Zobacz pełną wersję : Kapryśne bowensy
Mam problem z błyskotkami w studio :/.
Dwie quantuumki ustawione są z przodu, dwie lampy bowensa z tyłu do oświetlenia tła.
Dwie pierwsze działają bez zarzutu, wyzwalając sie za każdym razem. Bowensy wyzwalają sie jak im sie podoba, czasem obie, czasem prawa, rzadko tylko lewa.
Wyzwalanie lamp odbywa sie bezprzewodowo, mam jakieś chińskie ustrojstwo za 200 zł.
W czym może być problem ? Jak myślicie ?
Masz 4 odbiorniki, więc:
-rozładowane baterie odbiorników
-działająca komórka (lub inne zakłócenia radiowe) w pobliżu
Fotocela nie pomaga, nie widzi błysku?
Rozumiem, że chińskie ustrojstwo to wyzwalacz radiowy: nadajnik + 4 odbiorniki? Ile kanałów obsługuje? Może spróbuj zamienić je miejscami (albo odbiorniki pozamieniać) to powinno przynajmniej rzucić cień podejrzeń na któregoś z uczestników seansu :)
Art Erie
02-05-2012, 15:01
-rozładowane baterie
-uszkodzone kabelki
-zimne luty w odbiornikach
dlaczego mam mieć 4 odbiorniki ? Mam 1. Pozostałe lampy wyzwalają sie przez fotocele. Quantuum nie zawodzi, bowensy owszem.
Odbiornik jest podłączony do Quantuuma. O ile pamiętam, przełączenie go do innej lampy nic nie wnosiło.
To ustrojstwo to dokładnie coś takiego : http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-blyskowych-powerlux-promocja-i2300577772.html
RobertMiernik
02-05-2012, 22:16
A jak ustawisz lampy obok siebie to wszystkie się wyzwalają za każdym razem?
Może po prostu ciemne studio w połączeniu ze słabym błyskiem i tylnymi lampami zwykle zasłoniętymi modelką czy co tam fotografujesz zwyczajnie nie widzą błysku? Sprawdź czy zadziała na pełnej mocy lampy wyzwalającej (tej z radiówką).
Precyzja pytania :/
Dlaczego kilka odbiorników? Dlatego, aby nie było takich sytuacji o jakich piszesz, czasami zdarzają się setupy, w których nie ma szans na wyzwolenie kilku lamp fotocelami, wtedy dokłada się odbiorniki.
Jak nie chodzi fotocela, to odpowiedź jest tylko jedna: nie działa, bo nie pada na nią błysk o wystarczającej mocy. Musisz zapewnić, aby fotocela dostawała odpowiednio dużo światła. Możesz przekładać odbiornik pomiędzy lampami, i sprawdzić czy w w jakimś ustawieniu zadziała, albo lekko przestawić lampy, lub np. jakimś lusterkiem odbić błysk na fotocele Bowensów. Inne wyjście to dodanie fotoceli na dłuższym kablu, włączonym w gniazdo synchro lampy, i ustawienie jej w miejscu z którego na pewno zobaczy błysk.
Wydłóż czas do 1/125 np bo mi tak się dzieje przy 1/160 ...
Wydłóż czas do 1/125 np bo mi tak się dzieje przy 1/160 ...
Hmm, czas naświetlania ma u Ciebie wpływ na działanie fotoceli? Ciekawe :razz:
Dziwne, bo jeśli Bowensy są ustawione do oświetlania tła, to znaczy, że stoją tyłem (bokiem) do fotografa, czyli fotocelami w kierunku Quantuumów.
Może się tak dziać jak studio jest ciemne, a fotocele jakieś słabe.
Spróbuj przykleić obok fotoceli kawałek białej kartki, która zbierze światło odbite dla fotoceli.
Najlepiej oczywiście kupić dodatkowe odbiorniki radiowe.
Dziwne, bo jeśli Bowensy są ustawione do oświetlania tła, to znaczy, że stoją tyłem (bokiem) do fotografa, czyli fotocelami w kierunku Quantuumów.
dokładnie !
Może się tak dziać jak studio jest ciemne, a fotocele jakieś słabe.
Spróbuj przykleić obok fotoceli kawałek białej kartki, która zbierze światło odbite dla fotoceli.
Najlepiej oczywiście kupić dodatkowe odbiorniki radiowe.
Ciemne studio ? No nie wiem. Okna zakrywam roletami, ale w drzwiach jest szyba, której nie zasłaniam i akurat wczoraj wpadało przez nią całkiem dużo (niepotrzebnego) światła. Poza tym quantuumki mają włączone światło pilotujące.
W sumie mogę spróbować z dodatkowymi odbiornikami, ale... to dla mnie dziwne jest wszystko. Bardziej skłaniam sie ku opcji, że przynajmniej jedna z bowensów jest jakaś trefna.
Pisząc o ciemnym nie mam na mysli tego czy i ile jest tam światła zastanego, tylko czy są ciemne (szare/czarne) ściany. Bo dla uruchomienia fotoceli bardziej liczy się błysk, a jak on się nie odbija od ścian to lampy mogą być "ślepe".
To samo jest przy studiu ogromnych rozmiarów - wraca mało odbitego błysku.
Dla sterowania światłem takie studia sa fajne, ale trzeba w nich pracować na radiu.
Ściany są białe, sufit też.
No to fotocele tych Bowensów są jakieś słabe.
Kup więcej odbiorników radiowych.
.... Poza tym quantuumki mają włączone światło pilotujące....
Może zaistniała tu taka sytuacja jak ja mam w Quantuumach. Jeżeli na fotocelę pada dość mocne światło ciągłe np. z pilota innej lampy lub z okna to ona "ślepnie". Ja radzę sobie przysłaniają fotocelę i jest OK.
a moze fotocele sa wylaczone? kiedys tez tak mialem ze po ustawieniu na tryb sterowania podczerwienia przestawialy mi sie tez ustawienia fotocel i sprzet nie dzialal. Obecnie mam dosc duze studio i mimo ze posiadam kpl odbiornikow do radia to ciagle uzywam 1szt wpinanej do generatora (dzieki temu mam synchro na 1/160s, w przypadku monoblokow bylo 1/125s)
Krzysiek B
31-05-2012, 12:38
Mam problem z błyskotkami w studio :/.
Dwie quantuumki ustawione są z przodu, dwie lampy bowensa z tyłu do oświetlenia tła.
Dwie pierwsze działają bez zarzutu, wyzwalając sie za każdym razem. Bowensy wyzwalają sie jak im sie podoba, czasem obie, czasem prawa, rzadko tylko lewa.
Wyzwalanie lamp odbywa sie bezprzewodowo, mam jakieś chińskie ustrojstwo za 200 zł.
W czym może być problem ? Jak myślicie ?
U mnie kiedyś wszystko śmigało na fotocelach.
Po przemalowaniu studia i pewnym jego przemeblowaniu problem był podobny jak u Ciebie.
Rozwiązałem go prosto kupując tanie rf 602, niemal do każdej lampy jest przyczepiony odbiornik.
Szczególnie do tych, które wiszą gdzieś z boku przy ścianie.
Czasem gdy potrzebna małą moc i np tylko dwie lampy zabaw w wyzwalanie fotocelą było by co niemiara, a z wyzwalaczem zawsze działa.
Trzeba tylko pamiętać by je wyłączać po pracy by baterie/akumulatory nie za szybko padły i czasem jest problem z przejściówka na dużego jacka.
Te chińskie wiadomo jakiej są jakości i czasem konieczna jest wymiana ale to groszowe sprawy.
Tak więc polecam więcej odbiorników i problem sam się rozwiąże.
Wpływu czasu (oczywiście do granicy ich użyteczności ) na skuteczność wyzwalania błysku przez rf-602 nie stwierdziłem.
Jeśli też masz rf-602 zakup do tego białe eneloopy bo rf-ki są dość prądożerne.