PDA

Zobacz pełną wersję : Auto ISO

Ptaku
26-04-2012, 15:23
Czy używacie tej funkcji i jakie ustawienia macie dla najdluzszego czasu migawki? Sam ustawilem na 1/100 bo tak dobrze sie zamraza ruch ale przy trudniejszych warunkach strasznie podbija iso w góre wiec nie wiem czy nie zjechac nizej? Odnosze wrażenie ze jest to bardzo wygodne rozwiazanie kiedy trzeba cyknac szybko fotke i nie ma czasu na ustawianie recznie iso... Dlatego chcialbym sie dowiedziec jak to wyglada u was w praktyce?

pawulon
26-04-2012, 15:27
Przy reporterce używam jej zawsze żeby czas nie spadł mi poniżej 1/125. Do trudniejszych warunków trzeba mieć lepszy sprzęt żebyś nie musiał martwić się szumami.

krzysiek.81
26-04-2012, 17:55
czy używamy.......ja używam zależnie od sytuacji,np. z tele 70-200 bez stbilizacji kiedy chce mieć pewność nieporuszonych zdjęć a mało czasu jest na kontrolowanie parametrów, ustawiam graniczne ISO 1600 i czas 1/500. W pozostałych przypadkach wole ustawienie "łatwe ISO" ( na jednej rolce ISO a na drugiej przysłona lub czas), ale to w puszkach od D90 w góre.

Pozdrawiam.

jacek dr
26-04-2012, 18:15
Miłej lektury

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=19268

frogi4
26-04-2012, 20:17
Ja dołączę się to tematu. Jak sprawa wygląda u was z AutoISO przy lampie błyskowej? U mnie w D7000 jeśli bez lampy w trybie A (1/60 2.8) Auto ISO ustawi sobie ISO np 560 to jak włączę lampę to ISO mi nie spada. Nadal jest 560 i tak robi zdjęcie. Czy da się ustawić że przy lampie Auto ISO będzie ustawiać np ISO 100?

alprospero
26-04-2012, 22:12
Pracując z lampą a dodatkowo z auto-iso używaj trybu M, tylko on pozwoli Ci panować nad ekspozycją. Pamiętaj, że lampa ustawiona na TTL lub TTL bl to kolejny automat. Pomyśl, korxustasz z trzech automatów na raz TTL + priorytet przysłony + auto-iso, nie za dużo tego? :) Ustaw sprzęt na M a TTL +auto-sio załatwią resztę.

SlaWasII
27-04-2012, 03:07
Używam namiętnie!

Kiedyś nawet napisałem małą pracę naukową na ten temat ;), ale jakoś tak umknęła uwadze krytyków... http://forum.nikoniarze.pl/blog.php?b=314

Auto-ISO na opak i mała kontestacja na koniec

Jak działa auto-ISO każdy niby wie. Ale mam kilka uwag, które mnie kiedyś zdumiały.
Normalne działanie, polega na automatycznym podbijaniu ISO gdy światła mało, maksymalnie do ustawionej wartości. Dla malkontentów, co się boją za dużych czułości, jest też działanie auto-ISO w drugą stronę!
Jak się ustawi maksymalną czułość auto-ISO np. na 400, a potem ręcznie przestawi czułość na więcej, np. 800, to aparat zawsze obniży czułość do ustawionej maksymalnej wartości. W tym przypadku do 400. To jest wiadome.
Ale jak ustawi się auto-ISO np. na 400 i ręcznie czułość też na 400, to gdy światła dość, obniży (sic!) nawet do 100!

O czasach miałem tu nie pisać ale napiszę. :mrgreen:
Przy fotografowaniu z ręki, gdy używamy auto-ISO, IMO powinno się dobrać czas do ogniskowej. Nie wiem tylko dlaczego nie jest to nigdzie w instrukcji wyraźnie napisane. Przecie auto-ISO przydaje się, jak nagle brakuje światła, lub przy nadmiarze światła chcemy mieć maksymalną GO, a czułość ma nie przekroczyć ustawionej maksymalnej wartości. Naturalnym jest wtedy, by wybierać możliwie najdłuższy czas. A przy kadrowaniu kręci się zoomem... i co, mam wtedy wchodzić w menu za każdym razem jak przekadruję?!
A to, że najkrótszy "najdłuższy czas" jest 1/125, to zakrawa na totalną niedoróbę! I jak zakręcę taką 300-tkę bez VR-a, to auto-ISO w trybie A i P przy pstrykaniu z ręki, jest zbędnym bajerem. A tu, to dopiero by się przydał! Zwłaszcza, gdy mało wprawny amator pstryka jakieś ptaszki.

