Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Domyślnie Kapryśne bowensy

Mam problem z błyskotkami w studio :/.
    Dwie quantuumki ustawione są z przodu, dwie lampy bowensa z tyłu do oświetlenia tła.
    Dwie pierwsze działają bez zarzutu, wyzwalając sie za każdym razem. Bowensy wyzwalają sie jak im sie podoba, czasem obie, czasem prawa, rzadko tylko lewa.
    Wyzwalanie lamp odbywa sie bezprzewodowo, mam jakieś chińskie ustrojstwo za 200 zł.

W czym może być problem ? Jak myślicie ?
    Nikon

Domyślnie

Masz 4 odbiorniki, więc:
    -rozładowane baterie odbiorników
    -działająca komórka (lub inne zakłócenia radiowe) w pobliżu
    Fotocela nie pomaga, nie widzi błysku?

Domyślnie

Rozumiem, że chińskie ustrojstwo to wyzwalacz radiowy: nadajnik + 4 odbiorniki? Ile kanałów obsługuje? Może spróbuj zamienić je miejscami (albo odbiorniki pozamieniać) to powinno przynajmniej rzucić cień podejrzeń na któregoś z uczestników seansu

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

-rozładowane baterie
    -uszkodzone kabelki
    -zimne luty w odbiornikach
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

dlaczego mam mieć 4 odbiorniki ? Mam 1. Pozostałe lampy wyzwalają sie przez fotocele. Quantuum nie zawodzi, bowensy owszem.
    Odbiornik jest podłączony do Quantuuma. O ile pamiętam, przełączenie go do innej lampy nic nie wnosiło.

To ustrojstwo to dokładnie coś takiego : http://allegro.pl/wyzwalacz-lamp-bly...300577772.html
    Ostatnio edytowane przez Daga ; 02-05-2012 o 20:27
    Nikon

Domyślnie

A jak ustawisz lampy obok siebie to wszystkie się wyzwalają za każdym razem?

Może po prostu ciemne studio w połączeniu ze słabym błyskiem i tylnymi lampami zwykle zasłoniętymi modelką czy co tam fotografujesz zwyczajnie nie widzą błysku? Sprawdź czy zadziała na pełnej mocy lampy wyzwalającej (tej z radiówką).

Domyślnie

Precyzja pytania :/
    Dlaczego kilka odbiorników? Dlatego, aby nie było takich sytuacji o jakich piszesz, czasami zdarzają się setupy, w których nie ma szans na wyzwolenie kilku lamp fotocelami, wtedy dokłada się odbiorniki.
    Jak nie chodzi fotocela, to odpowiedź jest tylko jedna: nie działa, bo nie pada na nią błysk o wystarczającej mocy. Musisz zapewnić, aby fotocela dostawała odpowiednio dużo światła. Możesz przekładać odbiornik pomiędzy lampami, i sprawdzić czy w w jakimś ustawieniu zadziała, albo lekko przestawić lampy, lub np. jakimś lusterkiem odbić błysk na fotocele Bowensów. Inne wyjście to dodanie fotoceli na dłuższym kablu, włączonym w gniazdo synchro lampy, i ustawienie jej w miejscu z którego na pewno zobaczy błysk.

Domyślnie

Wydłóż czas do 1/125 np bo mi tak się dzieje przy 1/160 ...
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witus Zobacz posta
    Wydłóż czas do 1/125 np bo mi tak się dzieje przy 1/160 ...
    Hmm, czas naświetlania ma u Ciebie wpływ na działanie fotoceli? Ciekawe

Domyślnie

Dziwne, bo jeśli Bowensy są ustawione do oświetlania tła, to znaczy, że stoją tyłem (bokiem) do fotografa, czyli fotocelami w kierunku Quantuumów.
    Może się tak dziać jak studio jest ciemne, a fotocele jakieś słabe.
    Spróbuj przykleić obok fotoceli kawałek białej kartki, która zbierze światło odbite dla fotoceli.
    Najlepiej oczywiście kupić dodatkowe odbiorniki radiowe.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów