Zobacz pełną wersję : Filtr IR w systemie Cokin
Zastanawiam się nad fotografią w IR i systemem Cokin. Czy jest to dobry pomysł, zauważyłem że sporo osób tak robi zdjęcia, jednak też spotkałem się z opinią że w systemie Cokin filtry bezpośrednio nie przylegają do obiektywy przepuszczając światła i nie nadają się do IR. Więc warto się w to pakować czy nie ?
2pompony
03-05-2012, 13:26
Ja co prawda nei używałem filtra IR, tylko ND400, ale i tak musiałem stosować różnego typu osłony, coś jak rękaw - bo filtr odstaje mocno od obiektywu i z boku wpada światło. Niby jest go mało, ale jednak na tyle dużo, a w dodatku pada pod takim kątem, że oświetla wszystkie ewentualne pyłki na filtrze, ślady po wycieraniu, itp. TO najbardziej daje popalić.
Da się to obejść uszczelniając boki holdera, a nawet widziałem jeden sposób radykalny: gość zakupił za małe pieniądze osobny holder, wsadził tam filtr i okleił wszystko czarną taśma izolacyjną. Tym sposobem miał filtr IR w jednym holderze na stałe. Podobno też nauczyli się teraz robić szczelniejsze holdery, ale nie wiem, czy to do końca prawda.
Rozważ, ile masz tych szkieł do robienia IRów, bo może lepszym wyjściem byłby jeden duży nakręcany filtr plus jakieś pierścienie redukcyjne.
W takim razie prawdopodobnie będę musiał skonstruować jakąś osłonę. W przyszłości i tak pewnie kupie jakieś tanią, używaną lustrzankę i usunę jej filtr dolnoprzepustowy a ten filtr IR dam do szklarza do przycięcia. Czyli osłona musiała by być między filtrem a holderem, holder kosztuje grosze więc zakup 2 źle nie wyjdzie.
Nikolai tez stalem przed tym dylematem, i jarek78 mi pomogl. Jezeli masz do wyboru IR kolowy lub kwadratowy, wybierz kolowy, potem kupujesz na allegro tani filtr UV obojetnie jakiej firmy byle srednica byla 77mm(taki wymiar ma okragly Cokin z oprawki, kwadratowy trzeba by bylo przyciac), wyciagasz Cokina z oprawki i wkladasz w oprawke od UV. Teraz masz filtr kolowy IR nakrecany bezposrednio na szklo. Jezeli za duza srednica trzeba kupic redukcje, w moim przypadku z 77 na 67 i wszystko smiga. Ciac sie go nie oplaca, bo przy zakupie potem innego szkla z wieksza srednica filtra, bedziesz w czarnej... Polecam ten sposób, potem nie potrzebujesz rzadnych uszczelnien, nie trzeba zakladac holdera i kombinowac.
Ciac sie go nie oplaca, bo przy zakupie potem innego szkla z wieksza srednica filtra, bedziesz w czarnej... Polecam ten sposób, potem nie potrzebujesz rzadnych uszczelnien, nie trzeba zakladac holdera i kombinowac.
ciąć to ja go chciałem potem, żeby zastąpić nim filtr dolnoprzepustowy zaraz przy matrycy, ale pomysł z podmianą oprawek jest ciekawy
To jest jedyne w miare ekonomiczne, i pewne rozwiazanie. Ja z niego korzystam, od roku i jest ok.
To jest jedyne w miare ekonomiczne, i pewne rozwiazanie. Ja z niego korzystam, od roku i jest ok.
"to" w sensie które ? ;)
Zmiana oprawek, jak Ci sie odwidzi zawsze mozesz wrocic do stanu wyjsciowego i wlozyc Irke w oryginalny pierscien i potem korzystac z holdera.
ok, dzięki za poradę! udało Ci się mnie przekonać :)
Jezeli sobie zyczysz, to moge jutro zrobic zdjecia i jak to u mnie wyglada "caly zestaw" a co do filtra ogolnie jest bardzo dobry oto efekt http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=181105
A tak na marginesie do jakiej puszki go chcesz, bo nie wiem czy wiesz ale nie z wszystkimi puszkami to smiga.
Jezeli sobie zyczysz, to moge jutro zrobic zdjecia i jak to u mnie wyglada "caly zestaw" a co do filtra ogolnie jest bardzo dobry oto efekt http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=181105
A tak na marginesie do jakiej puszki go chcesz, bo nie wiem czy wiesz ale nie z wszystkimi puszkami to smiga.
będę bardzo wdzięczny za zdjęcia a co do puszki to moja się podobno średnio nadaje ale chce kupić jakiś używane d40/50/60/70 albo Sony a100 i wymontować mu filtr dolnoprzepustowy :)
Dwie kwestie teraz, po pierwsze jak kupisz d50/70 to bedziesz mogl robic IR bez kombinacji z filtrem dolnoprzepustowym tyle ze uzycie filtra IR bedzie wymagalo statywu bo dlugie czasy wychodza. Jezeli zas przerobisz aparat to bedziesz mogl cykac z reki jednak aparat bedzie tylko Irkowy. Nie mam pojecia w ogole czy cokin sie nadane na zamiane filtra dolnoprzepustowego. Wiem ze kolega Nemeth zmodyfikowal puszke zmieniajac ten filtr, ktory bym o ile mnie pamiec nie myli sprowadzana zza wielkiej wody. Najlepiej bedzie jak zglosisz sie do niego na PW, to poda Ci stone z ktorej zamawial filtr. Tam tez jest opisane jak przeprowadzic cala operacje. Zdjecia postram sie zamiescic jutro.
