Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] poprostu
poczatek99
26-04-2012, 22:10
prób ciąg dalszy, moze tym razem ?
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/5756/wid22.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img545.imageshack.us/img545/5746/wid33.jpg)
maniak666
26-04-2012, 22:24
Może zamiast dalej próbować, najpierw warto zajrzeć tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=91776)
Na pierwszym ponownie to samo: ładne chmurzaste niebo (ale z przepałami) i szarobura nieciekawa podłoga. Ponadto dużo szumu i odblaski widoczne zarówno na podłodze jak i pod słońcem (zazielenienie). Potrzebny szary filtr połówkowy, niższe iso (na co w takiej focie iso 1250) + ewentualnie statyw jeśli masz trudności z utrzymaniem nieruchomo zestawu. I jeszcze f/25; tu już pojawia się dyfrakcja i zwiększa możliwość odblasków. Starczyłoby f/11.
Drugie zdjęcie nieciekawe, ot pstryk z cyklu "tu byłem i się topiłem".
Drugie jest dodatkowo krzywe.
2pompony
27-04-2012, 12:29
Nie jest krzywe, tyko to jest odważny skos.
Nie jest krzywe, tyko to jest odważny skos.
Próba podkreślenia dynamizmu rzeki :D
2pompony
27-04-2012, 13:13
Właśnie.
JaroPienza
27-04-2012, 14:06
Kurde Panowie, nie wszyscy mają mocne pęcherze... ja się mało nie polałem :D :D :D
Nikonozaur
27-04-2012, 20:42
Poprawki proponuję zacząć od tytułu, już tam masz niewąskiego babola. ;)
poczatek99
27-04-2012, 21:42
Właśnie.
chciałbym zobaczyć pierwsze zdjecia co niektórych, teraz maja jakies doswiadczenie i cwaniakują...
No ale cóż coraz bardziej jestem przekonany, że to forum to wyśmiewanie żółtodziobów. Zamiast doradzić, to jest tylko głupie naśmiewanie się. NA szczęscie jest garstka użytkowników, którzy potrafią doradzić. Reszta to pewnie nabijanie sobie postów idiotycznymi docinkami - bardziej wartościowo będzie jeśli będzie to sensowny post coś wnoszący, bo nie sądze ze posty wyżej cytowane wprowadzają coś do tego wątku.
2pompony
27-04-2012, 22:05
No dobra, pożartowaliśmy - ale weź do głowy, że nie dostałeś jakiegoś strasznego łomotu, jaki często jest udziałem ludzi mało widzących z początku. Ot, żarcik...
Wierz mi, jak się wsiądzie na takiego początkującego, i zacznie na poważnie wytykać błędy - to potem leci już z górki i każdy następny dogaduje bardziej i bardziej. A tu jest jeszcze spokojnie, poważnie. Weź też pod uwagę, że choć początkujący, to jak zdecydowałeś się wystawić zdjęcie - jednak powinieneś parę rzeczy już wiedzieć. Jak na przykład to, że pochyły horyzont w takich ujęciach to podstawowy błąd szeryfa. Nikt nei każe robić od razu świetnych ujeć, ale takie irytujące drobiazgi, to już by się przydało usunąć nawet na tym początkowym etapie.
Zobaczysz, jak chcesz wszystko na poważnie, zaraz się trafi gość, co wygarnie Ci od początku do końca po całości, po co wystawiasz jak nie umiesz, czemu nie oglądasz i nie porównujesz lepszych zdjęć z własnymi osiągnięciami; wymini Ci książki jakie musisz połknąć i dalej bęzdie w tym tonie - aż Ci się odechce w ogóle aparat wyjmować z torby.
Cóż znaczy jeden niewinny żarcik w porównaniu? Daj spokój, nikt tak naprawdę ani się nie wyśmiewa, ani nie cwaniakuje jak piszesz, serio. To coś jak poklepanie po ramieniu i powiedzenie: ej młody, dałeś popalić, ale się weźmiesz w kupę, to się prędzej czy później wyrobisz!
I uśmiech! :)
chciałbym zobaczyć pierwsze zdjecia co niektórych, teraz maja jakies doswiadczenie i cwaniakują...
Ano właśnie. Te zdjęcia pewnie leżą na dnie szuflady i nie są do pokazywania. Trzeba mieć krytyczne podejście do swojej twórczości. Nie polega to na tym "kupiłem sobie lustrzankę Nikona, wejdę na forum i tam mi powiedzą jak zrobić chwytliwe ujęcia".
Robienie zdjęć polega na zapanowaniu nad tym co widzisz oczyma, jak to wygląda przez wizjer, na co pozwala Ci Twój sprzęt, Twoje umiejętności. Musisz zrozumieć. A forum może Ci w tym tylko pomóc. Nic za Ciebie nie zrobi. Musisz umieć zadać właściwe pytanie. Na pewno nie jest to pytanie "co robię źle?".
No ale cóż coraz bardziej jestem przekonany, że to forum to wyśmiewanie żółtodziobów. Zamiast doradzić, to jest tylko głupie naśmiewanie się.
Liczyłeś na darmowy kurs fotografii ?
NA szczęscie jest garstka użytkowników, którzy potrafią doradzić. Reszta to pewnie nabijanie sobie postów idiotycznymi docinkami - bardziej wartościowo będzie jeśli będzie to sensowny post coś wnoszący, bo nie sądze ze posty wyżej cytowane wprowadzają coś do tego wątku.
Pewnie tak właśnie jest jak napisałeś.
2pompony
28-04-2012, 14:34
Ja zaś myślę, że autor na długo zapamięta, że należy pilnować horyzontu. O wiele lepiej zapadnie mu to w pamięć niż powiedzenie - wiesz, wydaje mi się, że nie powinieneś tak bardzo przechylać aparatu.
pitbul60
28-04-2012, 17:03
Nic sie nie zrazaj , kazdy zaczynal jakos , ja tez jestem na poczatku przygody z fotografia ,i produkowalem takie potworki ze az wstyd sie przyznac ,ale mialem szczescie ze spotkalem Jaro i mi duzo pomaga . Ogladaj duzo zdjec ,i czytaj komentarze , duzo sie z nich dowiesz co jest zle , no i ksiazki jakies czytaj , z czasem bedziesz podchodzil coraz krytyczniej do swoich prac , co raz mniej Ci sie bedzie podobac :). Co do tych 2 kadrow , no to jak to bywa na poczatku ,nie wyglada to najlepiej , ale jak pisalem nie zrazaj sie ,sprzet do torby i w plener .Ja wlasnie za chwile sie pakuje, i jade do Asciano na zachod slonca , moze cos przywioze fajnego .Pozdr Piotr.