Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Auto ISO

Domyślnie Auto ISO

Czy używacie tej funkcji i jakie ustawienia macie dla najdluzszego czasu migawki? Sam ustawilem na 1/100 bo tak dobrze sie zamraza ruch ale przy trudniejszych warunkach strasznie podbija iso w góre wiec nie wiem czy nie zjechac nizej? Odnosze wrażenie ze jest to bardzo wygodne rozwiazanie kiedy trzeba cyknac szybko fotke i nie ma czasu na ustawianie recznie iso... Dlatego chcialbym sie dowiedziec jak to wyglada u was w praktyce?

Domyślnie

Przy reporterce używam jej zawsze żeby czas nie spadł mi poniżej 1/125. Do trudniejszych warunków trzeba mieć lepszy sprzęt żebyś nie musiał martwić się szumami.
    D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
    było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3

Domyślnie

czy używamy.......ja używam zależnie od sytuacji,np. z tele 70-200 bez stbilizacji kiedy chce mieć pewność nieporuszonych zdjęć a mało czasu jest na kontrolowanie parametrów, ustawiam graniczne ISO 1600 i czas 1/500. W pozostałych przypadkach wole ustawienie "łatwe ISO" ( na jednej rolce ISO a na drugiej przysłona lub czas), ale to w puszkach od D90 w góre.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Ja dołączę się to tematu. Jak sprawa wygląda u was z AutoISO przy lampie błyskowej? U mnie w D7000 jeśli bez lampy w trybie A (1/60 2. Auto ISO ustawi sobie ISO np 560 to jak włączę lampę to ISO mi nie spada. Nadal jest 560 i tak robi zdjęcie. Czy da się ustawić że przy lampie Auto ISO będzie ustawiać np ISO 100?
    D7000, N18-105, N35/1.8, N55-300, S24-70/2.8

Domyślnie

Pracując z lampą a dodatkowo z auto-iso używaj trybu M, tylko on pozwoli Ci panować nad ekspozycją. Pamiętaj, że lampa ustawiona na TTL lub TTL bl to kolejny automat. Pomyśl, korxustasz z trzech automatów na raz TTL + priorytet przysłony + auto-iso, nie za dużo tego? Ustaw sprzęt na M a TTL +auto-sio załatwią resztę.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Używam namiętnie!

Kiedyś nawet napisałem małą pracę naukową na ten temat , ale jakoś tak umknęła uwadze krytyków... http://forum.nikoniarze.pl/blog.php?b=314

Auto-ISO na opak i mała kontestacja na koniec

Jak działa auto-ISO każdy niby wie. Ale mam kilka uwag, które mnie kiedyś zdumiały.
    Normalne działanie, polega na automatycznym podbijaniu ISO gdy światła mało, maksymalnie do ustawionej wartości. Dla malkontentów, co się boją za dużych czułości, jest też działanie auto-ISO w drugą stronę!
    Jak się ustawi maksymalną czułość auto-ISO np. na 400, a potem ręcznie przestawi czułość na więcej, np. 800, to aparat zawsze obniży czułość do ustawionej maksymalnej wartości. W tym przypadku do 400. To jest wiadome.
    Ale jak ustawi się auto-ISO np. na 400 i ręcznie czułość też na 400, to gdy światła dość, obniży (sic!) nawet do 100!

O czasach miałem tu nie pisać ale napiszę.
    Przy fotografowaniu z ręki, gdy używamy auto-ISO, IMO powinno się dobrać czas do ogniskowej. Nie wiem tylko dlaczego nie jest to nigdzie w instrukcji wyraźnie napisane. Przecie auto-ISO przydaje się, jak nagle brakuje światła, lub przy nadmiarze światła chcemy mieć maksymalną GO, a czułość ma nie przekroczyć ustawionej maksymalnej wartości. Naturalnym jest wtedy, by wybierać możliwie najdłuższy czas. A przy kadrowaniu kręci się zoomem... i co, mam wtedy wchodzić w menu za każdym razem jak przekadruję?!
    A to, że najkrótszy "najdłuższy czas" jest 1/125, to zakrawa na totalną niedoróbę! I jak zakręcę taką 300-tkę bez VR-a, to auto-ISO w trybie A i P przy pstrykaniu z ręki, jest zbędnym bajerem. A tu, to dopiero by się przydał! Zwłaszcza, gdy mało wprawny amator pstryka jakieś ptaszki.

I jeszcze dodam to, co już gdzieś kiedyś napomknąłem.
    Skoro aparat zna ogniskową szkiełka, dlaczego nie ma opcji automatycznej zmiany najdłuższego czasu w auto-ISO odpowiednio do ogniskowej?! Byłoby to szczególnie przydatne przy używaniu zoomów.
    Nawiasem mówiąc, nazwanie tego "najdłuższym czasem" w trybie A jest niefortunne i może trochę mylić. Przy ustawianiu ekspozycji w trybie A, ja to rozumiem jako czas brzegowy, przy którym zmiana przysłony nie zmienia czasu, a ISO właśnie - dopóki starcza zakresu. Gdy braknie zakresu ISO, aparat pozwala ustawić dłuższy czas od najdłuższego... Z drugiej strony takie działanie auto-ISO jest jak najbardziej właściwe.

W trybie S i M "najdłuższy czas" nie działa - wiadomo.

Trybu P nie analizuję, bo jest chyba oczywisty. Tu trzeba tylko uważać, bo jak braknie światła, to nie pozwoli (tak jak w trybie A) ustawić dłuższego czasu niż jest ustawiony i można kręcić kółkiem w nieskończoność... Tu termin "najdłuższy czas" jest jak najbardziej adekwatny.

Słocina, 31 maja 2009
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frogi4 Zobacz posta
    Ja dołączę się to tematu. Jak sprawa wygląda u was z AutoISO przy lampie błyskowej? U mnie w D7000 jeśli bez lampy w trybie A (1/60 2. Auto ISO ustawi sobie ISO np 560 to jak włączę lampę to ISO mi nie spada. Nadal jest 560 i tak robi zdjęcie. Czy da się ustawić że przy lampie Auto ISO będzie ustawiać np ISO 100?
    Troche off-topic, ale mysle, ze warto przypomniec, ze unikanie wyzszych ISO (tu 560) przy zdjeciach z lampa - nie zawsze ma sens.
    I druga kwestia to to, ze nie kazdy aparat jednakowo "obsluguje" autoISO (jesli chodzi o priorytet wydluzania czasu nad zwiekszaniem ISO).

Pozdrowienia,

Domyślnie

Auto ISO używam stale. Włączone zawsze i we wszystkich aparatach jakie miałem (prócz analogów - co oczywiste). Co najwyżej zmieniam parametry, zgodnie z tym co napisał kolega SlaWasII w pierwszym akapicie swojej "małej pracy naukowej".
    Uważam, że niepotrzebnym bohaterstwem (czyt. głupotą), jest niekorzystanie z trybu automatycznego, który działa bardzo dobrze. Auto iso, to nie jest tryb zielony i używanie tej automatyki nie narazi nikogo na drwiny ze strony innych użytkowników, a pozwoli na zrobienie prawidłowo naświetlonego zdjęcia. Dwa pozostałe parametry fotograficznego trójkąta - czas i przysłona, wyświetlają się w drabince i fotografujący widzi (a przynajmniej powinien) co się dzieje z ekspozycją. Życie trzeba sobie ułatwiać.

Mowa oczywiście o reporterce. Warunki studyjne, pozowanie itd., pozwala na lajtowe podejście i ustawianie parametrów pod jedno zdjęcie, nawet i godzinę.
    Ostatnio edytowane przez panoramix ; 28-04-2012 o 23:53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alprospero Zobacz posta
    Pracując z lampą a dodatkowo z auto-iso używaj trybu M, tylko on pozwoli Ci panować nad ekspozycją. Pamiętaj, że lampa ustawiona na TTL lub TTL bl to kolejny automat. Pomyśl, korxustasz z trzech automatów na raz TTL + priorytet przysłony + auto-iso, nie za dużo tego? Ustaw sprzęt na M a TTL +auto-sio załatwią resztę.
    Używanie AutoIso w trybie M aparatu skreśla sens używania tego trybu.
    MISTER
    ------------------------------------

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów