Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: D90 i AF

Domyślnie D90 i AF

Witam, jestem uzytkownikiem d90. Posiadam obiektyw 50 1.8 d który nie za bardzo wspołpracuje z moim body. Przeprowadziłem kilka testów i wysłałem body do kalibracji do serwisu nikona. Gdy body wrociło nadal nie bylo za dobrze, wtedy postanowiłem sobie wykalibrowac mechanicznie jednak nie udało mi sie uzyskac ostrosci na wszystkich polach. Postanowiłem znów sprobować w serwisie (załączyłem zdjecia z opisem) body było u nich prawie miesiąc wykonano nim ponad 400zdjec w tym czasie. Po powrocie sytuacja wyglada tak ze do 3m (czyli do konca skali na obiektywie ) obiektyw trafia w punkt natomiast jak wyostrzam na nieskonczonosc (czyli obiekty powyzej 3 m) mam mydło NA 1.8. Moje pytanie jest takie czy robiac zdjecie na pełnej dziurze na nieskonczonosci powinienem trafiac w punkt? gdy przymnke do 2.8 jest ok. Serwis chce zebym znow do nich wysłał body, sprawdzialem aparat na kumpla 50 1,8 AF-s i tam sytuacja podobna na blisko b.dobrze na dalsze odleglosci mydło. Bylem rowniez w media markt i tam posprawdzalem z innymi obiektywami bylo w 85% przypadkach ok.

Dzieki za odpowiedzi

Domyślnie

Często pstrykam krajobrazy i wtedy korzystam z tzw 'odległości hiperfokalnej' -- czyli ostrzenie w punkt na nieskończoności nie jest mi do niczego potrzebne.

Gdybym to ja był w Twojej sytuacji, to bym tak zostawił (zawsze ręcznie można podkręcić pierścieniem ostrości).

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

No ok ale ja pytam o zdjecia np postaci oddalonej o jakies 8-10 m. Jak robie 50mm na 1.8 pierscien ostrosci zatrzymuje sie na nieskonczonosci( prawie bo milimetr brakuje zeby bylo rowno ze znaczkiem) i mam mydło. Czy to jest normalne ze na pełnej dziurze w przypadku stałki ktora ma skale do 3m ostrosci jest tylko na tym dystansie?

Domyślnie

Z d70s i 50 mm 1.8 ostrzenie na nieskończoność na przysłonie 1.8 nigdy nie sprawiało problemów z daleka jak i z 5-cioma innymi szkłami, to myśle, że w tej sytuacji nie powinno się tego tolerować.
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

No tak myslalem. Kurde nie chce znow wysylac aparatu do serwisu 3 raz by robili kalibracje do wzorca. Nie jestem do konca pewnien co jest wadliwe czy 50 czy puszka. Zdjecia z bliska do 3 m sa ok natomiast powyzej ff :/

Domyślnie

Biały - czy zdjęcia testowe robiłeś w bardzo dobrym oświetleniu na kontrastowych obiektach ? Mam wrażenie, że AF w D 90 "lubi" jasno oświetlone i kontrastowe obiekty. I jeszcze jedno. Użyj obróbki, a w tym wyostrzenia zdjęcia w Nikon Capture 2 - to dziwne, ale żaden photoshop nie daje rady z wstępną obróbką RAW jak właśnie NC2. Po pierwszej obróbce w tym programie możesz już się bawić PS .... ale pierwszy ruch należy co NC2 .... Sprawdź sam. Gdzieś w testach D 90 przeczytałem coś w stylu " D 90 w pierwszym momencie sprawia wrażenie braku ostrości ...." Sprawdź wstępną obróbkę w NC2 ... ewentualne ustawienia np. wyostrzania ustaw tak samo w puszce.

Sorry jeśli wyrażam się nie dość jasno. Zmęczony jestem. Ewentualnie napisz na PW .... "pogadamy".

Domyślnie

Ale zdjecia nie sa nieostre tylko raczej nietrafione.

Domyślnie

http://wyslijto.pl/plik/t8pf23k2ao tak wygladaja foty robione z odleglosci powyzej 3 m (czyli nieskonczonosci dla 50 1.8 )

A tu macie fotki robione w sklepie na 50 1.4

http://img138.imageshack.us/img138/4454/dsc0044o.jpg

http://img801.imageshack.us/img801/1171/dsc0046eu.jpg

Napisze jeszcze ze na mojej 50 na lajwwju ostrzy w punk. Juz mam watpliwosc co jest uwalone body czy szkło :/
    Ostatnio edytowane przez BialyBST ; 17-05-2012 o 15:59

Domyślnie

Nawet dla N50/1.4 masz BF - moim zdaniem serwis to poprawi w ramach gwarancji - zgodnie z procedurą Nikona do N50/1.4
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

To wysyłam. Zobaczymy czy za 3 razem cos uda sie im poprawic

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów