Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: D5100 i FF

Domyślnie D5100 i FF

Witam!

Co to za objaw, gdy robię fotkę: na linijce, bateryjkach, czy innej drabince i w momencie potwierdzenia ostrości juz gołym okiem widzę że ostrość wypada bliżej, po wykonaniu fotki jest tak samo jak widziałem w wizjerze...FF ostro ok. +0,5 cm. Puszka podpięta pod Sigme 18-200. Co to może być za usterka? Wydaje mi się że pomiar AF potwierdza, ale coś z wyregulowaniem odległości matówki od reszty optyki? ale to wtedy odległość do matrycy też by była zła?

KLIK

Ostrzone na środkową
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

Matówka nie ma nic do rzeczy, na niej tworzy się tylko obraz, który oglądasz.. tak się składa, że też jestem użytkownikiem d5100, u mnie ostrzy wszystko pięknie. Obstawiam, że to wina obiektywu sigmy, gdyż obietkywy tej fimry mają tendencję do bf/ff. Oczywiście niewykluczone, że to jednak wina puszki.
    N crap

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

To jest front fokus, ostrzenie przed obiektem, obiektyw sigma, prawdopodobnie jest źle skalibrowany.
    Jeśli masz obiektyw nikkora, podepnij go w celu sprawdzenia puszki, czy FF nie występuje w body, jeśli z nikkorami
    będzie OK, to obiektyw sigmy do kalibracji.
    Jeśli testujesz na bateryjkach, to ustaw je tak aby między każdą z nich był odstęp, czujnik AF-u jest większy jak ramka na matówce, może ustawić ostrość na sąsiedniej baterii.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Sigma 18-200 ten typ tak ma FF musisz wysłać z puszką do Gdańska w celu kalibracji,ja miałem taką przypadłość z puszką A500 z tym szkłem wysłałem i po kalibracji było miodzio,choć nie do końca obiektyw średniej klasy
    Nikon

Domyślnie

Ale kiedy sie tak dzieje ze aparat potwierdza af, a ja widze ze w wizjerze nieostro a ostro jest 0,5 cm przed. Mam N18-135 to sprawdze i dam znac. Gdzie sie kalibruje Sigmy? I czy potrzebny jest tez aparat?
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woit Zobacz posta
    Ale kiedy sie tak dzieje ze aparat potwierdza af, a ja widze ze w wizjerze nieostro a ostro jest 0,5 cm przed. Mam N18-135 to sprawdze i dam znac. Gdzie sie kalibruje Sigmy? I czy potrzebny jest tez aparat?
    Sigme +body wysylasz do nich do Gdyni ew.zawozisz sam. Koszt kalibracji 258zl30gr+kurier jak wysylasz.
    | D600 | D90 | N 35 1.8 | N 50 1.8 |T17-35 2.8-4| S 70-200 f2.8 | plecaczek

Fejs

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Serwis sigmy jest w Gdyni, do kalibracji obiektywu potrzebny będzie aparat.

Kolega Gomad był szybszy.
    Ostatnio edytowane przez zgera ; 16-05-2012 o 17:35
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gomad Zobacz posta
    Sigme +body wysylasz do nich do Gdyni ew.zawozisz sam. Koszt kalibracji 258zl30gr+kurier jak wysylasz.
    258zl !!!! Masakra jakas, za szkło dałem 550 to w sumie z naprawą bym miał używane z OS.
    Wg. mnie kalibracje szkła powinno być za free, bo to chyba nie jest uszkodzenie które przychodzi z czasem samo, tylko siedzi w nim od momentu wyjscia z fabryki
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Domyślnie

...Wg. mnie kalibracje szkła powinno być za free, bo to chyba nie jest uszkodzenie które przychodzi z czasem samo, tylko siedzi w nim od momentu wyjscia z fabryki
    Ale ten obiektyw z innym aparatem może pracować poprawnie - czyli kto winien ?
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Ale ten obiektyw z innym aparatem może pracować poprawnie - czyli kto winien ?
    Tak, z aparatem który ma BF...
    Nikon....No more ever

moje gnioty

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów