Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D5100 do studia ?

Witam

Czy ktoś z Was próbował wykorzystywać D5100 w studio ?
    Potrzebuję taniego aparatu, który będzie mi służył jako korpus zapasowy, ale będzie głównie wykorzystywany w studio.
    Na chwilę obecną pracuję z D800, ale czasem podejmuję się zleceń dających mniejsze zyski, gdzie ten aparat nie jest w stanie na siebie zarobić, poza tym czasem muszę coś zrobić poza studiem, a tam powinien na stałe leżeć jakiś aparat.
    Zakup drogiego korpusu mija sie z celem. Potrzebuję coś taniego, co będzie można "zajechać" bez żalu i potrzeby ładowania sie w duże koszty wymiany.
    Cenowo d5100 pasowałby mi idealnie. Ale może ktoś podzieli sie ze mną doświadczeniami i informacjami jak ten korpus radzi sobie w wasrunkach studyjnych ?
    Nikon

Domyślnie

Radzi sobie jak kazdy inny Nikon? Czemu myslisz ze D5100 sobie z jakiegos powodu w studiu nie poradzi?
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Nie znam AFa w tym aparacie. Jak sobie radzi ? Trafia jak należy ?
    Jak z kolorami ? Odwzorowuje wiernie kolory skóry ?
    No nie wiem, napiszcie, że będzie dobrze i pojadę kupić

Dodam jeszcze, że potrzebuję FV, więc nie mogę kupić niczego używanego bez takowego dokumentu
    Ostatnio edytowane przez Daga ; 11-06-2012 o 12:34
    Nikon

Domyślnie

każdy sobie poradzi, tam tylko manual "rządzi", musisz sprawdzić (dobrać eksperymentalnie) WB i sprawdzić z optyką którą posiadasz (brak silnika, i trafność AF), poza tym nic tylko robić fotki
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    sprawdzić z optyką którą posiadasz (brak silnika, i trafność AF)
    od biedy możesz LV używać - trafność 99%
    A6K + SELP18105G + SEL35F18 + 2/58 M42

Domyślnie

ja nawet wolę dx do studia, do produktów ze względu na GO. uzywam d300s ze starszą matrycą więc z d5100 może być tylko lepiej.
    Choć są i minusy, a konkretnie ergonomia - przez chwilę chciałem poużywać d5000 właśnie z tego samego powodu co Ty - tzn szkoda mi było zuzywać sprzęt, ale szybko z nerwów odpuściłem

Domyślnie

AF jest mniej celny niż z D300 (mam porównanie) nie masz wyboru temperatury barowej w stopniach K, malutki wizjer, kiepska ergonomia, brak silnika (jeżeli korzystasz ze starszych szkieł), brak gniazda synchro. Dobre strony to z pewnością ISO100, bardzo dobra matryca, mniejsza GO niż na FF (może to być zaletą). Osobiście pomyślałbym jeszcze o D300, które można za 2500 zł kupić bez problemu, choć D5100 to również fajna propozycja (używam razem z D700).

Domyślnie

no dobra, kupiłam .
    Właśnie wróciłam ze sklepu i zrobiłam kilka klatek testowych.
    Wrażenia ? -
    matryca - rewelacja ! Świetna kolorystyka, niewielki szum - WOW !
    ergonomia - brak guzika do ustawienia ISO i trybu AF - buuuuu !
    waga - leciutki, co do studia może być wadą, ale kupię najwyżej gripa i będzie lepiej, a na spacery mam świetny, poręczny aparat

Nie udało mi sie zrobić nieostrego zdjęcia. Ale tak naprawdę chrzest będzie jutro. Sprawdzę wszystko w boju, ale i tak muszę wziąć swój podstawowy aparat ze sobą, bo zapomniałam o drugim aku... Z tego co czytam, raczej nie wystarczy mi jedna bateryjka...

Ale jestem pod wrażeniem matrycy, serio

Dzięki !
    Nikon

Domyślnie

Proponuje najpierw przeczytac instrukcje - ISO mozna "podpiac" pod guzik funkcyjny "Fn". Dobrej zabawy.

edit: "male" spoznionko
    Ostatnio edytowane przez Luke210 ; 11-06-2012 o 20:14
    D5100 + N18-105 + N35 1.8G + Yongnuo 560-II

Domyślnie

Nigdy nie korzystałam z guzików funkcyjnych, więc chyba nawet jak ustawię sobie tam ISO, to i tak nigdy tego nie nacisnę . No cóż, wiadomo, że korpus ma pewne ograniczenia, ale myślę, że sie polubimy .
    Jedynym poważniejszym mankamentem, jaki zauważyłam do tej pory jest fakt, iż gubi sie troche z WB i potrafi zrobić dwa zdjęcia (jedno po drugim) z zupełnie różną kolorystyką. Oczywiście ma to miejsce w świetle sztucznym. Ale z tego co zdążyłam się zorientować, to sie tym korpusom zdarza .
    Zobaczymy jak poradzi sobie jutro .

Dzięki !
    Nikon

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów