PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z NEF

Szalony Naukowiec
06-03-2007, 22:04
Nie mogę otworzyć plików NEF które robiłem moją D50 ani w Photoshopie CS2 ani w NikonCapture, W photoshopie pisze mi że nie można wykonać polecenia ponieważ jest to nieprawidłowy typ dokumentu, Proszę pomóżcie i powiedzcie mi w czym może być problem, to bardzo ważna i pilna dla mnie sprawa.
Pliki otwieram tylko w PictureProject i myślałem że przerobię je na Tiffy ( to ma być do druku) ale tam nie mogę znaleźć opcji zmiany na tiff.
Wogóle dzieją się dziwne rzeczy sprawdzałem to na 2 kompach i na jednym to kiedy klikam na plik w zwykłej windowsowej przeglądarce to restartuje kompa z info o poważnym błędzie. Podobnie próba z Nikon Capture kończy się restartem.
Załamka, nie wiem w czym wina, najbardziej boję się że to aparat jest uszkodzony i źle robi rawy, a może to kwestia aktualizacji oprogramowania. Sprzet ma ok 2.5 roku, przyznaję nie robiłem wcześniej NEFów.
P.S. Z jpg nie ma żadnych problemów.

Erie
06-03-2007, 22:09
zainstalować sobie plugin Adobe Camera RAW w wersji obsługującej odpowiedni korpus

http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows

BugsBunny
06-03-2007, 22:37
w PictureProject polecenie Export JPG/TIFF w menu File
może masz starego NC - na stronie Nikona są uaktualnienia

Radosso
06-03-2007, 23:29
Erie a do ce 6,0?

Erie
06-03-2007, 23:46
Erie a do ce 6,0?

a do PSa 6.0 to polecam albo darmowego RAW Therapee jako samodzielną aplikację (za free), albo (już płatne) Lightroom lub Capture One (ewentualnie Nikon Capture w odpowedniej do aparatu wersji)

PaSkal
07-03-2007, 00:05
1.
Ściągnij ze strony Nikona darmowy Nikon View 6.2.7
To taki prościutki (żeby nie powiedzieć prostacki) kombajn do zlewania plików z karty, przeglądarka i podstawowy edytor plików NEF.
Na pewno obsłuży NEF z D50.

2.
Podeślij któregoś z tych problematycznych NEFów na mój mail, to Ci powiem czy jest OK czy nie.

Paweł

Szalony Naukowiec
07-03-2007, 00:08
Bugs właśnie nie mogłem znaleźć eksport do tiff w PP mam tylko do jpg, ale bywam czasem ślepy choć szukałem długo. NC może być stary i jest trialowy bo dostałem to na płytce z PP szukałem w sieci, ale jest płatny :(

Erie uratowałeś sprawę, otworzyłem wreszcie i jestem Ci za to bardzo wdzięczny ale sorry za moje lamerstwo ale czy to o to chodzi że mam konwertować te foty zapisane w aparacie jako nef do jakiegoś (tajemniczego) DNG? za każdym razem kiedy te nefy będę chciał wrzucić do photoshopa?
Znajomy z D70 mówił mi że swoje od razu wrzuca bez zmiany przez DNG conwerter, to wtedy jest proste a teraz skomplikowane :( A może ja nie kumam o co chodzi?
Zresztą podesłalem mu jeden plik bo myślałem że to wina mojego CS2 ale też nie mógł otworzyć zwalił winę na oprogramowanie mojego aparatu.
Kurcze, już coś wiem ...wiem że nic nie wiem.
Ale wielkie dzięki za pomoc!
Jak macie jeszcze do mnie cierpliwość to ...piszcie

PaSkal
07-03-2007, 00:16
Nie. Camera Raw jak najbardziej obsługuje pliki w formacie NEF. Nie ma "obowiązku" konwersji na DNG.

Erie
07-03-2007, 00:29
Szalony człowieku nauki nie musisz konwertować do DNG (bo i po co) od razu otwierasz NEFa i spokojnie sobie obrabiasz, korygujesz WB, ostrość, nasycenie, ekspozycję itd. a potem klikasz ok i otwierasz w oknie PSa. Tak już możesz sobie pracowac z ytm plikiem jak chcesz, obracać, filtrować, malować po nim i co kolwiek sobie zażyczysz :).

