Witam, jestem uzytkownikiem d90. Posiadam obiektyw 50 1.8 d który nie za bardzo wspołpracuje z moim body. Przeprowadziłem kilka testów i wysłałem body do kalibracji do serwisu nikona. Gdy body wrociło nadal nie bylo za dobrze, wtedy postanowiłem sobie wykalibrowac mechanicznie jednak nie udało mi sie uzyskac ostrosci na wszystkich polach. Postanowiłem znów sprobować w serwisie (załączyłem zdjecia z opisem) body było u nich prawie miesiąc wykonano nim ponad 400zdjec w tym czasie. Po powrocie sytuacja wyglada tak ze do 3m (czyli do konca skali na obiektywie ) obiektyw trafia w punkt natomiast jak wyostrzam na nieskonczonosc (czyli obiekty powyzej 3 m) mam mydło NA 1.8. Moje pytanie jest takie czy robiac zdjecie na pełnej dziurze na nieskonczonosci powinienem trafiac w punkt? gdy przymnke do 2.8 jest ok. Serwis chce zebym znow do nich wysłał body, sprawdzialem aparat na kumpla 50 1,8 AF-s i tam sytuacja podobna na blisko b.dobrze na dalsze odleglosci mydło. Bylem rowniez w media markt i tam posprawdzalem z innymi obiektywami bylo w 85% przypadkach ok.
Dzieki za odpowiedzi
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami