Zobacz pełną wersję : D5100 do studia ?
Witam :)
Czy ktoś z Was próbował wykorzystywać D5100 w studio ?
Potrzebuję taniego aparatu, który będzie mi służył jako korpus zapasowy, ale będzie głównie wykorzystywany w studio.
Na chwilę obecną pracuję z D800, ale czasem podejmuję się zleceń dających mniejsze zyski, gdzie ten aparat nie jest w stanie na siebie zarobić, poza tym czasem muszę coś zrobić poza studiem, a tam powinien na stałe leżeć jakiś aparat.
Zakup drogiego korpusu mija sie z celem. Potrzebuję coś taniego, co będzie można "zajechać" bez żalu i potrzeby ładowania sie w duże koszty wymiany.
Cenowo d5100 pasowałby mi idealnie. Ale może ktoś podzieli sie ze mną doświadczeniami i informacjami jak ten korpus radzi sobie w wasrunkach studyjnych ?
Radzi sobie jak kazdy inny Nikon? Czemu myslisz ze D5100 sobie z jakiegos powodu w studiu nie poradzi?
Nie znam AFa w tym aparacie. Jak sobie radzi ? Trafia jak należy ?
Jak z kolorami ? Odwzorowuje wiernie kolory skóry ?
No nie wiem, napiszcie, że będzie dobrze i pojadę kupić :-P
Dodam jeszcze, że potrzebuję FV, więc nie mogę kupić niczego używanego bez takowego dokumentu ;)
każdy sobie poradzi, tam tylko manual "rządzi", musisz sprawdzić (dobrać eksperymentalnie) WB i sprawdzić z optyką którą posiadasz (brak silnika, i trafność AF), poza tym nic tylko robić fotki
DarekK D5000
11-06-2012, 14:16
sprawdzić z optyką którą posiadasz (brak silnika, i trafność AF)
od biedy możesz LV używać - trafność 99%
ja nawet wolę dx do studia, do produktów ze względu na GO. uzywam d300s ze starszą matrycą więc z d5100 może być tylko lepiej.
Choć są i minusy, a konkretnie ergonomia - przez chwilę chciałem poużywać d5000 właśnie z tego samego powodu co Ty - tzn szkoda mi było zuzywać sprzęt, ale szybko z nerwów odpuściłem ;)
AF jest mniej celny niż z D300 (mam porównanie) nie masz wyboru temperatury barowej w stopniach K, malutki wizjer, kiepska ergonomia, brak silnika (jeżeli korzystasz ze starszych szkieł), brak gniazda synchro. Dobre strony to z pewnością ISO100, bardzo dobra matryca, mniejsza GO niż na FF (może to być zaletą). Osobiście pomyślałbym jeszcze o D300, które można za 2500 zł kupić bez problemu, choć D5100 to również fajna propozycja (używam razem z D700).
no dobra, kupiłam :).
Właśnie wróciłam ze sklepu i zrobiłam kilka klatek testowych.
Wrażenia ? -
matryca - rewelacja ! Świetna kolorystyka, niewielki szum - WOW !
ergonomia - brak guzika do ustawienia ISO i trybu AF - buuuuu !
waga - leciutki, co do studia może być wadą, ale kupię najwyżej gripa i będzie lepiej, a na spacery mam świetny, poręczny aparat ;)
Nie udało mi sie zrobić nieostrego zdjęcia. Ale tak naprawdę chrzest będzie jutro. Sprawdzę wszystko w boju, ale i tak muszę wziąć swój podstawowy aparat ze sobą, bo zapomniałam o drugim aku... Z tego co czytam, raczej nie wystarczy mi jedna bateryjka...
Ale jestem pod wrażeniem matrycy, serio ;)
Dzięki !
paul.g.85
11-06-2012, 15:22
To się przyłącz do fanklubu D5100 ;)
Cieszymy się Twoim szczęściem :D i gratulujemy wyboru...
To może D3200? Ponoć druga najlepsza matryca APS-C. ;)
http://fotoblogia.pl/2012/06/07/nikon-d3200-z-druga-najlepsza-matryca-aps-c-wg-dxomark
ISO ustaw sobie pod przycisk funkcyjny. Gratuluje nowej zabawki, naprawdę fajny aparacik. ;)
paul.g.85
11-06-2012, 16:26
To może D3200? Ponoć druga najlepsza matryca APS-C. ;)
http://fotoblogia.pl/2012/06/07/nikon-d3200-z-druga-najlepsza-matryca-aps-c-wg-dxomark
To ja sprzedaje swoją puchę i lecę po D3200 skoro on taki rewelacyjny :D
A i tak niewiele kosztuje, mało tego jeszcze mnie zdjęcia nauczy robić bo ma poradnik jakiś tam wbudowany...
Proponuje najpierw przeczytac instrukcje - ISO mozna "podpiac" pod guzik funkcyjny "Fn". Dobrej zabawy.
edit: "male" spoznionko :D
Nigdy nie korzystałam z guzików funkcyjnych, więc chyba nawet jak ustawię sobie tam ISO, to i tak nigdy tego nie nacisnę :-P. No cóż, wiadomo, że korpus ma pewne ograniczenia, ale myślę, że sie polubimy ;).
Jedynym poważniejszym mankamentem, jaki zauważyłam do tej pory jest fakt, iż gubi sie troche z WB i potrafi zrobić dwa zdjęcia (jedno po drugim) z zupełnie różną kolorystyką. Oczywiście ma to miejsce w świetle sztucznym. Ale z tego co zdążyłam się zorientować, to sie tym korpusom zdarza :).
Zobaczymy jak poradzi sobie jutro ;).
Dzięki !
Larry_Nash
11-06-2012, 21:18
ergonomia - brak guzika do ustawienia ISO
Też mi to przeszkadzało, ale rozwiązałem to ustawiając przycisk samowyzwalacza jako wybór ISO, poszperaj w menu ;)
Kupiłem kiedyś D5100 z myślą właśnie o studio i byłem bardzo zadowolony. ISO100, sporo MP, rewelacyjne wyciągnie z cieni na niskich ISO, ogólna jakość obrazka. Przeszkadzało mi tylko brak możliwości dokupienia oryginalnego gripa i słaby wizjer. Niestety, w studio nie siedzę zbyt często, dlatego też D5100 po kilku miesiącach sprzedałem kiedy trafiła się dobra okazja na drugie D700... a 3 body to już lekka przesada ;)
Zakup D700 to idealne rozwiązanie w moim przypadku, niestety jednak na chwilę obecną nie jestem w stanie dołożyć 3xkrotności ceny D5100 za używany korpus FF, bo mam inne wydatki ;).
Ale ponieważ mam małe dzieci i noszenie pełnoklatkowego korpusu czasem bywa dość uciążliwe, czasem wykorzystam tu wagę D5100, pakując go razem z pieluchami do plecaka :lol:.
Powiedzcie mi jak to jest z tymm gripem - wiem, że oryginalny nie istnieje, a te zamienniki trzeba podłączać kabelkiem... - nie przeszkadza on w użytkowaniu aparatu ?
Epistofeles
12-06-2012, 10:41
Kabelek nie przeszkadza, nie odłącza się.
Jest na lewym boku, tam gdzie gniazdo wężyka spustowego, więc z założenia za często człowiek nei trzyma puszki z tamtej strony.
Gripa jeszcze nie kupiłam, nie wiem czy się przekonam, bo jakoś trudno mi sie zwykle przekonać do zamienników...
Ale aparat jest genialny ! Sprawdza sie w studio znakomicie i jestem bardzo zadowolona.
Można zamknąć wątek chyba... ;)
Dziękuję Wszystkim za pomoc
paul.g.85
13-06-2012, 14:37
Ja bym jakiegoś tandetnego gripa nie brał. Szkoda pieniędzy i nerwów. Poza tym w końcu to ma być małe i poręczniejsze jak napisałaś, więc chyba lepiej D5100 bez gripa do tego plecaka z pieluchami.
Gripa chciałam kupić do studia, a na spacery zawsze można zdemontować ;),
tak naprawdę większość zdjęć studyjnych kadrowanych pionowo... Ale nie wiem czy zdecyduję się na zakup zamiennika, trudno, poradzę sobie...
sunnyluk
14-06-2012, 13:12
A ja z kolei mogę polecić popularnego do D5100 gripa produkcji Meike. Co prawda w żadnym studio zdjęć nie robię, ale odkąd go założyłem to nawet na spacerach nie wyobrażam sobie już focić bez niego ;) człowiek się szybko przyzwyczaja... a dopiero z gripem D5100 leży mi pewniej w rękach i po prostu zdjęcia robi się dużo wygodniej. Kabelek jest potrzebny tylko i wyłącznie jeśli chcesz korzystać z dodatkowego spustu migawki z gripa (do zdjęć pionowych) - ja go nie podłączyłem.
Dokupiłem do niego od razu jakiś zamiennik baterii i tak działam od jakiegoś miesiąca. Inna sprawa, że nie mam teraz zielonego pojęcia czy zamiennik dobrze działa... otóż w gripie są 2 akumulatory, podobno grip ma automatycznie przełączać na drugi aku w razie rozładowania pierwszego - ale czym to się objawia??? Zrobiłem już trochę zdjęć z dwoma włożonymi aku i dopiero wczoraj zeszła mi jedna kreska baterii, czy to oznacza, że rozładowuje się pierwsze bateria i jak dojdzie do końca "nagle" będę miał baterię znowu na full (bo grip przełączy na drugi aku)??? Czy to już zasilanie leci z drugiego aku? nie mam zielonego pojęcia jak to wychwycić... a chciałbym uniknąć wkładania i wyciągania baterii przy włączonym aparacie...
A ja z kolei mogę polecić popularnego do D5100 gripa produkcji Meike. Co prawda w żadnym studio zdjęć nie robię, ale odkąd go założyłem to nawet na spacerach nie wyobrażam sobie już focić bez niego ;) człowiek się szybko przyzwyczaja... a dopiero z gripem D5100 leży mi pewniej w rękach i po prostu zdjęcia robi się dużo wygodniej. Kabelek jest potrzebny tylko i wyłącznie jeśli chcesz korzystać z dodatkowego spustu migawki z gripa (do zdjęć pionowych) - ja go nie podłączyłem.
Dokupiłem do niego od razu jakiś zamiennik baterii i tak działam od jakiegoś miesiąca. Inna sprawa, że nie mam teraz zielonego pojęcia czy zamiennik dobrze działa... otóż w gripie są 2 akumulatory, podobno grip ma automatycznie przełączać na drugi aku w razie rozładowania pierwszego - ale czym to się objawia??? Zrobiłem już trochę zdjęć z dwoma włożonymi aku i dopiero wczoraj zeszła mi jedna kreska baterii, czy to oznacza, że rozładowuje się pierwsze bateria i jak dojdzie do końca "nagle" będę miał baterię znowu na full (bo grip przełączy na drugi aku)??? Czy to już zasilanie leci z drugiego aku? nie mam zielonego pojęcia jak to wychwycić... a chciałbym uniknąć wkładania i wyciągania baterii przy włączonym aparacie...
ja tez jestem ciekawy jak to będzie działać znaczy się ta podróbka bateryjna daj znać jak rozkminisz co i jak bo tez mam gripa MEIKE I D5100 i jestem ciekawy jak długo to pochodzi z oryginałem i zamiennikiem no i jak wskaźnik zużycia i tez tak jak ty nie wyobrazam sobie d5100 bez Meike
paul.g.85
14-06-2012, 13:54
Kabelek jest potrzebny tylko i wyłącznie jeśli chcesz korzystać z dodatkowego spustu migawki z gripa (do zdjęć pionowych) - ja go nie podłączyłem.
Sorry za pytanie.
Wyjaśnij mi jak używać gripa nie używając przy tym spustu migawki w gripie.
Rozumiem że trzymasz za gripa a drugą ręką przyciskasz przycisk spustu migawki w body?
Jakże karkołomna i niewygodna operacja to musi być. Podziwiam bo ja nie dał bym rady, drugą ręką trzymam stabilnie body, ewentualnie podtrzymuję obiektyw jeśli to coś cięższego bo inaczej zdjęcia wychodzą poruszone...
sunnyluk
14-06-2012, 14:09
Sorry za pytanie.
Wyjaśnij mi jak używać gripa nie używając przy tym spustu migawki w gripie.
Rozumiem że trzymasz za gripa a drugą ręką przyciskasz przycisk spustu migawki w body?
Dokładnie tak. Eee tam idzie się przyzwyczaić ;) zresztą na te jakieś 3% wszystkich robionych przeze mnie zdjęć jestem w stanie się tak "wysilić", a przynajmniej nie widzę tego obleśnego kabelka z boku i ciągle otwartej klapki :P
Wcale nie jest to takie karkołomne jak piszesz..."Rozumiem że trzymasz za gripa a drugą ręką przyciskasz przycisk spustu migawki w body? Jakże karkołomna i niewygodna operacja to musi być"
Mam D90 z gripem i w nim używam spustu na gripie, w D5100 tego nie robię bo ten kabelek ... i można bez problemu naciskać spust na aparacie. Mam znajomego który mając D80 z gripem również używa tylko spustu na aparacie, twierdzi że tak mu wygodniej...
sunnyluk Ja w gripie przy D5100 też mam tak jak Ty dwa aku. oryginalny i zamiennik, i mam wrażenie że tutaj oba aku są połączone równolegle i jednocześnie z obu jest pobierany prąd. Napewno w D90 jest inaczej, najpierw jeden aku, następnie drugi. Do D90 producent przewidział gripa, zaś do D5100 nie (nie ma oryginalnych gripów) więc chinole zrobili to w sposób najprostszy, dwa aku. połączyli blaszkami równolegle i git.