Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Dark D70s

Domyślnie Dark D70s

Jako świeżo upieczony użytkownik Nikona mam takie pytanie:
    Czy ten dark (http://www.audio-com.pl/Dark_D70s_400_+4.jpg) jest normalny, czy z moim egzemplarzem D70s coś jest niefajnie?
    Sposób wykonania obrazka:
    - ekspozycja manualna 30s +0EV, bez obiektywu, z firmowym dekielkiem na bagnecie, po zmroku, w pomieszczeniu minimalnie oświetlonym.
    - ISO 400 (akurat takie miałem ustawione)
    - format RAW, odczytany w Photoshopie z ustawieniem przy imporcie NEF-a: Auto Exposure. Ustawiona automatycznie wartość korekcji wynosiła +4 (maksymalna).

Zwłaszcza interesują mnie poziome pasy widoczne na całej wysokości kadru !
    Trudno mi się w nich doszukać losowości, jaką powinna chyba się charakteryzować odpowiedź matrycy w takich warunkach ...

Oczywiście po ustawieniu korekcji przy imporcie na 0 obraz jest czarny ale po podciągnięciu cieni albo jasności jest znowu tak samo.

Proszę o opinię jakiegoś guru, który widział już wiele darków z D70-tki-s
    pozdrawiam wszystkich uczestników tego forum (bo to mój pierwszy post tutaj),
    petrus

Domyślnie

Norma - olej sprawę! W normalnych warunkach takie cudeńka nie mają prawa wyjść.
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Domyślnie

A czemu to mialo sluzyc ?
    Bo mam ponad rok aparat a nie przyszlo mi do glowy zeby takie cuda wyczyniac...
    A z obiektywem - bez dekielka - przy swietle tez tak sie dzieje ? :]

Domyślnie

Chłopie - rób normalne zdjęcia i naświetlaj je prawidłowo. Mi też nieraz wychodzą lekkie pasy przy ciągnięciu rzędu +2EV z głębokiego niedoświetlenia. Najlepsze, co wtedy można zrobić - to kosz(alin).
    Szkoda migawki na takie testy. Matryca na długich czasach szumi i tego nie ominiesz.
    A skoro zrobiłeś zdjęcie czegoś czarnego (dekielek), to pozwól mu pozostać czarnym, a nie wyciągaj go do szarości. Bo jeszcze Cię tu okrzykną pikselowym szumofobem (jest nawet na to odpowiedni obrazek w dziale "Humor" )
    Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

hehe... szczerze to poprawiłem sobie humor dzisiaj przed snem będę myślał nad testami mojego d70 może zostawię go na noc w piekarniku i zobaczę jak szumi przy temperaturze 200 stopni i ISO 1600 wstępnie mam obawy bo matryca może się nagrzać... a dla szumofobów to może opatentujcie chłodzenie matrycy ciekłym azotem. Powinno to poprawić jakość zdjęć
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

He, he, widzę, że sie nie zrozumieliśmy. Nie pytałem o szum jako taki, ale o jego strukturę (pasy).
    A wy zaraz od szumofobów mnie przezywacie
    Ale pytanie pozostaje otwarte.
    petrus.

P.S. thor88 : współczuję :/

Domyślnie

jest b. zle. aparat do wymiany. przeslij do serwisu razem z zalaczonym orazkiem. czas naprawy ok 21 dni. powinno sie poprawic, pasy beda pionowe...

swoja droga Twoje albumy ze zdjeciami musza byc pasjonujace skoro tematem naczelnym jest zdjecie dekla od obiektywu...

reasumujac - dzizes!!!! nastepny <pad>

Domyślnie

tez zauwarzylem to zjawisko .. (pasy) ale po testach w normlanych warunkach ... (ow wymieniony wyrzej piekarnik "no nie mogłem się powstrzymac i musiałem to przetestowac" pasy zamieniły się na koła) a tak serio faktycznie u mnie pasy tez sa ale mam to w powarzaniu ..normalnie ich nie widac.

pozdrawiam.
    Michał 'andar' Wargin :: www.andar.pol.pl
    D300, MB-D10, D70s N18-70, N50 1.8D, N70-200 2.8 VR, SB800, SC-29, torby/sakwy DOMKE

Domyślnie

normalna sprawa, aczkolwiek należy sprawdzić czy przy fotce w pionie pasy będą również poziome
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Juz 2-3 razy był taki temat
    te poziome pasy to norma
    wszyscy to maja
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów