Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D90 i AF

BialyBST
16-05-2012, 19:50
Witam, jestem uzytkownikiem d90. Posiadam obiektyw 50 1.8 d który nie za bardzo wspołpracuje z moim body. Przeprowadziłem kilka testów i wysłałem body do kalibracji do serwisu nikona. Gdy body wrociło nadal nie bylo za dobrze, wtedy postanowiłem sobie wykalibrowac mechanicznie jednak nie udało mi sie uzyskac ostrosci na wszystkich polach. Postanowiłem znów sprobować w serwisie (załączyłem zdjecia z opisem) body było u nich prawie miesiąc wykonano nim ponad 400zdjec w tym czasie. Po powrocie sytuacja wyglada tak ze do 3m (czyli do konca skali na obiektywie ) obiektyw trafia w punkt natomiast jak wyostrzam na nieskonczonosc (czyli obiekty powyzej 3 m) mam mydło NA 1.8. Moje pytanie jest takie czy robiac zdjecie na pełnej dziurze na nieskonczonosci powinienem trafiac w punkt? gdy przymnke do 2.8 jest ok. Serwis chce zebym znow do nich wysłał body, sprawdzialem aparat na kumpla 50 1,8 AF-s i tam sytuacja podobna na blisko b.dobrze na dalsze odleglosci mydło. Bylem rowniez w media markt i tam posprawdzalem z innymi obiektywami bylo w 85% przypadkach ok.

Dzieki za odpowiedzi

wasilewk
16-05-2012, 20:51
Często pstrykam krajobrazy i wtedy korzystam z tzw 'odległości hiperfokalnej' -- czyli ostrzenie w punkt na nieskończoności nie jest mi do niczego potrzebne.

Gdybym to ja był w Twojej sytuacji, to bym tak zostawił (zawsze ręcznie można podkręcić pierścieniem ostrości).

Pzdr.

BialyBST
16-05-2012, 22:47
No ok ale ja pytam o zdjecia np postaci oddalonej o jakies 8-10 m. Jak robie 50mm na 1.8 pierscien ostrosci zatrzymuje sie na nieskonczonosci( prawie bo milimetr brakuje zeby bylo rowno ze znaczkiem) i mam mydło. Czy to jest normalne ze na pełnej dziurze w przypadku stałki ktora ma skale do 3m ostrosci jest tylko na tym dystansie?

ska
16-05-2012, 23:11
Z d70s i 50 mm 1.8 ostrzenie na nieskończoność na przysłonie 1.8 nigdy nie sprawiało problemów z daleka jak i z 5-cioma innymi szkłami, to myśle, że w tej sytuacji nie powinno się tego tolerować.

BialyBST
16-05-2012, 23:25
No tak myslalem. Kurde nie chce znow wysylac aparatu do serwisu 3 raz by robili kalibracje do wzorca. Nie jestem do konca pewnien co jest wadliwe czy 50 czy puszka. Zdjecia z bliska do 3 m sa ok natomiast powyzej ff :/

NIKOLAY
16-05-2012, 23:52
Biały - czy zdjęcia testowe robiłeś w bardzo dobrym oświetleniu na kontrastowych obiektach ? Mam wrażenie, że AF w D 90 "lubi" jasno oświetlone i kontrastowe obiekty. I jeszcze jedno. Użyj obróbki, a w tym wyostrzenia zdjęcia w Nikon Capture 2 - to dziwne, ale żaden photoshop nie daje rady z wstępną obróbką RAW jak właśnie NC2. Po pierwszej obróbce w tym programie możesz już się bawić PS .... ale pierwszy ruch należy co NC2 .... Sprawdź sam. Gdzieś w testach D 90 przeczytałem coś w stylu " D 90 w pierwszym momencie sprawia wrażenie braku ostrości ...." Sprawdź wstępną obróbkę w NC2 ... ewentualne ustawienia np. wyostrzania ustaw tak samo w puszce.

Sorry jeśli wyrażam się nie dość jasno. Zmęczony jestem. Ewentualnie napisz na PW .... "pogadamy".

BialyBST
17-05-2012, 13:51
Ale zdjecia nie sa nieostre tylko raczej nietrafione.

BialyBST
17-05-2012, 15:56
http://wyslijto.pl/plik/t8pf23k2ao tak wygladaja foty robione z odleglosci powyzej 3 m (czyli nieskonczonosci dla 50 1.8 )

A tu macie fotki robione w sklepie na 50 1.4

http://img138.imageshack.us/img138/4454/dsc0044o.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/1171/dsc0046eu.jpg

Napisze jeszcze ze na mojej 50 na lajwwju ostrzy w punk. Juz mam watpliwosc co jest uwalone body czy szkło :/

wasilewk
17-05-2012, 16:05
Nawet dla N50/1.4 masz BF - moim zdaniem serwis to poprawi w ramach gwarancji - zgodnie z procedurą Nikona do N50/1.4

BialyBST
17-05-2012, 16:39
To wysyłam. Zobaczymy czy za 3 razem cos uda sie im poprawic

wasilewk
17-05-2012, 16:49
To wysyłam. Zobaczymy czy za 3 razem cos uda sie im poprawic

Nie przejmuj się: ja też swój D80 za 3-cim razem dopiero odebrałem osobiście i było jak trzeba --> to samo z BF.
Z tym, że serwis ma procedurę ustawiania AF-u za pomocą testowego N50/1.4 --> a ja te ich działania sprawdzałem na N18-70/3.5-4.5 --> obiektyw był troszkę mydlany, więc serwis miał ze mną 'pieczone raki' - ale dali radę.

Pzdr.

BialyBST
17-05-2012, 16:56
to co mam im wyslac razem z 50 1.8? ( do ktorej nie mam pewnosci ze jest 100% ok)

wasilewk
17-05-2012, 17:01
to co mam im wyslac razem z 50 1.8? ( do ktorej nie mam pewnosci ze jest 100% ok)

Nie, nie.
Oni mają swój obiektyw do tego celu (N50/1.4 - chyba bez D) i ta procedura komputerowego ustawiania AF jest pod ten obiektyw - tak nakazał producent aparatu. Nawet nie wiem czy Nikon opracował taką procedure pod inne obiektywy.

Ja, podczas osobistej rozmowy z technikiem wykonującym tę korekcję AF, poprosiłem go o zawężenie parametrów - co wreszcie zaowocowało ostrzejszymi zdjęciami ---> ale nie można przeholować, bo aparat przestanie trafiać za każdym razem.

Pzdr.

BialyBST
17-05-2012, 17:08
A tak wogole to mi sie caly czas wydaje ze mam front focus a nie back focus jak ty napisales.

wasilewk
17-05-2012, 17:11
A tak wogole to mi sie caly czas wydaje ze mam front focus a nie back focus jak ty napisales.

Jeśli aparat łapie ostrość przed obiektem, na którym jest ustawiony 'kwadracik' - to wg mnie jest to BF.
A może coś pomyliłem ?

BialyBST
17-05-2012, 17:16
No chyba odwrotnie :D Front focus( czyli ustawia punkt przed obiektem na ktory jest ostrzone) jak np tu. ostrzone na srodkowa ksiązke http://img821.imageshack.us/img821/8245/dsc0028mj.jpg

zgera
17-05-2012, 17:19
Jeśli aparat łapie ostrość przed obiektem, na którym jest ustawiony 'kwadracik' - to wg mnie jest to BF.
A może coś pomyliłem ?

Przed obiektem jest Front Focus
Za obiektem jest Back Focus

wasilewk
17-05-2012, 17:19
Chyba masz rację : http://www.fotoporadnik.pl/front-fokus-back-fokus-en.html

zgera
17-05-2012, 17:52
Chyba masz rację : http://www.fotoporadnik.pl/front-fokus-back-fokus-en.html

Mam ciekawszy artykuł opisujący to zjawisko: Zmora Użytkowników Lustrzanek (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110)

wasilewk
17-05-2012, 17:58
Mam ciekawszy artykuł opisujący to zjawisko: Zmora Użytkowników Lustrzanek (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=110)

Ja wiem, ale... ... i tak pozostanę przy swoim - odkąd (jakieś 40 lat temu) o tym poczytałem i źle zrozumiełem, to moje komórki pamięciowe w mózgu już nie dają się przestawić: jeśli aparat ostrzy 'przed' to uważam to za BF, bo aparat 'cofa' swój AF.

Pzdr.

BialyBST
13-06-2012, 23:31
Ciąg dalszy mojej przygody...

Aparat wrocił do mnie z serwisu z adnotacja ze zadna usterka nie zostala wyrkyta ale mimo to zresetowano wszystkie funkcje itd.

Aparat nadal wykazuje front focus, zastanawiam sie co robic dalej z tym fantem. Obdzwonilem serwisy w Poznaniu Bydgoszczy Toruniu i Warszawie ale poza jednym w Poznaniu nie chcą sie podjąc kalibracji ponieważ nie posiadaj odpowiedniego sprzętu. Chce sie was poradzić co dalej robić, słać po raz 4 do serwisu na kalibracje mimo tego ze odpisali mi ze wszystko ok. Czy może sprobować kalibrować za pomocą srub w komorze lustra. Wydaje mi sie ze w nikonie nie potrafia tego ustawić ponieważ po pierwszej kalibracji sam postanowilem pogrzebać i dlatego system luster jest zle ustawiony.

Dzieki za odpowiedzi

zgera
14-06-2012, 07:51
Powiem Ci jak serwis Nikona kalibrował mój korpus D5000.
Przed wysyłką był minimalny BF, korpus nigdy nie kalibrowany, żadne śruby nie ruszane, kupiłem jako nowy.
Po powrocie z serwisu front fokus, wysłałem do ponownej kalibracji opisując dokładnie problem, oraz aby przesunęli punkt ostrzenia w kierunku BF.
Po kilku dniach zadzwonili do mnie z serwisu, twierdząc że po testach komputerowych u nich występuje minimalny BF.
Dla mnie to było dziwne, u mnie na wszystkich szkłach był front fokus, kazałem przesunąć punkt ostrości w kierunku BF, co serwis uczynił, w opisie naprawy napisali (na prośbę klienta przesunięcie punktu AF o 10 jednostek w stronę back focus).
Po powrocie z serwisu aparat wykazywał nadal front fokus, nie zauważyłem różnicy po drugiej kalibracji.
Obecnie w D90 nie robię żadnych testów, na wykonanych zdjęciach nie widzę problemu, współpraca N35 z tym korpusem nie zawsze jest dobra, pozostałe szkła nie wykazują większych problemów.

wasilewk
14-06-2012, 08:29
... Chce sie was poradzić co dalej robić, słać po raz 4 do serwisu na kalibracje mimo tego ze odpisali mi ze wszystko ok. Czy może sprobować kalibrować za pomocą srub w komorze lustra. Wydaje mi sie ze w nikonie nie potrafia tego ustawić ponieważ po pierwszej kalibracji sam postanowilem pogrzebać i dlatego system luster jest zle ustawiony.

Dzieki za odpowiedzi

Ja bym pokręcił którąkolwiek śrubą imbusową tak, żeby aparat źle ustawiał ostrość z obiektywem N50/1.8 - i wysłałbym do serwisu.

Wydaje mi się, że serwis miałby dwie funkcje do regulacj: mechaniczne ustawienie luster i komputerowe ustawienie AF. Dodatkowo poprosiłbym o sprawdzenie AF z przysłanym obiektywem. Może takie postępowanie wreszcie pomoże ?

A może serwis Fixation ?

Pzdr.

BialyBST
14-06-2012, 09:38
Tylko ze chodzi o to ze ja ostatnio reklamowalem usługe i boje sie ze strace "gwarancje" jezeli zaczne kombinować ze śrubami. Fixation odpada bo potrzebuje aparat na poczatku lipca

wuyaszek
14-06-2012, 12:26
Masz ten sam problem co ja
Poszedłem do fotojokera aby przetestować 50 1.4 D i niestety był bf a na 1.4 straszne mydło u kupla testowałem 1.8 D było trochę lepiej i nieznaczny bf D90 ma problem z tymi stalkami było kilka postów na ten temat i myślę ze twój ma podobnie jak moje body dlatego zdecydowałem się na zakup 35 mm 1.8 g mam nadzieje ze będzie git

BialyBST
14-06-2012, 13:23
U mnie sprawa wyglada troche inaczej bo na bliskie odleglosci jest ok a juz powyzej 3 m lipa. Poza tym szkiełko ktore mam to 50 1.8 D, sprawdzalem puche rowniez na 50 1.8 G 50 1,4 35 1.8 i 18 1.8D