Close

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 100

Wątek: 100 rad

Domyślnie 100 rad

http://www.swiatobrazu.pl/nie-bierz-...afa-26292.html
    To chyba warto zawiesić na wszystkich we wszystkich wątkach, a zwłaszcza "dekielkowych".

Domyślnie

Z niektórymi ludziska się nie zgodzą, szczególnie z popularnymi skosami: "Fotografuj 'prosto'." "Nie zapominaj o obramowaniu." "Wydruki z automatycznego kiosku fotograficznego są tanie i wyglądają dobrze." itd...

Domyślnie

Swietnei, bo prosto, z polotem i wdziękiem. Osobiście odnalazłem wiele z tego, co sam myślę, ale na przykłąd taki punkt 72 wprost mnie zachwycił!!!

„72. Ludzie, którzy posiadając lustrzankę fotografują portrety z gripem zwróconym do ziemi wyglądają jak idioci.”
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

Powiedzmy sobie szczerze: 30% tych wskazówek to banały ocierające się o śmieszność.

Ponadto ciekawi mnie uwaga dotycząca "kompensacji ekspozycji". Ja działam zawsze na ustawieniu M i próbowałem wielokrotnie używać tej funkcji, ale widocznych efektów nie widziałem. ponadto zauważyłem, że o wiele lepszą metodą jest po prostu oglądanie histogramu tuż po zrobieniu fotografii (a ja przegląd histogramu robię błyskawicznie) i sam koryguję ekspozycję albo poprzez ISO, albo przysłonę, albo czas. Naprawdę nie rozumiem idei kompensacji, które w dodatku i tak nie działa. Ale być może da się po prostu podobne efekty uzyskać na różne sposoby.

Podsumowując, jest to kolejna lista pseudo-mądrości tzw. "znanych fotografów", którzy już dosłownie nie wiedzą, jakich słów użyć, żeby "sprzedać" te swoje banały naiwnym.

Np. kuriozalne zdanie: "nie bój się podnieść ISO, gdy tego naprawdę potrzebujesz" ... Za kogo on nas ma !?
    Czasami wydaje mi się, że profesjonalnym fotografom już się w głowach poprzewracało od nadmiaru wystaw i "ochów i achów" na widok ich dzieł ...

Oczywiście doceniam ich rzemiosło i sztukę, nie twierdzę, że jestem lepszy (ta obróbka to moja pięta achillesowa), ale wolałbym zobaczyć nie 100 banałów, tylko 10 naprawdę ciekawych i coś wnoszących wskazówek. (np. ta sprawa kompensacji)

Domyślnie

Ubot, to ułóż swoją listę!

Idę o zakład, że będzie się cieszyć sporą poczytnością! Jak punkt pierwszy możesz napisać: Nigdy, ale to nigdy i pod żadnym pozorem nie używaj kompensacji w trybie M!

pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Boot, wróciłeś...

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

tak, wróciłem ... i od razu zabrałem się za fotografowanie ...

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

a oto moja lista:
    1. Fotografuj zawsze JPG + RAW
    2. Używaj trybu M (choć A i S też mogą być, ale P jest według mnie bez sensu)
    3. Stosuj filtry (polar, szary np. 8ND, nawet w nocy !!!)
    4. Fotografuj nad ranem i nocą (wspaniałe efekty mgły)
    5. Zostawiaj tylko najlepsze z najlepszych fotografii
    6. Nie baw się w "nowinki" obróbkowe fotografii. One przemijają i stają się z czasem śmieszne. Np, fotografia panoramiczna 360 jest według mnie bez sensu. To nie fotografia tylko zbiór ujęć, które można płynnie przemieszczać. Ale każde z tych ujęć samodzielnie jest po prostu kiepską fotografią (bo inaczej się nie da, żeby z jednego ujęcia mieć nieskończenie wiele doskonałych kadrów)
    7. Korzystaj z histogramu
    8. Bardzo ważne - opracuj prosty workflow dla obróbki: tzn wywoływanie RAW, ustawienie kolorów i ostrzenie. Nie baw się wszystkimi dostępnymi opcjami, zwłaszcza z pogranicza kiczu obróbkowego (chyba, że robisz to dla małych dzieci)
    9. Przed wykonaniem fotografii upewnij się, że w kadrze nie ma krzaka, trawy, gałęzi pomiędzy tobą a fotografowanym motywem (zwłaszcza, gdy są to ludzie).
    10. Miej dwie baterie i dwie karty pamięci
    11. Nie idź na kompromis z obiektywem - kupuj raczej lepszy, niż raczej gorszy.
    12. Nie kupuj żadnej książki do nauki fotografii - wszystko masz na youtube i na bardzo wielu stronach hobbystycznych.
    Unikaj przy tym stron profesjonalistów, którzy dają rady-banały, a potem odsyłają do swoich książek, gdzie jest kolejna porcja banałów.
    13. Pamiętaj - fotografowanie nie jest trudne !

14. Nie przejmuj się skazami i uszkodzeniami na soczewkach obiektywów !!! Miałem do czynienia z takimi obiektywami i naprawdę nie ma różnicy. To samo dotyczy badpixelów !
    Osobiście bez mrugnięcia okiem kupiłbym obiektywy z rysami na szkłach, o ile byłyby tańsze oczywiście.
    15. Wykorzystuj fakt posiadania lustrzanki do podniesienie swojej pozycji społecznej 9coraz trudniejsze, bo niedługo już wszyscy je będą mieli)
    16. Wykorzystuj akcesoria do dobrego i kreatywnego oświetlenia (blendy, parasolki, dodatkowe lampy)
    17. Lepsza jest stabilizacja w obiektywie, niż w matrycy.
    18. Stosuj pojedynczy punkt ostrości. W większości przypadków to wystarczy.
    19. Miej przynajmniej jedną stałkę do kreatywnego tworzenia kadru.
    20. Używaj lustrzanki do filmowania krótkich scenek (najlepiej do 1 minuty).
    21. Twórz ze swoich fotografii tematyczne prezentacje z podkładem muzycznym najlepiej nie przekraczające 2-3 minut - efekt wspaniały !
    22. Wykorzystuj głębię ostrości do podkreślania tematu fotografii.
    23. Zrób sobie check-listę podstawowych czynności związanych z ustawieniami aparatu. W ten sposób nie zapomnisz w ferworze walki np. przywrócić w obiektywie autofocus, obniżyć ISO itp.
    24. Rób znajomym fotografie okolicznościowe, towarzyskie - w ten sposób pokażesz im świat fotografii (wielu ludzi nie ma pojęcia o tym, jak wielka jest różnica pomiędzy kompaktem i lustrzanką. Myślą: "to zdjęcie i to zdjęcie" ...)
    25. Nie używaj braketingu, ani podglądu głębi ostrości - są to funkcje pozbawione sensu.
    26. Balans bieli zawsze na AUTO - potem w RAWie się to ustawi dowolnie.
    Ostatnio edytowane przez UBoot ; 24-04-2012 o 19:24

Domyślnie

UBoot swietna lista. Czekam na wiecej. To nic ze jedne punkty przecza innym.

Zbanowany
    Miasto
    Północny Atlantyk

Domyślnie

a które są sprzeczne ?

Strona 1 z 10 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów