Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie wyzwalacz radiowy PIXEL ROOK

zna ktoś może ten wyzwalacz? potrzebuje do wyzwalania sabinek (sb 800 i sb 900) podobno przenoszą ttl a czas synchro 1/320 s, ale w zależności od aparatu i lampy jest zmienna - czyli rozumiem że można skrócić czas?
    chodzi mi o takie wyzwalacze
    http://www.mega-pixel.pl/product-pol...-II-Multi.html

Domyślnie

Posiadam owe piel rook’i, najkrótszy czas w zestawie D700 na nadajniku SB 700, na odbiorniki SB 26 to faktycznie 1/320 sek. Próbowałem parę razy 1/400 co odradzam bo co piaty-szósty błysk był synchronizowany. TTL oczywiście przenosi na lampę, która jest na nadajniku. Nawet gdy wyłączymy nadajnik aby zdalna lampa nie błyskała, TTL działa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mexx Zobacz posta
    Posiadam owe piel rook’i, najkrótszy czas w zestawie D700 na nadajniku SB 700, na odbiorniki SB 26 to faktycznie 1/320 sek. Próbowałem parę razy 1/400 co odradzam bo co piaty-szósty błysk był synchronizowany. TTL oczywiście przenosi na lampę, która jest na nadajniku. Nawet gdy wyłączymy nadajnik aby zdalna lampa nie błyskała, TTL działa.
    ok, krótka piłka - polecasz czy nie?

Domyślnie

Ciężkie pytanie, zależy czego oczekujesz. Dla mnie jest ok. dlaczego? Bo pracuje w manualu lamp, dobrze mieć też na aparacie lampę która błyśnie z przodu. Są inne nadajniki, które przenoszą TTL na zdalna lampę ale nie podepniesz lampy na aparat( pewnie są i też takie ale cenowo wiele droższe). Druga ważna zaleta jest niezawodność, nawet 20m schowana za samochodem błyska.
    http://kfpr.pl/2011/49_Rajd_Barborka/015.jpg
    W linii prostej spokojnie 70m działa, może i więcej ale nie testowałem. Pytanie czego najbardziej oczekujesz…
    PS mówiąc w skrócie polecam bo nie zawiodłem się ani razu.
    Ostatnio edytowane przez mexx ; 05-05-2012 o 18:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mexx Zobacz posta
    Ciężkie pytanie, zależy czego oczekujesz. Dla mnie jest ok. dlaczego? Bo pracuje w manualu lamp, dobrze mieć też na aparacie lampę która błyśnie z przodu. Są inne nadajniki, które przenoszą TTL na zdalna lampę ale nie podepniesz lampy na aparat( pewnie są i też takie ale cenowo wiele droższe). Druga ważna zaleta jest niezawodność, nawet 20m schowana za samochodem błyska.
    http://kfpr.pl/2011/49_Rajd_Barborka/015.jpg
    W linii prostej spokojnie 70m działa, może i więcej ale nie testowałem. Pytanie czego najbardziej oczekujesz…
    moje oczekiwania są proste, dwie lampy z odbiornikami, nie daej jak 10 metrów od postaci, na body tylko nadajnik, może byc wyzwalanie w manualu - to wszystko, bardziej zalezy mi na tym że będzie bezproblemowo wyzwalał, teraz wyzwalam na podczerwieni su 800 i niestety nadajik musi widzieć lampe zeby błysnął co mnei wkurza w plenerze. No i pytanie czy sa w miarę estetycznie wykonane czy badziew
    dzięki za odpowiedź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    a czas synchro 1/320 s,
    Pod warunkiem, że taki czas synchro oferuje body.
    Ja mam PW mające czas synchro 1/500 i ... nic z tego nie wynika dla nikonów, skoro moje body ma 1/250. Za to w Mamiyi mam 1/400.
    Liczy się "wąskie gardło" zestawu.

Bywa, że ktoś dopala lampą światło zastane, silne i nie zauważa, że na skraju kadru nie ma zarejestrowanego błysku.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pod warunkiem, że taki czas synchro oferuje body.
    Ja mam PW mające czas synchro 1/500 i ... nic z tego nie wynika dla nikonów, skoro moje body ma 1/250. Za to w Mamiyi mam 1/400.
    Liczy się "wąskie gardło" zestawu.

Bywa, że ktoś dopala lampą światło zastane, silne i nie zauważa, że na skraju kadru nie ma zarejestrowanego błysku.
    d700 ma 1/320, czyli problemu chyba nie będzie...

Domyślnie

Ja tam wiem o 1/250, które i tak jest do uzyskania z sb, a ze studyjnymi - nie bardzo. Wtedy mam 1/160s.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ja tam wiem o 1/250, które i tak jest do uzyskania z sb, a ze studyjnymi - nie bardzo. Wtedy mam 1/160s.
    normalnie jest 1/250 ale można zmienić na 1/250 (auto fp) lub 1/320 (auto fp) przy wyzwalaniu z su800 i ustawieniu wspomnianych, skraca się czas synchronizacji, nie jestem znawcą w tym temacie (raczej łopatologia i praktyka stosowania), przynajmniej tak mam z sabinami których używam...

Domyślnie

No ale nie z radiem, wtedy max co oferuje body to 1/250.
    Odpowiedź na twoje pytanie z pierwszego postu brzmi NIE. Nie z tym radyjkiem.
    Da się to zrobić w trybach FP ale z innymi wyzwalaczami, bo te linkowane wyzwalacze trybu FP nie obsługują.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-05-2012 o 22:22

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów