Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Filtr UV

Domyślnie Filtr UV

Witam
    Posiadam Nikona D3000 z obiektywem Nikkor AF-S DX VR 18-55

Chciałbym się Was spytać o poradę, który filtr UV wybrać ( czy jest w ogóle jakaś różnica miedzy nimi)

Do wyboru:
    1. Kenko UV Digital MC 52 mm
    2. Hoya UV 52 mm G

Różnica w cenie jest minimalna dlatego chciałbym poznać Wasze opinie

Pozdrawiam

Domyślnie

UVka to szklo bezpieczenstwa, jednak jego jakosc jest wazna, po co tracic na jakosci zdjec, poprzez uzywanie badziewnego filtra.
    Filtry ktore podales sa dobre i obojetnie ktory kupisz, kupisz dobrze
    Zadaj sobie lepiej pytanie co da filtr UV......moja odpowiedz - NIC

Domyślnie

Jak w celach ochronnych, to bardzo dobry jest oryginalny filtr NC Nikona, w USA dostępny b. tanio: http://www.bhphotovideo.com/c/produc..._NC_Glass.html

Domyślnie

Do ochrony sluzy dekielek i oslona przeciwsloneczna, szczegolnie dla szkla 18-55.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dzierżoniów/Dolny Śląsk

Domyślnie

Tylko, że z tego co wiem, to dla 18-55 VR nie ma jakiejś specjalnie dedykowanej osłony przeciwsłonecznej, a dekielka nie nosi się wszak cały czas Wiadomo, że szkło niewiele warte, ale znowuż filtr się przyda gdy nabierze chęć na stałkę 35/1,8. Poza tym wymiana szkła też coś kosztuje, nawet z powrotem na kitowy.
    Ostatnio edytowane przez zielonek430 ; 05-05-2012 o 16:48

Domyślnie

Zapytaj grupowicza "Kowalmena" co sadzi o fitrach UV do ochrony po dzisiejszym spotkaniu

Mysle, ze nic cenzuralnego nie powie.

Do 18-55 jest oslona: HB-45 http://www.nikonusa.com/Nikon-Produc...Lens-Hood.html

Domyślnie

Zdjal go z obiektywow (DX 35mm i AF-S 50mm/1.8 G) i zobaczyl swiat na ostro A juz chcial obiektywy i aparat sprzedawac.
    Ostatnio edytowane przez gALL ; 05-05-2012 o 19:03

Domyślnie

Siemka. Ja wlaśnie nabyłem 35mm 1.8G i też zastanawiam się nad jakimś filtrem do ochrony szkła. Tylko zastanawiam się właśnie co do jakości zdjęć czy będzie różnica?
    Nikon D7000, Nikkor 18-105mm VR, 35mm 1.8G, 85mm 1.8G, Sigma 17-50mm , Tamron 70-300mm, SB-700 i pełno chęci do nauki

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dzierżoniów/Dolny Śląsk

Domyślnie

A widzisz, ja mam 18-55 VR bodaj od 4 lat i przez 3,5 roku chodziłem bez UV (więc opatrzyłem się na ostrość tego szkła bez filtra). Potem zakupiłem filtr Marumi WPC i różnicy nie ma żadnej, szkło jak było ostre, tak jest (choć porównania do innych szkieł, z pewnością ostrzejszych, nie mam). Może po prostu kwestia jakości filtra (albo klasy szkieł, niewykluczone, że 35/1,8 z filtrem inaczej działa)?
    Ostatnio edytowane przez zielonek430 ; 05-05-2012 o 22:57

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów