Zobacz pełną wersję : wyzwalacz radiowy PIXEL ROOK
jacoslavgth
05-05-2012, 17:28
zna ktoś może ten wyzwalacz? potrzebuje do wyzwalania sabinek (sb 800 i sb 900) podobno przenoszą ttl a czas synchro 1/320 s, ale w zależności od aparatu i lampy jest zmienna - czyli rozumiem że można skrócić czas?
chodzi mi o takie wyzwalacze
http://www.mega-pixel.pl/product-pol-1305-Pixel-Rook-Radiowy-Wyzwalacz-lamp-Blyskowych-do-Nikon-z-funkcja-TTL-i-grupowaniem-lamp-jak-Phottix-Strato-II-Multi.html
Posiadam owe piel rook’i, najkrótszy czas w zestawie D700 na nadajniku SB 700, na odbiorniki SB 26 to faktycznie 1/320 sek. Próbowałem parę razy 1/400 co odradzam bo co piaty-szósty błysk był synchronizowany. TTL oczywiście przenosi na lampę, która jest na nadajniku. Nawet gdy wyłączymy nadajnik aby zdalna lampa nie błyskała, TTL działa.
jacoslavgth
05-05-2012, 18:10
Posiadam owe piel rook’i, najkrótszy czas w zestawie D700 na nadajniku SB 700, na odbiorniki SB 26 to faktycznie 1/320 sek. Próbowałem parę razy 1/400 co odradzam bo co piaty-szósty błysk był synchronizowany. TTL oczywiście przenosi na lampę, która jest na nadajniku. Nawet gdy wyłączymy nadajnik aby zdalna lampa nie błyskała, TTL działa.
ok, krótka piłka - polecasz czy nie?
Ciężkie pytanie, zależy czego oczekujesz. Dla mnie jest ok. dlaczego? Bo pracuje w manualu lamp, dobrze mieć też na aparacie lampę która błyśnie z przodu. Są inne nadajniki, które przenoszą TTL na zdalna lampę ale nie podepniesz lampy na aparat( pewnie są i też takie ale cenowo wiele droższe). Druga ważna zaleta jest niezawodność, nawet 20m schowana za samochodem błyska.
http://kfpr.pl/2011/49_Rajd_Barborka/015.jpg
W linii prostej spokojnie 70m działa, może i więcej ale nie testowałem. Pytanie czego najbardziej oczekujesz…
PS mówiąc w skrócie polecam bo nie zawiodłem się ani razu.
jacoslavgth
05-05-2012, 18:25
Ciężkie pytanie, zależy czego oczekujesz. Dla mnie jest ok. dlaczego? Bo pracuje w manualu lamp, dobrze mieć też na aparacie lampę która błyśnie z przodu. Są inne nadajniki, które przenoszą TTL na zdalna lampę ale nie podepniesz lampy na aparat( pewnie są i też takie ale cenowo wiele droższe). Druga ważna zaleta jest niezawodność, nawet 20m schowana za samochodem błyska.
http://kfpr.pl/2011/49_Rajd_Barborka/015.jpg
W linii prostej spokojnie 70m działa, może i więcej ale nie testowałem. Pytanie czego najbardziej oczekujesz…
moje oczekiwania są proste, dwie lampy z odbiornikami, nie daej jak 10 metrów od postaci, na body tylko nadajnik, może byc wyzwalanie w manualu - to wszystko, bardziej zalezy mi na tym że będzie bezproblemowo wyzwalał, teraz wyzwalam na podczerwieni su 800 i niestety nadajik musi widzieć lampe zeby błysnął co mnei wkurza w plenerze. No i pytanie czy sa w miarę estetycznie wykonane czy badziew :)
dzięki za odpowiedź :)
a czas synchro 1/320 s, Pod warunkiem, że taki czas synchro oferuje body.
Ja mam PW mające czas synchro 1/500 i ... nic z tego nie wynika dla nikonów, skoro moje body ma 1/250. Za to w Mamiyi mam 1/400.
Liczy się "wąskie gardło" zestawu.
Bywa, że ktoś dopala lampą światło zastane, silne i nie zauważa, że na skraju kadru nie ma zarejestrowanego błysku.
jacoslavgth
05-05-2012, 21:10
Pod warunkiem, że taki czas synchro oferuje body.
Ja mam PW mające czas synchro 1/500 i ... nic z tego nie wynika dla nikonów, skoro moje body ma 1/250. Za to w Mamiyi mam 1/400.
Liczy się "wąskie gardło" zestawu.
Bywa, że ktoś dopala lampą światło zastane, silne i nie zauważa, że na skraju kadru nie ma zarejestrowanego błysku.
d700 ma 1/320, czyli problemu chyba nie będzie...
Ja tam wiem o 1/250, które i tak jest do uzyskania z sb, a ze studyjnymi - nie bardzo. Wtedy mam 1/160s.
jacoslavgth
05-05-2012, 21:59
Ja tam wiem o 1/250, które i tak jest do uzyskania z sb, a ze studyjnymi - nie bardzo. Wtedy mam 1/160s.
normalnie jest 1/250 ale można zmienić na 1/250 (auto fp) lub 1/320 (auto fp) przy wyzwalaniu z su800 i ustawieniu wspomnianych, skraca się czas synchronizacji, nie jestem znawcą w tym temacie (raczej łopatologia i praktyka stosowania), przynajmniej tak mam z sabinami których używam...
No ale nie z radiem, wtedy max co oferuje body to 1/250.
Odpowiedź na twoje pytanie z pierwszego postu brzmi NIE. Nie z tym radyjkiem.
Da się to zrobić w trybach FP ale z innymi wyzwalaczami, bo te linkowane wyzwalacze trybu FP nie obsługują.
jacoslavgth
05-05-2012, 22:50
No ale nie z radiem, wtedy max co oferuje body to 1/250.
Odpowiedź na twoje pytanie z pierwszego postu brzmi NIE. Nie z tym radyjkiem.
Da się to zrobić w trybach FP ale z innymi wyzwalaczami, bo te linkowane wyzwalacze trybu FP nie obsługują.
w takim razie Jacku (oprócz tych z linka - chociaż uważam że 1/250 jest wystarczający) co mógłbyś polecić - cały czas mowa o radiu które ma wyzwalać sabiny...
W studiu nie potrzebujesz 1/320. Możesz kupic to co planowałeś i robić na 1/250. Ta różnica 1/3EV - to istotne?
W plenerze musisz kupić wyzwalacze obsługujące TTL i tryb FP. Niestety to juz nie będa budżetowe zakupy. Polecam Pocket Wizard FlexTT5.
jacoslavgth
06-05-2012, 12:05
rzeczywiście cena powala, narazie kupie te z linka, jak na siebie zarobia to przyjdzie pora na wizardy :) dzięki za pomoc...