PDA

Zobacz pełną wersję : D5100 i FF

woit
16-05-2012, 16:27
Witam!

Co to za objaw, gdy robię fotkę: na linijce, bateryjkach, czy innej drabince i w momencie potwierdzenia ostrości juz gołym okiem widzę że ostrość wypada bliżej, po wykonaniu fotki jest tak samo jak widziałem w wizjerze...FF ostro ok. +0,5 cm. Puszka podpięta pod Sigme 18-200. Co to może być za usterka? Wydaje mi się że pomiar AF potwierdza, ale coś z wyregulowaniem odległości matówki od reszty optyki? ale to wtedy odległość do matrycy też by była zła?

KLIK (http://zapodaj.net/c4e14e541b3fa.jpg.html)

Ostrzone na środkową

Wanageddon
16-05-2012, 17:04
Matówka nie ma nic do rzeczy, na niej tworzy się tylko obraz, który oglądasz.. tak się składa, że też jestem użytkownikiem d5100, u mnie ostrzy wszystko pięknie. Obstawiam, że to wina obiektywu sigmy, gdyż obietkywy tej fimry mają tendencję do bf/ff. Oczywiście niewykluczone, że to jednak wina puszki.

zgera
16-05-2012, 17:10
To jest front fokus, ostrzenie przed obiektem, obiektyw sigma, prawdopodobnie jest źle skalibrowany.
Jeśli masz obiektyw nikkora, podepnij go w celu sprawdzenia puszki, czy FF nie występuje w body, jeśli z nikkorami
będzie OK, to obiektyw sigmy do kalibracji.
Jeśli testujesz na bateryjkach, to ustaw je tak aby między każdą z nich był odstęp, czujnik AF-u jest większy jak ramka na matówce, może ustawić ostrość na sąsiedniej baterii.

ikar39
16-05-2012, 17:23
:)Sigma 18-200 ten typ tak ma FF musisz wysłać z puszką do Gdańska w celu kalibracji,ja miałem taką przypadłość z puszką A500 z tym szkłem wysłałem i po kalibracji było miodzio,choć nie do końca obiektyw średniej klasy

woit
16-05-2012, 17:28
Ale kiedy sie tak dzieje ze aparat potwierdza af, a ja widze ze w wizjerze nieostro a ostro jest 0,5 cm przed. Mam N18-135 to sprawdze i dam znac. Gdzie sie kalibruje Sigmy? I czy potrzebny jest tez aparat?

Gomad
16-05-2012, 17:32
Ale kiedy sie tak dzieje ze aparat potwierdza af, a ja widze ze w wizjerze nieostro a ostro jest 0,5 cm przed. Mam N18-135 to sprawdze i dam znac. Gdzie sie kalibruje Sigmy? I czy potrzebny jest tez aparat?

Sigme +body wysylasz do nich do Gdyni ew.zawozisz sam. Koszt kalibracji 258zl30gr+kurier jak wysylasz.

zgera
16-05-2012, 17:33

Serwis sigmy jest w Gdyni, do kalibracji obiektywu potrzebny będzie aparat.

Kolega Gomad był szybszy.

woit
16-05-2012, 19:01
Sigme +body wysylasz do nich do Gdyni ew.zawozisz sam. Koszt kalibracji 258zl30gr+kurier jak wysylasz.

258zl !!!! Masakra jakas, za szkło dałem 550 to w sumie z naprawą bym miał używane z OS.
Wg. mnie kalibracje szkła powinno być za free, bo to chyba nie jest uszkodzenie które przychodzi z czasem samo, tylko siedzi w nim od momentu wyjscia z fabryki :(

wasilewk
16-05-2012, 19:12
...Wg. mnie kalibracje szkła powinno być za free, bo to chyba nie jest uszkodzenie które przychodzi z czasem samo, tylko siedzi w nim od momentu wyjscia z fabryki :(

Ale ten obiektyw z innym aparatem może pracować poprawnie - czyli kto winien ?

woit
16-05-2012, 19:19
Ale ten obiektyw z innym aparatem może pracować poprawnie - czyli kto winien ?

Tak, z aparatem który ma BF...

wasilewk
16-05-2012, 19:24
Tak, z aparatem który ma BF...

Założę się, że laboratorium Sigmy pokaże Ci, że 100% ich obiektywów z ich aparatami pracuje bez BF/FF.

woit
16-05-2012, 19:50
Założę się, że laboratorium Sigmy pokaże Ci, że 100% ich obiektywów z ich aparatami pracuje bez BF/FF.

