PDA

Zobacz pełną wersję : problemik z kolorami[?]

kowazis
14-06-2012, 02:51
Nie wiem jak wam opisać ten problem.. może tak..

Przerabiam pierwsze lepsze zdjęcie w lightroom'ie - później edytuje to zdjęcie poprzez "edit in photoshop"
i gdy zapisuje go na kompie to oczywiście zapisuje się z ciepłymi barwami.
Ale kiedy upubliczniam to na swoim photoblogu.. kolory się kaszanią.. i są takie matowe?

W czym tkwi problem jak się go pozbyć?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/ZtUkm-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/ZtUkm.jpg)
Lewe zdjęcie przedstawia widok wrzuconego zdjęcia na photoblog a po prawej to co aktualnie jest w standardowej przeglądarce obrazów.

Pozdrawiam

kowazis
14-06-2012, 03:34
nie mam jak edytować temat. Dodatkowo odkryłem że aby dodać teraz zdjęcie do photoshopa muszę wchodzić przez dodaj obraz czy jakoś tak.
Nie mogę bezpośrednio z dysku np D folder Foty przesyłać obrazu i jest ikonka NIEDOSTĘPNE/Zakaz czy coś w tym stylu. To też da się pozbyć? hmm

KamilM
14-06-2012, 17:10
To, że wszelkie nk, fotki, blogi i fejsy inaczej wyświetlają zdjęcie, to już chyba jest norma. Też się z tym męczyłem i do końca nie rozwiązałem. Sprawdź, czy zdjęcie po zapisaniu w LR wygląda tak samo (lub chociaż podobnie), jak na stronach. U mnie np. PS zapisuje zdjęcia dodając czerwień i zdjęcia wyglądają na zbyt nasycone. Dlatego efekt końcowy po obróbce, zapisuję w LR.

Iwek_22
14-06-2012, 17:19
Zmień profil w PS na sRGB IEC61966-2.1 oczywiście w pliku który puszczasz w sieć - powinno być trochę lepiej.

swider
16-06-2012, 12:23
W czym tkwi problem jak się go pozbyć?
Pytania:
-- jakiej przestrzeni barwnej używasz do edycji zdjęć?
-- przy zapisywaniu zdjęć, dołączasz do nich profil tej przestrzeni?
-- używasz monitora z poszerzonym gamutem?
-- jakiej przeglądarki używasz, a jeśli Firefoxa, to czy masz włączony moduł zarządzania barwą?

Ogólnie rzecz ujmując, jeśli będziesz używał jako przestrzeni roboczej sRGB i tagował zdjęcia przy zapisywaniu, korzystając przy tym z oprogramowania (przeglądarka internetowa, przeglądarka zdjęć) posiadającego system zarządzania barwą -- wszystko powinno być OK. :)