Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Tour de Pologne

Domyślnie Tour de Pologne

Witam serdecznie wszystkich!

Nazywam się Iza i właściwie jestem tutaj po raz pierwszy. Jestem amatorką, taką bardzo, jeśli chodzi o zdjęcia i dopiero się uczę. Uwielbiam robić zdjęcia sportowcom, a szczególnie kolarzom, dlatego właśnie kolarze z zeszłorocznego Tour De Pologne tutaj się znajdują poniżej.
    Osobiście to jestem zadowolona z tych zdjęć, ale chętnie poczytam opinie niezadowolonych, bo chyba po to na tym forum się znalazłam.
    Pozdrawiam!

1.

2.

3.

Domyślnie

Jak dla mnie ok. Tylko chyba zle zrozumialem -- lubisz fotografowac tylko sportowcow, a sam sport juz nie?! Pytam, bo nie widze zdjec z samego wyscigu...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jeśli chodzi o sportowców, to robie im zdjęcia zarówno podczas spoczynku jak i podczas zawodów. Jednakże akurat zdjęcia z Tour de Pologne nie wyszły za dobre... za dużo ich tam było i za szybko się ruszali Z innych zawodów na szczęście coś tam powychodziło. Tak więc jak znajdę coś naprawdę ładnego (lub zrobię wkrótce) to na pewno zamieszczę jakieś "w ruchu"
    Pozdrawiam

Domyślnie

Eeee tam, zaraz niezadowolonych. Dobrze jest.
    Pozdrawiam, Jan Zieliński
    HW: D200, S10-20/4-5.6, N24-70/2.8, S70-200/2.8, SB-600
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witch81 Zobacz posta
    nie wyszły za dobre... za dużo ich tam było i za szybko się ruszali
    Używasz trybu AUTO (tzw. "zielony program") i nieraz może Cię to wyprowadzić w maliny, czyli możesz stracić kontrolę nad parametrami zdjęć...
    Akurat te, statyczne, są bardzo ładne. Czy świadomie użyłaś takiej głębi ostrości?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Świadomie - nieświadomie Robiłam te zdjęcia tak, aby było po prostu dobrze. Skorzystałam z obiektywu 55-200, więc jakoś chyba tak samo wyszło Już nie korzystam od jakiegoś krótkiego czasu z bezmyślnego trybu Auto (chociaż na takich imprezach moim zdaniem wiele ułatwia, szczególnie przy pięknej pogodzie) i staram się coś więcej sama poukładać. Jak wspominałam na razie się uczę, więc większość zdjęć, jeśli są dobre to chyba bardziej dzieło przypadku niż świadomego zamierzenia. A jeśli te zdjęcia się komuś podobają, to pozostaje mi tylko się cieszyć, bo co to dopiero będzie jak już się naprawdę nauczę hehe.

Pozdrawiam

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wynika, że faktycznie na początku tryb 'sport' pomaga ogarnąć sytuację, czyli skoncentrować się na uchwyceniu sytuacji i kadru. Po przejsciu tego etapu proponuję pobawić się w trybach S i A (przy odpowiednich ustawieniach AF, oczywiście), żeby panować nad GO i rozmyciem zdjęć (jak mi brakuje takiego przycisku w D70, żebym mógł się przełączyć między A i S w ułamku sekundy nie odrywając oka od wizjera!). No, a potem to już foty w trudnym oświetleniu na M. Ale i tak najważniejsze jest uchwycenie dobrego momentu. Reszta to szczegóły techniczne...
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie Zobacz posta
    jak mi brakuje takiego przycisku w D70, żebym mógł się przełączyć między A i S w ułamku sekundy nie odrywając oka od wizjera
    Czemu Ci brakuje? Jeden ruch kółkiem, które jest u góry... Trzeba tylko pamiętać, czy się jest akurat na "A", czy na "S", żeby wiedzieć, w którą stronę pokręcić. Ale to można wyćwiczyć.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Jedną ręką zmieniam zoom lub podpieram długi obiektyw, drugą naciskam spust...
    www.gtfoto.pl

Domyślnie

Zdjęcia bardzo dobre. Podobają mi się. Potwierdzają tezę, że D50 to mądry aparat i z dobrym pomysłem na zdjęcie oraz odpowiednim kadrem robi bardzo ładne zdjęcia. Pozdrawiam witch i mam nadzieję, że będziesz rozwijać swoją wiedzę fotograficzną i nie będziesz musiała się opierać o możliwości aparatu podczas ustawiania ekspozycji itp.
    The pięćdziesiąt
    Chciałbym mieć kilka szkieł ostrych niczym kieł.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów