Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie NIKON L25 Coolpix

Znajomy poprosił mnie o ocenę aparatu NIKON L25 Coolpix (bo kupuje go jego córka). Ja jestem posiadaczem canona, a na kompaktach nie znam się wcale. Przeczytałem jego specyfikację, ale generalnie chodzi o to, czy ten aparat ma jakąś wtopę co czyni go nieudanym modelem i może jednak za te pieniądze lepiej kupić coś innego. Mam świadomość, że za tą kwotę cudów nie ma. Mam tylko gorącą prośbę do osób, które coś wiedzą o tym modelu więcej niż w specyfikacjach, żeby wyraziły swą opinię na jego temat, ewentualnie doradziły coś innego za te pieniądze.
    Dzięki!
    Tryton - tylko gościnnie, bo mam Canona

Domyślnie

Kupiłem mojemu tacie jeden z poprzednich modeli L19 (chyba). Założenie było proste: łatwa obsługa, duży wyświetlacz, zasilanie AA, niska cena. Ponieważ rodzice zwiedzają Polskę i okoliczne kraje chcieli mieć pstrykadełko. Jak przywieźli pierwsze zdjęcia byłem zaskoczony ich jakością. Aparacik ma 3 lata i zrobił ok 4,5-5 tys zdjęć. Robi ok.350 zdjęć na akumulatorach. Aparacik jakich wiele na rynku.
    Festina lente!

Domyślnie

s2600 jest zasilany akumulatorem dedykowanym, a l25 bateriami AA. Mam oba na sklepie i oba szalu nie robia, choc wydaje mi sie ze s2600 daje troche gorsze zdjecia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tryton Zobacz posta
    Znajomy poprosił mnie o ocenę aparatu NIKON L25 Coolpix (bo kupuje go jego córka). Ja jestem posiadaczem canona, a na kompaktach nie znam się wcale. Przeczytałem jego specyfikację, ale generalnie chodzi o to, czy ten aparat ma jakąś wtopę co czyni go nieudanym modelem i może jednak za te pieniądze lepiej kupić coś innego. Mam świadomość, że za tą kwotę cudów nie ma. Mam tylko gorącą prośbę do osób, które coś wiedzą o tym modelu więcej niż w specyfikacjach, żeby wyraziły swą opinię na jego temat, ewentualnie doradziły coś innego za te pieniądze.
    Dzięki!
    znajomy kupił tego nikona i przeklina słaba jakość zdjęć widziałem i potwierdzam jeśli małpki to canon jednak ale nie polecę konkretnego no może seria g9 i wyżej ale wątpię czy cena jest do zaakceptowania
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

A ja kupiłem swojej dziewczynie jako trochę lepsze pstrykadło od telefonu. . . Osobiście do niczego się przyczepić nie mogę, tym bardziej, że aparat kosztuje tyle ile kosztuje.

Domyślnie

nie ma lepszego stosunku ceny do możliwości, jak w Canonie SX130, cena wyższa (500zł), ale przynajmniej rozwojowy (prawie wszystko w manualu można ustawić), ten Nikon to popierdółka, klarowność obsługi nawet w nim kuleje, dla amatora jest nieintuicyjny
    Ostatnio edytowane przez rotor ; 05-07-2012 o 10:32

Domyślnie

Odnowię wątek, mój brat chce kupić L25 żeby tylko popstrykać sobie zdjęcia z wakacji, do domowego albumu. Widziałem przykładowe zdjęcia na stronie Nikona z tego aparatu, ale sam nie wie co myśleć. Za tą cenę wydaje się to dobry wybór, czy naprawdę tak jest?

Domyślnie

Ostatnio analizowałem dobór parametrów ekspozycji przez L25 i muszę potwierdzić, że to porażka totalna. Aparat, który jest przeznaczony dla totalnych amatorów (bez urazy proszę, ale tak jest pozycjonowany), który w dodatku nie posiada żadnej stabilizacj, stosuje za długie czasy ekspozycji np.1/60 w jasny dzień, gdzie spokojnie może dać dwa, czy nawet 4 razy krótsze, zapobiegając poruszeniom. W ogóle uważam, że stabilizacja w kompakcie dla niewprawnych (i nieświadomych) rączek amatora, to sprawa niezbędna, dodatkowo kadrowanie z wyciągniętych rąk, nie należy do stabilnych.

Domyślnie

Jak coś kosztuje 200 zł to nie oczekujmy cudów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robinson73 Zobacz posta
    Jak coś kosztuje 200 zł to nie oczekujmy cudów.
    czyli mam (mamy) rozumieć, że Nikona nie stać na zatrudnienie dobrych (czyt. w zamyśle drogich) programistów, którzy napiszą poprawny algorytm doboru ekspozycji ? to się wcale nie dziwię, skąd wzięłą się opinia, że kompakty Nikona są bee

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów