PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Dunlewey Church Of Ireland

Hoobie
01-06-2012, 13:54
Kadr z ostatniego pleneru :)
"Element architektury w krajobrazie" ;)
A poniżej krótki opis związany z tą właśnie budowlą.

Jane Smith Russell wzniosła ten kościół na pamiątkę swojego męża, Jamesa Russella, właściciela posiadłości Dunlewey.
Zmarł on 2 września 1848 roku, a jego szczątki spoczywają pod drzwiami tejże świątyni.

Zbudowany został z białego marmuru oraz niebieskiego kwarcytu, które to były wydobywane z lokalnych kamieniołomów.

W raz z upadkiem posiadłości Dunlewey, przestano korzystać ze świątyni regularnie.
Z biegiem czasu stan budowli pogarszał się, co w efekcie generowało większe koszta utrzymania.
W roku 1955, ze względów bezpieczeństwa zdecydowano się na usunięcie dachu.
Wszystkie meble i armatura zostały podarowane innym kościołom w diecezji Derry oraz Raphoe.
Dzwon został zamontowany w Cashel Church of Ireland , w pobliżu zamku Doe.

Zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img804.imageshack.us/img804/5131/dunleweychurchofireland.jpg)

Pozdrawiam :)

grudzinsky
01-06-2012, 14:05
dobre b&w
sam kadr do mnie jednak nie przemawia. jak dla mnie kosciol przytlacza, jest za duzy...moze gdyby rozmyc chmury dodalo by to dramatyzmu...

Hoobie
01-06-2012, 14:17
No cóż, nie łatwo o ciekawszy kadr w tym miejscu ;)
Natomiast długi czas to też była opcja, jednak w tym miejscu zdecydowałem się na taki wariant, gdyż spodobały mi się te chmury i chciałem uchwycić ich fakturę.
Dziękuje za opinię :D

Duder
01-06-2012, 14:22
Po pierwsze to nie architektura w krajobrazie, bo jest tu głównym, a nawet przytłaczającym lekko obiektem, tylko krajobraz jako tło. A to typowa sytuacja dla zdjęć z innego działu. :-) Po drugie jak widzę takie BW to od razu pytam: dlaczego? Wyszło ono jak zasmarowany rysunek węglem (zwłaszcza sam obiekt). Niewatpliwie technicznie jest bez zarzutu i nie o technikę tu chodzi (choć mam wrażenie nadmiaru ostrości).

Hoobie
01-06-2012, 14:57
Moja odpowiedź będzie bardzo prosta: może przytłaczać, ale jak już wspomniałem nie było innej możliwości kadrowania.
Z dalszej odległości świątynia byłaby tylko dodatkiem, do stricte krajobrazowego kadru, a tutaj jest ona tematem głównym.
Taką miałem wizję, jeśli chodzi o B&W i nie będę się starał za wszelką cenę do niej przekonywać ;)
Może się ona podobać lub nie i... niech tak zostanie.

Uznałem, że taka "dawka" ostrości jest odpowiednia, aby uwidocznić strukturę samej budowli.

A jeśli moderator uzna, że zdjęcie nie pasuje do niniejszego działu, to proszę śmiało przenosić :)

Dziękuję i pozdrawiam.

jacekz40
01-06-2012, 15:15
A ja tylko przyklasnę, bo warunki nieciekawe, sam model zgrabny i bardzo ciekawy a taki sposób obróbki nadał chyba jedyny sensowny klimat dla całej fotografii :)

stroop
01-06-2012, 15:36
Dla mnie jest ciut za ostro, budynek "wyłazi" z tła.

PABLOOK
01-06-2012, 17:13
Miło popatrzeć, powspominać... ;).
Jak dla mnie, to kawał porządnej foty krajobrazowej z dodatkiem architektury jest, czy na odwrót jak kto woli ;).
BW bardzo konkretne, takie jak lubię. Z wyrazem i kopem. I moim skromnym zdaniem bardzo takie tutaj pasuje ;).
A największym plusem jest to, że to trochę inaczej pokazana Irlandia jest ;).

krzysztofz24
01-06-2012, 17:18
Bardzo dobre BW, jest klimacior. Sam kosciolek bardzo ciekawy. Ogolnie mi zjecie pasuje:-).

Z malym zastrzezeniem do ostrosci. Nie samej struktury budynku, tylko troche mniej na krawedziach...ale to tak dzielac wlos na czworo;-).

Al Koholik
01-06-2012, 20:18
Moja odpowiedź będzie bardzo prosta: może przytłaczać, ale jak już wspomniałem nie było innej możliwości kadrowania.
Z dalszej odległości świątynia byłaby tylko dodatkiem, do stricte krajobrazowego kadru, a tutaj jest ona tematem głównym(...)

I dlatego robi się dodatkowy kadr z lewej i prawej. Po sklejeniu tego w panoramę masz więcej możliwości wykrojenia z tego lepszego kadru, a jednocześnie perspektywa nie ulega zmianie. Przynajmniej ja tak często robię :wink:

ART69
01-06-2012, 21:28
Powiadasz, że trudne warunki do kadrowania były :-) zatem zawierzam Twym umiejetnościom i biorę tak jak jest :mrgreen:

Nikonozaur
01-06-2012, 23:12
Al ma rację z panoramką i późniejszym odpowiednim cięciem. Mi tu brakuje przede wszystkim prawej i wyrazistości planu, na który budowla "patrzy". No, ale wiem, że warunki nie były sprzyjające, i tak dużo wyciągnąłeś z tej foty. ;) Dobre BW, wrażenia nadmiaru ostrości też nie mam.

katatjuta
02-06-2012, 00:38
Widac że ostatnio moda na Bw ale dobrze bo naprawde fajnie sie widzi :)

Hoobie
03-06-2012, 12:23
I dlatego robi się dodatkowy kadr z lewej i prawej. Po sklejeniu tego w panoramę masz więcej możliwości wykrojenia z tego lepszego kadru, a jednocześnie perspektywa nie ulega zmianie. Przynajmniej ja tak często robię :wink:

Al, znam ten sposób i czasami go stosuję, ale dzięki za sugestię :)
Tutaj miało być tak właśnie jak jest... z prawej stał... współtowarzysz pleneru + kamienne ogrodzenie.
O ile ten pierwszy mógł się usunąć, tak drugi uznałem, za mało "pomagający" w kompozycji tego kadru :)

Dzięki wszystkim za pozostawiony ślad i komentarz.
Pozdrawiam :)

jarekf34
03-06-2012, 16:05
zawierzam Twym umiejetnościom i biorę tak jak jest
Więc ja również :) Miejsce ciekawe i fajnie pokazane a o obróbka hm... chciałbym tak umieć :)

Pablo 77
03-06-2012, 20:49
Podoba mi się ta praca :)

Wszystko ok !

Dune
04-06-2012, 08:10
Użyta ogniskowa chyba zachwiała proporcje kościoła (duży przód, mała wieża). Może warto było jednak z uwagi na tytułowy obiekt zrobic zdjęcie z murkiem w kadrze ? ;-) Konwersja na wysokim poziomie (kwestia gustu - zdjąłbym trochę kontrastu tonalnego z trawy i kościoła, aby uzyskać "aksamitność" podobną do tej jak mają na zdjęciu góry i chmury :-) ).

Bartekkw
04-06-2012, 09:19
Ja kupuje - dobre BW i ciekawy kadr

nimnull
05-06-2012, 09:26
Mi by tu pasowała bardziej agresywna obróbka - zwłaszcza nieba.
Pozdrawiam Mirek