Zobacz pełną wersję : NIKON L25 Coolpix
Znajomy poprosił mnie o ocenę aparatu NIKON L25 Coolpix (bo kupuje go jego córka). Ja jestem posiadaczem canona, a na kompaktach nie znam się wcale. Przeczytałem jego specyfikację, ale generalnie chodzi o to, czy ten aparat ma jakąś wtopę co czyni go nieudanym modelem i może jednak za te pieniądze lepiej kupić coś innego. Mam świadomość, że za tą kwotę cudów nie ma. Mam tylko gorącą prośbę do osób, które coś wiedzą o tym modelu więcej niż w specyfikacjach, żeby wyraziły swą opinię na jego temat, ewentualnie doradziły coś innego za te pieniądze.
Dzięki!
Kupiłem mojemu tacie jeden z poprzednich modeli L19 (chyba). Założenie było proste: łatwa obsługa, duży wyświetlacz, zasilanie AA, niska cena. Ponieważ rodzice zwiedzają Polskę i okoliczne kraje chcieli mieć pstrykadełko. Jak przywieźli pierwsze zdjęcia byłem zaskoczony ich jakością. Aparacik ma 3 lata i zrobił ok 4,5-5 tys zdjęć. Robi ok.350 zdjęć na akumulatorach. Aparacik jakich wiele na rynku.
Devilish_Chaos
28-06-2012, 15:13
s2600 jest zasilany akumulatorem dedykowanym, a l25 bateriami AA. Mam oba na sklepie i oba szalu nie robia, choc wydaje mi sie ze s2600 daje troche gorsze zdjecia.
LordRamzes
04-07-2012, 17:57
Znajomy poprosił mnie o ocenę aparatu NIKON L25 Coolpix (bo kupuje go jego córka). Ja jestem posiadaczem canona, a na kompaktach nie znam się wcale. Przeczytałem jego specyfikację, ale generalnie chodzi o to, czy ten aparat ma jakąś wtopę co czyni go nieudanym modelem i może jednak za te pieniądze lepiej kupić coś innego. Mam świadomość, że za tą kwotę cudów nie ma. Mam tylko gorącą prośbę do osób, które coś wiedzą o tym modelu więcej niż w specyfikacjach, żeby wyraziły swą opinię na jego temat, ewentualnie doradziły coś innego za te pieniądze.
Dzięki!
znajomy kupił tego nikona i przeklina słaba jakość zdjęć widziałem i potwierdzam jeśli małpki to canon jednak ale nie polecę konkretnego no może seria g9 i wyżej ale wątpię czy cena jest do zaakceptowania
Antonioo
04-07-2012, 23:02
A ja kupiłem swojej dziewczynie jako trochę lepsze pstrykadło od telefonu. . . Osobiście do niczego się przyczepić nie mogę, tym bardziej, że aparat kosztuje tyle ile kosztuje.
nie ma lepszego stosunku ceny do możliwości, jak w Canonie SX130, cena wyższa (500zł), ale przynajmniej rozwojowy (prawie wszystko w manualu można ustawić), ten Nikon to popierdółka, klarowność obsługi nawet w nim kuleje, dla amatora jest nieintuicyjny
Odnowię wątek, mój brat chce kupić L25 żeby tylko popstrykać sobie zdjęcia z wakacji, do domowego albumu. Widziałem przykładowe zdjęcia na stronie Nikona z tego aparatu, ale sam nie wie co myśleć. Za tą cenę wydaje się to dobry wybór, czy naprawdę tak jest?
Ostatnio analizowałem dobór parametrów ekspozycji przez L25 i muszę potwierdzić, że to porażka totalna. Aparat, który jest przeznaczony dla totalnych amatorów (bez urazy proszę, ale tak jest pozycjonowany), który w dodatku nie posiada żadnej stabilizacj, stosuje za długie czasy ekspozycji np.1/60 w jasny dzień, gdzie spokojnie może dać dwa, czy nawet 4 razy krótsze, zapobiegając poruszeniom. W ogóle uważam, że stabilizacja w kompakcie dla niewprawnych (i nieświadomych) rączek amatora, to sprawa niezbędna, dodatkowo kadrowanie z wyciągniętych rąk, nie należy do stabilnych.
Robinson73
15-07-2012, 22:53
Jak coś kosztuje 200 zł to nie oczekujmy cudów.
Jak coś kosztuje 200 zł to nie oczekujmy cudów.
czyli mam (mamy) rozumieć, że Nikona nie stać na zatrudnienie dobrych (czyt. w zamyśle drogich) programistów, którzy napiszą poprawny algorytm doboru ekspozycji ? to się wcale nie dziwię, skąd wzięłą się opinia, że kompakty Nikona są bee ;)
Robinson73
17-07-2012, 10:12
Księgowi Nikona uznali , że lepiej nie musi być w tak tanim aparacie :)
Lepiej dołożyć trochę kasy, żeby się cieszyć sprzętem i jakością przez jakiś czas
Robinson73
18-07-2012, 10:30
Zawsze to mówię, że lepiej poczekać , uzbierać parę stówek więcej i kupić lepszy sprzęt, albo dla tych co nie obawiają się kupować używki to upolować sobie stary sprzęt ale taki , który był kiedyś w górnej półce. Ostatnio kupiłem Nikon 8400 za 200 zł :) , zdjęcia przepiękne to coś robi , porównywałem z o wiele nowszym P6000 ten ostatni wysiada przy nim.
to może opowiem na swoim przykładzie, co mnie skłoniło do zakupu bohatera :mrgreen: postu,
otóż dostałem "zlecenie" wyboru kompaktu dla starszej osoby, której nie zależy na niczym, żeby tylko coś tam wychodziło, jakieś pamiątki z wycieczek etc., żadne tam kolory, programy, funkcje dodatkowe, ot po prostu pstrykadełko. Jako, że budżet ograniczonym był, dodatkowym wymaganiem (które już sam postawiłem) było, że miał działać na paluszki (bo powszechnie dostępne na wszelakich wycieczkach, w razie potrzeby) i być dość szeroki do architektury. Po analizie oferty wyszło na L25, dodatkowym plusem miał byc zanaczek firmowy ;) Praktyka zweryfikowała mój wybór, otóż uważam, ze L25 w ogóle nie nadaje się dla osób nie posiadających choć minimalnej wiedzy o foceniu, wbrew pozycjonowaniu Nikona, to sprzęt dla "zaawansowanych" :D
kuzynka go zakupila, jakie polecacie baterie do niego, wiadomo ze seria AA ale Energizer czy Duracell? ktora opcja lepsza?????
LordRamzes
08-09-2012, 09:21
kuzynka go zakupila, jakie polecacie baterie do niego, wiadomo ze seria AA ale Energizer czy Duracell? ktora opcja lepsza?????
każdy Ci poleci akumlatorki białe eneloop
to może opowiem na swoim przykładzie, co mnie skłoniło do zakupu bohatera :mrgreen: postu,
otóż dostałem "zlecenie" wyboru kompaktu dla starszej osoby, której nie zależy na niczym, żeby tylko coś tam wychodziło, jakieś pamiątki z wycieczek etc., żadne tam kolory, programy, funkcje dodatkowe, ot po prostu pstrykadełko. Jako, że budżet ograniczonym był, dodatkowym wymaganiem (które już sam postawiłem) było, że miał działać na paluszki (bo powszechnie dostępne na wszelakich wycieczkach, w razie potrzeby) i być dość szeroki do architektury. Po analizie oferty wyszło na L25, dodatkowym plusem miał byc zanaczek firmowy ;) Praktyka zweryfikowała mój wybór, otóż uważam, ze L25 w ogóle nie nadaje się dla osób nie posiadających choć minimalnej wiedzy o foceniu, wbrew pozycjonowaniu Nikona, to sprzęt dla "zaawansowanych" :D
Dokładnie zgadzam się z powyższą opinią. Kupiłam aparat, który miał być ot tylko do pstrykania fotek na wycieczkach, czy jakiś tam spotkaniach koleżeńskich. Wbrew pozorom nie jest taki prosty. Jednak zadowolona jestem i tę cyfrówkę zabieram ze sobą na różne wydarzenia :)