalnie niedoświetlonych i myslałem,że są wynikiem niewłaściwego czyszczenia matrycy(mazy takie).Jednak przy normalnych warunkach oswietleniowych nie sa już zauważalne więc olałem problem.Dopiero teraz widzę,że to jest normalne,co mnie bardzo pociesza.Tzn:nie tylko ja tak mam :).Pozdrawiam.Aha.Ja na przykład uwielbiam robić eksperymenty za pomocą mego d50 i wcale nie uważam tego za jakieś zboczenie.
tak czytam te co poniektóre Wasze "mądre odpowiedzi" i powstrzymać się też nie mogę - ale od uśmiania się po pas z Waszego buraczanego cynizmu... Owszem, test i wątpliwości autora bywały w innych wątkach poruszane ale nie oznacza to , że trzeba robić z niego - a właściwie chyba z siebie - takie żenujące pośmiewisko ??
Zastanawia mnie jedna kwestia - gdyby z takim pytaniem pojawił się ktoś bardziej znany, utytułowany (czyt. z kilkoma tysiącami postów) - czy też bylibyście tacy mądrzy. Ja odpowiedź z wielomiesięcznych obserwacji zachowań na forum znam od dawna...
Trochę szacunku proszę - ilość postów w stopce nie przekłada się na ilość IQ jak wielu się tutaj wydaje.
pozdrawiam
Wyluzuj troche... Nikt nie obrazil w tym temacie autora - to po pierwsze. Po drugie bardzo szybko uzyskał odpowiedz, ze ma sie tym nie przejmowac i ze wszystko jest OK z jego aparatem. A to, ze podchodzisz do wszystkiego tak powaznie to juz inna sprawa.
nowart:
nikt nie obrazil nikogo za wyjatkiem ciebie
jesli ktos ma oczekiwac przeprosin to chyba my
cynizm nie jest obraza zas epitety tak.
to ze ktos uwaza ze problem jest kretynski i to napisal nie znaczy, ze masz prawo sie do niego odnosic niegrzecznie. chyba ze chciales sie koniecznie popisac i zaistniec - zerknalem na ilosc postow:-)
tak na powaznie nigdy nie patrze na ilosc postow a jedynie na sens wypowiedzi. tak samo bym napisal gdyby ten bezsensowny test zrobil na przyklad admin.
pozdrowienia
olo
Wyluzuj troche... Nikt nie obrazil w tym temacie autora - to po pierwsze. Po drugie bardzo szybko uzyskał odpowiedz, ze ma sie tym nie przejmowac i ze wszystko jest OK z jego aparatem. A to, ze podchodzisz do wszystkiego tak powaznie to juz inna sprawa.
Uwierz mi, jestem wyluzowany jak nigdy dotąd. Gdybys nie zauważył - nie piszę o obrażaniu autora tylko o okazaniu przez niektórych chociaż odrobiny szacunku dla jego wątpliwości i niewiedzy w tym akurat temacie. Jak widać mamy zgoła odmienne pojęcie szeroko rozumianej kultury osobistej...
Coraz częściej dziwi mnie do czego są zdolni ludzie ukrywający się za internetową anonimowością...
Petrus,
znasz juz odpowiedz. Ruszaj w piekny Poznan robic zdjecia, a potem razem je obejrzymy na forum. OK?
pozdrawiam
till
... i tym miłym akcentem zakończmy te bezsensowne wypowiedzi. ;)
pozdrawiam
No to może małe podsumowanie.
Dzięki za wszystkie rzeczowe odpowiedzi (6 sztuk na 21 - chyba nieźle).
Faktycznie nie przekopywałem się przez archiwa listy, co jest wykroczeniem przeciw netykiecie :)
Ale z drugiej strony moje pytanie było jedno a odpowiedzi ...
Czyżbym niechcący poruszył jakąś drażliwą kwestię ?
pozdrawiam serdecznie ale odpowiedzi na pytania będę szukał gdzie indziej ;)
Petrus
Jak widać mamy zgoła odmienne pojęcie szeroko rozumianej kultury osobistej...
Zrobiłes z igły widły i tyle. Sam autor jak widac, nie poczuł sie wcale urażony, Ty zas wielce sie obruszyłes...
Odpowiedz została udzielona b. szybko i potem kilka osob pozwoliło sobie na kilka mniej lub bardziej dowcipnych komentarzy i tyle... Nic wiecej.
Nie wiem w ktorym miejscu ktokolwiek wykazał brak kultury osobistej.
Ale z drugiej strony moje pytanie było jedno a odpowiedzi ...
Czyżbym niechcący poruszył jakąś drażliwą kwestię ?
pozdrawiam serdecznie ale odpowiedzi na pytania będę szukał gdzie indziej ;)
Petrus
Ja się ani nie obruszyłem, ani nie uraziłem bo nie ze mnie zrobiliście pośmiewicho więc generalnie mi to lotto. Drażnią mnie tylko czasem odpowiedzi wielu zgromadzonych tu profesjonalistów na - banalne i proste czasem - zapytania nowych forumowiczów.
Sam autor nie poczuł się wcale urażony...?
Prze3mo, posiadając choćby minimum umiejętności czytania między wierszami można dojść do zgoła odmiennych wniosków...
możemy się tak kłócić na następnych kilkudziesięciu stronach więc dajmy sobie spokój. peace ;)
Drażnią mnie tylko czasem odpowiedzi wielu zgromadzonych tu profesjonalistów na - banalne i proste czasem - zapytania nowych forumowiczów.
Czasem wynika to z tego, ze dany temat byl poruszany wczesniej wiele razy i wystarczyło poszukac...
Innym razem, ze zamiast robic "normalne" zdjecia ludzie robią zdjecia dekielków, ustawiaja parametry puszki, ktorych NIGDY sie nie uzywa w fotografii i narzekają, ze szumi itd...itd...
Stad czasem podirytowanie starszych forumowiczow i nie dziwie im sie.
Bardziej osobiscie bardziej drażnią ubliżające teksty np. w kierunku posiadaczy Nikona D40. To ostatnio juz plaga, co ciekawe wygłaszają je np. posiadacze D50. Żenada.
możemy się tak kłócić na następnych kilkudziesięciu stronach więc dajmy sobie spokój. peace ;)
Tez mi sie tak wydaje, pozdro :)
End OT
1. ciekawość - rzecz ludzka
2. "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi"
moze kolega chciałby porobic zdjęcia...ciemności, ot cóż. idąc dalej tym tropem odpowiedzi nie będą już tak oczywiste.
np. zdjęcia gwiazd, tam takie czasy jak cos koło 30s w góre lecą. ciekaw jestem jak wówczas zachowałby się aparat.
1. ciekawość - rzecz ludzka
2. "nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi"
Wiem, bracie, ale jesteśmy w mniejszości :)
Widziałeś jak mnie przyjęli w tej grupie, hehe (chociaż nie wszyscy :))
Nie robiłbym zdjęć w Astronomii na nośniku cyfrowym, chyba, że z ciekawości właśnie. Nie te rozdzielczości i nie te S/N.
pozdrowienia,
Petrus
Widziałeś jak mnie przyjęli w tej grupie, hehe (chociaż nie wszyscy :))
Nie przejmuj się, Kolego. Wdepnąłeś z kontrowersyjnym tematem. Zapewniam Cię, że to nic osobistego. Rób swoje i zobaczysz, że nikt Ci tu skalpu nie zdejmie.
Pozdrawiam.