Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: Problem z NEF

Domyślnie Problem z NEF

Nie mogę otworzyć plików NEF które robiłem moją D50 ani w Photoshopie CS2 ani w NikonCapture, W photoshopie pisze mi że nie można wykonać polecenia ponieważ jest to nieprawidłowy typ dokumentu, Proszę pomóżcie i powiedzcie mi w czym może być problem, to bardzo ważna i pilna dla mnie sprawa.
    Pliki otwieram tylko w PictureProject i myślałem że przerobię je na Tiffy ( to ma być do druku) ale tam nie mogę znaleźć opcji zmiany na tiff.
    Wogóle dzieją się dziwne rzeczy sprawdzałem to na 2 kompach i na jednym to kiedy klikam na plik w zwykłej windowsowej przeglądarce to restartuje kompa z info o poważnym błędzie. Podobnie próba z Nikon Capture kończy się restartem.
    Załamka, nie wiem w czym wina, najbardziej boję się że to aparat jest uszkodzony i źle robi rawy, a może to kwestia aktualizacji oprogramowania. Sprzet ma ok 2.5 roku, przyznaję nie robiłem wcześniej NEFów.
    P.S. Z jpg nie ma żadnych problemów.

Domyślnie

zainstalować sobie plugin Adobe Camera RAW w wersji obsługującej odpowiedni korpus

http://www.adobe.com/support/downloa...atform=Windows
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

w PictureProject polecenie Export JPG/TIFF w menu File
    może masz starego NC - na stronie Nikona są uaktualnienia
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Erie a do ce 6,0?
    Nie jest trudno zrobić takie zdjęcie, trudniej jest znaleźć takie miejsce
    D700 | D70s | Canon G9 | Nikkor 24-70mm 2.8 | Nikkor 16mm 2.8| Sigma 18-50 f2.8 | Sigma 70-300 f4-5.6 | SB800 | Manfrotto|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radosso Zobacz posta
    Erie a do ce 6,0?
    a do PSa 6.0 to polecam albo darmowego RAW Therapee jako samodzielną aplikację (za free), albo (już płatne) Lightroom lub Capture One (ewentualnie Nikon Capture w odpowedniej do aparatu wersji)

Domyślnie Nef

1.
    Ściągnij ze strony Nikona darmowy Nikon View 6.2.7
    To taki prościutki (żeby nie powiedzieć prostacki) kombajn do zlewania plików z karty, przeglądarka i podstawowy edytor plików NEF.
    Na pewno obsłuży NEF z D50.

2.
    Podeślij któregoś z tych problematycznych NEFów na mój mail, to Ci powiem czy jest OK czy nie.

Paweł
    Fiat Lux

Domyślnie

Bugs właśnie nie mogłem znaleźć eksport do tiff w PP mam tylko do jpg, ale bywam czasem ślepy choć szukałem długo. NC może być stary i jest trialowy bo dostałem to na płytce z PP szukałem w sieci, ale jest płatny

Erie uratowałeś sprawę, otworzyłem wreszcie i jestem Ci za to bardzo wdzięczny ale sorry za moje lamerstwo ale czy to o to chodzi że mam konwertować te foty zapisane w aparacie jako nef do jakiegoś (tajemniczego) DNG? za każdym razem kiedy te nefy będę chciał wrzucić do photoshopa?
    Znajomy z D70 mówił mi że swoje od razu wrzuca bez zmiany przez DNG conwerter, to wtedy jest proste a teraz skomplikowane A może ja nie kumam o co chodzi?
    Zresztą podesłalem mu jeden plik bo myślałem że to wina mojego CS2 ale też nie mógł otworzyć zwalił winę na oprogramowanie mojego aparatu.
    Kurcze, już coś wiem ...wiem że nic nie wiem.
    Ale wielkie dzięki za pomoc!
    Jak macie jeszcze do mnie cierpliwość to ...piszcie

Domyślnie

Nie. Camera Raw jak najbardziej obsługuje pliki w formacie NEF. Nie ma "obowiązku" konwersji na DNG.
    Fiat Lux

Domyślnie

Szalony człowieku nauki nie musisz konwertować do DNG (bo i po co) od razu otwierasz NEFa i spokojnie sobie obrabiasz, korygujesz WB, ostrość, nasycenie, ekspozycję itd. a potem klikasz ok i otwierasz w oknie PSa. Tak już możesz sobie pracowac z ytm plikiem jak chcesz, obracać, filtrować, malować po nim i co kolwiek sobie zażyczysz .

Pozdrawiam
    maruda Erie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaSkal Zobacz posta
    Nie. Camera Raw jak najbardziej obsługuje pliki w formacie NEF. Nie ma "obowiązku" konwersji na DNG.
    EDIT
    No własnie problem nadal istnieje w moim przypadku po zainstalowaniu aktualizacji - nadal NEF pod CS się nie otwiera
    Ostatnio edytowane przez Karrlos ; 07-03-2007 o 00:42
    Co po sprzęcie jak talentu brak.
    D70S T 17-75 N 50, 80-200 Af-s, błyska po oczach 800 , SS300AW, jakieś filtry, cokiny, cudaki

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów