PDA

Zobacz pełną wersję : 100 rad

jo44
24-04-2012, 17:58
http://www.swiatobrazu.pl/nie-bierz-lustrzanki-na-imprezy-czyli-100-wskazowek-profesjonalnego-fotografa-26292.html
To chyba warto zawiesić na wszystkich we wszystkich wątkach, a zwłaszcza "dekielkowych". :)

credka
24-04-2012, 18:23
Z niektórymi ludziska się nie zgodzą, szczególnie z popularnymi skosami: "Fotografuj 'prosto'." "Nie zapominaj o obramowaniu." "Wydruki z automatycznego kiosku fotograficznego są tanie i wyglądają dobrze." itd... ;)

2pompony
24-04-2012, 18:27
Swietnei, bo prosto, z polotem i wdziękiem. Osobiście odnalazłem wiele z tego, co sam myślę, ale na przykłąd taki punkt 72 wprost mnie zachwycił!!! :)

„72. Ludzie, którzy posiadając lustrzankę fotografują portrety z gripem zwróconym do ziemi wyglądają jak idioci.”

UBoot
24-04-2012, 18:32
Powiedzmy sobie szczerze: 30% tych wskazówek to banały ocierające się o śmieszność.

Ponadto ciekawi mnie uwaga dotycząca "kompensacji ekspozycji". Ja działam zawsze na ustawieniu M i próbowałem wielokrotnie używać tej funkcji, ale widocznych efektów nie widziałem. ponadto zauważyłem, że o wiele lepszą metodą jest po prostu oglądanie histogramu tuż po zrobieniu fotografii (a ja przegląd histogramu robię błyskawicznie) i sam koryguję ekspozycję albo poprzez ISO, albo przysłonę, albo czas. Naprawdę nie rozumiem idei kompensacji, które w dodatku i tak nie działa. Ale być może da się po prostu podobne efekty uzyskać na różne sposoby.

Podsumowując, jest to kolejna lista pseudo-mądrości tzw. "znanych fotografów", którzy już dosłownie nie wiedzą, jakich słów użyć, żeby "sprzedać" te swoje banały naiwnym.

Np. kuriozalne zdanie: "nie bój się podnieść ISO, gdy tego naprawdę potrzebujesz" ... Za kogo on nas ma !?
Czasami wydaje mi się, że profesjonalnym fotografom już się w głowach poprzewracało od nadmiaru wystaw i "ochów i achów" na widok ich dzieł ...

Oczywiście doceniam ich rzemiosło i sztukę, nie twierdzę, że jestem lepszy (ta obróbka to moja pięta achillesowa), ale wolałbym zobaczyć nie 100 banałów, tylko 10 naprawdę ciekawych i coś wnoszących wskazówek. (np. ta sprawa kompensacji)

2pompony
24-04-2012, 18:39
Ubot, to ułóż swoją listę!

Idę o zakład, że będzie się cieszyć sporą poczytnością! :) Jak punkt pierwszy możesz napisać: Nigdy, ale to nigdy i pod żadnym pozorem nie używaj kompensacji w trybie M!

:mrgreen:

credka
24-04-2012, 18:45
Boot, wróciłeś...

UBoot
24-04-2012, 18:49
tak, wróciłem ... i od razu zabrałem się za fotografowanie ...

UBoot
24-04-2012, 18:59
a oto moja lista:
1. Fotografuj zawsze JPG + RAW
2. Używaj trybu M (choć A i S też mogą być, ale P jest według mnie bez sensu)
3. Stosuj filtry (polar, szary np. 8ND, nawet w nocy !!!)
4. Fotografuj nad ranem i nocą (wspaniałe efekty mgły)
5. Zostawiaj tylko najlepsze z najlepszych fotografii
6. Nie baw się w "nowinki" obróbkowe fotografii. One przemijają i stają się z czasem śmieszne. Np, fotografia panoramiczna 360 jest według mnie bez sensu. To nie fotografia tylko zbiór ujęć, które można płynnie przemieszczać. Ale każde z tych ujęć samodzielnie jest po prostu kiepską fotografią (bo inaczej się nie da, żeby z jednego ujęcia mieć nieskończenie wiele doskonałych kadrów)
7. Korzystaj z histogramu
8. Bardzo ważne - opracuj prosty workflow dla obróbki: tzn wywoływanie RAW, ustawienie kolorów i ostrzenie. Nie baw się wszystkimi dostępnymi opcjami, zwłaszcza z pogranicza kiczu obróbkowego (chyba, że robisz to dla małych dzieci)
9. Przed wykonaniem fotografii upewnij się, że w kadrze nie ma krzaka, trawy, gałęzi pomiędzy tobą a fotografowanym motywem (zwłaszcza, gdy są to ludzie).
10. Miej dwie baterie i dwie karty pamięci
11. Nie idź na kompromis z obiektywem - kupuj raczej lepszy, niż raczej gorszy.
12. Nie kupuj żadnej książki do nauki fotografii - wszystko masz na youtube i na bardzo wielu stronach hobbystycznych.
Unikaj przy tym stron profesjonalistów, którzy dają rady-banały, a potem odsyłają do swoich książek, gdzie jest kolejna porcja banałów.
13. Pamiętaj - fotografowanie nie jest trudne !

14. Nie przejmuj się skazami i uszkodzeniami na soczewkach obiektywów !!! Miałem do czynienia z takimi obiektywami i naprawdę nie ma różnicy. To samo dotyczy badpixelów !
Osobiście bez mrugnięcia okiem kupiłbym obiektywy z rysami na szkłach, o ile byłyby tańsze oczywiście.
15. Wykorzystuj fakt posiadania lustrzanki do podniesienie swojej pozycji społecznej 9coraz trudniejsze, bo niedługo już wszyscy je będą mieli)
16. Wykorzystuj akcesoria do dobrego i kreatywnego oświetlenia (blendy, parasolki, dodatkowe lampy)
17. Lepsza jest stabilizacja w obiektywie, niż w matrycy.
18. Stosuj pojedynczy punkt ostrości. W większości przypadków to wystarczy.
19. Miej przynajmniej jedną stałkę do kreatywnego tworzenia kadru.
20. Używaj lustrzanki do filmowania krótkich scenek (najlepiej do 1 minuty).
21. Twórz ze swoich fotografii tematyczne prezentacje z podkładem muzycznym najlepiej nie przekraczające 2-3 minut - efekt wspaniały !
22. Wykorzystuj głębię ostrości do podkreślania tematu fotografii.
23. Zrób sobie check-listę podstawowych czynności związanych z ustawieniami aparatu. W ten sposób nie zapomnisz w ferworze walki np. przywrócić w obiektywie autofocus, obniżyć ISO itp.
24. Rób znajomym fotografie okolicznościowe, towarzyskie - w ten sposób pokażesz im świat fotografii (wielu ludzi nie ma pojęcia o tym, jak wielka jest różnica pomiędzy kompaktem i lustrzanką. Myślą: "to zdjęcie i to zdjęcie" ...)
25. Nie używaj braketingu, ani podglądu głębi ostrości - są to funkcje pozbawione sensu.
26. Balans bieli zawsze na AUTO - potem w RAWie się to ustawi dowolnie.

marszull
24-04-2012, 19:23
UBoot swietna lista. Czekam na wiecej. To nic ze jedne punkty przecza innym.

UBoot
24-04-2012, 19:28
a które są sprzeczne ?

Brazilianpitbull
Troll alert :d

wer
ad. 2 - po co używać trybu M gdy można używać innych? To jak zalecać korzystanie żołnierzowi z muszkietu gdy ma w ręku karabin. Tryb P ma sens, ale trzeba wiedzieć kiedy go użyć.
ad. 12 - połowa rad na youtube i stronach hobbystycznych to totalne bzdury, poza tym wygodniej czytać książkę niż teksty na stronie.
ad. 17 - a jeszcze lepsze takie warunki, żeby nie trzeba było korzystać z żadnej stabilizacji, która jest protezą
ad. 18 - Z AF trzeba umieć korzystać, po to są pomiary wielopunktowe, żeby z nich korzystać, ale trzeba wiedzieć jak.
ad. 19 - Co ma wspólnego stałka z kreatywnością? Równie dobrze można ustawić zoom na określoną ogniskową.
ad. 20 - A jak ktoś nie lubi filmować i tego nie czuje? Po co ma kręcić scenki?
ad. 25 - Podgląd ostrości ma sens, szczególnie jak ktoś korzysta z aparatu analogowego, bracketing ma sens w trudnych warunkach, nie zawsze jest czas na przeglądanie histogramu, szybciej jest zrobić 3 zdjęcia.

Henio Jawa
24-04-2012, 19:30
UBoot swietna lista. Czekam na wiecej. To nic ze jedne punkty przecza innym.

Myślisz np. o pkt 22 i 25?

Powiem, że ja tez jakoś nie jestem w stanie dostrzec przydatności tego guziczka do podglądu. Od razu przypisuję mu inne przeznaczenie. Dla mnie rozkład głębi jaki widzę na matówce jakoś ma się nijak do tego na zdjęciu:-)

Jak mam wątpliwości to wolę zrobić "bracketing przysłony" a nie rozmyślać co jest ciemniej a co mniej ostro.

UBoot
24-04-2012, 19:33
a może ktoś mi podać przykłady sensownego wykorzystanie wielopunktowego AF ?

2pompony
24-04-2012, 19:33
Rany boskie, to ja jestem zdaje się przyczyną tej listy - ale naprawdę nie wierzyłem, ze gość to potraktuje poważnie! Sorry!

Henio Jawa
24-04-2012, 19:38
Rany boskie, to ja jestem zdaje się przyczyną tej listy - ale naprawdę nie wierzyłem, ze gość to potraktuje poważnie! Sorry!

Ja to myślę, że to jest najbardziej serio traktujący swoje hobby człowiek na naszym forum.
O ile nie w całej Polsce:-)

UBoot
24-04-2012, 19:47
pompon, przyglądnąłem się twoim uwagom i stwierdzam, że ta riposta nie była zbyt głęboka - nad każdym punktem można by snuć długie rozważania na tak i na nie. A to utwierdza mnie w przekonaniu, że jestem na właściwej ścieżce ...

pap911
24-04-2012, 19:53
Wg mnie ostatnie 10 punktow jest najważniejsze.

UBoot
24-04-2012, 20:00
a dlaczego akurat ostatnie 10 ???

Stach2008
24-04-2012, 20:12
Uwielbiam jak ktoś się chwali i deklaruje że fotografuje tylko w trybie M. Już bardziej profesjonalnym chyba być nie można :)

UBoot
24-04-2012, 20:26
no to ja ci tylko powiem, że od trzeciego dnia posiadania lustrzanki fotografuję tylko w trybie M ...

Od strony technicznej nikt mnie na niczym nie zagnie w lustrzankach.

marszull
24-04-2012, 20:45
To zamien te 25 rad w 100 i niech to bedzie pierwszy rodzial Twojej, obiecanej dawno, ksiazki - podrecznika

UBoot
24-04-2012, 20:46
ok

wer
24-04-2012, 21:12
Uwielbiam jak ktoś się chwali i deklaruje że fotografuje tylko w trybie M. Już bardziej profesjonalnym chyba być nie można :)

Można, trzeba wyłączyć AF.

UBoot
24-04-2012, 21:18
i tu się mylisz, wer !

Otóż używanie M pozwala dowolnie konfigurować czas i przysłonę w zależności od celu.

Z ostrością jest inaczej - ona ma być !

Tak więc nie da się "kreatywnie niewyostrzyć", a da się kreatywnie dobierać przysłonę i czas.

Można sobie oczywiście wyobrazić sytuacje, że aparat ostrzy na coś, czego nie chcemy mieć ostro (np. fotografia przez gałęzie drzew) i wtedy trzeba użyć ręcznego ostrzenia, ale są to sytuacje bardzo rzadkie. Ogólnie profesjonalizm to nie jest celowe utrudnianie sobie życia, tylko swoboda kreacji.

pap911
24-04-2012, 21:55

I tu się mylisz. Nieostrości też mogą być sztuką, nadawać tajemniczości całej scenie....

Co do pytania "Dlaczego ostatnie 10?", dlatego, że te akurat mi pasują.

stock
24-04-2012, 22:02
dobra lekturka na wieczór - ta lista. Położę się do wyra z rogalem na ustach hehehe. Uboot wrócił i znów na forum watki nasiąkają oparami absurdu i filozoficznych pozbawionych sensu porad ...

2pompony
24-04-2012, 22:22
Jeśli poczujesz prawdziwą siłę tej filozofii, rogal zmieni Ci się na odwrotny. :)

UBoot
24-04-2012, 22:27
pap, ja podawałem te punkty przypadkowo, więc byłoby to bardzo dziwne, że akurat te dobre ułożyłyby się obok siebie. Co w nich widzisz specyficznego ?

pap911
24-04-2012, 22:37
Dziesięć ostatnich ze stu. ;)
Z Twoich czeklista sensowna w moim przypadku, reszta - nie dotyczy.

wer
24-04-2012, 22:38
i tu się mylisz, wer !

Otóż używanie M pozwala dowolnie konfigurować czas i przysłonę w zależności od celu.

Tak więc nie da się "kreatywnie niewyostrzyć", a da się kreatywnie dobierać przysłonę i czas.

Można sobie oczywiście wyobrazić sytuacje, że aparat ostrzy na coś, czego nie chcemy mieć ostro (np. fotografia przez gałęzie drzew) i wtedy trzeba użyć ręcznego ostrzenia, ale są to sytuacje bardzo rzadkie. Ogólnie profesjonalizm to nie jest celowe utrudnianie sobie życia, tylko swoboda kreacji.

A jeśli czas i przysłona nie mają znaczenia? Poza tym jeśli np chcę mieć określony czas, bo potrzebuję mieć zdjęcie poruszone albo ostre, a przysłona nie gra roli? Przecież w trybach A i S aparat robi za nas jedną rzecz, wybieramy co chcemy osiągnąć, a aparat dostosowuje drugą zmienną. Jeżeli przy przysłonie 2.0 prawidłowy czas to 1/125s to jest takim niezależnie czy sam aparat go ustawi czy my wg światłomierza. Program P ma coś takiego jak shift. Aparat dopiera odpowiednie pary parametrów, my wybieramy spośród nich. Są sytuacje gdzie M jest niezastąpione, ale są też takie gdzie nie ma czasu nad tym myśleć. Fotoreporterzy korzystają z P, w szybkiej reporterce nie ma czasu na zabawę w ustawienia.

stock
24-04-2012, 22:41
Jeśli poczujesz prawdziwą siłę tej filozofii, rogal zmieni Ci się na odwrotny. :)

wiadoma sprawa. Ale Uboota traktuję jako zupełnie nieszkodliwa łódź, jak się okazuje niestety niezatapialną :) i dlatego rogal wywinięty ku górze. Musi byc ktoś taki na forum - no i takiego mamy.

UBoot
24-04-2012, 23:24
wer, zgadzam się, że A i S mogą być użyteczne, ale jak ktoś używa tylko M, to zapewniam cię, że robi to błyskawicznie. Ja np. w ogóle nie myślę, tylko odruchowo ustawiam właściwe ustawienia czasu i przysłony. Jak robię na ostro, to ustawiam f/11, a jak z małą GO, to f jest bliskie najniższych możliwych wartości.
Czas standardowo mam na 1/200. Więc w praktyce mam tylko do zrobienia małe korekty i nic więcej. Poza tym już potrafię wyczuć, jakie powinno być ustawienie parametrów przy danej jasności dnia: w słoneczny dzień czas 1/1000, jak mniej jasno, to 1/200 - 1/500, a jak się ściemnia, to schodzę nawet do 1/40 (gdy mam stabilizację), ISO podbijam do max 800, a przysłona najwyższa, jaka się da w tych warunkach. Akceptuję też lekkie niedoświetlenie, bo potem w RAWach i tak mogę to rozjaśnić.

Najczęstsze dla mnie problemy to zapominanie przywrócenia ISO 200 oraz przywrócenie AF w obiektywie po jego tymczasowym wyłączeniu.

Stach2008
25-04-2012, 06:49
UBoot a masz jakąś galerie gdzieś w necie gdzie można obejrzeć Twoje zdjęcia?

UBoot
25-04-2012, 06:57
nie mam jeszcze, ale sporo już tutaj publikowałem fotografii i wiele z nich zebrało pozytywne recenzje. Myślę, że są gdzieś w starszych postach (z 2010 i początku 2011 roku.
Ale może to dobry pomysł ! Wybiorę np. 10 najlepszych i je gdzieś umieszczę, a później podam linka.

sea21
25-04-2012, 08:01
Dawno się tak nie uśmiałem :mrgreen:

<| MICHAŁ |>
25-04-2012, 08:07
To nie moze byc prawda :)
to jest jakas prowokacja.... a juz myslalem, ze nic mnie nie zaskoczy :) a jednak :):):)

UBoot
25-04-2012, 08:15
Nie rozumiem cię, Mikie - napisałem swoją listę, którą uważam za ciekawą i coś wnoszącą. Oczywiście każdy ma swój "workflow" i swoje przyzwyczajenia. Moje punkty charakteryzują się dążeniem do uproszczenia procedury fotografowania, żeby używać minimum funkcji przy maksimum efektu. Dlatego używam tylko tryb M i nie muszę już o jednym pokrętle w ogóle pamiętać.
Ale każdy może mieć własną filozofię obsługi lustrzanki i nie ma chyba w tym nic złego, ani prowokacyjnego ?
Zwłaszcza, że o ile każdy ma swoje zasady, to moje nie są przecież absurdalne, tylko jedne z możliwych ?

<| MICHAŁ |>
25-04-2012, 08:30
jezeli za uproszczenie uwazasz jednoczesne operowanie czasem i przeslona, zamiast operowania czasem lub przeslona (w zaleznosci od programu), lub nieoperowanie czymkowiek w trybie P, to rzeczywiscie - mowimy tu o daleko idacym uproszczeniu :)
idz chlopie w plener cwiczyc warsztat, bo to Ci jest najbardziej potrzebne, a nie *******ami sie zajmujesz i wypisujesz farmazony :D

UBoot
25-04-2012, 08:40
No więc sprawdziłem tryb P. Działa bardzo dziwnie i nieprzewidywalnie. Gdy obracam pokrętłami, to mieszają się wartości casu, przysłony i ISO bez jakiejkolwiek sensownej logiki. To ja już wolę wszystko ustalić na M dokładnie tak, jak chcę, niż bawić się w loterię, jakie tym razem szczęśliwe liczby aparat mi wylosuje.

D_Z_I_A_D_E_K
25-04-2012, 08:46
No, niektórzy używają M w połączeniu z pomiarem matrycowym i na drabince zawsze starają sie mieć 0. Tego to ja już kompletnie nie rozumiem.

UBoot
25-04-2012, 09:12
ja tak właśnie robię: M + pomiar matrycowy (sporadycznie punktowy).

Ale nie rozumiem, co w tym jest złego ? Możesz mi to wyjaśnić ?

zdyboo
25-04-2012, 09:32
Tryb M jest obarczony błędem, czasem większym czasem mniejszym, ale zawsze błędem. W tym trybie czas i przysłonę masz dokłądnie taką jaką pokazuje wyświetlacz. Nikon w F3 po raz pierwszy wprowadził migawkę z bezstopniowym czasem, a wraz z pojawieniem się trybu S i P także bezstopniową przysłonę. Stosując tryb A, aparat ustawi dokładnie taką wartość czasu migawki jaka wychodzi z pomiaru, a wyświetli najbliższą wartość na jaka pozwalają ustawienia aparatu. Pokazuje 1/250, a w rzeczywistości ustawia coś w pobliżu tej wartości.
Zatem uważanie się za super pro, bo robisz tylko w M, zawsze wzbudza u mnie uśmieszek politowania. Nigdy nie ustawisz tak dokładnie jak komputer w aparacie. 95% zdjęć robię w A, czasem używając blokady ekspozycji. M używam w specyficznych warunkach, głównie do zdjęć nocnych, obsługi PC-nikkora i tam gdzie moje doświadczenie każe mi przypuszczać, że światłomiarka jednak nie ma racji.

UBoot
25-04-2012, 09:37
no to wreszcie zrozumiałem !

Od dzisiaj porzucam tryb M !

Muszę się teraz tylko zastanowić, w jakich sytuacjach jakich trybów używać, bo na początku mogę mieć z tym problemy. Ale do jutra to już przećwiczę zarówno sytuacja dzienne, jak i nocne o raz indoorowe i outdoorowe.

Jak widzicie, nie trzymam się ślepo błędnych założeń i potrafię przyznać się do błędu.

Na moje wytłumaczenie zasługuje fakt, że wcześniej miałem ograniczony zasób wiedzy i podejmowałem decyzję o fotografowaniu w trybie M w warunkach ograniczonej wiedzy.

p.s. dzięki Zdyboo !

żeglarz
25-04-2012, 09:44

Muszę się teraz tylko zastanowić, w jakich sytuacjach jakich trybów używać, bo na początku mogę mieć z tym problemy. Ale do jutra to już przećwiczę zarówno sytuacja dzienne, jak i nocne o raz indoorowe i outdoorowe.

Jak widzicie, nie trzymam się ślepo błędnych założeń i potrafię przyznać się do błędu.

Na moje wytłumaczenie zasługuje fakt, że wcześniej miałem ograniczony zasób wiedzy i podejmowałem decyzję o fotografowaniu w trybie M w warunkach ograniczonej wiedzy.

p.s. dzięki Zdyboo !

Chłopie i jak Cię nie lubić !

Cooder
25-04-2012, 10:27
no to ja ci tylko powiem, że od trzeciego dnia posiadania lustrzanki fotografuję tylko w trybie M ...

Od strony technicznej nikt mnie na niczym nie zagnie w lustrzankach.

Niezły z Ciebie aparat :-)

MaciekW
25-04-2012, 10:34
Jak dla mnie, takie rady typu "fotografia dla głupków" są zazwyczaj kompletnie oderwane od rzeczywistości. W zasadzie do każdej z tej setki można by się przyczepić, ale szkoda na to zachodu. Najbardziej rozbawiło mnie to: "72. Ludzie, którzy posiadając lustrzankę fotografują portrety z gripem zwróconym do ziemi wyglądają jak idioci." Haha! No i co? Robią gorsze zdjęcia z tytułu tego, że komuś innemu wydaje się, że wyglądają głupio? A ci który robią na odwrót i nienaturalnie wyginają nadgarstek, albo wychylają łokieć w bok wyglądają mądrzej? Do dupy z takimi radami :)

McSimus
25-04-2012, 13:12
Ósemka !!! :)

2pompony
25-04-2012, 13:23
E tam ósemka... Moim zdaniem niewiele jest w stanei przebić to:

15. Wykorzystuj fakt posiadania lustrzanki do podniesienie swojej pozycji społecznej

Bardzo - rzekłbym - profesjonalna rada. :mrgreen:

Jędrula
25-04-2012, 13:28
Jak dla mnie, to zapamiętam radę nr 94 (nigdy nie fotografuj na czczo). Nie bez kozery się mówi "czcze gadanie". Autora 100 rad też to dotyczy. Chyba dostał wierszówkę. A co mam wywnioskować z porad nr 15 i 45, na przykład?

nonnatus
25-04-2012, 22:51
od strony technicznej nikt mnie na niczym nie zagnie w lustrzankach.

jak widzicie, nie trzymam się ślepo błędnych założeń i potrafię przyznać się do błędu.

:)

ps.

uboot wrócił i znów na forum watki nasiąkają oparami absurdu i filozoficznych pozbawionych sensu porad ...

dobrze powiedziane stock:)

wer
26-04-2012, 03:43
Stworzyłem pierwszą część listy 100 rad, na pierwszy rzut 50.

1. Przed naciśnięciem spustu pomyśl co chcesz przekazać zdjęciem.
2. Pomyśl dla kogo robisz zdjęcie - dla siebie, dla znajomych czy dla wszystkich. Czy kadr jest zrozumiały dla odbiorcy?
3. Gdy zrobisz zdjęcie zastanów się czy nie można zrobić tego inaczej. W fotografii cyfrowej spróbowanie nic nie kosztuje.
4. Przed naciśnięciem spustu zastanów się czy widziałeś już takie zdjęcie? Jeśli tak, to po co powtarzać to co zrobili inni. Zdjęć wieży Eiffla, piramid, Big Bena są miliony, po co następne takie samo? Znajdź własny punkt widzenia.
5. Ogranicz liczbę elementów w kadrze. Ograniczyłeś? To usuń jeszcze kilka zbędnych rzeczy.
6. Fotografuj świadomie. Wiedz dlaczego wybrałeś taki tryb pracy.
7. Układaj w głowie zdjęcie zanim naciśniesz spust. Zdjęcie powstaje w twojej głowie, pstryknięcie aparatem to tylko zarejestrowanie tego co powstało w twojej głowie.
8. Nie bój się eksperymentować i szukać.
9. Pamiętaj, że każde zdjęcie musi o czymś opowiadać, bez dodawania 5 minut opowiadania.
10. Odpowiedz na pytanie, czy zdjęcie które robisz zainteresowałoby Cię, gdyby ktoś inny je zrobił?

11. Poznaj swój aparat. Niech będzie przezroczystym narzędziem i nie przeszkadza w tym co planujesz.
12. Wykorzystuj możliwości aparatu nie dlatego, że są takie, tylko w celu osiągnięcia zamierzonej wizji.
13. HDR jest narzędziem, a nie celem samym w sobie.
14. Panorama ma pokazać w jak szerokim stepie jesteś, a nie pokazać, że masz w aparacie opcję panoramowania.
15. Korzystanie z trybów manualnych nie czyni z Ciebie profesjonalisty. Korzystaj z odpowiednich trybów dostosowanych do sytuacji.
16. Nie ważne jakim sprzętem robisz zdjęcie, ważny jest końcowy efekt.
17. Nie korzystaj z programów tematycznych. To co zaprogramowano w firmie dla typowej sytuacji, nie musi być odpowiednie dla sytuacji w której jesteś. Programy tematyczne to tylko pewne ustawienia aparatu. Naucz się zasad dla poszczególnych sytuacji i je modyfikuj wg potrzeb.
18. Jeśli zdjęcie Ci nie wychodzi, to zastanów się co możesz poprawić, a nie rezygnuj.
19. Aparat jest głupszy od Ciebie, ufaj sobie, a nie programistom, którzy coś zaprogramowali.
20. Przeczytaj instrukcję obsługi, będziesz wiedział na co pozwala aparat.

21. Wbudowana lampa błyskowa to najgorszy rodzaj oświetlenia.
22. Lampa zewnętrzna na aparacie byłaby najgorszym źródłem światła gdyby nie lampa wbudowana.
23. Wstań rano, złota godzina jest też o świcie.
24. Im więcej lamp wykorzystujesz tym więcej problemów masz do rozwiązania.
25. Światło lampy błyskowej możesz modyfikować. Filtry pozwalają zmienić barwę światła, parasolki, dyfuzory, softboksy zmiękczyć światło.
26. Światło lampy ma zbudować nastrój sceny, a nie zalać wszystko powodzią fotonów.
27. Zaawansowane lampy mają różne tryby pracy, naucz się je wykorzystywać.
28. Nie wszędzie wolno używać lampy. Obrazy, druki, dzikie zwierzęta nie lubią światła lampy błyskowej.
29. Lampa błyskowa ma ograniczoną moc. Nie oświetlisz tego co jest daleko.
30. W aparacie można wyłączyć lampę błyskową.

31. W aparacie masz samowyzwalacz, nie musisz robić autoportretu w lustrze w łazience. Kalesony na suszarce to nie jest dobre tło.
32. W aparacie masz samowyzwalacz, nie musisz robić zdjęcia aparatem na wyciągniętej ręce.
33. Zawodowe modelki nie robią dzióbka do każdego zdjęcia.
34. Zawodowe modelki nie wyglądają jakby się zatrzasnęły na miesiąc w solarium.
35. Akt to nie jest zdjęcie gołej baby z rozkaczonymi nogami.
36. W necie jest miliard zdjęć gołych cycków, jeśli nie masz nic więcej do przekazania, to zachowaj to zdjęcie dla siebie.
37. Nie fotografuj się przy cudzych samochodach. Od leczenia kompleksów jest psychiatria, a nie fotografia.
38. Każde zdjęcie może być wykorzystane przeciwko Tobie.
39. Zdjęcie ma przedstawiać żywą osobę, a nie lalkę z gabinetu figur woskowych.
40. Jak się odchudzisz na zdjęciu, to możesz potem usłyszeć - ale przytyłaś/przytyłeś.

41. Kupując aparat wybierz taki, jaki jest Ci potrzebny.
42. Megapiksele i megazoom nie decydują o jakości aparatu.
43. Sprawdź czy aparat leży Ci w ręce.
44. Wydawaj pieniądze rozsądnie, po co wydawać tysiące na aparat używany raz do roku?
45. Nie, wbrew temu co mówią reklamy, w komórce nie masz profesjonalnego aparatu.
46. Nie ma najlepszego aparatu, tak jak nie ma najlepszego samochodu. Czy Ferrari jest lepsze od samochodu dostawczego w dostarczaniu ziemniaków do warzywniaka?
47. Nie ma najlepszego obiektywu. Każdy ma wady i zalety.
48. Nie ma najlepszej lampy błyskowej.
49. Profesjonalny sprzęt kosztuje dużo. Nie daj sobie wmówić, że coś taniego to sprzęt profesjonalny. (szczególnie dotyczy to statywów za 50 zł)
50. Jeśli kupisz lustrzankę to pamiętaj, że możesz potem wydać 2 wygrane w lotto na obiektywy i osprzęt.

arti386
26-04-2012, 07:55
Porada
44. Wydawaj pieniądze rozsądnie, po co wydawać tysiące na aparat używany raz do roku?

jak dla mnie bez sensu. Każdy kupuje takie zabawki na jakie go stać. Jedni do tego, żeby nimi fotografować, inni żeby poszpanować rodzinie i znajomym, jeszcze inni nabywając np. limitowany zestaw Leica traktują to jako inwestycja, która zwróci się po czasie.

UBoot
26-04-2012, 07:58
wer ! To mi przypomina raczej listę kompleksów kogoś, kto uważa, że "wie lepiej".

- dlaczego uważasz, że ktoś nie może robić fotografii "wieży Eiffla" tylko dlatego, że ktoś inny już ją zrobił ?
Nie wziąłeś pod uwagę tysięcy możliwych ujęć oraz chmur, pory dnia, obiektów na tle tej wieży (np. swojej rodziny) itp.
Poza tym nawet, gdyby każdy człowiek zrobił IDENTYCZNĄ fotografię tej wieży to i tak miałoby to sens. Bo każdy wtedy może ją wykorzystać jako swoje dzieło i nie musi płacić drugiej osobie !

To jest bardzo ważny argument: każdy może mieć swój zestaw darmowych fotografii. Swoją fotografię fal, swoją fotografię chmur, swoją fotografię zwierząt, swoją fotografię gór, swoją fotografię trawy itp.
Kolejny powód to to, że jeżeli ktoś chce się uczyć, to musi wypróbować wszystkie ścieżki fotograficzne. A ty byś chciał komuś to ograniczać. Uważam, że należy raczej ludzi zachęcać do osiągania podobnych rezultatów jakie osiągają bardziej zaawansowani.

Zauważyłem, że fotografowie bardzo chętnie udzielają rad w stylu: "rób dobre zdjęcia", a bardzo niechętnie takie np.:
"aby osiągnąć efekt gładkiej skóry na twarzy modelki wejdź do menu do pozycji X, ustaw suwak nr 1 na pozycję 45%, suwak nr 2 na pozycję 89%, zaznacz opcje A1 i B3 ..." itp itd.

Takich porad w styku "workflow" mi bardzo brakuje. A może gdzieś są ? Kiedyś oglądałem na youtube filmik o tym, jak zrobić jakąś operację w gimpie. Filmik zrobiła kilkunastoletnia dziewczyna (tak 15-16), mówiła bardzo wyraźnie, prosto, wszystko było jasne po kilku minutach i można było spokojnie odtworzyć jej ruchy.

nonnatus
26-04-2012, 10:15
i już marudzenie do kwadratu marudzące.
dobre rady.

2pompony
26-04-2012, 12:37
Zdumiewa mnie zadufanie niektórych i przesadna jak widać ufność we własne zdolności.

Oczywiście wszelkie listy typu 100 przykazań należy traktować nei jako sieriozne przykazania pełne wzniosłego bólu i mądrości życiowych, tylko jako możliwie dowcipne przekazanie poglądu na dany temat przez łebskiego znawcę w skrótowej formei punktów.

Żeby to się jakoś czytało, po pierwsze taka lista musi mieć wdzięk, bo inaczej to wygląda jak jakaś przydługa, niestrawna i nudna czeklista. Co więcej, warto czasem przemycić jakiś dowcip dla rozluźnienia, żeby nie siedzieć w trakcie lektury na baczność cały czas.

DO stworzenia takich list, skrzących się wdziękiem i dowcipnych potrzeba jak widać sporych umiejętności i nei każdy temu podoła. Nie dziwię się, że Uboot dał sie nabrać na napisanie swojej. Poza tym się dziwię.

krokus66
27-04-2012, 12:55

Nie będąc reporterem ani ślubniakiem, czyli mając dużo czasu z "M" korzystałem rzadko, tylko w konkretnych przypadkach (pomiar puktowy). Z "P' nigdy nie korzystałem ale nie neguję, iż inni go potrzebują. Podglądu głębi ostrości brakowało mi przy zdjęciach z małych odległości. Focenia uczyłem się z książek i czasopism, w internecie są zbyt często totalne bzdury.

W swym zestawie masz oczywiście cenne rady, nie zmienia to jednak faktu, że sobie jaja z nas robisz.:-D Masz poczucie humoru i mnie się to podoba.:-D

lechupe
27-04-2012, 14:50
Zdumiewa mnie zadufanie niektórych i przesadna jak widać ufność we własne zdolności.

...

eee tam.
Lepsze zadufanie i nad-wiara niż niedowartościowanie prowadzące do chandry, depresji, załamania i zgonu.

A co do listy - co tam - i ja mam swoją - nie wiem wprawdzie czy wdzięczną, ale za to krótką. :mrgreen:
Tylko jeden punkt.

1. (one and only) przed wykonaniem każdego zdjęcia stwórz swoja listę 500 rad, a następnie zastosuj się do kazdej po kolei.

2pompony
27-04-2012, 15:09
Z tym, że prawdziwy twardziel za każdym razem stwarza nową pięćsetkę, a stosuje się do wszystkich bez pierdnięcia. :)

lechupe
27-04-2012, 15:14
Z tym, że prawdziwy twardziel za każdym razem stwarza nową pięćsetkę, a stosuje się do wszystkich bez pierdnięcia. :)

No ale mówisz o zawodowcach.
A to jest forum półprofesjonalne (żeby nie powiedzieć półamatorskie :-) )

Wiec umówmy się krakowskim targiem - jedna 500-ka na kwartał.

wer
27-04-2012, 23:24
http://tech.wp.pl/kat,1009787,title,Majowkowe-vademecum-fotoamatora,wid,14447939,wiadomosc.html

Tutaj są 4 rady.

Amadeusz
28-04-2012, 11:05
O rety!
Ale bzdety.

UBoot
28-04-2012, 11:14
A oto rada, jak zrobić "profesjonalną" fotografię: (tzn na taką wyglądającą)

1. łany pól i jedno drzewo (tzw. "rzepakowiec)
2. tafla wody i łódka (tzw. "irlandczyk)
3. stary człowiek siedzący na krawężniku (najlepiej w Kalkucie albo na dworcu centralnym w Warszawie) (tzw. "żebrak")
4. majaczące drzewo na tle mgły (tzw. "mydlarz")
5. woda szarym filtrem (falująca lub wodospadowa) na długim czasie (tzw. "szarak")
6. pofałdowane niewielkie wzgórza ustrzelone na ogniskowej 300-800 mm z wyższej góry (tzw. "dywanowiec")

mcleod
28-04-2012, 17:19

3. stary człowiek siedzący na krawężniku (najlepiej w Kalkucie albo na dworcu centralnym w Warszawie) (tzw. "żebrak")
5. woda szarym filtrem (falująca lub wodospadowa) na długim czasie (tzw. "szarak")
6. pofałdowane niewielkie wzgórza ustrzelone na ogniskowej 300-800 mm z wyższej góry (tzw. "dywanowiec")

Jestem ciekawy, jakie naprawdę robisz zdjęcia :grin:

UBoot
28-04-2012, 17:48
mcleod ! Stylistyka moich dzieł jest bardzo różna, ale w wielu przypadkach jest to tzw. "fotografia ekstremalna", polegająca na tym, że sam proces fotografowania jest tylko częścią większej całości. Takim niejako jej ukoronowaniem ...

Np. długi, nocny, zimowy morderczy bieg w śniegu po kolana, gdzie już samo dotarcie do celu jest nadludzkim wyczynem, a do tego jeszcze w trakcie trzeba coś wykadrować i sfotografować. Tak więc ocena takiej fotografii powinna również uwzględniać ten, niewidoczny co prawda, aspekt ...

2pompony
28-04-2012, 18:17
W takim razie twoje fotografie wyglądają dokłądnie tak, jakbyś w trakcie kadrowania jednocześnie:

walczył z niedźwiedziem
oganiał się od wilków
docierał na miejsce dwa tygodnie brnąc przez Saharę bez kropli płynu
usiłował coś nastawić mając ubrane rękawice bokserskie
miał jednocześnie ciężkie rozwolnienie
i cały czas był ubrany w strój nurka głębinowego z mocno zaparowanym okienkiem

mcleod
28-04-2012, 19:57
mcleod ! Stylistyka moich dzieł jest bardzo różna, ale w wielu przypadkach jest to tzw. "fotografia ekstremalna", polegająca na tym, że sam proces fotografowania jest tylko częścią większej całości. Takim niejako jej ukoronowaniem ...

Np. długi, nocny, zimowy morderczy bieg w śniegu po kolana, gdzie już samo dotarcie do celu jest nadludzkim wyczynem, a do tego jeszcze w trakcie trzeba coś wykadrować i sfotografować. Tak więc ocena takiej fotografii powinna również uwzględniać ten, niewidoczny co prawda, aspekt ...

Dzięki za szczerą wypowiedź :-)

Żeby nie było,że tylko OT podaję również linka do ciekawych wykładów dot. kompozycji i koloru klik (https://asp.krakow.pl/grafika/new/index.php/katedra-rysunku-i-malarstwa/pracownia-struktury-dziea/177-wykady). Myślę, że informacje tam zawarte pomoga robic lepsze zdjęcia :-)

tomek_bartus
28-04-2012, 20:19
coś nie tak z tym linkiem do ASP

UBoot
28-04-2012, 20:23
przeglądnąłem i muszę przyznać, że zakres wiedzy z tej prezentacji jest mi znany. Pewne elementy związane z tak rozumianą kompozycją można odnaleźć w moich dziełach, szczególnie w tych z wczesnego okresu mojej twórczości.
W późniejszym okresie zacząłem eksperymentować z awangardowymi ideami fotografii ekstremalnej odchodząc wyraźnie od utartych ścieżek. Obecnie znowu powracam do korzeni fotografii, czego przykładem w mojej twórczości jest tryptyk "Senacka nocą" ...

Onsajt
28-04-2012, 20:43
W takim razie twoje fotografie wyglądają dokłądnie tak, jakbyś w trakcie kadrowania jednocześnie:

walczył z niedźwiedziem
oganiał się od wilków
docierał na miejsce dwa tygodnie brnąc przez Saharę bez kropli płynu
usiłował coś nastawić mając ubrane rękawice bokserskie
miał jednocześnie ciężkie rozwolnienie
i cały czas był ubrany w strój nurka głębinowego z mocno zaparowanym okienkiem

Ciężko mi coś napisać bo ręce mi się trzęsą ze śmiechu.

przeglądnąłem i muszę przyznać, że zakres wiedzy z tej prezentacji jest mi znany. Pewne elementy związane z tak rozumianą kompozycją można odnaleźć w moich dziełach, szczególnie w tych z wczesnego okresu mojej twórczości.
W późniejszym okresie zacząłem eksperymentować z awangardowymi ideami fotografii ekstremalnej odchodząc wyraźnie od utartych ścieżek. Obecnie znowu powracam do korzeni fotografii, czego przykładem w mojej twórczości jest tryptyk "Senacka nocą" ...

Dla mnie jesteś solą tego forum - creme de la creme!

Ale przyznaj 2pompony, że jest coś w tym powyżej:)

żeglarz
28-04-2012, 20:51

Uderzyłeś w stół zobaczymy czy nożyce się odezwą, to mi nie wygląda na prowokację małolata :mrgreen:
Edit: przyłącze się do pytania onsajt-a

Rycerz
28-04-2012, 20:52
moje ulubione z tej listy
16. Dziewczyny lubią fotografów ;-) ;-)

a poważniej to

47. Nie cackaj się z aparatem. Zużywaj go.
51. Drukuj w dużym formacie, a będziesz szczęśliwy.

poza tym może zaciekawić dość niepopularne na naszym forum
31. Kompakt to też aparat.

dobra lekturka na wieczór - ta lista. Położę się do wyra z rogalem na ustach hehehe. Uboot wrócił i znów na forum watki nasiąkają oparami absurdu i filozoficznych pozbawionych sensu porad ...

mcleod
28-04-2012, 21:18
coś nie tak z tym linkiem do ASP

Wchodzisz na stronę i klikasz w link "o kompozycji" lub "gggg" (wykład o kolorze).

Iwek_22
28-04-2012, 21:22
przeglądnąłem i muszę przyznać, że zakres wiedzy z tej prezentacji jest mi znany. Pewne elementy związane z tak rozumianą kompozycją można odnaleźć w moich dziełach, szczególnie w tych z wczesnego okresu mojej twórczości....
dotychczas nie wierzyłem, ale..., to nie może być możliwe...
Gratuluję dobrego samopoczucia - zazdroszczę - serio!

2pompony
28-04-2012, 23:22
Ale przyznaj 2pompony, że jest coś w tym powyżej:)

No co Wy? :)

Z każdego słowa Uboota wyłania się obsesyjne, co ja mówię, MEGAobsesyjne pragnienie cudzej akceptacji - chyba niczego Uboot tak nei pożąda. Jednocześnie wie (bo czyta to forum) jakie zdjęcia się tu podobają, a ponieważ nei umie takich zrobić, to jedyne co mu pozostaje to wykpić! :)

Ta lista, to lista kompleksów Uboota!

ALF
29-04-2012, 00:50
Pkt 101 Zrób to, co zrobił Johnny Walker ;)

markB
29-04-2012, 02:34
Pkt 101 Zrób to, co zrobił Johnny Walker ;)

Czy to był ten co przemienił wodę w whisky?

A bardziej na serio: tak se myślę, że kol. Uboot robi se z was jaja. Wrzuca surrealistyczne teksty i obserwuje reakcje. Chociaż z ostatnimi sześcioma tezami a la Luter (t.j do przybicia na drzwi) muszę się poniekąd zgodzić, aczkolwiek myślałem, że nr 5 to nie szarak, a memłaniec. Trafne podsumowanie najczęściej pojawiających się motywów w dziale krajobraz.

ekonet
29-04-2012, 10:53
łany pól
A co to są owe "łany pól"?

Jestem ciekawy, jakie naprawdę robisz zdjęcia :grin:
Jak dotąd nie zrobił ani jednego. Tylko zawzięcie trolluje, a my go karmimy.

A bardziej na serio: tak se myślę, że kol. Uboot robi se z was jaja. Wrzuca surrealistyczne teksty i obserwuje reakcje. Chociaż z ostatnimi sześcioma tezami a la Luter (t.j do przybicia na drzwi) muszę się poniekąd zgodzić, aczkolwiek myślałem, że nr 5 to nie szarak, a memłaniec. Trafne podsumowanie najczęściej pojawiających się motywów w dziale krajobraz.
Oczywiście, że robi sobie jaja. Przybicie do drzwi popieram - tzn. żeby przybić delikwenta. ;)

Trick
29-04-2012, 11:02
Oj, teoretycznie zrobił jakieś zdjęcia :) Nawet coś próbuje pokazać w innych wątkach.

ALF
29-04-2012, 12:29

Nie, chodzi o F. J. "Johnny" Walkera ;)

mcleod
29-04-2012, 12:59
(...) Tylko zawzięcie trolluje, a my go karmimy.

Oczywiście, że robi sobie jaja. Przybicie do drzwi popieram - tzn. żeby przybić delikwenta. ;)

A ja miałem nadzieję, że nie trolluje, tylko bardziej błaznuje, co niekiedy może mieć swój wymiar pozytywny ... :-)

UBoot
29-04-2012, 13:21
no cóż Alf ... zrozumiałem twoją aluzję ...

żeglarz
29-04-2012, 16:35
A co to są owe "łany pól"?

Piękny przykład nawoływania do agresji, lata tępienia Bercika vel Kalmara nie poszły na marne :-)

wer
29-04-2012, 17:06
Piękny przykład nawoływania do agresji, lata tępienia Bercika vel Kalmara nie poszły na marne :-)

Sądząc z twojego nicka wolałbyś przeciągnięcie pod kilem :)

żeglarz
29-04-2012, 17:42
Sądząc z twojego nicka wolałbyś przeciągnięcie pod kilem :)

Ale to też agresja, ja nie mam takich odruchów w stosunku do Uboot-a. Jestem przyjaźnie do niego nastawiony :razz:

Onsajt
29-04-2012, 18:40
Tym bardziej, że w niektórych wątkach jego absurdalne komentarze wydają się i tak jedynymi właściwymi.

ekonet
29-04-2012, 18:52
ja nie mam takich odruchów w stosunku do Uboot-a. Jestem przyjaźnie do niego nastawiony :razz:
To wcale nie dziwi. Bardziej powinno mnie dziwić, że zabierasz tu głos, jako następne wcielenie wymienionych przez Ciebie, zamiast docenić to, że przymykamy na razie oczy na Twoje ponowne pojawienie się. ;)

żeglarz
29-04-2012, 19:13
To wcale nie dziwi. Bardziej powinno mnie dziwić, że zabierasz tu głos, jako następne wcielenie wymienionych przez Ciebie, zamiast docenić to, że przymykamy na razie oczy na Twoje ponowne pojawienie się. ;)

Ależ ja doceniam ! Nie umiem tylko wyrażać wdzięczności ale i tego się z czasem nauczę :-)

Rycerz
30-04-2012, 23:38

a to powinno być karane ;-)

Piotrek 77
01-05-2012, 17:47
Dlaczego czepiacie się UBOOTA?
Czy do Zapendowskiej tez powiecie by się nie mądrzyła i pokazał swoją płytę?

Rady UBOOTA są dosyć ciekawe. Powiedzmy że sa jedne z lepszych dla początkujących. Tylko najwazniejsza zasada - jesli opanujesz wszystkie zasady to możesz zacząć je łamać.
Są różne tryby fotografowania, ale tak naprawdę dużo się uczymy dzięki trybowi M. Jak już wiemy na czym to polega to łatwiej jest nam zrozumieć tryb A, S czy P.
Co z tego ze jak nam na przysłonie nie zależy to ustawić czas S. A co powiecie na parametry obiektywów (przysłona) przy których dany obiektyw jest najlepszy?.
Czasem lepiej podbić ISO by nie ustawiać przysłony jak najmniejszej. Dobrze mieć nad tym kontrole lub po prostu o tym wiedzieć - a nie bezmyślnie korzystać z danego programu.

A ta lista dla prof zdjęcia jest świetna.

2pompony
01-05-2012, 17:54
Dlaczego czepiacie się UBOOTA?
.

BO go znamy i wiemy, na co go stać.

żeglarz
16-05-2012, 20:50
Bombel jest wśród nas, moderatorzy sąnaprawdę wielcy !
TO NIE JEST IRONIA !!!!!!

ekonet
16-05-2012, 23:28
Bombel jest wśród nas, moderatorzy sąnaprawdę wielcy !
TO NIE JEST IRONIA !!!!!!
Tygodniowy ban tak działa. ;)

Henio Jawa
17-05-2012, 13:01

Zobaczymy tylko czy kolega 2pompony się jeszcze odezwie.
Takie siłowe zamknięcie ust jest dla wielu jednoznaczne z pożegnaniem na zawsze.
No, przynajmniej szanującemu się człowiekowi daje wiele do myślenia:-(

JaroPienza
17-05-2012, 13:39
Takie siłowe zamknięcie ust jest dla wielu jednoznaczne z pożegnaniem na zawsze.

Na ubota nic nie działa to jak to nazwać :D
Chyba jest takie słowo :)

żeglarz
17-05-2012, 14:05

Nie wiedziałem, że jest jakiś tygodniowy ban ! Sądziłem, że administracja sama się zreflektowała.

Henio Jawa
17-05-2012, 14:46
Na ubota nic nie działa to jak to nazwać :D
...

Kolejny raz przypadkowe zestawienie tych postaci.
Powiem Ci, że parę razy poważnie się zastanawiałem czy aby Uboot to nie był intelektualny projekt 2pomponów:-)

ekonet
17-05-2012, 15:52
Nie mnie to osądzać.
Czego się spodziewałeś, gdy ktoś szurał do właściciela forum? Że będzie cierpliwie znosił?

ALF
17-05-2012, 16:03
Nie wiedziałem, że jest jakiś tygodniowy ban ! Sądziłem, że administracja sama się zreflektowała.

Ciekawe, sam miałeś przyjemność zjeść 2 tygodniowego banana ;)
Banan (wbrew postanowieniom UE) może mieć dowolną długość :D

żeglarz
17-05-2012, 16:58
Ciekawe, sam miałeś przyjemność zjeść 2 tygodniowego banana ;)
Banan (wbrew postanowieniom UE) może mieć dowolną długość :D

:D Takich dowcipnych moderatorów można z przyjemnością "trawić" nie oglądając się na EU :-)