PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sport ] Tour de Pologne

witch81
07-03-2007, 01:53
Witam serdecznie wszystkich!

Nazywam się Iza i właściwie jestem tutaj po raz pierwszy. Jestem amatorką, taką bardzo, jeśli chodzi o zdjęcia i dopiero się uczę. Uwielbiam robić zdjęcia sportowcom, a szczególnie kolarzom, dlatego właśnie kolarze z zeszłorocznego Tour De Pologne tutaj się znajdują poniżej.
Osobiście to jestem zadowolona z tych zdjęć, ale chętnie poczytam opinie niezadowolonych, bo chyba po to na tym forum się znalazłam.
Pozdrawiam!

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img108.imageshack.us/img108/2381/tdpyr5.jpg)

2.

źródło (http://img264.imageshack.us/img264/5728/tdp2ow7.jpg)

3.

źródło (http://img88.imageshack.us/img88/7288/tdp3sv9.jpg)

stig
07-03-2007, 08:11
Jak dla mnie ok. Tylko chyba zle zrozumialem -- lubisz fotografowac tylko sportowcow, a sam sport juz nie?! Pytam, bo nie widze zdjec z samego wyscigu...

witch81
07-03-2007, 10:35
Jeśli chodzi o sportowców, to robie im zdjęcia zarówno podczas spoczynku:) jak i podczas zawodów. Jednakże akurat zdjęcia z Tour de Pologne nie wyszły za dobre... za dużo ich tam było i za szybko się ruszali:) Z innych zawodów na szczęście coś tam powychodziło. Tak więc jak znajdę coś naprawdę ładnego (lub zrobię wkrótce) to na pewno zamieszczę jakieś "w ruchu"
Pozdrawiam

odie
07-03-2007, 11:44
Eeee tam, zaraz niezadowolonych. Dobrze jest.

ekonet
07-03-2007, 11:59
nie wyszły za dobre... za dużo ich tam było i za szybko się ruszali
Używasz trybu AUTO (tzw. "zielony program") i nieraz może Cię to wyprowadzić w maliny, czyli możesz stracić kontrolę nad parametrami zdjęć...
Akurat te, statyczne, są bardzo ładne. Czy świadomie użyłaś takiej głębi ostrości?

witch81
07-03-2007, 15:40
Świadomie - nieświadomie:) Robiłam te zdjęcia tak, aby było po prostu dobrze. Skorzystałam z obiektywu 55-200, więc jakoś chyba tak samo wyszło:) Już nie korzystam od jakiegoś krótkiego czasu z bezmyślnego trybu Auto (chociaż na takich imprezach moim zdaniem wiele ułatwia, szczególnie przy pięknej pogodzie) i staram się coś więcej sama poukładać. Jak wspominałam na razie się uczę, więc większość zdjęć, jeśli są dobre to chyba bardziej dzieło przypadku:) niż świadomego zamierzenia. A jeśli te zdjęcia się komuś podobają, to pozostaje mi tylko się cieszyć, bo co to dopiero będzie jak już się naprawdę nauczę;) hehe.

Pozdrawiam

odie
07-03-2007, 16:09
Z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie na początku tryb 'sport' pomaga ogarnąć sytuację, czyli skoncentrować się na uchwyceniu sytuacji i kadru. Po przejsciu tego etapu proponuję pobawić się w trybach S i A (przy odpowiednich ustawieniach AF, oczywiście), żeby panować nad GO i rozmyciem zdjęć (jak mi brakuje takiego przycisku w D70, żebym mógł się przełączyć między A i S w ułamku sekundy nie odrywając oka od wizjera!). No, a potem to już foty w trudnym oświetleniu na M. :) Ale i tak najważniejsze jest uchwycenie dobrego momentu. Reszta to szczegóły techniczne...

ekonet
07-03-2007, 16:14
jak mi brakuje takiego przycisku w D70, żebym mógł się przełączyć między A i S w ułamku sekundy nie odrywając oka od wizjera
Czemu Ci brakuje? Jeden ruch kółkiem, które jest u góry... Trzeba tylko pamiętać, czy się jest akurat na "A", czy na "S", żeby wiedzieć, w którą stronę pokręcić. Ale to można wyćwiczyć.

odie
07-03-2007, 16:27
Jedną ręką zmieniam zoom lub podpieram długi obiektyw, drugą naciskam spust...

Megazordon
07-03-2007, 18:58
Zdjęcia bardzo dobre. Podobają mi się. Potwierdzają tezę, że D50 to mądry aparat i z dobrym pomysłem na zdjęcie oraz odpowiednim kadrem robi bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam witch i mam nadzieję, że będziesz rozwijać swoją wiedzę fotograficzną i nie będziesz musiała się opierać o możliwości aparatu podczas ustawiania ekspozycji itp.

december
14-05-2007, 15:12
zdjęcia do reportażu pn "przed startem" i będzie ok. dla mnie 2

krzysztof jot
15-05-2007, 01:33
troche stary watek ale nie mialem ostatnio czasu. Faktycznie "przed startem" i mozna zrobic naprawde ciekawe fotki własnie w takim klimacie, bo akurat nie tyle ta dyscyplina nie pozwala zrobic ciekawych fotek 'w ruchu" bez solidnego zaangazowania - co akurat TdP. W ruchu - to znaczy w trasie - peleton jedzie 45km/h i piec razy to jest tylko na Orlinku :) reszta to "ino mig" i pojechali... :). Ale w okolicach Wałbrzycha sporo sie dzieje w kolarstwie wiec tematów nie zabraknie. A jak chcesz i nadal bedziesz tak bardzo "polowala na kolarzy w ruchu" :) to przypomnij sie pod koniec sierpnia - może coś mi sie uda zrobic w kierunku ulatwienia Ci dobrego dostepu do tematu TdP.

witch81
15-05-2007, 19:14
:) Jeśli chodzi o ułatwienia do dostępu na TdP to miałam już kiedyś propozycje by jechać powiedzmy w którymś z aut za kolarzami. Nie wiem czy bardziej się da gdzieś wcisnąć;) ale ok, zgłoszę się:)
A propos - czy to nie Pan czasem kazał mi nie stawać w kadrze na Skoda Auto Grand Prix w Szczawnie?:)
Pozdrawiam serdecznie

krzysztof jot
16-05-2007, 02:09
A propos - czy to nie Pan czasem kazał mi nie stawać w kadrze na Skoda Auto Grand Prix w Szczawnie?:)
Pozdrawiam serdecznie

:oops: a propos...
cóż, są tam takie białe linie graniczne dla "mediów" Przed finiszem zazwyczaj zajmujemy możliwie najlepsze miejsce. Jak wtedy ktoś staje przed tą linia, to i przed nami (czyt:akredytownymi) A jestem tam czasem cały dzien tylko dla tej jednej fotki - jak x czy y finiszuje - pracuje dla nich, a bywały juz przypadki kiedy nikt z trzech zaprzyjaźnionych fotoreporterów nie miał tego "jednego jedynego" bo pan xy właśnie wlazł na linie obiektyw zawodnik.
Tyle tłumaczenia, bo o ile pamietam, nie byłem chyba zbyt chamski :) Chyba... :) Generalnie robi to ochrona i bywa "mało miła" zwłaszcza dla nieznajomych, wtedy sie zagapili :) zazwyczaj osobą postronnym nie nie udaje sie stanąc dłużej przed linią... :)

witch81
16-05-2007, 02:17
Hmm. Miły, niemiły. Stałam za linia, a ochroniarz w tym roku był bardzo miły i mnie wpuścił. Może dlatego, że miałam kamizelkę Foto (czyli byłam akredytowana)
Nie był Pan chamski a ja na szczęście potrafię łagodzić takie sytuacje, więc nie doszło do rękoczynów:) hehe:)
Pozdrawiam i następnym razem proszę lepiej na mnie uważać;)