Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Tour de Pologne
Witam serdecznie wszystkich!
Nazywam się Iza i właściwie jestem tutaj po raz pierwszy. Jestem amatorką, taką bardzo, jeśli chodzi o zdjęcia i dopiero się uczę. Uwielbiam robić zdjęcia sportowcom, a szczególnie kolarzom, dlatego właśnie kolarze z zeszłorocznego Tour De Pologne tutaj się znajdują poniżej.
Osobiście to jestem zadowolona z tych zdjęć, ale chętnie poczytam opinie niezadowolonych, bo chyba po to na tym forum się znalazłam.
Pozdrawiam!
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img108.imageshack.us/img108/2381/tdpyr5.jpg)
2.
źródło (http://img264.imageshack.us/img264/5728/tdp2ow7.jpg)
3.
źródło (http://img88.imageshack.us/img88/7288/tdp3sv9.jpg)
Jak dla mnie ok. Tylko chyba zle zrozumialem -- lubisz fotografowac tylko sportowcow, a sam sport juz nie?! Pytam, bo nie widze zdjec z samego wyscigu...
Jeśli chodzi o sportowców, to robie im zdjęcia zarówno podczas spoczynku:) jak i podczas zawodów. Jednakże akurat zdjęcia z Tour de Pologne nie wyszły za dobre... za dużo ich tam było i za szybko się ruszali:) Z innych zawodów na szczęście coś tam powychodziło. Tak więc jak znajdę coś naprawdę ładnego (lub zrobię wkrótce) to na pewno zamieszczę jakieś "w ruchu"
Pozdrawiam
Eeee tam, zaraz niezadowolonych. Dobrze jest.
nie wyszły za dobre... za dużo ich tam było i za szybko się ruszali
Używasz trybu AUTO (tzw. "zielony program") i nieraz może Cię to wyprowadzić w maliny, czyli możesz stracić kontrolę nad parametrami zdjęć...
Akurat te, statyczne, są bardzo ładne. Czy świadomie użyłaś takiej głębi ostrości?
Świadomie - nieświadomie:) Robiłam te zdjęcia tak, aby było po prostu dobrze. Skorzystałam z obiektywu 55-200, więc jakoś chyba tak samo wyszło:) Już nie korzystam od jakiegoś krótkiego czasu z bezmyślnego trybu Auto (chociaż na takich imprezach moim zdaniem wiele ułatwia, szczególnie przy pięknej pogodzie) i staram się coś więcej sama poukładać. Jak wspominałam na razie się uczę, więc większość zdjęć, jeśli są dobre to chyba bardziej dzieło przypadku:) niż świadomego zamierzenia. A jeśli te zdjęcia się komuś podobają, to pozostaje mi tylko się cieszyć, bo co to dopiero będzie jak już się naprawdę nauczę;) hehe.
Pozdrawiam
Z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie na początku tryb 'sport' pomaga ogarnąć sytuację, czyli skoncentrować się na uchwyceniu sytuacji i kadru. Po przejsciu tego etapu proponuję pobawić się w trybach S i A (przy odpowiednich ustawieniach AF, oczywiście), żeby panować nad GO i rozmyciem zdjęć (jak mi brakuje takiego przycisku w D70, żebym mógł się przełączyć między A i S w ułamku sekundy nie odrywając oka od wizjera!). No, a potem to już foty w trudnym oświetleniu na M. :) Ale i tak najważniejsze jest uchwycenie dobrego momentu. Reszta to szczegóły techniczne...
jak mi brakuje takiego przycisku w D70, żebym mógł się przełączyć między A i S w ułamku sekundy nie odrywając oka od wizjera
Czemu Ci brakuje? Jeden ruch kółkiem, które jest u góry... Trzeba tylko pamiętać, czy się jest akurat na "A", czy na "S", żeby wiedzieć, w którą stronę pokręcić. Ale to można wyćwiczyć.
Jedną ręką zmieniam zoom lub podpieram długi obiektyw, drugą naciskam spust...
Megazordon
07-03-2007, 18:58
Zdjęcia bardzo dobre. Podobają mi się. Potwierdzają tezę, że D50 to mądry aparat i z dobrym pomysłem na zdjęcie oraz odpowiednim kadrem robi bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam witch i mam nadzieję, że będziesz rozwijać swoją wiedzę fotograficzną i nie będziesz musiała się opierać o możliwości aparatu podczas ustawiania ekspozycji itp.
december
14-05-2007, 15:12
zdjęcia do reportażu pn "przed startem" i będzie ok. dla mnie 2
krzysztof jot
15-05-2007, 01:33
troche stary watek ale nie mialem ostatnio czasu. Faktycznie "przed startem" i mozna zrobic naprawde ciekawe fotki własnie w takim klimacie, bo akurat nie tyle ta dyscyplina nie pozwala zrobic ciekawych fotek 'w ruchu" bez solidnego zaangazowania - co akurat TdP. W ruchu - to znaczy w trasie - peleton jedzie 45km/h i piec razy to jest tylko na Orlinku :) reszta to "ino mig" i pojechali... :). Ale w okolicach Wałbrzycha sporo sie dzieje w kolarstwie wiec tematów nie zabraknie. A jak chcesz i nadal bedziesz tak bardzo "polowala na kolarzy w ruchu" :) to przypomnij sie pod koniec sierpnia - może coś mi sie uda zrobic w kierunku ulatwienia Ci dobrego dostepu do tematu TdP.
:) Jeśli chodzi o ułatwienia do dostępu na TdP to miałam już kiedyś propozycje by jechać powiedzmy w którymś z aut za kolarzami. Nie wiem czy bardziej się da gdzieś wcisnąć;) ale ok, zgłoszę się:)
A propos - czy to nie Pan czasem kazał mi nie stawać w kadrze na Skoda Auto Grand Prix w Szczawnie?:)
Pozdrawiam serdecznie
krzysztof jot
16-05-2007, 02:09
A propos - czy to nie Pan czasem kazał mi nie stawać w kadrze na Skoda Auto Grand Prix w Szczawnie?:)
Pozdrawiam serdecznie
:oops: a propos...
cóż, są tam takie białe linie graniczne dla "mediów" Przed finiszem zazwyczaj zajmujemy możliwie najlepsze miejsce. Jak wtedy ktoś staje przed tą linia, to i przed nami (czyt:akredytownymi) A jestem tam czasem cały dzien tylko dla tej jednej fotki - jak x czy y finiszuje - pracuje dla nich, a bywały juz przypadki kiedy nikt z trzech zaprzyjaźnionych fotoreporterów nie miał tego "jednego jedynego" bo pan xy właśnie wlazł na linie obiektyw zawodnik.
Tyle tłumaczenia, bo o ile pamietam, nie byłem chyba zbyt chamski :) Chyba... :) Generalnie robi to ochrona i bywa "mało miła" zwłaszcza dla nieznajomych, wtedy sie zagapili :) zazwyczaj osobą postronnym nie nie udaje sie stanąc dłużej przed linią... :)
Hmm. Miły, niemiły. Stałam za linia, a ochroniarz w tym roku był bardzo miły i mnie wpuścił. Może dlatego, że miałam kamizelkę Foto (czyli byłam akredytowana)
Nie był Pan chamski a ja na szczęście potrafię łagodzić takie sytuacje, więc nie doszło do rękoczynów:) hehe:)
Pozdrawiam i następnym razem proszę lepiej na mnie uważać;)