I jeszcze dodam to, co już gdzieś kiedyś napomknąłem.
Skoro aparat zna ogniskową szkiełka, dlaczego nie ma opcji automatycznej zmiany najdłuższego czasu w auto-ISO odpowiednio do ogniskowej?! Byłoby to szczególnie przydatne przy używaniu zoomów.
Nawiasem mówiąc, nazwanie tego "najdłuższym czasem" w trybie A jest niefortunne i może trochę mylić. Przy ustawianiu ekspozycji w trybie A, ja to rozumiem jako czas brzegowy, przy którym zmiana przysłony nie zmienia czasu, a ISO właśnie - dopóki starcza zakresu. Gdy braknie zakresu ISO, aparat pozwala ustawić dłuższy czas od najdłuższego... Z drugiej strony takie działanie auto-ISO jest jak najbardziej właściwe.

W trybie S i M "najdłuższy czas" nie działa - wiadomo.

Trybu P nie analizuję, bo jest chyba oczywisty. Tu trzeba tylko uważać, bo jak braknie światła, to nie pozwoli (tak jak w trybie A) ustawić dłuższego czasu niż jest ustawiony i można kręcić kółkiem w nieskończoność... Tu termin "najdłuższy czas" jest jak najbardziej adekwatny.

Słocina, 31 maja 2009

JarekJaszczyk
27-04-2012, 08:28
Ja dołączę się to tematu. Jak sprawa wygląda u was z AutoISO przy lampie błyskowej? U mnie w D7000 jeśli bez lampy w trybie A (1/60 2.8) Auto ISO ustawi sobie ISO np 560 to jak włączę lampę to ISO mi nie spada. Nadal jest 560 i tak robi zdjęcie. Czy da się ustawić że przy lampie Auto ISO będzie ustawiać np ISO 100?

Troche off-topic, ale mysle, ze warto przypomniec, ze unikanie wyzszych ISO (tu 560) przy zdjeciach z lampa - nie zawsze ma sens.
I druga kwestia to to, ze nie kazdy aparat jednakowo "obsluguje" autoISO (jesli chodzi o priorytet wydluzania czasu nad zwiekszaniem ISO).

Pozdrowienia,

panoramix
28-04-2012, 23:28
Auto ISO używam stale. Włączone zawsze i we wszystkich aparatach jakie miałem (prócz analogów - co oczywiste). Co najwyżej zmieniam parametry, zgodnie z tym co napisał kolega SlaWasII w pierwszym akapicie swojej "małej pracy naukowej".
Uważam, że niepotrzebnym bohaterstwem (czyt. głupotą), jest niekorzystanie z trybu automatycznego, który działa bardzo dobrze. Auto iso, to nie jest tryb zielony i używanie tej automatyki nie narazi nikogo na drwiny ze strony innych użytkowników, a pozwoli na zrobienie prawidłowo naświetlonego zdjęcia. Dwa pozostałe parametry fotograficznego trójkąta - czas i przysłona, wyświetlają się w drabince i fotografujący widzi (a przynajmniej powinien) co się dzieje z ekspozycją. Życie trzeba sobie ułatwiać.

Mowa oczywiście o reporterce. Warunki studyjne, pozowanie itd., pozwala na lajtowe podejście i ustawianie parametrów pod jedno zdjęcie, nawet i godzinę.

mister
01-05-2012, 21:16
Pracując z lampą a dodatkowo z auto-iso używaj trybu M, tylko on pozwoli Ci panować nad ekspozycją. Pamiętaj, że lampa ustawiona na TTL lub TTL bl to kolejny automat. Pomyśl, korxustasz z trzech automatów na raz TTL + priorytet przysłony + auto-iso, nie za dużo tego? :) Ustaw sprzęt na M a TTL +auto-sio załatwią resztę.

Używanie AutoIso w trybie M aparatu skreśla sens używania tego trybu.

stef
01-05-2012, 21:49
Używanie AutoIso w trybie M aparatu skreśla sens używania tego trybu.
Bzdura.

lukasz.m
01-05-2012, 22:15
Totalna bzdura, tryb M + AutoIso jest dla mnie niezastąpione w reporterce. Ustawiam sobie czas i przysłonę a Iso sobie lata od dołu do góry i z powrotem w zależności od panujących warunków :)

RobertMiernik
02-05-2012, 01:41
W zasadzie można by powiedzieć, że auto ISO zostało stworzone właśnie dla trybu M!

Jaki sens ma używanie auto ISO w którymś z automatycznych trybów, dwa automaty to już za dużo, dlatego przysłona i czas na stałe a ISO niech pracuje, to jedyny możliwy sposób używania auto ISO jaki dopuszczam...

J51
02-05-2012, 07:23
Tylko jest mały problem,jak się robi zdjęcia w kościele z auto ISO i M to ISO spadnie tobie nawet do 100 :) a wtedy to już ciemnica,sprawdzone organoleptycznie.

RobertMiernik
02-05-2012, 09:24
Czemu akurat w kościele?

J51
02-05-2012, 13:09
No bo tam sie robi akurat ważne zdjęcia.

woytec60
03-05-2012, 15:12
Jak się bywa...

RobertMiernik
03-05-2012, 15:28
Ja się pytam czemu akurat w kościele nie działa, jakoś nie przypominam sobie, żeby w jednych budynkach działało gorzej niż w innych.
Wyjaśnij proszę ;>

Umbra
03-05-2012, 16:00
U mnie działało w cały świat i nie używam tego. Nastawiałem czas, ale dziwnym trafem aparat go nie trzymał. Podbijał iso prawie zawsze na maksa, chociaż nie było takiej potrzeby. Wolę M.

J51
03-05-2012, 16:20
Ja się pytam czemu akurat w kościele nie działa, jakoś nie przypominam sobie, żeby w jednych budynkach działało gorzej niż w innych.
Wyjaśnij proszę ;>
W kościele to był taki przyklad pierwszy z brzegu,który mi przyszedł do głowy,akurat ostatnio fociłem komunię,taka sytuacja może się zdarzyć wszędzie w pomieszczeniach gdzie jest mało światła a zdarzyło mi się to z D5100 z lampą.W D700 tego by nie było,ponieważ D700 nie ma autoiso dla światła błyskowego.

RobertMiernik
03-05-2012, 16:32
O matko teraz dopiero do mnie dolecialo, ze piszesz o zdjeciach z lampa...
Masakra...

A co o tematu to nie spadnie, jesli ustawisz ISO na powiedzmy 400, potem wlaczysz autoISO to nie spadnie ponizej ustawionego 400...

Wybaczcie brak diakrytykow pisane z komorki....

frogi4
03-05-2012, 23:23
Czy w D7000 można ustawić aparat aby działał w następujący sposób:
Tryb A:
1. Bez lampy - Auto ISO
2. Po podniesieniu lampy była możliwośc zmiejszenia ISO.
(U mnie jak bez lampy aparat ustawi AutoISO 1600, tak po podniesieniu lampy trzyma tą wartość.
Można jedynie zwiększyć ISO, zmniejszyć się nie da)
Może da się AutoISO szybko wyłączac bez grzebania w Menu?
Przeglądałem manuala ale wg mnie to chyba zostaje stworzenie własnego menu i podłączenie pierwszej funkcji pod przycisk funkcyjny. Jeśli są szybsze sposoby proszę o przedstawienie go.

SlaWasII
04-05-2012, 07:14
A co o tematu to nie spadnie, jesli ustawisz ISO na powiedzmy 400, potem wlaczysz autoISO to nie spadnie ponizej ustawionego 400...
Jest jeden przypadek, gdy spada.
W moim D60, jak ustawię AutoISO na 400 i ręcznie też na 400, to jak światła dość, spada nawet do 100!

RobertMiernik
04-05-2012, 13:30
Dziwne, u mnie to działa inaczej.

Dalej mówimy o przypadku z lampą:
Ustawione autoISO zmienia się w zakresie od ISO ustawionego przed włączeniem autoISO do wartości ustawionej w ustawieniach...

Bez lampy oczywiście może spaść niżej, ale co to znaczy, że się ciemno robi, skoro spada to znaczy, że jest jasno chyba nie?...

P.S. ISO spada do 100 bo taką masz natywną czułość matrycy, u mnie spada do 200...

mister
07-05-2012, 14:08
Totalna bzdura, tryb M + AutoIso jest dla mnie niezastąpione w reporterce. Ustawiam sobie czas i przysłonę a Iso sobie lata od dołu do góry i z powrotem w zależności od panujących warunków :)

Ktoś kto używa trybu M jest ściśle nastawiony na uzyskanie określonych efektów, używanie AutoIso w tym przypadku będzie powodowało, że fotka będzie taka jak chce ją zrobić aparat dlatego też napisałem, że to się mija z celem.
Trzeba też uważać aby czasami nie przejechać z ekspozycją - może podam przykład: ustawiamy sobie czas na 1/100s, przysłonę na 8 i włączamy AutoISO - może się zdarzyć, że fotka będzie prześwietlona bo nawet przy najniższej wybranej przez aparat wartości ISO wartości czasu otwarcia migawki i przysłona będą niewystarczające do prawidłowej ekspozycji, AutoIso zatrzyma się np na wartości 100 i niżej już nie zejdzie.
Ja osobiście używam AutoIso tylko w trybie A, trybu M używam tylko przy zdjęciach z lampą aby móc sterować stosunkiem światła zastanego i błysku (ISO na stałe)

lukasz.m
07-05-2012, 17:14
Nie do końca się z Tobą zgodzę. Powiedzmy, że pracujesz jako fotoreporter, jesteś na hali sportowej, ustawiasz sobie w trybie M parametry ekspozycji: czas 1/500s, f/2.8 dla ISO 800 - pomiar światła wychodzi na zero "0", czyli mamy poprawną ekspozycję. Pomiaru ekspozycji dokonujesz na płytę boiska, tam gdzie oświetlenie jest najlepsze (wiadomo). Włączasz teraz AutoIso i robisz spokojnie zdjęcia z meczu... coś dzieje się na ławce rezerwowych (a tam światła zazwyczaj jest mniej), kadrujesz i robisz zdjęcie nie martwiąc się o poprawną ekspozycję bo aparat sam dobierze odpowiednią wartość ISO nie zmieniając czasu ani przysłony - nie będzie ciemnicy. Coś dzieje się na trybunach - kadrujesz, robisz zdjęcie i po sprawie, po czym znowu wracasz do robienia zdjęć z meczu :)

Czy dalej wg Ciebie tryb M i AutoISO (tu cytuję) ... skreśla sens używania tego trybu?!

Ptaku
12-05-2012, 11:29
Musze przyznac ze autoISO spisuje sie rewelacyjnie przy dobrym swietle ale jak zrobi sie troche ciemniej to odrazu leci na 1600 co juz takie fajne nie jest...

tomek67
12-05-2012, 11:45
Musze przyznac ze autoISO spisuje sie rewelacyjnie przy dobrym swietle ale jak zrobi sie troche ciemniej to odrazu leci na 1600 co juz takie fajne nie jest...
Przecież po to to jest by dobrać odpowiednia czułość.
Można ustawiać parametry wg uznania.
Lepsze zdjęcie z szumem niż poruszone.
Kiedyś przez dzień używałem Canona znajomej.
Musiałem ręcznie ustawiać ISO, a rozleniwiłem się dobrym automatem z Nikona i sporo zdjęć mi wyszło poruszonych.
Swoją drogą to w różnych generacjach aparatów inaczej działa to Auto ISO gdy włączy się lampę błyskową.
Na ogół wtedy wyłączam Auto ISO.
Pewnie dlatego do dziś do końca nie wiem jak się zachowuje na D700.
Czasem byłem zaskoczony gdy włączyłem to na Auto bo raz mi dobierał niskie wartości a czasem bardzo wysokie w na oko zbliżonych warunkach z lampą.

kendo73
12-05-2012, 13:44
osobiście
przy dobrych warunkach tryb A z powodu GO , iso = 100 tu ustawienie auto-iso nie robi dużego sensu zawsze będzie niskie , chyba że pochmurna pogoda zdjęcia w budynku z ruchomym objektem itd... tu tryb A , auto-iso on , ręcznie iso ustawić sobie na wartość którą auto-iso nie powinno przekroczyć ,

jak jest ciemniej to tryb M , auto-iso on , ręcznie iso ustawić sobie na wartość którą auto-iso nie powinno przekroczyć ,
czas 1/125 , przysłona według zastosowania

z Lampą mam iso ustawione na 200 / zdjęcia w pomieszczeniach nie studio / , tryb A , czas dobiera z automatu , lampa iTTL jak za ciemno to dopali

:shock: zanim polecą na mnie gromy + & - uwag , chcę podkreślić iż focę tylko amatorsko , więc brak mi doświadczeń z sprzentem profesjonalnym ,

pozdrawiam wszystkich / jak uzbieram na
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/NikonD600-1.jpg
źródło (http://thenewcamera.com/wp-content/uploads/2012/04/Nikon-D600.jpg) to będe mądrzejszy

tomek67
12-05-2012, 13:55
z Lampą mam iso ustawione na 200 / zdjęcia w pomieszczeniach nie studio / , tryb A , czas dobiera z automatu , lampa iTTL jak za ciemno to dopali

W takiej sytuacji np. D700 da czas 1/60s.
Używam go z obiektywem 85mm (bez stabilizacji).
Jeśli pomieszczenie nie jest zbyt ciemne i światło zastane ma swój udział to fotka łatwo może być poruszona.
Dlatego w takiej akurat konfiguracji daję tryb M i czas oraz ISO wg uznania.
Przy zoomie z VR natomiast mogę łatwiej zawierzyć automatyce.

kendo73
12-05-2012, 15:08
Napisał kendo73 Zobacz post

W takiej sytuacji np. D700 da czas 1/60s.
Używam go z obiektywem 85mm (bez stabilizacji).
Jeśli pomieszczenie nie jest zbyt ciemne i światło zastane ma swój udział to fotka łatwo może być poruszona.
Dlatego w takiej akurat konfiguracji daję tryb M i czas oraz ISO wg uznania.
Przy zoomie z VR natomiast mogę łatwiej zawierzyć automatyce.

tak , ja używam z VR no i nie przymykam mocno przysłony , max. to f/5,6