PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Montepulciano

JaroPienza
15-05-2012, 22:27
Montepulciano założone zostało przez Etrusków ok. IV-III w. p.n.e. W czasach rzymskich stacjonował tu garnizon strzegący ważnych okolicznych dróg. W XII w. walczące ze Sieną, od 1390 r. znalazło się pod wpływem Florencji. Miasto zaczęło się szybko rozwijać, budowano tu piękne pałace. Od XVI w., od czasu podbicia Sieny przez Florencję, rola Montepulciano zmalała.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img339.imageshack.us/img339/9519/dsc3310web250mb.jpg)

maniak666
15-05-2012, 23:19
No! Nareszcie... Co? Ty już wiesz co:wink:

Sebastianito
15-05-2012, 23:40
Tym razem bede na nie. Jak lubie twoje obrazki tak ten mi nie odpowiada poprzez zniszczenie drzewostanu w papke... wiem, ze mgla. Poprostu nie podoba mi sie zestawienie ostrych murow i zbyt miekkiego dolu.

Duder
15-05-2012, 23:53
"A mogło być tak pięknie". Gdyby nie ten dół i przechył. Przy tych pięknych kolorach murów ochłodziłbym chmury dla skontrastowania, dopełnienia barwnego.

JaroPienza
16-05-2012, 00:01
"A mogło być tak pięknie". Gdyby nie ten dół i przechył. Przy tych pięknych kolorach murów ochłodziłbym chmury dla skontrastowania, dopełnienia barwnego.

nie być przechyłu... prostować do dachów :) i wieżyczek. Złudny przechył
Chmury podgrzane bo tak miało być (wizja autora). Jakby to wyglądało chmury chłodne ,a reszta podświetlona zachodem słońca ?

Nikonozaur
16-05-2012, 00:03
Mi pasuje, na dole nie ma światła i to wszystko. Takiego nieba grzech byłoby nie trachnąć, przy okazji historii człek nieco liźnie. ;)

Duder
16-05-2012, 00:07
No i teraz masz dysonans - ciepłe chmury, ciepłe mury, a dół chłodny. Myślę, że gdyby tylko mury były na ciepło, to by je podkreslało. Ale mogę się mylić, anyłej bym spróbował maj łej. ;-) Krzywo jest ewidentnie, mam Ci narysować?

JaroPienza
16-05-2012, 00:26
No i teraz masz dysonans - ciepłe chmury, ciepłe mury, a dół chłodny. Myślę, że gdyby tylko mury były na ciepło, to by je podkreslało. Ale mogę się mylić, anyłej bym spróbował maj łej. ;-) Krzywo jest ewidentnie, mam Ci narysować?

rysuj .pliz.
Ja na prawdę nie widzę krzywizny

JaroPienza
16-05-2012, 00:31
No! Nareszcie... Co? Ty już wiesz co:wink:

Wiem wiem Andrzeju, ale wiesz jak nie jest łatwo zrobić coś innego :(

Dune
16-05-2012, 08:22
Chmury zdominowały kadr, przydałoby się chyba więcej dołu, aby je zrównoważyć i dać solidną podstawę miasteczku. Uwaga Dudera o schłodzeniu chmur chyba trafna. Mam wrażenie, że lekko leci w prawo (chodzi mi o piony), ale przy tym ukształtowaniu terenu i bryłach budynków pewnie to złudzenie.

JaroPienza
16-05-2012, 09:29
Chmury zdominowały kadr, przydałoby się chyba więcej dołu, aby je zrównoważyć i dać solidną podstawę miasteczku. Uwaga Dudera o schłodzeniu chmur chyba trafna. Mam wrażenie, że lekko leci w prawo (chodzi mi o piony), ale przy tym ukształtowaniu terenu i bryłach budynków pewnie to złudzenie.

Chmury miały sprawiać wrażenie dużych. Ustawienie miasteczka w mocnym punkcie i ponad jednej treciej kadru ma trzymać wzrok na nim, a chmury są odwrotnoscia ciężkości do ciemniejszego i chlodniejszego dołu. Taki był zamiar. Czy mi wyszło to już inna sprawa:)

Dune
16-05-2012, 10:43
(...) a chmury są odwrotnoscia ciężkości do ciemniejszego i chlodniejszego dołu (...)

Tylko ten element, w moim odczuciu, nie do końca się sprawdził :-) Chmury (ewidentnie olbrzymie:-) ) chyba jednak zdecydowanie przeważają nad dołem, inaczej mówiąc wydaje mi się, że dół ich nie zrównoważył. Warto też może przypomnieć, że obiekty o ciepłej barwie subiektywnie wydają się nam większe niż ich chłodne odpowiedniki. Stąd też sugestie o schłodzeniu chmur czy większej ilości dołu. Niezależnie od tego "filozofowania", zdjęcie jest fajne :-)

darek_d
16-05-2012, 17:05
Można się czepiać i na pewno powinno ;), ale podoba mi się ta odsłona, inna to chyba dla mnie najważniejsze, niebo mi się bardzo podoba, dół już mniej ;), ale całość naprawdę BDB.