Zobacz pełną wersję : system do dystrybucji odbitek
Czy znacie jakiś system do postawienia na swoim serwerze www do udostępniania odbitek klientom?
często mam tak ze klient chce więcej odbitek i chce wybrać z nich 10 które kupi.
Przy rożnych okazjach typu komunie tez by się coś takiego przydało, galeria z opcja zamawiania rożnego rodzaju odbitek lub pliku cyfrowego i wysłanie zamówienia do mnie na maila.. Najlepiej jakby była opcja płatności online, i blokady zapisania zdjęcia z galerii na komputer, no i oczywiście coś do zaimportowania całej galerii z dysku.
Widział ktoś coś takiego?
RobertMiernik
07-05-2012, 21:28
I za darmo?
dobrze by było :) chodzi o cos ala oscommerce, ale jak będzie fajne to zapłacę :)
w sumie to taki sklep internetowy, a czy w oscommerce mozna zaimportowac galerie 200 zdjęc na raz jak produkty?
marszull
07-05-2012, 23:09
odezwij sie do Piwko (Lukasz Piwinski) z forum
[email protected]
wiem ze cos takiego robil, jesli zrobil to pewnie mozna kupic
dzięki, mam 3 do wyboru, im fajniejszy tym droższy :(
darmowego nic a nic, coś czytałem ze Gallery 2 ma taka opcje ale trzeba by to rozkminić
Jakie systemy bierzesz pod uwage? Te platne.
tymancjo
10-05-2012, 11:58
Hej,
Ja używam jakiegos własnoręcznie napisanego wynalazku w php do takich zastosowań.
Juz się nim chyba dzieliłem na forum kiedyś. Działa to tak jak w pisałem w tym poście:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=1416826&postcount=258
Jeżeli taka funkcjonalność wystarcza, to chętnie sie podziele for free.
poniżej więcej info o samym uzyciu skryptu:
W załaczniku ZIP z moim skryptem
wypakuj go gdzies na serwer obslugujacy PHP
potem odwolujesz sie do niego:
http://domena.pl/gdzie_rozpakowanao_skrypty/index.php?dir=katalog/katalog/katalog
gdzie zmienna dir okresla katalog ze zdjeciami wzgledem katalogu glownego serwera.
Wazna rzecz w katalogu ze zdjeciami musza byc 2 podkalatlogi
"small" - miniaturki
"big" - wieksze zdjecia do podgladu
tak jak tutaj:
http://phts.pl/fot/komunia
nazwy plikow w small i big musza byc takie same
dla tego przykładu odwołanie wyglada;
http://phts.pl/engine/selector/index.php?dir=fot/komunia
Jeszcze jedno. w pliku send.php trzeba wpisać swój adres email jako ten na ktory ma byc dostarczona lista zamowionych zdjec.
Uzywa to funkcji mail z bibliotek php wiec jezeli ona by byla zablokowana to nie bedzie dzialac.
link do pliku ze skryptem:
http://phts.pl/4forum/selector.zip
Może sie przyda.
Tomek
Hej dzięki tomek sprawdzę,
jadąc od najtańszych ten od kolegi piwko jest ładny zgrabny prosty i w dobrej cenie ale moim zdaniem mało przyjazny i niewygodny w korzystaniu dla klienta przy większej liczbie zdjęć przy kilkudziesięciu jak najbardziej ok
potem jest średni cenowo Photo Video Selling Script juz nie taki ładny ale za to bardziej funkcjonalny - generalnie spoko no i wypasiony odbitker - ktory w wersji pro ma juz super automatyzacje i to bardzo mnie kusi, ma tez bardzo uzyteczny i prosty system przeglądania/zamawiania, a do tego bardzo ładny leyout
niestety jest najdroższy ale wymaga najmniej roboty do wystartowania i jest elastyczny i ma naprawdę super możliwości
/poprzedni post można usunąć/
selektor jest super, spełnia wszystkie moje wymagania, jedyne co bym zmienił to kolor tekstu "dodaj zdjęcie do wybranych żeby nie było telefonów z pytaniem jak dodać bo ktoś nie zauważył, miałeś z tym problemy?
brakuje chyba tylko opcji zamówienia tego samego zdjęcia w 2 formatach, ale to chyba nie czesto sie zdaza i mozna to dopisac w uwagach
na odbitkerze jest jeszcze fajna opcja - wgrywasz większe pliki których nie widać i po wysłaniu zamówienia pliki pakowane sa w paczke i wysylany link do labu, albo nawet dla ciebie
+ jest taki ze nie trzeba wyszukiwać dla każdego klienta tych zdjęć na kompie, i tylko forwardujesz maila z linkiem z paczka do labo albo go sobie rozpakowujesz, drukujesz i do koperty dla klienta
ciekawe czy to jest ciężkie do zrobienia, może by się zzucic na jakiegoś programistę który by taki skrycik dopisał? zawsze to kilka godzin na opalanie więcej :)
jadąc od najtańszych ten od kolegi piwko jest ładny zgrabny prosty i w dobrej cenie ale moim zdaniem mało przyjazny i niewygodny w korzystaniu dla klienta przy większej liczbie zdjęć przy kilkudziesięciu jak najbardziej ok - galeria ma 10 zdjęć, wiec przy 300 trzeba by ja zmieniać 30 razy wychodząc z podglądu, klikając na zmianę galerii, i znowu otwierając podgląd
potem jest średni cenowo Photo Video Selling Script juz nie taki ładny graficznie ale za to bardziej funkcjonalny cos ala system w stockach - po najechaniu myszka robi sie powiekszenie- generalnie spoko
no i wypasiony odbitker - ktory w wersji pro ma juz super automatyzacje i to bardzo mnie kusi, ma tez bardzo uzyteczny i prosty system przeglądania/zamawiania, a do tego bardzo ładny leyout
niestety jest najdroższy ale wymaga najmniej roboty do wystartowania i jest elastyczny i ma naprawdę super możliwości, bardzo fajny system do zamawiania klikając na + przy opcjach odbitki
teraz doszedł selektor który jest naprawdę super - funkcjonalny, prosty, chyba zdecyduje się na niego własnie, niema takiej grafiki jak odbitker i takich bajerów jak wysyłka do labu, czy autoimporter, za to można go sobie wgrać na swój serwer, w sumie ma być prosty system wybierania zdjęć, tu tez sa galerie które trzeba zmieniać ale w galerii jest 36 zdjęć wiec jest to dużo mniej meczące, tutaj wybor formatów jest juz na koncu zamówienia, ciekawe czy przy wyborze formatów i sztuk w trakcie oglądania sprzedaż nie była by większa
Tomku może w zamian jakiś przelewik na nikoniarzy?
tymancjo
12-05-2012, 10:24
Kolega Śli znalazł jakiegos buga w selektorze, postaramy się nad tym popracować żeby stał się bardziej uniwersalny. Co do zmian kolorów napisów itp, wszytsko jest do zrobienia w plikach css.
Genralnie mam też gdzieś generatory plikow .bat na podstawie maili z zamowieniami z selektora, takie ktore kopiuja wybrane zdjecia do katalogu z nazwiskiem zamawiajacego.
Przy okazji przepraszam wszystkch świadomych programistów za to jak skrypty są napisane i zorganizowane. Programista ze mnie taki jak z kaktusa szczoteczka do zębów, ja jestem elektrykiem :)
Tomek
To co jest u mnie miało w domyśle służyć do zamawiania zdjęć przez pary młode, czyli fotograf obrabia załóżmy 100 zdjęć ze ślubu, ale do albumy wywołujemy np 40szt więc przeważnie PM musi wybrać te zdjęcia. Tutaj z pomocą miał przyjść właśnie ten system zamówień żeby fotograf jak i PM nie tracili czasu na spotkania.
Fotograf wrzuca zdjęcia do folderu (miniatury tworzą się same) i już można wybierać zdjęcia.
Pierwsza wersja była właśnie taka prosta, stworzona dla jednego fotografa przy okazji strony www, aby mu ułatwić życie :)
Z czasem narodził się pomysł na dorzucenie do tego rozmiaru zdjęć (można dorzucić tyle rozmiarów ile się chce) i papieru (mat, błysk itp) na którym mają być wywołane zdjęcia. To też wyszło od innego fotografa. Chciał aby PM wysyłała link do rodziny i każdy mógł sobie z tego ślubu zamówić odbitki.
Założenia były bardzo proste. Musi działać bez bazy sql, laik ma to obsłużyć, ma być jak najbardziej intuicyjne, proste i jakoś sensownie wyglądać.
Można zobaczyć jak to wygląda i działa TUTAJ (http://www.piwinski.com.pl/demo/).
Piwko fajnie że to jest proste i ładne, ale moim zdaniem 10 zdjęciowa galeria i brak możliwości zamawiania z poziomu podglądu jest mało użyteczne IMHO np. tymancjo to lepiej rozwiązał. Za to pewnie twój system jest już dopracowany a z tymancjo jeszcze walczymy żeby to wszystko ładnie chodziło. Tak mnie kusi żebyśmy zrobili wspólnie forumowo wspólnymi siłami taki wypas co by hulał, wysyłał duże pliki prosto do laboratorium itp. Moglibyśmy się wspólnie zrzucić na to i zrobić fajna grafikę, cmsa do dodawania formatów, zdjęć w ramce itp. coś jak odbitker tylko do załadowania na swoim serwerze. Ja nawet chętnie bym kupił odbitkera skoro już jest ale dosyć wysoka cena mi się nie zwróci na kilku imprezach w roku.
endrju22
21-05-2012, 10:29
Piwko fajnie że to jest proste i ładne, ale moim zdaniem 10 zdjęciowa galeria i brak możliwości zamawiania z poziomu podglądu jest mało użyteczne IMHO np. tymancjo to lepiej rozwiązał. Za to pewnie twój system jest już dopracowany a z tymancjo jeszcze walczymy żeby to wszystko ładnie chodziło. Tak mnie kusi żebyśmy zrobili wspólnie forumowo wspólnymi siłami taki wypas co by hulał, wysyłał duże pliki prosto do laboratorium itp. Moglibyśmy się wspólnie zrzucić na to i zrobić fajna grafikę, cmsa do dodawania formatów, zdjęć w ramce itp. coś jak odbitker tylko do załadowania na swoim serwerze. Ja nawet chętnie bym kupił odbitkera skoro już jest ale dosyć wysoka cena mi się nie zwróci na kilku imprezach w roku.
Ja osobiście jestem jak najbardziej za tym żeby zrobić zrzutę i dopracować choćby system tymancja. Jak coś będzie na rzeczy to proszę o mnie pamiętać.
Tylko Tymancjo musi się wypowiedzieć czy da pozwolenie na grzebanie w jego skrypcie.
Warto byłoby się zastanowic jakie funcjonalnosci powinien posiadać skrypt.