PDA

Zobacz pełną wersję : Program a'la gimp/ps dla iMac

robak_wroc
05-05-2012, 00:38
Tak jak w temacie - szukam czegos co bedzie mialo conajmniej:

- prace na warstwach
- pare efektow typu wyostrzenie
- maska
- mozliwosc wstawiania tekstu
- mozliwosc zmniejszania i ciecia obszaru roboczego

i w sumie to bedzie mnie zadowalalo, bo w tym akurat nie mam zamiaru robic wiecej niz stworzenie sobie 'watermarka' pod dany event, czyli logo imprezy + dodanie napisu i pozniejsze zapisanie tego w roznych rozmiarach. Praca na podstawywych plikach takich jak *.jpg, *.png, *.gif powinna w zupelnosci wystarczyc (no.. i format programu ktory zapisze warstwy, a nie splaszczona wersje).

Studentem juz/obecnie nie jestem, wiec PS dla studenta odpada, a pelnej wersji tylko po to kupowac nie bede. Gdzie zatem problem? Teoretycznie moglbym przeniesc soft ktory juz mam, ale licencja jest na sztuk jeden komputera, a to dodatkowy komputer i bedzie stal w innej lokalizacji, wiec soft skompletowac musze od nowa co by sie potem za plecki nie ogladac, bo nie lubie.

Sprzet to iMac (na intelowym i5)

ku6i
05-05-2012, 08:38
E... Gimp?

Marcin Jakubowski
05-05-2012, 11:22
Tak jak w temacie - szukam czegos co bedzie mialo conajmniej:

- prace na warstwach
- pare efektow typu wyostrzenie
- maska
- mozliwosc wstawiania tekstu
- mozliwosc zmniejszania i ciecia obszaru roboczego

i w sumie to bedzie mnie zadowalalo, bo w tym akurat nie mam zamiaru robic wiecej niz stworzenie sobie 'watermarka' pod dany event, czyli logo imprezy + dodanie napisu i pozniejsze zapisanie tego w roznych rozmiarach. Praca na podstawywych plikach takich jak *.jpg, *.png, *.gif powinna w zupelnosci wystarczyc (no.. i format programu ktory zapisze warstwy, a nie splaszczona wersje).

Studentem juz/obecnie nie jestem, wiec PS dla studenta odpada, a pelnej wersji tylko po to kupowac nie bede. Gdzie zatem problem? Teoretycznie moglbym przeniesc soft ktory juz mam, ale licencja jest na sztuk jeden komputera, a to dodatkowy komputer i bedzie stal w innej lokalizacji, wiec soft skompletowac musze od nowa co by sie potem za plecki nie ogladac, bo nie lubie.

Sprzet to iMac (na intelowym i5)

gimp lub tani pixelmator

robak_wroc
05-05-2012, 17:58
a jak sie spisuje ta wersja na mac'a? z tego co widzialem juz wczesniej na stronie, to nie jest wersja oficjalna, a jedynie opcja robiona przez jakichs panow z niemiec, a co za tym idzie updaty/poprawki/problemy mozna sobie zglaszac...

wolalbym zaplacic nawet jakas nieduza sume i kupic cos konkretniejszego, co bedzie mialo jeszcze pare oficjalnych wydan.

ku6i
06-05-2012, 09:58
Nie prościej zainstalować i potestować? Jak będzie się sypać, to kupisz coś komercyjnego, jak nie, to zostaniesz przy Gimpie.

Marcin Jakubowski
06-05-2012, 10:27
Jak mała kwota do wydania to tylko pixelmator

robak_wroc
07-05-2012, 13:26
Gimpa nie chce. Mialem go na paru maszynach i jakos mi do konca nie lezy. Na razie na tapete poszly PhotoLine i dzieki Wam wlasnie pixelmator.