Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Dunlewey Church Of Ireland

Kadr z ostatniego pleneru
    "Element architektury w krajobrazie"
    A poniżej krótki opis związany z tą właśnie budowlą.

Jane Smith Russell wzniosła ten kościół na pamiątkę swojego męża, Jamesa Russella, właściciela posiadłości Dunlewey.
    Zmarł on 2 września 1848 roku, a jego szczątki spoczywają pod drzwiami tejże świątyni.

Zbudowany został z białego marmuru oraz niebieskiego kwarcytu, które to były wydobywane z lokalnych kamieniołomów.

W raz z upadkiem posiadłości Dunlewey, przestano korzystać ze świątyni regularnie.
    Z biegiem czasu stan budowli pogarszał się, co w efekcie generowało większe koszta utrzymania.
    W roku 1955, ze względów bezpieczeństwa zdecydowano się na usunięcie dachu.
    Wszystkie meble i armatura zostały podarowane innym kościołom w diecezji Derry oraz Raphoe.
    Dzwon został zamontowany w Cashel Church of Ireland , w pobliżu zamku Doe.

Zapraszam

Pozdrawiam
    www.hubertleszczynski.com
    --------------------------------------
    F_A_C_E_B_O_O_K

Domyślnie

dobre b&w
    sam kadr do mnie jednak nie przemawia. jak dla mnie kosciol przytlacza, jest za duzy...moze gdyby rozmyc chmury dodalo by to dramatyzmu...

Domyślnie

No cóż, nie łatwo o ciekawszy kadr w tym miejscu
    Natomiast długi czas to też była opcja, jednak w tym miejscu zdecydowałem się na taki wariant, gdyż spodobały mi się te chmury i chciałem uchwycić ich fakturę.
    Dziękuje za opinię
    F_A_C_E_B_O_O_K

Domyślnie

Po pierwsze to nie architektura w krajobrazie, bo jest tu głównym, a nawet przytłaczającym lekko obiektem, tylko krajobraz jako tło. A to typowa sytuacja dla zdjęć z innego działu. Po drugie jak widzę takie BW to od razu pytam: dlaczego? Wyszło ono jak zasmarowany rysunek węglem (zwłaszcza sam obiekt). Niewatpliwie technicznie jest bez zarzutu i nie o technikę tu chodzi (choć mam wrażenie nadmiaru ostrości).
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Moja odpowiedź będzie bardzo prosta: może przytłaczać, ale jak już wspomniałem nie było innej możliwości kadrowania.
    Z dalszej odległości świątynia byłaby tylko dodatkiem, do stricte krajobrazowego kadru, a tutaj jest ona tematem głównym.
    Taką miałem wizję, jeśli chodzi o B&W i nie będę się starał za wszelką cenę do niej przekonywać
    Może się ona podobać lub nie i... niech tak zostanie.

Uznałem, że taka "dawka" ostrości jest odpowiednia, aby uwidocznić strukturę samej budowli.

A jeśli moderator uzna, że zdjęcie nie pasuje do niniejszego działu, to proszę śmiało przenosić

Dziękuję i pozdrawiam.
    F_A_C_E_B_O_O_K

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hoobie Zobacz posta
    Moja odpowiedź będzie bardzo prosta: może przytłaczać, ale jak już wspomniałem nie było innej możliwości kadrowania.
    Z dalszej odległości świątynia byłaby tylko dodatkiem, do stricte krajobrazowego kadru, a tutaj jest ona tematem głównym(...)
    I dlatego robi się dodatkowy kadr z lewej i prawej. Po sklejeniu tego w panoramę masz więcej możliwości wykrojenia z tego lepszego kadru, a jednocześnie perspektywa nie ulega zmianie. Przynajmniej ja tak często robię
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    I dlatego robi się dodatkowy kadr z lewej i prawej. Po sklejeniu tego w panoramę masz więcej możliwości wykrojenia z tego lepszego kadru, a jednocześnie perspektywa nie ulega zmianie. Przynajmniej ja tak często robię
    Al, znam ten sposób i czasami go stosuję, ale dzięki za sugestię
    Tutaj miało być tak właśnie jak jest... z prawej stał... współtowarzysz pleneru + kamienne ogrodzenie.
    O ile ten pierwszy mógł się usunąć, tak drugi uznałem, za mało "pomagający" w kompozycji tego kadru

Dzięki wszystkim za pozostawiony ślad i komentarz.
    Pozdrawiam
    F_A_C_E_B_O_O_K

Domyślnie

Mi by tu pasowała bardziej agresywna obróbka - zwłaszcza nieba.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

A ja tylko przyklasnę, bo warunki nieciekawe, sam model zgrabny i bardzo ciekawy a taki sposób obróbki nadał chyba jedyny sensowny klimat dla całej fotografii

Domyślnie

Dla mnie jest ciut za ostro, budynek "wyłazi" z tła.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów