Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] "pod kapeluszem"
fotoMichal
17-06-2012, 10:24
kolejne podejście do tematu pionowych kardów w górach, zdjęcie bez obróbki prosto z puszki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.fototatry.pl/puszki.jpg)
z puszki? a to niebo to co? wygląda jak potraktowane surface blur'em ;)
Jestem nowy na tym forum. Bardzo mi się podoba ten kadr. Sadzę, że ten pion pasuje do tego widoku. Jestem zwolennikiem zdjęć prosto z "puszki" ( bez przetwarzania, podrasowania itp ) ,dlatego mówię "super".
fotoMichal
17-06-2012, 13:30
z puszki? a to niebo to co? wygląda jak potraktowane surface blur'em ;)
filtr polaryzacyjny Marumi
JaroPienza
17-06-2012, 15:17
Zdjęcie raczej turystyczno - albumowe, ale to na pewno wiesz :)
Adam Majchrzak
17-06-2012, 23:15
Szkoda, że nie zrobiłeś więcej takich pionów, bo byłaby ciekawa panorama. Naturalne kolory na plus, ale zdecydowanie warto przysiąść i delikatnie dopieścić ten pion. ...no i słoneczko już trochę wysoko było... :razz:
Pozdrawiam! =]
krzysztofz24
19-06-2012, 11:51
O dobry pion w gorach ciezko;-). Nie bardzo rozumiem czemu "prosto z puszki"
No, puszka w sumie dala rade:-).
Ale jakby naswietlic np 03-05 EV do dolu. Niebo by mialo o wiele wiecej informacji w swiatlach. A dol by mozna bez problemu wyciagnac w postprocesie.
Ogolnie zdjecie zle nie jest(ale tez nie porywa), szkoda ze takie ostre swiatlo.
Widziałem jak odpoczywaliście na Iwaniackiej Przełęczy;) fototatry.pl na koszulce
Ładne foto:)
Michale, dlaczego przysłona f/3.5 ?
fotoMichal
19-06-2012, 15:00
Widziałem jak odpoczywaliście na Iwaniackiej Przełęczy;) fototatry.pl na koszulce
Ładne foto:)
czyli koszulka działa prawidłowo :)
Michale, dlaczego przysłona f/3.5 ?
szczerze, to nie zwróciłem na to uwagi. A jaką przysłonę proponujesz? f/7.1 ?
czyli koszulka działa prawidłowo :)
na to wygląda;) wrzuciłem jedno z moich zdjęć z tego samego dnia, jednak nie cieszy się zbyt dużą popularnościa
szczerze, to nie zwróciłem na to uwagi. A jaką przysłonę proponujesz? f/7.1 ?
Generalnie przy tak dobrym oświetleniu chyba dobrze byłoby zejść tak z czasem by nie poruszyć obrazu (1/125 1/100) ISO jak najmniejsze a przysłona sama wyjdzie ;)
Sprawdź w plenerze, zmieniając przysłonę i zobacz na komputerze efekty zwłaszcza pierwszego planu, ale też i ostrości w oddali.
fotoMichal
20-06-2012, 12:05
Generalnie przy tak dobrym oświetleniu chyba dobrze byłoby zejść tak z czasem by nie poruszyć obrazu (1/125 1/100) ISO jak najmniejsze a przysłona sama wyjdzie ;)
Sprawdź w plenerze, zmieniając przysłonę i zobacz na komputerze efekty zwłaszcza pierwszego planu, ale też i ostrości w oddali.
1/100 ?! aż tak stabilnych rąk nie mam :D
animatrix
23-06-2012, 12:06
1/100 przy tej ogniskowej to chyba nie problem z ostrym zdjęciem :) Spokojnie mogłeś przymknąć kompensację podnieść o te 1/3 i puszka ustawiłaby się na 1/250 np. No wiesz ja bym tak zrobił ;p
Dołączając się do dyskusji o przysłonach przy krajobrazach - imo warto znać przysłonę, przy której nasz obiektyw jest najostrzejszy i jej używać, do tego obliczyć sobie hiperfokalną dla tej przysłony i można ruszać w plener :)
Fotka prezentuje się pozytywnie, szczególnie że bez obróbki