Zobacz pełną wersję : Filtr UV
Witam
Posiadam Nikona D3000 z obiektywem Nikkor AF-S DX VR 18-55
Chciałbym się Was spytać o poradę, który filtr UV wybrać ( czy jest w ogóle jakaś różnica miedzy nimi)
Do wyboru:
1. Kenko UV Digital MC 52 mm
2. Hoya UV 52 mm G
Różnica w cenie jest minimalna dlatego chciałbym poznać Wasze opinie
Pozdrawiam
UVka to szklo bezpieczenstwa, jednak jego jakosc jest wazna, po co tracic na jakosci zdjec, poprzez uzywanie badziewnego filtra.
Filtry ktore podales sa dobre i obojetnie ktory kupisz, kupisz dobrze;)
Zadaj sobie lepiej pytanie co da filtr UV......moja odpowiedz - NIC;)
Jak w celach ochronnych, to bardzo dobry jest oryginalny filtr NC Nikona, w USA dostępny b. tanio: http://www.bhphotovideo.com/c/product/121292-REG/Nikon_2479_52mm_Clear_NC_Glass.html
Do ochrony sluzy dekielek i oslona przeciwsloneczna, szczegolnie dla szkla 18-55.
zielonek430
05-05-2012, 16:46
Tylko, że z tego co wiem, to dla 18-55 VR nie ma jakiejś specjalnie dedykowanej osłony przeciwsłonecznej, a dekielka nie nosi się wszak cały czas ;) Wiadomo, że szkło niewiele warte, ale znowuż filtr się przyda gdy nabierze chęć na stałkę 35/1,8. Poza tym wymiana szkła też coś kosztuje, nawet z powrotem na kitowy.
Zapytaj grupowicza "Kowalmena" co sadzi o fitrach UV do ochrony :D po dzisiejszym spotkaniu :D
Mysle, ze nic cenzuralnego nie powie.
Do 18-55 jest oslona: HB-45 http://www.nikonusa.com/Nikon-Products/Product/Lens-Hoods/4941/HB-45-Lens-Hood.html
Zdjal go z obiektywow (DX 35mm i AF-S 50mm/1.8 G) i zobaczyl swiat na ostro:) A juz chcial obiektywy i aparat sprzedawac.
Siemka. Ja wlaśnie nabyłem 35mm 1.8G i też zastanawiam się nad jakimś filtrem do ochrony szkła. Tylko zastanawiam się właśnie co do jakości zdjęć czy będzie różnica?
zielonek430
05-05-2012, 22:54
A widzisz, ja mam 18-55 VR bodaj od 4 lat i przez 3,5 roku chodziłem bez UV (więc opatrzyłem się na ostrość tego szkła bez filtra). Potem zakupiłem filtr Marumi WPC i różnicy nie ma żadnej, szkło jak było ostre, tak jest (choć porównania do innych szkieł, z pewnością ostrzejszych, nie mam). Może po prostu kwestia jakości filtra (albo klasy szkieł, niewykluczone, że 35/1,8 z filtrem inaczej działa)?
Abstrahując od kwestii używać/nie używać polecam filtry uv Samyanga - jakość/cena bezkonkurencyjna. Na optycznych jest test filtrów uv - Samyang wypada w nim bardzo dobrze, przepuszcza najszersze spektrum światła. Robione są na dobrym, niemieckim szkle Shott. Ceny to 45 zł za 55/58mm, 59zł za 67mm.
Taki super? A podsumowanie jednoznacznie mowi: "Powierzchnia filtra sprawiała problemy przy czyszczeniu, a pierścień jest luźny (szkło lekko przesuwa się w nim), co wskazuje na to, że Samyang musi jeszcze popracować nad kontrolą jakości."
Co to za filtr ochronny jak nie da sie go doczyscic albo moze wypasc z oprawki.
Dajmy sobie spokoj z wydawaniem 50 zl na filterek do szkla, ktorego nikt nie chce kupic za 300zl na Allegro. Lepiej wydac na oslone p. sloneczna, bo przyjamniej bedzie oslaniac od bocznego swiatla, ktore moze powodowac spadek kontrastu. Przy filtrach oslona staje sie wrecz niezbedna.
