PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] kamienice nad

PiotrPJ
18-05-2012, 08:42
Znalazłem się tam z innego powodu ale nie mogłem się oprzeć scenerii: tuż po jednym deszczu i tuż przed następną zlewą, gdzieś tam w tle słoneczko próbowało się przebić. Piaskowe boisko ostatecznie uznałem za sprzymierzeńca, choć wiele bym dał za większą liczbę grających - zwykle w tym miejscu, na szarej kostce, parkują samochody.
Zdjęcie jest sklejoną panoramą.
Jak zwykle zapraszam do wyrażania opinii ;-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/3jxdHb6bnCPkwYKESX-1.jpg
źródło (http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/fg/fe/fixx/3jxdHb6bnCPkwYKESX.jpg)

shaolin
27-05-2012, 07:22
Trzy rzeczy mnie draznia -
1. turboprzeostrzenie
2. lampa uliczna na dole kadru
3. parasol obok lampy :D

Pogoda nie przeszkadza chociaz takie brazylijskie klimaty (czyt. boisko na piasku :D) lepiej by sie ogladalo w popoludniowym sloncu ;)

PiotrPJ
27-05-2012, 20:17
Shaolinie
co do turboprzeostrzenia - cóż, uznam za rzecz gustu czyli względną
natomiast latarnia i parasol - stały tam i nie dawało się ich przesunąć. Inne kadrowanie? stracę proporcje (i tak już jak dla mnie naciągnięte - nie za bardzo lubię długie i płaskie obrazy). Coś tam w PS pogmerać/usunąć? nie znam PS a po za tym na tak dużą ingerencję w kadr niezbyt się godzę.
Masz jakąś inna propozycję? ;-)

ALF
29-05-2012, 21:45
Przetnij ten kadr na połowę (w poziomie) i popatrz... która połówka bardziej się Tobie podoba? ;)
O ile góra ma w sobie moc, to dół ma w sobie moc bałaganu.

PiotrPJ
04-06-2012, 12:10
Przetnij ten kadr na połowę (w poziomie) i popatrz...
O ile góra ma w sobie moc, to dół ma w sobie moc bałaganu.

Racja, racja, racja - ale po przecięciu zdjęcie zrobi się jak dla mnie za "długie" - chyba po prostu muszę zaczekać na lepszą okazję, bez bałaganu na dole ;-)

ALF
04-06-2012, 13:27
Trzeba było wykorzystać ładne niebo zamiast bałaganu na dole :)

PiotrPJ
04-06-2012, 14:14
Alf, dzięki za celną i słuszną uwagę
...a kiedy robiłem to zdjęcie (zdjęcia) to się zastanawiałem czy nie postawić na niebo - teraz patrząc z perspektywy czasu mogę tylko żałować, że choć nie spróbowałem zrobić drugiego zestawu, właśnie z niebem :-(.

ALF
04-06-2012, 14:38
Z niebem jest pewien paradoks, im gorsze dla człowieka, tym lepsze dla fotografa ;)

shaolin
04-06-2012, 14:39
Shaolinie
co do turboprzeostrzenia - cóż, uznam za rzecz gustu czyli względną
natomiast latarnia i parasol - stały tam i nie dawało się ich przesunąć. Inne kadrowanie? stracę proporcje (i tak już jak dla mnie naciągnięte - nie za bardzo lubię długie i płaskie obrazy). Coś tam w PS pogmerać/usunąć? nie znam PS a po za tym na tak dużą ingerencję w kadr niezbyt się godzę.
Masz jakąś inna propozycję? ;-)

Sorry, ze dopiero teraz ;)

Co do przeostrzenia - moze to i rzecz gustu, ale wyostrzanie na tym poziomie = tuuuu macz ;)

Co do kadrowania - jezeli mialbym cos ciac to cialbym zaraz nad parasolem, ale to oczywiscie nie ukryje nam latarni ;) sam pomysl na kadr byl ok, ale te niepotrzebne rzeczy na pierwszym planie nie pomagaja...

ALF slusznie zauwazyl, ze mozna bylo skorzystac z nieba ;) ot wskazowka na nastepny raz :D