To ma być jako drugi aparat tylko do IR, żeby np. wiatr ruszający liśćmi nie przeszkadzał. A co do przeróbki i sprowadzania filtra to obstawiam że kolega korzystał z http://www.lifepixel.com/ na tej stronie też w dziale DIY masz super opisane jak rozkręcić aparat i wymienić. Najwyżej nie będę podmieniał filtrów, a jedynie podmienię dolnoprzepustowy na czystą szybkę (można zostawić bez ale wtedy matryce jest odsłonięta)
ale po co kombinować , kup cokina i popstrykaj jeden sezon i zobaczysz czy ci się spodoba , żądnych uszczelnień nie trzeba ja używam z sigmą 10-20 i nikkorem 18-70 i jest elegancko
2pompony
04-05-2012, 23:30
A te zdjęcia na swojej stronei masz z Cokina IR? Jeśli tak, to nic nie cieknie jak widzę... Jaki masz holder, masz jakiś link do tego? Bo mój holder, oryginalny niestety i kosztowny firmy Cokin (i niczym nie różniący się od chińskiego za ćwierć ceny) jednak przepuszcza światło z boku...
Z tym, że ja kupowalem swojego z 5 lat temu.
A te zdjęcia na swojej stronei masz z Cokina IR? Jeśli tak, to nic nie cieknie jak widzę... Jaki masz holder, masz jakiś link do tego? Bo mój holder, oryginalny niestety i kosztowny firmy Cokin (i niczym nie różniący się od chińskiego za ćwierć ceny) jednak przepuszcza światło z boku...
Z tym, że ja kupowalem swojego z 5 lat temu.
tak wszystkie zdjęcia u mnie na stronce są z cokina i zwykłego holdera na allegro za 15 zł , filtr jest okrągły i idealnie pasuje tak wiec nie ma prawa przepuszczać źródła światła , może masz jakiś "inny" holder albo źle zakładasz filtr
2pompony
04-05-2012, 23:40
A jak można źle założyć filtr? :) Po prostu bokiem* wchodzi światło i tyle. Ale zainwestuję tą oszałamiającą kwotę 15 złotych i może będzie lepiej!
--------------------------
*bokiem, bo widzę pod jakim kątem oświetlone są pyłki na filtrze, jeśli są jakieś pyłki.
A jak można źle założyć filtr? :) Po prostu bokiem* wchodzi światło i tyle. Ale zainwestuję tą oszałamiającą kwotę 15 złotych i może będzie lepiej!
--------------------------
*bokiem, bo widzę pod jakim kątem oświetlone są pyłki na filtrze, jeśli są jakieś pyłki.
no właśnie wprowadzasz kolegę w błąd (nie doczytałem ze ty piszesz o nd400 ), filtr ir jest okrągły i się go wsuwa w pierwsze "sanki" od obiektywu tak wiec nie ma prawa przepuszczać światła a wszystkie nd i jakieś kolorowe to zwykłe "kwadraciaki" i są mocowane trochę dalej i wtedy już się światło dostaje , wiem bo mam połówkowy hitecha i tez się czasem coś dostanie jak z boku światło wpada
ale po co kombinować , kup cokina i popstrykaj jeden sezon i zobaczysz czy ci się spodoba , żądnych uszczelnień nie trzeba ja używam z sigmą 10-20 i nikkorem 18-70 i jest elegancko
wow! zdjęcia naprawdę super! a co do kombinowania to aktualnie mam d80 więc nim takich efektów raczej nie uzyskam ;/
2pompony
04-05-2012, 23:49
No przecież mówiłem to od początku!
wow! zdjęcia naprawdę super! a co do kombinowania to aktualnie mam d80 więc nim takich efektów raczej nie uzyskam ;/
nawet się nie zastanawiaj , kup d50 za 500 zł i do tego filtr cokina dokładnie taki http://fotozakupy.pl/filtr/cokin-p007-filtr-ir-do-fotografii-w-podczerwieni,11301s i będziesz go mógł stosować z różnymi obiektywami , a efekty takie jak u mnie na stronie
No przecież mówiłem to od początku!
ok ja nie doczytałem ale kolegę wprowadzałeś w błąd ze będzie musiał stosować jakieś uszczelnienia
okrągły filtry IR zamówiony i zobaczymy co z tego wyjdzie, dzięki za porady!
może to głupie pytanie ale jak zamontować okrągły filtr w holderze ? bo u mnie wchodzi strasznie ciężko i aż się wygina ...
Wsadzasz w pierwsze sanki od obiektywu , http://www.photofilter.com/cokin_camera_filters.htm
Przecież juz dawno temu pokazywałem jak przerobić filtr cokina na nakręcany
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=86000
I ja skorzystalem z rady Jarka, wszystko pieknie ladnie smiga, dobra rada bylo wlozenie okraglego do oprawki 77mm bo teraz kupilem sigme 10-20 i jest jak znalazl :D
Wsadzasz w pierwsze sanki od obiektywu , http://www.photofilter.com/cokin_camera_filters.htm
ehhh... niestety holder firmy Delta to 100% chińszczyzna z błotnego pola ryżowego i filtry okrągłe do niej nie bardzo wchodzą ... pozostaje mi malutka wiertarka, pilnik i poprawić ich prace ;/