Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Klify Moheru
ostrytux
21-06-2012, 00:02
Do fotografii cyfrowej z Irlandii muszę dojrzeć a raczej nadrobić zaległości zarówno czasowe jak i troszkę się podszkolić w obróbce!
Jako że fotografią analogową radzę sobie znacznie lepiej ;) :D pokażę coś najpierw z otwojry :)
Spojrzenie przez camerę obskurę na to jakże fantastycznie miejsce, mówiąc krótko Klif Moheru widziany okiem kamery otworkowej :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img28.imageshack.us/img28/6410/irpinhole01.jpg)
Parametry:
- ekwiwalent przysłony - f/100
- otworek 0,25mm
- ogniskowa 35mm
- format 6x9
- czas naświetlania 1:20
- materiał światłoczuły Velvia 100
- drewniany aparat otworkowy własnej konstrukcji
p.s.
Te fiolety w cieniach to normalka dla Velvi :)
Pozdrawiam serdecznie.
ech......dla mnie to mile wspomnienie....
Podziwiam twoja pasje i naprawde chyle czola, ale slowa "podszkolic w obrobce" mogles pominac:D:D:D
Nikonozaur
21-06-2012, 08:45
Porównują co innych fotografii z otworka ta jest super, jest szczegół, kolory i takie tam. Szkoda, że pogoda za bardzo nie chciała współpracować - efekt z pewnością byłby jeszcze lepszy, ale i tak nie ma co marudzić. ;)
żółto-czarny
21-06-2012, 10:32
Ostrytux, z dużą chęcią przeniosę się w analogowe czasy w Twoich kolejnych wątkach :D Ciekawi mnie, co może wyjść z takiego sprzętu w różnych warunkach świetlnych i na różnych materiałach.
Rallynitros
21-06-2012, 10:34
Powiem ci szczerze nie myślałem, że wyjdzie to tak fajnie :) ,ale fajnie by było zobaczyć set z tych wszystkich analogów którymi tam pstrykałeś ;)
pozdrawiam i chylę czoła nad wykonaniem zdjęcia jak i samej puchy, może jeszcze dzisiaj pokażę innym Twoją "dziurkę" (bez skojarzeń, czyt. camera obskura) w dziale "My w plenerze"
pozdrawiam!
No mistrzu otworka, dałeś czadu. Ciekawym jak to się prezentuje na papierze.
ostrytux
22-06-2012, 18:59
Ciekawym jak to się prezentuje na papierze.
Na papierze to jest zupełnie inny wymiar tej fotografii, zyskuje ten namacalny pazur i zarazem miękkość, którą tak ciężko w sieci oddać!
Domyślam się :D , robiłeś na A4 czy czym większym?
Inne, fajne, bo otworowe spojrzenie na moherowe klify :).
Ja sie zastanawiam czemu ostry tak malo dajesz "otworkow" tym bardziej ze cyfra robisz cuda :) Urozmaicenie by jakies bylo przynajmniej. Mi sie fotografia bardzo podoba, tez by, sie czyms takim zajal, tyle ze ja dziecko cyfry jestem niestety.
Jak ktoś ma talent to i otworkiem zrobi cudo.
Pilnie się przyglądam...:shock:
ostrytux
23-06-2012, 10:56
Domyślam się :D , robiłeś na A4 czy czym większym?
Jacku robiłem najpierw wglądówki, potem powieszenie 10x15 (najbardziej je lubię + passe-partout 18x24) mam też 20x30 i 30x40 :)
Ja sie zastanawiam czemu ostry tak malo dajesz "otworkow" ...
Robię to rzadko bo wiem że dla większości pejzażystów to jest bardziej ciekawostka :) ale obiecuję że będę od czasu do czasu coś wstawiał, bo otworki popełniam na okrągło :)