Nie obchodza mnie ich obiektywy, niech pokaza lepiej jak dziala moj z ich aparatami, pewnie te ich w labo sa juz po kalibracji.
Nie odpowidzial mi nikt co oznacza przypadek moj ze widze ze jest nie ostro a af potwierdza, i np widze ostro w pkt ostrzenia af potwierdza a na fotce bf lub ff

zgera
16-05-2012, 20:17
Nie obchodza mnie ich obiektywy, niech pokaza lepiej jak dziala moj z ich aparatami, pewnie te ich w labo sa juz po kalibracji.
Nie odpowidzial mi nikt co oznacza przypadek moj ze widze ze jest nie ostro a af potwierdza, i np widze ostro w pkt ostrzenia af potwierdza a na fotce bf lub ff

Ja Ci odpowiem dlaczego tak się dzieje, bo to co widzisz w wizjerze nie zawsze wygląda tak samo na matrycy.
W wizjerze obserwujesz obraz który przechodzi przez soczewki obiektywu, następnie pada na lustro główne,
po odbiciu od lustra na matówkę a następnie do wizjera.
Za lustrem głównym jest lustro pomocnicze, które odpowiada za prawidłowe działanie AF-u, ten sam obraz, konkretnie
światło które pada na matówkę, przechodzi przez lustro główne, środkowa część tego lustra jest półprzepuszczalna,
i pada na lustro pomocnicze.
Odbija się pod kątem prostym i pada na czujniki AF-u, które znajdują się w dolnej części komory lustra.
Jeśli odległość promieni światła odbijana od lustra pomocniczego w kierunku czujników i matrycy jest taka sama
to ostrość zawsze będzie tam gdzie ostrzyliśmy, jeśli odległości będą różne, to mamy BF lub FF.
Przeczytaj TO (http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=334)

wasilewk
16-05-2012, 20:19

Być może mniej byś się denerwował, gdybyś wcześniej poczytał na temat udostępniania niezależnym producentom, niektórych tajemnic, przez Nikona - nawet tu na tym Forum.

Miałem Sigmę, chwalę i uważam, że dużo trzeba umieć, by uzyskać poprawną współpracę z aparatem, którego patenty skutecznie odstraszają. Twój obiektyw ma typowy objaw, a to że da się go dostosować do aparatu Nikona - świadczy tylko o podejściu Sigmy do klienta. Gdybyś miał aparat Sigmy i obiektyw Sigmy - to na pewno bez żadnej kalibracji wszystko pracowałoby cacy. A skoro się uparłeś na niesystemowy obiektyw (pomimo ostrzeżeń Nikona w każdej instrukcji obsługi), to pewno są jakieś tego powody --> domyślam się jakie.

W domu mam gadane:"Drogie hobby sobie wybrałeś !" --> już nie chcę wspominać, że lotnictwo od zawsze mnie fascynuje... Niestety ! Na to drugie hobby nie stać mnie i pewnie nigdy stać nie będzie. Może obniż półkę z Nikona na coś słabszego (nie będziesz stosował opcji "Bo tańsze ale też może być") albo podwyższyj: Hasselblad tylko czeka na klientów
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif).

Nie piszę tego złośliwie i nie chcę Cie urazić, ale fakty i Twoje zdenerwowanie na prawdę skłaniają do przytoczonych wniosków.

Pzdr.

P.S.
Przecież to nie serwis Nikona kalibruje obiektywy Sigmy do swoich aparatów !

ikar39
16-05-2012, 20:21
:mrgreen::mrgreen:

wasilewk
16-05-2012, 20:25
a masz wyregulowany wizjer,takie małe pokrętło przy wizjeże

"O o s m a p n u"

woit
17-05-2012, 00:04
Witam!

Stwierdzam że ta Sigma jest nieobliczalna...Pierwsze testy, te z ff, robiłem na padajacym aku. Reszte testow zostawiłem sobie na po naładowaniu aku. Akumulator naładowany na maksa, ustawiłem obiekty i :

KLIK (http://zapodaj.net/e80d25f2105de.jpg.html)

Sigma trafiła...zwątpiłem....następnie poszedłem po metrówke, rozwinołem i tu było gorzej, ani razu w pkt. zawsze ff.
Zmieniłem na N18-135 i ten na metrówce zawsze w pkt. Czyli wniosek że puszka jest ok.

Zdarzało się że Sigma trafiała też w inne pkt. No chyba nie ma tu znaczenia poziom naładowania aku, myśle że wtedy jak trafia to chyba jest błąd focusa...

N18-135 (http://zapodaj.net/70b97311aaf91.jpg.html)
S18-200 (http://zapodaj.net/0d90329f8890d.jpg.html)

wasilewk
17-05-2012, 09:11
Pewnie ta Sigma przypięta do innego body Nikona zachowywałaby się jeszcze inaczej. Podobno z aparatami Canona jest to samo - jedynie z aparatami Sigmy jest bezbłędnie.

woit
17-05-2012, 10:19
Z d60 Sigma pracuje tak samo ...

Pozdrawiam