Zobacz pełną wersję : Karta do D70
januszteli
09-03-2007, 18:43
Witam!
Czy ktos z Was moze uzywa takiej karty w D70?
http://allegro.pl/item172002318_sandisk_cf_1gb_extreme_iii_fvat_tylk o_oryginal_.html
Jak najbardziej. 1 GB i 2 GB. Polecam. O ile naprawdę oryginalna. Sposób odróżnienia od podróbek znajdziesz na forum.
Ale czy D70 wykorzystuje cały potencjał tej karty??
Gdzieś czytałem, że D70 nie ma takich możliwości zapisu i odczytu z taką prędkością?
Czyżby ktoś wprowadził mnie w błąd?
bears_company
09-03-2007, 20:08
Ka korzystam z PQI 2 Gb 120x i nie narzekam Scan Disc jest troche przereklamowany i 50% ceny to nazwa. A czy wart odokładać jedynie podnoszac wydajnośc o przelicznik 10 Raczejn nei ma sensu bo tego i tak sie nie zauważy
Aha to te Extremy III to mają prędkość 120x ?
To i ja takiej używam.
Tyle się o niej naczytałem, że myślałem, że to jakiś demon (szybkości oczywiście) :oops:
Nie wiem ile dokładnie kosztuje ta karta, ale ja 2 gb mało znanej firmy kupiłem za 120-130 zł i nie narzekam, a z kieszenie sporo mniej ubyło.
Scan Disc jest troche przereklamowany
Tej firmy nie znam, o której piszesz ("Scan Disk"). Ja używam SanDisk.
W aparacie faktycznie trudno Ci będzie zauważyć jakąkolwiek różnicę. Jednak karty tego producenta są wzorcowymi w wielu testach aparatów (np. http://www.dpreview.com/reviews/nikond2x/page12.asp).
Różnicę zauważysz przy kopiowaniu dużej ilości zdjęć przy użyciu czytnika zewnętrznego, obsługującego (i osprzęt komputera) standard USB2.0.
bears_company
09-03-2007, 20:30
W aparacie faktycznie trudno Ci będzie zauważyć jakąkolwiek różnicę. Jednak karty tego producenta są wzorcowymi w wielu testach aparatów (np. http://www.dpreview.com/reviews/nikond2x/page12.asp).
Różnicę zauważysz przy kopiowaniu dużej ilości zdjęć przy użyciu czytnika zewnętrznego, obsługującego (i osprzęt komputera) standard USB2.0.[/QUOTE]
Powiedz mi które karty Cf nei są robione pod USB 2 ?? Oczywiscie rosyjskie wynalazki odpadają. A jesli chodzi o testy to zobacz kto je sponsorował i zastanów sie nad ich wiarygodnością !!!!
Ja nie mówie że SanDisc jest zła- jednakże wybitnie wyróżniająca sie też nie jest.!!!
Valdek_Tychy
09-03-2007, 20:38
Ka korzystam z PQI 2 Gb 120x i nie narzekam Scan Disc jest troche przereklamowany i 50% ceny to nazwa. A czy wart odokładać jedynie podnoszac wydajnośc o przelicznik 10 Raczejn nei ma sensu bo tego i tak sie nie zauważy
Bez obrazy ale to już lekka przesada.
Poza tym SanDisk to pewność,że któregoś dnia nie stracisz zdjęć tylko dlatego,że nie kupiłeś jakiegoś niemarkowego badziewia.Wiem co mówię bo z kart które miałem poszły się ..... dwa emteki i jeden kingston natomiast mam 5 szt. sandisk'ów i chodzą jak należy.Różnicę w prędkości zauważysz kiedy przyjdzie Ci zrzucić 1 czy 2 Gb zdjęć
"SanDisc" też jest firmą nieznaną - mam SanDisk.
Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o to, że różnica prędkości działania, oceniana przy pomocy aparatu, będzie niezauważalna. Dopiero przy użyciu czytnika zewnętrznego i dużych ilości danych zobaczysz różnicę (D70 nie obsługuje USB 2.0, więc różnica w prędkości zapisu czy odczytu zdjęć nie będzie zauważalna ani mierzalna). Jeśli zgrywasz dane przy pomocy kabla USB, podłączonego do aparatu - nie inwestuj w najszybsze karty, bo nic to nie da.
Każdy decyduje sam - i jego możliwości finansowe.
Pozdrawiam i życzę więcej spokoju.
bears_company
09-03-2007, 22:56
Bez obrazy ale to już lekka przesada.
Poza tym SanDisk to pewność,że któregoś dnia nie stracisz zdjęć tylko dlatego,że nie kupiłeś jakiegoś niemarkowego badziewia.Wiem co mówię bo z kart które miałem poszły się ..... dwa emteki i jeden kingston natomiast mam 5 szt. sandisk'ów i chodzą jak należy.Różnicę w prędkości zauważysz kiedy przyjdzie Ci zrzucić 1 czy 2 Gb zdjęć
He he a kto kazał tobie kingstona kupować. Ja nei mówie ze wszystkei firmy są dobre a ty przejechałeś sie akurat na lodowatych kartach. Wystaczy poczytać forum technologiczne to bedziesz wiedział ze kingstony sie przycinają.
Takze dowiedziałbyś sie ze SanDisc nie jest w 100% wart swej ceny
Po co kupowac AUDI skoro można kupić tańszego VW - no chyba ze ktos chce sie pochwalić ze ma audi
I tak samo jest SanDiscem
Jak ktoś kupuje karte dla jakosci a nei dla szpanu to moze spokojnie zakiupić PQi które jest na tym samym chipsecie co SanDISc ale ma inną nazwę :)
He he a kto kazał tobie kingstona kupować. Ja nei mówie ze wszystkei firmy są dobre a ty przejechałeś sie akurat na lodowatych kartach. Wystaczy poczytać forum technologiczne to bedziesz wiedział ze kingstony sie przycinają.
Takze dowiedziałbyś sie ze SanDisc nie jest w 100% wart swej ceny
Po co kupowac AUDI skoro można kupić tańszego VW - no chyba ze ktos chce sie pochwalić ze ma audi
I tak samo jest SanDiscem
Jak ktoś kupuje karte dla jakosci a nei dla szpanu to moze spokojnie zakiupić PQi które jest na tym samym chipsecie co SanDISc ale ma inną nazwę :)
Nadal nie wiemy, co to za firmę tu przywołujesz, SanDisc? Nie ma takiej.
Chyba tylko Tobie mógł przyjść do głowy pomysł "szpanowania" kartą pamięci, czyli czymś, co siedzi głęboko w aparacie...
Zróbmy tak - Ty będziesz dalej po wszystkich wątkach reklamował te swoje karty PQi, od czego pewnie masz prowizję, a my pozostaniemy sobie przy tych beznadziejnych, niewiele wartych SanDiskach, za które przepłaciliśmy mocno, do których jednak mamy zaufanie i na których się dotąd nie "przejechaliśmy". A skoro te Twoje karty mają ten sam chipset, który jest w SanDiskach, to o co walczysz? Forum technologicznego czytał nie będę, wolę robić zdjęcia.
Waldku - dobrze mówię...?
Pozdrawiam.
Valdek_Tychy
09-03-2007, 23:29
bardzo dobrze :)
bears_company
09-03-2007, 23:45
Forum technologicznego czytał nie będę, wolę robić zdjęcia.
Pozdrawiam.[/QUOTE]
Jak nie bedziesz czytał forum informacji o technice to sie o niej nie wypowiadaj ko idź robić zdjecia !!!!!!!!!
A co do reklamy to ona sama sie robi
# DANE TECHNICZNE Pojemność - 4 GB
# Szybka - transfer danych 20 MB/s
# Efektywna - szybkość zapisu 16 MB/s
# Bezpieczna - Dożywotnia gwarancja
# Łatwa w obsłudze - po prostu plug-and-play
# Ekonomiczna - niski pobór prądu
# Wymiary 36.4(D) x 42.8(S) x 3.3(G) mm
# Karty PQI są testowane w ekstremalnych zakresach temperatury, od -25 do +85 C. Dzięki temu z powodzeniem można je używać w każdych warunkach pogodowych.
Porównaj sobie z tym swojego ulubieńca i zobacz jak on wypada.
No tak zapomniałem ty przeciez czytać nie bedziesz - to pewno nawet nei wiesz na jakich parametrach twój pupilek śmiga. Ale tak to jest ze ci co mało wiedzą najgłosniej sie prują o wyzszości rzczy standardowych !!!!!!!
Heh a mzoe to tobie płacą za szerzenei mitu o boskości utwojej firmy :P
januszteli
09-03-2007, 23:48
Dzieki za podpowiedz.
Ja zgrywam swoje karty przez czytnik.
Wlasnie zastanawiam sie nad zakupem nastepnej karty i wlasnie taka wyszykalem.
Nie gustyje w zbyt duzych pojemnosciach(512MB i 1GB mi odpowiadaja).
Jak nie bedziesz czytał forum informacji o technice to sie o niej nie wypowiadaj ko idź robić zdjecia !!!!!!!!!
A co do reklamy to ona sama sie robi
# DANE TECHNICZNE Pojemność - 4 GB
# Szybka - transfer danych 20 MB/s
# Efektywna - szybkość zapisu 16 MB/s
# Bezpieczna - Dożywotnia gwarancja
# Łatwa w obsłudze - po prostu plug-and-play
# Ekonomiczna - niski pobór prądu
# Wymiary 36.4(D) x 42.8(S) x 3.3(G) mm
# Karty PQI są testowane w ekstremalnych zakresach temperatury, od -25 do +85 C. Dzięki temu z powodzeniem można je używać w każdych warunkach pogodowych.
Porównaj sobie z tym swojego ulubieńca i zobacz jak on wypada.
No tak zapomniałem ty przeciez czytać nie bedziesz - to pewno nawet nei wiesz na jakich parametrach twój pupilek śmiga. Ale tak to jest ze ci co mało wiedzą najgłosniej sie prują o wyzszości rzczy standardowych !!!!!!!
Heh a mzoe to tobie płacą za szerzenei mitu o boskości utwojej firmy :P
Kolego - może nie zauważyłeś, co to za forum? Więc spieszę z informacją - FOTOGRAFICZNE. Zajmujemy się tu przede wszystkim fotografią. Dla mnie sprzęt jest tylko narzędziem, niczym więcej. Może dla Ciebie jakaś karta jest boska - dla mnie nie. Dla własnej satysfakcji możesz przyjąć nawet, iż w ogóle nie umiem czytać. Chociaż umiem na tyle, iż dostrzegłem, że te parametry skopiowałeś skądś - inaczej byłby w nich błąd w każdym wersie. A co do samych parametrów - rzuciłeś mnie na kolana, zwłaszcza np. wymiarami karty w milimetrach...
A skoro nie reprezentuję odpowiedniego dla Ciebie poziomu do dyskusji - ustępuję Ci pola i życzę sukcesów...
-------------
A skoro tak szermujesz parametrami:
Designed to meet the critical speed and performance needs of serious professional photographers—lets you quickly capture, view, upload and transfer large image files
Ideal for demanding photo shoots under severe weather conditions—heat, cold, wind, rain, snow, etc.
Built to perform in the most extreme environments and temperatures—from
-13º F to 185º F
-25º C to 85º C
Min 20MB/second** sequential read and write
Durable, reliable and thoroughly tested—temperature tested (heat and cold); shock and vibration tested (industrial-grade RTV included for CompactFlash)
Data recovery software—ensures your photos will always be there (even if you delete them accidentally)
Dedicated, priority technical support hotline for direct customers of SanDisk Extreme products
Included travel case keeps your memory cards organized
Lifetime limited warranty***------------------
To parametry SanDisk Extreme III, gdybyś pytał. Więc Twoja prędkość zapisu rzędu 16 MB/s jakoś nie poraża...
A tak ogólnie - nie bardzo rozumiem upór niektórych w stosowaniu kart Kingston Elite Pro, skoro np. w instrukcji do D70 jest wyraźnie napisane, że te karty nie są polecane.
bears_company
10-03-2007, 13:57
Fotograficzne he he dobre sobie To czemu tematy są jaka karta, jaka matryca itp. Jak fotografia to zapodajcie tematy z nia zwiazane a nei z technologią. Pytajcie sie jakie przesłony ustawiać................
Bo puki co to jest strikte techno
Witam ja używam obecnie właśnie takiej karty w d70s. jeżeli masz jakieś pytania proszę na pw, postaram sie w miare szybko odpowiedzieć.pozdr
Fotograficzne he he dobre sobie To czemu tematy są jaka karta, jaka matryca itp. Jak fotografia to zapodajcie tematy z nia zwiazane a nei z technologią. Pytajcie sie jakie przesłony ustawiać................
Bo puki co to jest strikte techno
OT. Fotograficzne, techniczne i chyba zaraz się zrobi ortograficzne, bo Twoja umiejętność pisania woła o pomstę.....
januszteli
11-03-2007, 02:05
timi, mi tylko chodzi czy ta karta, ktora uzywasz bedzie wspoldzialala z moim D70.
Pozdrawiam
Zapewne będzie działała, ale czasem czytając watki i wypowiedzi rożnych forumowiczow ,,,,,,,,,,,,,nad wszystkim można sie zastanawiać.:twisted:
dziki_lysy
11-03-2007, 13:49
A takie małe OT: jak jest z gwarancja na SanDiska?
w aukcji ktorej link autor watku podal na poczatku jest 10 lat... ja na swoja dokladnie taka sama mam 5 lat... jeszcze gdzie indziej widzialem dozywotnie...
z czego to wynika? dobra wola sprzedającego? :)
staszek_z
30-08-2009, 19:26
Ten wątek już dawno wygasł, ale stoję właśnie przed potrzebą zakupu nowej kart do D70, i nie wiem jakie karty ze sprzedawanych aktualnie CF będą obsługiwane przez to body.
Szukam 1 lub 2GB maksymalnie, zgrywam przez aparat, nie czytnik.