Art Erie
08-05-2012, 17:54
Taki super? A podsumowanie jednoznacznie mowi: "Powierzchnia filtra sprawiała problemy przy czyszczeniu, a pierścień jest luźny (szkło lekko przesuwa się w nim), co wskazuje na to, że Samyang musi jeszcze popracować nad kontrolą jakości." [...]
Mam Samyang'i na tańszych szkłach (50 i 35mm), mogę polecić jako tani i dobry UV na tańsze szkła ( inne średnice niż typowe 77mm ), w których przypadku Heliopan byłby mezaliansem
Taki super? A podsumowanie jednoznacznie mowi: "Powierzchnia filtra sprawiała problemy przy czyszczeniu, a pierścień jest luźny (szkło lekko przesuwa się w nim), co wskazuje na to, że Samyang musi jeszcze popracować nad kontrolą jakości."
Co to za filtr ochronny jak nie da sie go doczyscic albo moze wypasc z oprawki.
Dajmy sobie spokoj z wydawaniem 50 zl na filterek do szkla, ktorego nikt nie chce kupic za 300zl na Allegro. Lepiej wydac na oslone p. sloneczna, bo przyjamniej bedzie oslaniac od bocznego swiatla, ktore moze powodowac spadek kontrastu. Przy filtrach oslona staje sie wrecz niezbedna.
Chciałem tylko podać alternatywę do tych, które podawał pytający - w swoim poście. A nie były to Heliopany czy BW tylko tania, podstawowa Hoya czy Kenko - źaden wypas. Mam samyangi, mam hoye i nic mi się nie rusza, nic mi nie wypadło, a czyści się tak samo. I jeszcze raz mówię - abstrahuję tu od zasadności używania filtrów UV (jest szkoła falenicka i szkoła otwocka).
zielonek430
08-05-2012, 19:39
A propos filtrów był jeszcze jeden problem, którego doświadczyłem bez filtra, a mianowicie dekielek nie trzymał się obiektywu bez niego (zużył się pierścień?). Dwukrotnie nieomal zgubiłem go, a wydawać pieniędzy na nowy nie mam ochoty, więc kupiłem filtr, który jest najbardziej zbliżony do neutralnego, a który jednocześnie przyda się przy nowym obiektywie (35/1,8). Dekielek trzyma się bez porównania lepiej.
chichot_losu
29-05-2012, 15:25
Nie wiem czemu ludzie w ogóle zaprzątają sobie głowę filtrami UV. Przecież to tylko dodatkowe szkiełko które niby chroni przed mechanicznymi zniszczeniami/porysowaniami obiektyw, ale ogranicza światło wpadajace do obiektywu.
Sama mam dwie uvki, ale już nie używam. Jeden polar w zupełnosci wystarczy. Polecam Hoyę HMC Super (http://www.foto-tip.pl/sklep/hoya_polaryzacyjny_kolowy_hmc_super_52mm-p-246.html) :)
Przy filtrach oslona staje sie wrecz niezbedna.
Przy filtrach polaryzacyjnych nie widze roznicy z oslona lub bez.
wasilewk
01-06-2012, 19:44
Przy filtrach polaryzacyjnych nie widze roznicy z oslona lub bez.
Bo nie próbowałeś robić zdjęć z niebem i pod różnym ustawieniem obiektywu do słońca - kręcąc filtrem polaryzacyjnym kołowym.
Owszem najczesciej fotografuje krajobrazy z niebem krecac filtrem bo przeciez po to jest, ale slonce zawsze mam poza kadrem o co najmniej dodatkowe 45 stopni. Pozdr
a powiedzcie mi proszę, czy można naprawić albo naprostować te linie, szyny obiektywu na które wkręca się filtr? przy ostatnim awaryjnym ściąganiu filtra kleszczami, gdyż się zaciął, pozostały spore ślady, przetarcia i nie wiem, czy jest sens kupować nowy filtr, którego potem nie wkręcę na obiektyw.
z góry dzięki :)