Pozdrawiam
maruda Erie

Karrlos
07-03-2007, 00:39
Nie. Camera Raw jak najbardziej obsługuje pliki w formacie NEF. Nie ma "obowiązku" konwersji na DNG.

EDIT
No własnie problem nadal istnieje w moim przypadku po zainstalowaniu aktualizacji - nadal NEF pod CS się nie otwiera

Erie
07-03-2007, 00:42
Karloss, a jesteś pewny że pod pod PS CS1 działają NEFy z D70s, bo mi się wydaje że dopiero w CS2 (choć mogę się mylić) - niech się użytkownicy CSa i D70s wypowiedzą.

Karrlos
07-03-2007, 00:45
Karloss, a jesteś pewny że pod pod PS CS1 działają NEFy z D70s, bo mi się wydaje że dopiero w CS2 (choć mogę się mylić) - niech się użytkownicy CSa i D70s wypowiedzą.

No i wszystko byłoby jasne.
Dzięki za info :(

Bonzo
07-03-2007, 02:20
ja się bawie tym :) RawShooter essentials 2006 i bardzo go sobie chwale :) być może zalapie i nef D50

Szalony Naukowiec
07-03-2007, 03:06
cały kłopot z tym że po zainstalowaniu tej aplikacji nadal nie chciał otwierać się wprost w PS, po konwertowaniu do tego DNG (nie wiem co to) się otworzyło, nie miałem czasu narazie nad tym posiedzieć, może jutro to rozgryzę, fakt nie jestem expertem w tej dziedzinie, no i ten pośpiech...co nagle...ech dotąd obrabiałem sobie spokojnie jpgi w PS...po co mi to było ;)
PaScal chętnie bym Ci przesłał jutro plik na maila, może coś poradzisz. Kurcze ale dyletant ze mnie :(
Dzięki Wam wszystkim

stig
07-03-2007, 08:06
Q! Pisalem tyle razy... Niech ktos to w koncu przyklei w tym dziale!
NEFy z D50 i D70s otwiera tylko ostatnia wersja CameraRAW, ktora dzialala z CS (2.4). Nastepne wersje ACR otwieraja takze NEFy z D50, D70s, D200, D80, itd. ale dzialaja TYLKO pod CS2.
Zeby dalo sie otwierac NEFy z D70s i D50 ACRem w Shopie CS, potrzebny Adobe Camera RAW w wersji 2.4 (do znalezienia na Adobe.com).

Erie
07-03-2007, 08:15
:), a mówiłem, że znajdzie się ktoś kto wie, że d70s że jakaś wersja ACRa pod CS1 działa z D70s (na całe szczęście), szkoda tylko, że już D80 i D200 na 100% nie działają w najwyższej wersji ACRa obsługiwanej przez CS1 :(

BugsBunny
07-03-2007, 09:27
Bugs właśnie nie mogłem znaleźć eksport do tiff w PP mam tylko do jpg, ale bywam czasem ślepy choć szukałem długo. NC może być stary i jest trialowy bo dostałem to na płytce z PP szukałem w sieci, ale jest płatny :(

może w starszych wersjach nie ma - ja mam 1.7 i jest opcja tiff/jpg, mozna tez już pobrać darmowego 1.7.5
efekt konwersji jest niezły ale mam wrażenie gorszy niz w C1 LE

Albert44
07-03-2007, 10:38
Spróbuj IrfanView 3.99 + pluginy. Otwiera Nef-y D50 i pozwala zapisać w czym chcesz. Dodatkowa przyjemność to obsługa wtyczek PS-a.

Karrlos
07-03-2007, 12:12
Q! Pisalem tyle razy... Niech ktos to w koncu przyklei w tym dziale!
NEFy z D50 i D70s otwiera tylko ostatnia wersja CameraRAW, ktora dzialala z CS (2.4). Nastepne wersje ACR otwieraja takze NEFy z D50, D70s, D200, D80, itd. ale dzialaja TYLKO pod CS2.
Zeby dalo sie otwierac NEFy z D70s i D50 ACRem w Shopie CS, potrzebny Adobe Camera RAW w wersji 2.4 (do znalezienia na Adobe.com).

Dzięki.
Czy może ktoś to wkleić do FAQ

Szalony Naukowiec
07-03-2007, 22:53
Stig
Jesteś pewny że ACR wersja 2.4? bo tam nie pisze że do D-50 canony i minolty. a nie 3.2? tam pisze że do d50
A może ten plugin trzeba jakoś w specjalnie zainstalować? jak?
Dzięki wszystkim za rady zaraz będę też szukał tych innych porogramików

stig
08-03-2007, 00:14
Stig Jesteś pewny że ACR wersja 2.4? bo tam nie pisze że do D-50 canony i minolty. a nie 3.2? tam pisze że do d50 Z tego co pamietam -- wersja 2.4 miala juz eksperymentalna obsluge D50 i D70s. I dzialalo to pod CS -- i to byla ostatnia wersja dzialajaca w tej wersji PhotoShopa. Wyzsze wersje nic Ci nie dadza, bo po prostu nie rusza pod CS.

A może ten plugin trzeba jakoś w specjalnie zainstalować? jak? Znajdz w katalogu z pluginami plik nazywajacy sie "Camera Raw.8bi" i podmien go tym, sciagnietym ze strony Adobe. To wszystko. Nie podam Ci dokladnej sciezki bo mam CS2, a tam lokalizacja tego plugina jest inna.

Szalony Naukowiec
08-03-2007, 19:10
Stig
Ale ja też mam CS2, pomyłka z tąd że ktoś tutaj pytał też o CS, co w przypadku CS2? bo w tym mi właśnie nie otwiera , także przy pomocy Camera Raw choć udało mi się otworzyć przez Nikon View jak ktoś radził i z tym do photoshopa, ale wydaje mi się że to powinno być inaczej, jakoś prościej, że samo przeciągnięcie myszą folderu nef do CS2 powinno go otqierać, CS powinien sobie z tym radzić a nie jakieś pośrednie programy, to było by o wiele prostsze

stig
08-03-2007, 19:28
co w przypadku CS2? bo w tym mi właśnie nie otwiera , także przy pomocy Camera RawPo kolei:
-- sciagnij najnowsza wersje Adobe Camera RAW,
-- podmien nia plik "Camera Raw.8bi" lezacy w "c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\"
-- jesli nie uzywasz, odinstaluj z systemu caly soft Nikona (Picture Project, Nikon View, czy co tam jeszcze masz),
-- jesli nie chcesz usuwac (i/lub dla pewnosci powyzszego co napisalem), wejdz do "c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\" i znajdz cos, co ma w nazwie "nikon". Nastepnie usun to lub zmien rozszerzenie.
Musi zadzialac.

Karrlos
08-03-2007, 21:21
Niestety u mnie 2_4 nie działa.
Najpierw otworzyłem automatycznie, potem podmieniłem ręcznie.
Nadal nie moge otworzyć Nefów.

Jeszcze pokombinuję, najwyżej oddam kumplowi CS i zainstaluję elements.

krzyto
08-03-2007, 22:56
Po kolei:
-- podmien nia plik "Camera Raw.8bi" lezacy w "c:\Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS2\File Formats\"
-- jesli nie uzywasz, odinstaluj z systemu caly soft Nikona (Picture Project, Nikon View, czy co tam jeszcze masz),
-- jesli nie chcesz usuwac (i/lub dla pewnosci powyzszego co napisalem), wejdz do "c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS2\Plug-Ins\" i znajdz cos, co ma w nazwie "nikon". Nastepnie usun to lub zmien rozszerzenie.
Musi zadzialac.

Jeśli jest polska wersja, to plik camera raw.8bi powinien być skopiowany (ręcznie) do folderu plug-iny (przy instalacji automatycznie "wchodzi" do plug-ins i aplikacja go nie widzi)

Szalony Naukowiec
10-03-2007, 20:08
Słuchajcie Dzięki Wielkie nawet nie wiecie jak żeście mi pomogli

Mont
21-03-2007, 19:15
Instalacja Camera Raw umożliwiła mi obróbkę NEFów w PS, korzystając z Adobe Bridge ten nie wyświetla mi jednak wszytskich NEF'ów jako zdjęć :( Kilka ma formę plików..
W dodatku Exif wyświetlany jest tylko dla jpg'ów. Czy wiecie jak to rozgryźć ??

Mont
21-03-2007, 23:40
rozumiem, że nie wiecie.....

Mont
23-03-2007, 18:10
Instalacja Camera Raw umożliwiła mi obróbkę NEFów w PS, korzystając z Adobe Bridge ten nie wyświetla mi jednak wszytskich NEF'ów jako zdjęć :( Kilka ma formę plików..
W dodatku Exif wyświetlany jest tylko dla jpg'ów. Czy wiecie jak to rozgryźć ??

nie chcę zakładać nowego wątku,może jednak ktoś podsunie jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem ??

bombel
23-03-2007, 21:08
Spróbuj odświeżyć (View > Refresh) lub zdeletuj i odbuduj cache: Tools > Cache > Purge cache for this folder a potem F5 (tzn. Refresh).

Mont
24-03-2007, 12:46
Zrobiłem jak zaleciłeś tylko nie bardzo wiedziałem jak "zdeletować " :) przy drugiej próbie pojawił się komunikat ;
"The cached thumbails for this folder will be deleted. The labels and rating for sone files may be lost. Are you sure want to continue??"
Ściągnąłem i zainstalowałem ponownie Camera Raw, tym razem dedykowaną do D200 wersję 3,3 (poprzednio 3,7) i też nic. Zdjęcia w Bridge są małe i bez Exifu. :( Dotyczy to wszystkich folderów ze zdjęciami z NIkona, z Minolty działa bezproblemowo.

bombel
24-03-2007, 15:59
Zrobiłem jak zaleciłeś tylko nie bardzo wiedziałem jak "zdeletować " :)

:)

"purge [pə:dʒ] oczyszczać (kogoś z czegoś) (coś), przeprowadzać czystkę, przeczyszczać; czystka, oczyszczanie"

Właśnie tak, jak napisałem; poleceniem Tools > Cache > Purge cache for this folder (czyli oczyść cache dla tego folderu). To polecenie kasuje cały kasz dla tego folderu.

Problem polega na tym, że czasem z cachu browsera siedzą jakieś śmieci lub ustawienia, które mówią mu, żeby wyświatlał tak, a nie inaczej (czyli akurat w tym wypadku tak, jak Ci się nie podoba). Ten biedny browser myśli sobie, że tak mu kazałeś.

Procedura ze zniszczeniem/oczyszczeniem cachu polega na tym, żeby mu to wybić z głowy. Razem ze zniszczeniem/oczyszczeniem cache te idiotyczne ustawienia pójdą w diabły; niestety wszystkie inne też. Jeśli miałeś tam jakieś swoje uzgodnienia (przyznawane rankingi gwiazdek i inne takie) - te ustawienia też szlag trafi.

Jest nadzieja, że jak usuniesz/oczyścisz cache, a zaraz potem klikniesz F5 (czyli odśwież), to teraz wszystko przebiegnie po Twojej myśli - tym razem browser zczyta wszyskie ikonki według ustawien, nie bacząc na te stare, które go myliły. Samo odświeżenie bez zniszczenia cache nie działa, bo browser zczytuje stary cache, a z niego śmieci.

[edit]

Przypomniałem sobie, że przy upgradzie CameraRaw Adobe radzi usunąć pliki - w tej chwili już sobiew nie przypominam skąd,ale piszą o tym w instrukcji (w dołączonym read me chyba). W każdym razie nie miałem z tym cienia problemów: usunąłem jak kazali, zainstalowałem jeszcze raz i działa.

Mont
25-03-2007, 17:02
Dziękuję, poczyniłem jak zaleciłeś, bez rezultatu :( jak znajdę czas zainstaluję go ponownie. Na razie będziemusiał wystarczyć RAWShoter.

tomekudla
30-08-2008, 09:46
Po kolei:
Musi zadzialac.

Bomba:D
Dzięki bo tego szukałem, sporo obróbki przede mną a tu PS odmawia obsługi NEFów, myślałem, że się wścieknę a jednak znalazłem odpowiedź.
Hehe, google prawdę Ci powie:twisted: