Zobacz pełną wersję : PC do zdjęć i do zabawy (czasami :))
Witajcie!
Z uwagi na fakt, że mój laptop 3 letni już się starzeje i nie zawsze radzi sobie z obciążeniem :), mocno się grzeje, wyłącza i strasznie mi go wtedy szkoda postanowiłem kupić sobie komputer stacjonarny pod biurko :)
Nie chę wydać jakichś bagatelnych sum i znalazłem sobie coś takiego:
http://allegro.pl/ver-o-c-i7-2600k-16gb-ddr3-1600mhz-gtx560-2gb-2tb-i2268071707.html
Głównie siedzę w PS, obróbka panoram sferycznych i gigapanoram, ale chciałbym też czasem sobie w coś zagrać i nie martwić się, czy pójdzie, a jeżeli już to czy nie będzie się... czkało :)
Co sądzicie o takim zestawie? Od razu napiszę, że nie jestem jakimś super wymagającym użytkownikiem komputerów :) Ale dobry procesor, dużo pamięci i dobra grafika powinna chyba wystarczyć na długo...
Z góry dzięki.
Nigdy nie bierz gotowców, bo sam sobie poskładasz taniej i lepiej.
Procesor - do gier optymalny jest i5 2500k (ale tylko jeśli chcesz podkręcać). Jeśli nie chcesz kręcić, to i5 2400.
RAM - DDR3 ile tam sobie chcesz.
Płyta główna - Asrock P67-B3
Zasilacz - Corsair, Antec, Enermax, BeQuiet, Seasonic. Wybierz sobie jakiś z tych firm.
Buda - wedle gustu. Proponuję Silentium PC Brutus lub Cooler Master 690 II Advanced. Ponoć Fractal Arc też jest dobry, ale ja akurat zraziłem się do tej firmy po kontakcie z modelem R2.
Monitor - masz jakiś? Jak nie jesteś zawodowcem, to proponuję najtańszy 24'' z matową matrycą.
Dysk twardy - Samsung F3 jest bardzo w porządku. Pracuja u mnie 2 lata i wszytko działa super. Niestety teraz ceny HDD są bardzo wysokie.
Nagrywarka - byle najtańsza z SATA2.
Jeśli zdecydowałeś się na podkręcanie albo boxowy cooler cpu jest dla Ciebie za głośny, to dokup sobie chłodzenie Noctua - dobra pasta w zestawie i przede wszystkim genialne wsparcie producenta.
Ze sklepów polecę Ci agito.pl.
Przepraszam, że się wtrącam do rozmowy, ale gdy słyszę, jak ktoś mówi o komputerze do obróbki fotek i do ... giercowania, to mówiąc szczerze od razu dostaję czkawki.
Uniwersalny sprzęt, to moim zdaniem sprzęt żaden, a profesjonalna, czy nawet półprofesjonalna robota nie lubi sprzętowych amatorskich improwizacji.
Dlatego uważam, że sprzęt do fotek, to powinien być sprzęt do fotek, a sprzęt do zabawy, to sprzęt do zabawy i nie powinno się tego mieszać.
Z pewnością zaraz posypia się na moją głowę kamienie, ale nie żałujcie sobie, co mi tam, w końcu sam zacząłem. :)
Przepraszam, że się wtrącam do rozmowy, ale gdy słyszę, jak ktoś mówi o komputerze do obróbki fotek i do ... giercowania, to mówiąc szczerze od razu dostaję czkawki.
Uniwersalny sprzęt, to moim zdaniem sprzęt żaden, a profesjonalna, czy nawet półprofesjonalna robota nie lubi sprzętowych amatorskich improwizacji.
Dlatego uważam, że sprzęt do fotek, to powinien być sprzęt do fotek, a sprzęt do zabawy, to sprzęt do zabawy i nie powinno się tego mieszać.
Z pewnością zaraz posypia się na moją głowę kamienie, ale nie żałujcie sobie, co mi tam, w końcu sam zacząłem. :)
A co za różnica? Wkładasz dobrą kartę graficzną i masz kompa do wszystkiego.
Do zastosowań stricte amatorskich de facto żadna, bo nawet jeśli Ci się coś posypie na tym SAMie, to podłubiesz, podłubiesz, posklejasz i jakoś tam będzie, ale to coś tak, jakby składać sobie z klocków od Sasa do lasa, bolid formuły pierwszej.
Zresztą, do roboty potrzebna jest stabilność działania a nie jakieś wydumane OCety składakowe PeCety z przerośniętą grafiką.
A kto Ci powiedział, ze składaki nie są stabilne?
Kto?
Ano pewien facet, którego widuję codziennie przy goleniu szczeciny z facjaty w łazience.
Składałem kiedyś tak jak Ty i nawet próbowałem bronic tej linii, ale tej marnej fortecy obronić nie sposób.
Tylko markowy sprzęt, wycyzelowany konkretnie pod potrzeby, jest warto zachodu.
Przynajmniej teraz, nie istnieją dla mnie inne opcje.
A składaka nie można złożyć z markowych części?
Możesz ... się co najwyżej starać, ale z firmami, jak np. DELL i tak konkurencja żadna, bo u nich jak coś jest nie tak podczas testów, to biorą z pudła kolejny podzespół, a Ty co, będziesz ganiał enty raz wymieniać gwarancyjnie?
Wprowadziłeś mnie dziś w dobry nastrój i to przy poniedziałku, więc dziękuję. :)
Głupoty opowiadasz i tyle. U Della płacisz za znaczek. Dostaniesz znacznie słabszy sprzęt za te same pieniądze.
Mam składaka. Od dwóch lat chodzi po 12 godzin dziennie i nie mam najmniejszych problemów ze stabilnością (tak, jest podkręcony ze standardowych 2,66 GHz na 3,4 GHz; karta graficzna również podkręcana).
Z podkręconym nie pogadasz :D , jestem po prostu bez szans. ;)
Nie wiem jak w przypadku PC, ale mam laptopa Della z 3 letnia gwarancjom i w razie problemów przyjeżdża miły Pan i wymienia z miejsca płytę główna nie wnikając w to jaki jej element uległ uszkodzeniu.
Jest to bardzo wygodne i warto za taką opcję dopłacić markowemu producentowi.
Nie wiem jak w przypadku PC, ale mam laptopa Della z 3 letnia gwarancjom i w razie problemów przyjeżdża miły Pan i wymienia z miejsca płytę główna nie wnikając w to jaki jej element uległ uszkodzeniu.
Jest to bardzo wygodne i warto za taką opcję dopłacić markowemu producentowi.
To się nazywa gwarancja door to door. Można sobie wykupić za 15 zł taką gwarancję, składając sprzęt np. w agito.
Dobrze zrobiony skladak zapewni w 99% przypadkow taka sama stabilnosc jak workstation od renomowanego producenta, nawet po OC.
PC do ok 5k, zlozony z perspektywy gier ( dobra grafika, wydajny procesor, pozadne mobo, spore OC, zestaw coolerow noctua ) przechodzi 72h burn test bez problemu, raz za razem bez zadnych errorow. Nie jest wiele glosniejszy od workstation lenovo ( jakis thinkcenter, 1 xeon, jakas srednia quadro - nie interesowalem sie zabardzo. ) przy pelnym obciazeniu.
Moim zdaniem, bazujac na wlasnym doswiadczneiu ze "skladakami" problemy ze stabilnoscia dotycza glownie wyzylowanego slabego sprzetu.
Dobrze zrobiony skladak, w podobnej cenie co Workstation moze oferowac wieksza wydajnosc, szcezgolnie jezeli mowimy o tanszych i srednich workstation, gdzie spora czescia ceny jest znaczek. Przy plytach wieloprocessorowych sprawa juz moze wygladac inaczej.
Gwarancja i forma w jakiej jest realizowana to juz zupelnie inna rzecz. Dla osoby dla ktorej wazna jest kazda godzina dostepnosci sprzetu, firmy takie jak dell, oferujace naprawe sprzetu NBD sa raczje bezkonkurencyjne. Dla wiekszych firm, majacych wiecej sprzetu tak samo. Tutaj nie ma sie co sprzeczac, bo wiem jak wazne jest to dla przewidywalnosci oraz planowalnosci pracy.
To troche co innego niz D2D. :]
Edit:
Moj i7 przekrecony o 50% nie ma problemow ze stabilnoscia i spokojnie przechodiz wszelkie testy, rowniez 24h+. Przy mniejsyzm stopniu OC nie bylo z nim zadnych problemow, nigdy, a komputer zadko kiedy dziala ponizej 12h dziennie.
Dodam tylko do wypowiedzi przedmówcy, że przy konstruowaniu składaka NIE można oszczędzać na zasilaczu i płycie głównej. Można mieć wolniejszy RAM, mniej wydajną grafikę ale gwarancją stabilności jest markowy zasilacz z zapasem mocy i dobra płyta główna.
Pisałem już gdzieś w wątku obok, że Dell taki jakiś w miare przyzwoity kosztuje 4200, natomiast pecet o podobnych parametrach, złożony z podzespołów ze średniej półki, wyszedł mnie 3800. Różnica 400. Za znaczek i za świety spokój. Jak ktoś lubi miec święty spokój i ma 400 ekstra w kieszeni, niech bierze Della. Jak ktos nie ma i/lub nie chce mieć świętego spokoju, bo sobie lubi pokombinować, niech składa.
Pisałem już gdzieś w wątku obok, że Dell taki jakiś w miare przyzwoity kosztuje 4200, natomiast pecet o podobnych parametrach, złożony z podzespołów ze średniej półki, wyszedł mnie 3800. Różnica 400. Za znaczek i za świety spokój. Jak ktoś lubi miec święty spokój i ma 400 ekstra w kieszeni, niech bierze Della. Jak ktos nie ma i/lub nie chce mieć świętego spokoju, bo sobie lubi pokombinować, niech składa.
To tez nie takie proste. Jak bys mogl to prosze przytocz ten watek, bo moze sie okazac pomocny.
U kogo uzyskales taka cene w Dellu? Wiem ze ceny moga sie sporo roznic u dystrybutorow od tych na stronie della, a nie kazdy moze taka okazje wyrwac.
Uuu. Ale się wątek rozkręcił :) Nie przypuszczałem.
Ja potrzebuję stacji roboczej, która będzie pracowała min 8-12h dziennie. Ma mi służyć do codziennej pracy nad grafiką, zdjęciami, obsługą Outlooka, programowania i WWW. A po skończonej pracy chciałbym sobie w coś zagrać... pomimo mojego już wieku ;)
Chciałem kupić nowego laptopa jakiegoś bardziej... lepszego, ale stwierdziłem, że mój Core 2 Duo, 4GB RAM, Geforce w środku jeszcze się nada do pracy na kolanach i jako komp na spotkanie z klientem. Nie widzę sensu pozbywania się go. Stacjonarny ma teraz stać pod stołem i pracować na siebie i na moją rodzinę.
Jeżeli możecie mi doradzić, gdzie mogę za rozsądne pieniądze kupić gotowy zestaw bez monitora, który wytrzyma spokojnie 2-3 lata takiej pracy to poproszę. Miałem już parę komputerów w życiu i nigdy nie miałem z nimi problemów. Ostatni przed laptopem po prostu stał się mało wydajny i kupiłem laptopa. Ale teraz chce coś stacjonarnego i bardziej wydajnego niż laptop. Nie chcę kolejnego kaloryfera w pracowni.
Kurtz ma 100% racji!
U mnie i7 podkrecony o niemal 1GHz z chlodzeniem Noctua na minimalnych obrotach przeszedl 5h burn testu, dluzej nie chcialo mi sie czekac......komp uzywany do obrobki i czasami do jednej dosc wymagajacej gry online, od momentu kiedy zakupilem SSD wlaczam go kiedy potrzebuje, wczesniej pracowal spokojnie po 12h dziennie.
Dodam tylko, ze mozliwosci rozbudowy sa ograniczone w firmowych "budach", co moze okazac sie bardzo kosztowne i to bardzo szybko.
Dobry zasilacz, z moca nie szalejmy, bo procesory potzrebuja coraz mniej pradu, grafiki tez, zapas dobrze miec, ale 500-600W jest dla mnie optymalne, przy takim uzytkowaniu jak moje.
Zasilacz to serce komputera, laik czesto o tym nie wie, gwarantuje, ze ten komp z aledrogo ma zasilacz niskich lotow i nazwal bym to loteria;)
Kurtz ma 100% racji!
U mnie i7 podkrecony o niemal 1GHz z chlodzeniem Noctua na minimalnych obrotach przeszedl 5h burn testu, Jakie osiągnął temp. ?
Jakie osiągnął temp. ?
Na minimalnych trzymal sie w granicach 65-70C, w spoczynku utrzymuje sie 25-30C, podczas grania w BF3 dochodzi do 55-60C......tego mam (http://www.dvhardware.net/article39657.html).....
Jak go podpinam bezposrednio pod plyte to temperatura spada o 10C, ale jest juz dla mnie zbyt slyszalny, buda Arctic Cooling jakas 700 cos tam z dwoma wiatrakami 140mm;)
W takim razie poproszę o pomoc w złożeniu wydajnego sprzętu do max 3500zł. Jeżeli to możliwe proszę podanie konkretnych linków np na Agito.pl do podzespołów. Oczywiście bez monitora, myszki i klawiatury :)
Tak jak wspomniałem - komputer powinien mieć procesor min i5 (najlepiej i7), min 8 GB RAM, dysk bez znaczenia, grafika NVidia i nie może się grzać :) Chciałbym, aby taka konfiguracja pozostała wydajna na następne 3-5 lat jeżeli jest to możliwe :)
Z góry dziekuję.
Ja jestem w temacie sprzetu zawsze jak szykuje sie do wymiany, narazie sie na to nie zapowiada (teraz bedzie wymiana sprzetu foto), wiec polecam w 100% ten watek (http://peb.pl/sprzet/774894-polecane-zestawy-komputerowe-i-cze-ci.html) z innego forum, gdzie masz sporo swirow i maniakow;)
3-5 lat jest moim zdaniem nierealne do osiagniecia. 2-3 lata to czas zycia komputera, ktory ma zapewniac dobra wydajnosc w dobrej cenie. Najbardziej widac to po grach, ktore potrzebuja coraz wiekszej wydajnosci, ale ilosc nowych technologii ktore pojawiaja sie na przestrzeni 2-3 lat rowniez ma ogromne znaczenie - np. usb 3.0, sata 6Gbps.
Jezeli chodzi o zestaw do 3.5k, z grafika do gier to i7 raczej odpada. Po prostu nie oplaca sie dawac wiecej za processor oszczedzajac na np mobo czy coolerze do processora. A propozycji zestawow na forum pojawilo sie juz kilka, roznice nie beda duze miedzy zestawem za 2-3k, gdzie mamy jedynie zintegrowana grafike a zestawem za 3.5k gdzie chcemy miec dedykowana grafike do gier. Roznice miedzy i5-2500k a i7-2600k nie sa i jednoczesnie sa warte roznicy w cenie - kazdy powinien wiedziec do jakich zastosowan potrzebuje processor i ile kasy chce wylozyc.
Jezeli dysk bez znaczenia, to rowniez, nie kaz go wybierac, tylko przeznacz sobie jakas kwote na to i zdecyduj sam ;)
Czyli rozumiem, że nie ma sensu pakować się w i7? Można spokojnie wziąć i5? Wolałbym np 16GB RAM i lepsze chłodzenie...
Od 2007 roku po ok. 8h dziennie chodzi u mnie składak C2D E8200 2,66@3,2, P5K, Radeon 5670, dwa dyski, nagrywarka BR i DVD. Wszystko na pierwszej instalce Visty z tego samego roku. Zero problemów, zero zwiech, zero reinstalacji. Chętnie bym coś zmienił, ale to jest tak stabilne, że jakoś nie mam motywacji. A Radek wystarcza, żeby sobie od czasu do czasu pograć czy to w Crysisa czy Mass Effecta, Stalkera, Wiedźmina, poza tym jest cichy. Bez giercowania temperatury spadają, wentylatory zmniejszają obroty i najgłośniejszym elementem staje się dysk twardy. Jak dla mnie, moje połączenie komputera do obróbki i zabawy jest satysfakcjonujące.
3-5 lat jest moim zdaniem nierealne do osiagniecia. 2-3 lata to czas zycia komputera, ktory ma zapewniac dobra wydajnosc w dobrej cenie. Najbardziej widac to po grach, ktore potrzebuja coraz wiekszej wydajnosci, ale ilosc nowych technologii ktore pojawiaja sie na przestrzeni 2-3 lat rowniez ma ogromne znaczenie - np. usb 3.0, sata 6Gbps.
Jezeli chodzi o zestaw do 3.5k, z grafika do gier to i7 raczej odpada. Po prostu nie oplaca sie dawac wiecej za processor oszczedzajac na np mobo czy coolerze do processora. A propozycji zestawow na forum pojawilo sie juz kilka, roznice nie beda duze miedzy zestawem za 2-3k, gdzie mamy jedynie zintegrowana grafike a zestawem za 3.5k gdzie chcemy miec dedykowana grafike do gier. Roznice miedzy i5-2500k a i7-2600k nie sa i jednoczesnie sa warte roznicy w cenie - kazdy powinien wiedziec do jakich zastosowan potrzebuje processor i ile kasy chce wylozyc.
Jezeli dysk bez znaczenia, to rowniez, nie kaz go wybierac, tylko przeznacz sobie jakas kwote na to i zdecyduj sam ;)
Eee, to nieprawda. W gry będzie można grać dopóki nie wyjdzie kolejna generacja konsol. Mój komputer ma już ponad dwa lata, a i tak w większość gier mogę grać na maksymalnych/wysokich ustawieniach.
Jeśli chodzi o obróbkę foto, to jest chyba jeszcze lepiej, bo od biedy nawet na starym jednordzeniowym lapku mogę to robić. :P
Kompa proponuję takiego: http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/komp.png
Na agito nie mają Noctuy, więc musiałbyś to kupić oddzielnie i zamontować. Jak tego wcześniej nie robiłeś, to jest trochę stresu, ale da się zrobić. :P No i żeby zmieścić się w budżecie, trzeba wtedy wziąć słabszą kartę graficzną - np. 6870.
Eee, to nieprawda. W gry będzie można grać dopóki nie wyjdzie kolejna generacja konsol. Mój komputer ma już ponad dwa lata, a i tak w większość gier mogę grać na maksymalnych/wysokich ustawieniach.
Jeśli chodzi o obróbkę foto, to jest chyba jeszcze lepiej, bo od biedy nawet na starym jednordzeniowym lapku mogę to robić. :P
Kompa proponuję takiego: http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/komp.png
Na agito nie mają Noctuy, więc musiałbyś to kupić oddzielnie i zamontować. Jak tego wcześniej nie robiłeś, to jest trochę stresu, ale da się zrobić. :P No i żeby zmieścić się w budżecie, trzeba wtedy wziąć słabszą kartę graficzną - np. 6870.
Fajna konfiguracja. Podoba mi się.
Rozumiem, że Noctua to chodzi o wentylator na procesor? Jaki model konkretnie?
bialogardzianin
24-04-2012, 09:34
...Dobry zasilacz, z moca nie szalejmy, bo procesory potzrebuja coraz mniej pradu, grafiki tez, zapas dobrze miec, ale 500-600W jest dla mnie optymalne, przy takim uzytkowaniu jak moje.
Zasilacz to serce komputera, laik czesto o tym nie wie, gwarantuje, ze ten komp z aledrogo ma zasilacz niskich lotow i nazwal bym to loteria;)
A do i5 2500 z 8gb ram i ssd jakiś stabilny 450 W z 80+ nie wystarczy? Np. be quiet! Straight Power E9-450W z przedziałem cenowym 292-392zł?
dobry 450 powinien starczyc.
Zestaw wyglada ok - nie jestem entuzjast tych mobo, ale w takiej cenie moz byc.
Doplacilbym jedynie zeby kupic pamieci 1600Mhz. Roznic w wydajnosci praktycznie nie ma, w cenie tez nie taka duza, a w niektorych konfiguracjach lepiej miec pamieci ktore moga pociagnac troche wyzsze taktowanie.
Montaz noctuy ( praktycznie wszystkich modeli ) jest raczej prosty, szczegolnie biorac pod uwage konkurencje. Dreszczyk emocji jest, ale jak sie postepuje zgodnie z instrukcja wszystko powinno pojsc bez problmow :)
Jedyne ktore przerazaja troche to nh-d14 i nh-c14 :P
To zalezy co to znaczy grac i o jakiej rozdzielczosci mowimy :P Moja GTX 260 SOC nie jest strasznie stara, a nie radzi sobie z dosc starymi produkcjami ( jak np crysis 1 nie uciagnie na max detalach ) Processor powinien dac rade, szcegolnie po OC. Przy wiekszej rozdzielczosci dzisiejszy sprzet w cenach ok 1k radzi sobie dosc srednio :P
Co do pamięci, to na agito po prostu nie ma innych modułów po 4 GB kość.
Chłodzenie - Noctua robi same dobre, wybierz sobie najtańsze. Chyba, że nie chcesz przepłacać. Noctua ma super wsparcie (np. przy zmianie płyty głównej na taką z inną podstawką producent dosyła za darmo zapinki na nowy socket), ale pod względem wydajności można taniej i równie dobrze - np. Zalman Flex + Enermax UTB Silence, Zalman Performa (to jest trochę głośne z wentylatorem puszczonym na maksa), Zalman Quiet, Prolimatech Megahalems + Enermax Silence, Scythe Mugen 2 (ale nie wszystkie wersje mają zapinki na 1155; chyba tylko te w wersji B), Archon.
Płyta główna - ta zbiera bardzo dobre recenzje, w testach sobie dobrze radzi i na benchit (gdzie wyniki wrzucają użytkownicy) też ma dobrą pozycję.
Co do gier: ja na GTX-ie 460 gram prawie we wszystko na maksie/wysokich (w tych nowszych raczej wysokie). Jak ktoś chce mieć wszystko na fulla, to rzeczywiście nawet najmocniejsze karty nie wystarczają, bo zawsze wyjdzie jakiś killer, jak np. Wiedźmin 2 rok temu (uberpróbkowanie zamulało chyba wszystkie karty). :P
Markowy 450W powinien wystarczyć, ta karta graficzna którą podałeś pobiera około 230W podczas obciążenia.
Zawsze lepiej mieć jakiś zapas, zwłaszcza że róznice w cenie nie są jakieś duże. Może być też XFX 550W - ponoć robione przez Seasonica.
Markowy zasilacz zazwyczaj podaje zadeklarowane napięcia i faktycznie ma zadeklarowana moc. Z produktami noname bywa różnie. Ja się naciąłem na taki, który nie dawał stabilnych 12V.
A do i5 2500 z 8gb ram i ssd jakiś stabilny 450 W z 80+ nie wystarczy? Np. be quiet! Straight Power E9-450W z przedziałem cenowym 292-392zł?
Ja mam 450W przy i7 i GF 460GTX, SSd i dwoma Seagate 1TB.....do tego trzy wiatraki 140mm...Chieftec 450W.
Napisalem o 500-600W, bo zapas dobrze miec....
Markowy zasilacz zazwyczaj podaje zadeklarowane napięcia i faktycznie ma zadeklarowana moc. Z produktami noname bywa różnie. Ja się naciąłem na taki, który nie dawał stabilnych 12V.
Dlatego o tym piszemy, zasilacz markowy 450W jest wydajniejszy i ufam mu bardziej niz 1000W no name;)
SSD, HDD czy wiatraki biorą po kilka W, głównym prądożercą jest niestety grafika. Im nowsza i wydajniejsza tym pochłaniająca więcej prądu. Procek też niewiele bierze.
Mój laptop mający na pokładzie i7, 6GB ramu, SSD i HDD podczas normalnej pracy bierze kilkadziesiąt W. Ale jak już włącze jakąś gierkę to zapotrzebowanie mocno rośnie.
No super, ale ja podałem markowe zasilacze.
No super, ale ja podałem markowe zasilacze.
I bardzo dobrze :)
bialogardzianin
25-04-2012, 09:10
SSD, HDD czy wiatraki biorą po kilka W, głównym prądożercą jest niestety grafika. Im nowsza i wydajniejsza tym pochłaniająca więcej prądu. Procek też niewiele bierze...
A grafiki zintegrowane- na procku i5 2500 bez K (lub na mobo)- są prądożerne przy założeniu, ze będą używane "do zdjęć i do zabawy (czasami:))"?
To bylo pytanie retoryczne? :P
Nie wiem wiec odpowiadam - nie sa pradozerne, pobieraja wrecz bardzo malo pradu. Miesci sie ona w TDP processora, wiec daleko jej do 200W+ ktore pozeraja normalne karty graficzne w stresie. Rownie daleko im do ich wydajnosci.
Byłem dzisiaj przy okazji zakupów w jednym z dobrych znanych sklepów komputerowych w Płocku. Sklep solidny, wieloletnie doświadczenie w branży. Dobre opinie.
Pan przygotował dla mnie taką oto konfigurację:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/konf-1.jpg
źródło (http://www.bla-art.pl/develop/konf.jpg)
Na samej górze jest podana cena brutto za cały zestaw.
Co o tym sądzicie?
Czy programy których używasz sporo przyspieszają dzięki HT? Jeśli nie, to lepiej kupić sporo tańszego i5 2500. Ile potrzebujesz przestrzeni dyskowej do pracy i ile masz danych które zawsze masz na dysku? Może wystarczy sam SSD 128 GB+? A jeśli chcesz magazyn to nie opłaca się kupować takich maleństw jak 1 TB, bo za kilkadziesiąt zł więcej można kupić dysk 2x większy, a za 1,5x większą kwotę są modele 3x większe (3 TB).
Ciekawej informacji dowiedziałem się ostatnio ... a mianowicie że ilość RAM którą niby obsługuje windows, to na prawdę przestrzeń adresowa razem z innymi "obszarami", więc Windows HomePremium 64 bit nie obsłuży 100% pamięci 16 GB - jeśli to prawda nie patrzył bym na nic poniżej Windows 7 Pro 64 bit (bo dołożysz kiedyś RAM i się będzie marnować).
Ja się nie znam na sprzęcie :) Cena może nie jest aż tak kluczowa. Głównie chodzi mi o wydajność i komfort pracy. Ale masz rację - różnicy między i5 i i7 pewnie nawet nie zauważę.
Co do dysków - drugi dysk w przyszłości zawsze można dokupić. Uczono mnie, że lepiej jest mieć kilka mniejszych dysków niż jeden wielki... Przez 2 lata udało mi się zapełnić raptem dysk 250GB... Więc pewnie 1TB wystarczy mi na długo.
Pan w sklepie twierdził, że jeden dysk do systemu, drugi na gromadzenie danych.
Chcę mieć po prostu dobry wydajny procesor, dużo pamięci RAM i dobrą grafikę.
Uczono mnie, że lepiej jest mieć kilka mniejszych dysków niż jeden wielki... Zupełnie się z tym nie zgadzam (cena/pojemność, ilość zajmowanego miejsca na półce, wygoda w zarządzaniu danymi).
A jak chcesz ten dysk na magazyn/archiwum, to kup od razu dwa (bezpieczeństwo danych - zapis tych samych danych na dwóch dyskach).
Przez 2 lata udało mi się zapełnić raptem dysk 250GB... Więc pewnie 1TB wystarczy mi na długo.A kilkadziesiąt zł droższy 2 TB wystarczy na dłużej. Po prostu nie opłaca się kupować małych dysków talerzowych, bo za niewielką dopłatą można mieć np. 2x większy. Z resztą gdybyś w czasach zakupu tej 250 GB kupił 500 GB (pewnie dopłata była niewielka), to obecnie zupełnie nie musiałbyś kupować HDD na archiwum ( a już na pewno nie dwóch ).
"Kłócimy" się o dyski, które są tutaj akurat najmniejszym problemem. OK - kupię 2 TB :)
Dajcie znać, czy kupić i5 i lepszą grafikę i więcej pamięci RAM?
Azazel85
26-04-2012, 08:40
Co o tym sądzicie?
SSD jednak polecałbym kupić min. 90GB. Sześćdziesiątka może z czasem okazać się za mała, Windows, przez same aktualizacje, dość mocno się rozrasta. A SSD nie lubią dochodzić do granic zapełnienia.
W specyfikacji nie ma nic o zasilaczu - a też bym tego nie lekceważył.
Obudowy nie znam więc być może ten ModeCom jest ok (choć o ile wiem to raczej budżetowa marka), ale tu też czasem warto dołożyć 50 czy 100zł do jakiegoś solidniejszego modelu - może to zauważalnie wpłynąć na komfort pracy.
Grafikę jak chcesz czasem pograć, też wziąłbym trochę mocniejszą, przynajmniej coś pokroju AMD 6770.
Po zejściu na i5-2500, który istotnie jest bardzo fajnym procesorem, budżet nie powinien być już jakoś b. mocno przekroczony.
Zasilacz jest w sestawie - to jakiś Logic 500, który w sieci ma dosyć dobre opinie.
Obudowa też podobno jest ok - bardzo dobry stosunek jakości do ceny.
Jeżeli chodzi o grafikę to chyba wolałbym coś z NVidii. Możecie doradzić?
Przy procesorze się nie upieram - wiem, że ta i5 jest genialna szczególnie do gier. Cenowo też sporo tańsza.
A co z pamięcią RAM? Wiem, że zawsze można dokupić więcej pamięci, ale może od razu wpakować 16GB?
Byłem dzisiaj przy okazji zakupów w jednym z dobrych znanych sklepów komputerowych w Płocku. Sklep solidny, wieloletnie doświadczenie w branży. Dobre opinie.
Pan przygotował dla mnie taką oto konfigurację:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/konf-1.jpg
źródło (http://www.bla-art.pl/develop/konf.jpg)
Na samej górze jest podana cena brutto za cały zestaw.
Co o tym sądzicie?
Złożyłem Ci ZNACZNIE lepszy zestaw za te same pieniądze. Nie opłaca się. Bierz w agito.
Co do SSD, to ja mam OCZ Solid 3 i szczerze mówiąc nie czuję różnicy pomiędzy nim a HDD. Nie opłacało mi się kupować SSD i na twoim miejscu bym z tego zrezygnował.
Ale czy w Agito zmontują mi ten zestaw?
więcej pamięci RAM?Pamięć RAM wybrałbym zwykłego Kingston Value RAM. Rozważyć zakup 16 GB RAM można tylko z powodu obecnych niskich cen (jak przez kilka lat nie chcesz zaglądać do budy w celu dołożenia RAM, to warto).
Złożyłem Ci ZNACZNIE lepszy zestaw za te same pieniądze. Nie opłaca się. Bierz w agito.
Co do SSD, to ja mam OCZ Solid 3 i szczerze mówiąc nie czuję różnicy pomiędzy nim a HDD. Nie opłacało mi się kupować SSD i na twoim miejscu bym z tego zrezygnował.
Trzeba doliczyć jeszcze 350zł za Win 7 :)
A ja posiadam w laptopie dysk Intel 520 SATA III 2.5" SSD 240GB podpięty pod SATA II i widzę ogromną różnicę w komforcie pracy. Nie mam już efektów krztuszenia się systemu i gorąco takie rozwiązanie polecam.
Nie ukrywam, że wolałbym kupić komputer u siebie w Płocku, żeby mi go złożyli i abym miał gwarancję 24m-ce na miejscu w razie czego.
W tym sklepie komputerowym uskubałem sobie taki zestaw wg waszych propozycji:
1. MS Windows 7 Home Premium SP1 64-bit Polish 1pk DVD OEM - 409,47
2. ASROCK P67 PRO3 Intel P67 LGA 1155 (PCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) - 361,39
3. PROCESOR CORE I5 2500 3.3GHz LGA1155 BOX - 867,27
4. HDD SEAGATE 1TB ST31000524AS SATA III 32MB - 399,14
5. 2x KINGSTON HyperX KHX1600C9D3B1K2/8GX - 417,02
6. DVD-REC LG GH22NS90 SATA BARE OEM CZARNY - 74,97
7. SAPPHIRE AMD Radeon HD6850 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (775/4000) - 696,44
8. OBUDOWA MODECOM LOGIC B40 CZARNA + LOGIC 620 120mm - 253,46
Całość: 3479zł brutto
Trzeba doliczyć jeszcze 350zł za Win 7 :)
To kup sobie tańszą kartę graficzną (Radeon 6870 np.) - i tak będzie dużo mocniejsza od GTX-a 440.
Drogo masz w tym sklepie, a w agito, arest, proline, esc, gral, morele też można zamówić ze złożeniem. W niektórych jest to za darmo, w innych trzeba trochę dopłacić.
To kup sobie tańszą kartę graficzną (Radeon 6870 np.) - i tak będzie dużo mocniejsza od GTX-a 440.
Drogo masz w tym sklepie, a w agito, arest, proline, esc, gral, morele też można zamówić ze złożeniem. W niektórych jest to za darmo, w innych trzeba trochę dopłacić.
Wiem, że w tych sklepach jest taniej... Ale chodzi mi o obsługę gwarancyjną. Jak mi coś padnie to jadę do tego sklepu u siebie i na miejscu wiem co i jak...
Uważasz, że ta konfiguracja będzie wporządku?
A może taka konfiguracja?
Czy będzie różnica w wydajności karty graficznej przy 1 i 2 GB?
Oraz przy pamięci 1333 i 1600 MHz?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/04/konf2-1.jpg
źródło (http://www.bla-art.pl/develop/konf2.jpg)
I jeszcze pytanie: czy jeżeli zamówię taki zestaw wszystko osobno coś jeszcze będzie mi potrzebne do złożenia tego zestawu samemu w domu oprócz śrubokręta i młotka? :) Jakieś taśmy? Kable?
Nie kombinuj z zasilaczem. :P
Szybkość pamięci w grach nie ma znaczenia. Nie wiem, jak w obróbce zdjęć (ale podejrzewam, że też niewielkie). Poza tym pamięci też się kręcą (chociaż na tej platformie chyba nie).
Do złożenia potrzebny jest śrubokręt (a i to nie zawsze - patrz: obudowy Lian Li) i to już w zasadzie wszystko.
Obudowę miałeś dobrą, a jak chcesz tańszą, ale też w porządku, to Silentium PC Brutus zbiera pochlebne opinie.
Jeśli nie chcesz podkręcać procesora, to wybierasz takiego bez "K" w nazwie.
Jak chcesz na miejscu, to komputronik ma sklepy prawie wszędzie (też drogo, ale przynajmniej sklep renomowany i mają spory wybór). Proline też ma sporo oddziałów.
Pamięć RAM wybrałbym zwykłego Kingston Value RAM. Rozważyć zakup 16 GB RAM można tylko z powodu obecnych niskich cen (jak przez kilka lat nie chcesz zaglądać do budy w celu dołożenia RAM, to warto).
Tak? To zobacz na wymagania Max Payne'a 3. :D
Na minimalnych trzymal sie w granicach 65-70C, w spoczynku utrzymuje sie 25-30C, podczas grania w BF3 dochodzi do 55-60C......tego mam (http://www.dvhardware.net/article39657.html).....
Jak go podpinam bezposrednio pod plyte to temperatura spada o 10C, ale jest juz dla mnie zbyt slyszalny, buda Arctic Cooling jakas 700 cos tam z dwoma wiatrakami 140mm;)
musimy sie zmowic kiedys na rundke w beefa :wink:
Azazel85
26-04-2012, 17:46
A może taka konfiguracja?
Osobiście trochę bym ją zmodyfikował, do czegoś TAKIEGO (http://zapodaj.net/images/2646db9a13d4.png).
W pierwszym poście wrzuciłeś kompa za 3700, zestaw powyżej szukając po sieci pewnie w sumie ze stówkę taniej dostaniesz. Jak nie, zakup SSD zawsze na później można odłożyć.
Skoro chcesz kupić 2500K, masz procka który prosi się o podkręcenie, i masz lepszą zintegrowaną grafę, którą można wykorzystać przy prostszych pracach, zmniejszając zużycie prądu w ten sposób. Dlatego zmieniłbym chipset na Z68, kosztuje tyle samo, nie ma nic mniej od P67, a pozwala jednocześnie i kręcić procka, i wykorzystać LucidVirtu (choć sam z tego nie korzystałem jeszcze, nie mam takiego sprzętu, więc nie powiem na ile sprawnie to działa).
Czy będzie różnica w wydajności karty graficznej przy 1 i 2 GB?
Raczej niewielka. Tu masz jako taki ranking kart graficznych: http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
I jeszcze pytanie: czy jeżeli zamówię taki zestaw wszystko osobno coś jeszcze będzie mi potrzebne do złożenia tego zestawu samemu w domu oprócz śrubokręta i młotka? :) Jakieś taśmy? Kable?
A co Ty chcesz z tym zestawem robić, że młotek miałby być potrzebny? :)
Raczej wszystko jest w zestawie, ewentualnie opcjonalne jakieś drobiazgi typu dodatkowy wentyl do obudowy, gumy do tłumienia HDD, tego oczywiście nie ma, ale dokupić można zawsze ;)
Cos masz nie tak......
musimy sie zmowic kiedys na rundke w beefa :wink:
Spoko, zloisz mi tylek, bo ja tak rekreacyjnie tylko:D
To jak? Brać ten dysk SSD?
Uwzględniając Wasze uwagi dokonałem pewnych zmian w konfiguracji:
- Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit PL DVD OEM
- ASRock P67 PRO3
- Seagate Barracuda ST31000524AS (1TB, 32MB, SATA/600)
- Lite-On iHAS124-19 czarny OEM
- MSI Radeon HD 6870 1GB DDR5 PCI-E BOX
- 4 x Corsair DDR3 4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance
- Corsair CX600V2 600W
- SilentiumPC Regnum L50 Pure czarna
- Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX
Całość wyszła delikatnie ponad 3600zł.
Cos masz nie tak......
Spoko, zloisz mi tylek, bo ja tak rekreacyjnie tylko:D
ja ostatnio tez tylko rekreacyjnie, w styczniu tluklem po 10 godzin dziennie bo nie bylo co robic w robocie :mrgreen:
Kolejna zmiana. Po przeczytaniu paru opinii w sieci zdecydowalem się na ciut droższy dysk Caviar i grafikę Nvidia 560 (do ATI jakoś nie mam zaufania):
- ASRock P67 PRO3
- Dysk WD Caviar Black WD1002FAEX (1TB, 64MB, SATA/600)
- Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 560 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX
- Corsair CX600V2 600W
Jestem wielkim fanem Diablo, a 15 maja wychodzi Diablo III - pójdzie ta gra na tym sprzęcie w rozdz. 1920x1200 na FULL? :)
Raczej niewielka. Tu masz jako taki ranking kart graficznych: http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-kart-graficznych
Bardziej miarodajne są testy - w googlach wpisać test radeon 7850, to będzie w miarę aktualny test kart graficznych. :)
Jestem wielkim fanem Diablo, a 15 maja wychodzi Diablo III - pójdzie ta gra na tym sprzęcie w rozdz. 1920x1200 na FULL?
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Testy_kart,_CPU,_RAM-4435/strona/16942.html
Coś mi się wydaje, że 6870 jest lepsze od GTX-a 560. Jak brać 560 to tylko wersję Ti.
Kolejna zmiana. Po przeczytaniu paru opinii w sieci zdecydowalem się na ciut droższy dysk Caviar i grafikę Nvidia 560 (do ATI jakoś nie mam zaufania):
- ASRock P67 PRO3
- Dysk WD Caviar Black WD1002FAEX (1TB, 64MB, SATA/600)
- Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 560 OC 1GB DDR5 PCI-E BOX
- Corsair CX600V2 600W
Jestem wielkim fanem Diablo, a 15 maja wychodzi Diablo III - pójdzie ta gra na tym sprzęcie w rozdz. 1920x1200 na FULL? :)
gralem w bete na full rozdzialce na lapku, ta gra nie ma prawie zadnych wymagan.
gralem w bete na full rozdzialce na lapku, ta gra nie ma prawie zadnych wymagan.
Na moim C2D, 4GB, GF9600 w rozdziałce 1680x1050 chodziło w miarę, ale laptop się ostro grzał :)
Laptop w moim przekonaniu nie jest do grania... Chcę go sobie zatrzymać jako komputer przenośny i na spotkania. Skrzynkę muszę i tak kupić do bardziej komfortowej pracy...
A jak wrażenia po becie? :)
Na moim C2D, 4GB, GF9600 w rozdziałce 1680x1050 chodziło w miarę, ale laptop się ostro grzał :)
Laptop w moim przekonaniu nie jest do grania... Chcę go sobie zatrzymać jako komputer przenośny i na spotkania. Skrzynkę muszę i tak kupić do bardziej komfortowej pracy...
A jak wrażenia po becie? :)
Mialem na mysli raczej to ze D3 wymagan nie ma prawie zadnych, jakakolwiek bude zlozysz teraz to ta gra bedzie dzialac na maksymalnych ustawieniach.
gralem w bete na full rozdzialce na lapku, ta gra nie ma prawie zadnych wymagan.Może grałeś przy niskiej dokładności renderingu (brak AAx8 i AFx16). Słyszałem że przy max detali, wysokiej rozdziałce i precyzyjnym renderowaniu, wymagania wyraźnie rosną.
Tak? To zobacz na wymagania Max Payne'a 3. :DNo właśnie widziałem niedawno - faktycznie RAM zalecane jest jakoś 16 GB jeśli mnie pamięć nie myli - zadziwiająco dużo. Ciekawe co powiedzą Ci którzy sami kupili 4-8 GB i doradzali tak innym bo "długo tyle nie wykorzystają" ... a ja mówiłem ... jak jest tanio to lepiej od razu kupić 16 GB+ - za co czasem byłem ganiony (aż w końcu doradzanie 16 GB sobie odpuściłem) ... tak jak kiedy mówię że SSD 60 GB to małe KAKA na które KAKA się mieści :)
Ja mam SSD 60 GB i system mi się tam mieści (i zdjęcia), ale u mnie ten dysk strasznie wolno działa i drugi raz bym go nie kupił.
http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/solid-3.png
http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/test-intel-raid-0.png
Ja mam SSD 60 GB i system mi się tam mieści (i zdjęcia), ale u mnie ten dysk strasznie wolno działa i drugi raz bym go nie kupił.
http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/solid-3.png
http://gombrowitch.files.wordpress.com/2012/04/test-intel-raid-0.pngU mnie nie ma szans (20 GB system, 16-24 GB na klip HD x 2 jeśli wpadnę na pomysł obróbki, już nie wspominam jeśli wpadnę na pomysł trzymania jednego dodatkowego filmu HD który chciałbym później zobaczyć + 3-16 GB jeśli wpadnę na pomysł instalacji jakiejś gry + jakieś programy + odrobina muzyki nieskompresowanej (mało plików, duże wymagania pojemnościowe). Oczywiście można włożyć hałasującego HDD lub bawić się z NAS - tylko nie widzę w tym sensu najmniejszego.
A co do Twojego dysku - 100 MB/s dla SSD to faktycznie żółw ... tak 4-5x tyle to dopiero SSD z prawdziwego zdarzenia (przy zapisie również te 350MB/s< mają dobre SSD, np. Vertex 4 256GB+ (model 128 GB jest wolny przy zapisie - tylko 200 MB/s) lub Samsung 830)
W testach jest to dobry SSD - Ocz Solid 3, w praktyce - bieda z nędzą.
Głośny HDD? :D Mam dwa spięte w Raid0, a i tak słyszę tylko szum wentylatorów (3x Enermax Magma na 5V).
Głośny HDD? :D Mam dwa spięte w Raid0, a i tak słyszę tylko szum wentylatorów (3x Enermax Magma na 5V).Ja słyszę "szwist" HDD bez problemu. No może mam problemy przy jednotalerzowym 2,5" 5400 RPM ... ale 2,5" 7200 RPM to już hałaśnik ... tak jak każdy szybki 7200 RPM ... choć swoje Seagate Green 5900 RPM (najcichsze dyski 3,5" - cichsze od WesternDigital czy Samsung) też słyszę, pomimo że zamknięte w hermetycznej obudowie welland :)
Koledzy - jak myślicie - jest sens dopłacać 400zł do procesora i7?
Koledzy - jak myślicie - jest sens dopłacać 400zł do procesora i7?Nie, jeśli nie będziesz używać głównie programów wykorzystujących skutecznie 8 wątków.
Nie, jeśli nie będziesz używać głównie programów wykorzystujących skutecznie 8 wątków.
Nie wiem ile wątków używają moje programy :) Głównie to PS5, programy do składania panoram sferycznych i gigapanoram (AutoPano Giga + PanoTour Pro), View NX oraz Capture NX 2.
Ale nie wiadomo, czego będę używał w przyszłości :)
Głównie to PS5Do tego nie ma sensu:
http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-2010/Image-Processing-Adobe-Photoshop-CS-5,2426.html
Ja słyszę "szwist" HDD bez problemu. No może mam problemy przy jednotalerzowym 2,5" 5400 RPM ... ale 2,5" 7200 RPM to już hałaśnik ... tak jak każdy szybki 7200 RPM ... choć swoje Seagate Green 5900 RPM (najcichsze dyski 3,5" - cichsze od WesternDigital czy Samsung) też słyszę, pomimo że zamknięte w hermetycznej obudowie welland :)
Samsungi F3 są naprawdę ciche.
Samsungi F3 są naprawdę ciche.... jeśli mnie pamięć nie myli to wujkowi taki poleciłem w wersji 1 TB - słyszałem jak chodzi ... ale on ma głośnego kompa (i5 2400 ale z chłodzeniem BOX, więc przy obciążeniu BOX'a słychać, no i dosyć głośna karta graficzna 68xx lub 69xx nie pamiętam, choć niby z tych cichszych), więc HDD nie dominował, no chyba że przy seek to tak, w czasie kiedy GPU i CPU nic nie robiły.
(oczywiście te samsungi są ciche jak na dyski talerzowe)
Mam w miarę wyciszony komputer, który stoi na biurku i nie słychać ich.
Po wielkich bojach chyba kupię taki zestaw:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/konf3-1.jpg
źródło (http://www.bla-art.pl/develop/konf3.jpg)
Azazel85
01-05-2012, 23:58
Maszyna chodzić zapewne będzie zacnie - choć kupując coś takiego osobiście HDD zmieniłbym albo na większy (i wolniejszy), albo o tej pojemności ale coś typowego "na magazyn" (skoro masz SSD, to prędkości Caviar Black'a raczej często nie wykorzystasz, a dalej będzie głośny), a różnicę dołożył do zauważalnie wydajniejszej 560 Ti.
Po wielkich bojach chyba kupię taki zestaw:
- ten Corsair Force GT ma niski transfer liniowy przy zapisie tylko ~120 MB/s - ~140 MB/s
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/AS-SSD-Sequential-Write,2783.html
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/CrystalDiskMark-Sequential-Write,2797.html
aha - kupujesz win7 home x64 i 16 GB RAM - daj znać czy będzie widział całą pamięć RAM, czy trochę mniej (Home Premium podobno wykorzystuje max 16 GB, ale słyszałem plotę że to cała przestrzeń adresowa używana też do innych rzeczy, więc może widzieć trochę mniej - ale dowodu nie widziałem)
Nie jestem pewien czy to troche nie mieszanie pojec z ta pamiecia. ( Kiedys jak granica bylo 4GB, to wynikao to z braku mozliwosci zaadresowania w 32bitowym rejestrze pamieci powyzej 4GB, a system musilal mapowac nie tylko RAM, ale tez inne rodzaje pamieci, np pamiec grafiki. Teraz takie ograniczenie powinno byc jedynie softowym ustawieniem limitu wykorzystanego RAMu, a nie calosci adresowalnej pamieci. Chociaz to tylko przypuszczenia. )
Fajnie gdyby ktos kto ma taki zestaw - 16GB RAM + Grafika niezintegrowana + home premium, sie wypowiedzial. Imho i tak, jezeli zamiast 16 bedzie 14 to nie bedzie to zaden problem. Ja pracuje chwilowo na 12 i jakos zyje...
Imho i tak, jezeli zamiast 16 bedzie 14 to nie bedzie to zaden problem. Ja pracuje chwilowo na 12 i jakos zyje...Pewnie gdybyś pracował na 8 GB RAM też byś żył ;) (przynajmniej dzisiaj) Jednak sedno sprawy polega na tym, że nie byłbyś wstanie wykorzystywać, choćby w przyszłości, całego ram za który zapłaciłeś (sytuacja 14 GB z 16), co moim zdaniem byłoby bez sensu.
Jezeli zaplacis za 16GB, a tracisz tylko 2GB ( zalozmy ), to wychodzi na to ze po prostu placisz troszke wiecej za 1 GB pamieci, bo zamiast 450/16 masz 450/12czyli 37,5 vs 28 PLN za GB. Czyli "tracisz" rownowartosc 56PLN. Moim zdaniem to nie jest tragedia :P
- ten Corsair Force GT ma niski transfer liniowy przy zapisie tylko ~120 MB/s - ~140 MB/s
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/AS-SSD-Sequential-Write,2783.html
http://www.tomshardware.com/charts/ssd-charts-2011/CrystalDiskMark-Sequential-Write,2797.html
aha - kupujesz win7 home x64 i 16 GB RAM - daj znać czy będzie widział całą pamięć RAM, czy trochę mniej (Home Premium podobno wykorzystuje max 16 GB, ale słyszałem plotę że to cała przestrzeń adresowa używana też do innych rzeczy, więc może widzieć trochę mniej - ale dowodu nie widziałem)
Najwidoczniej 16GB widzi bez problemu:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778(v=vs.85).aspx#physical_memory_limits_wind ows_7
Najwidoczniej 16GB widzi bez problemu:
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778(v=vs.85).aspx#physical_memory_limits_wind ows_7Tak samo jak "bez problemu" systemy 32 bit "widzą" 4 GB RAM? ;) - bo tak wynika z tej (wprowadzającej w błąd) tabelki.
Zapis liniowy mało znaczy, rzadko się to wykorzystuje tak naprawdę, szczególnie na dysku systemowym.
Co do pamięci - mam 16GB na Biostarze TZ77XE4 i Win 7 Home Premium x64 i podaje mi "16 GB (15,9 GB dostępne)". W kompie siedzi GTX260 896MB, karta dźwiękowa na PCI, aktywna jest wbudowana w CPU grafika.
Zapis liniowy mało znaczy, rzadko się to wykorzystuje tak naprawdę, szczególnie na dysku systemowym.... jak ktoś używa SSD tylko do systemu, to może i tak (tutaj ktoś chce kupić dysk 120 GB, więc będzie pewnie coś więcej niż sama winzgroza). Tak czy inaczej trochę śmiesznie wyglądałaby sytuacja, kiedy talerzowiec/magazyn na USB czekałby na dysk SSD przy kopiowaniu większego pliku (np. Seagate DM na początku dysku ma transfery ~1,5x wyższe niż taki słabszy SSD z zapisem ~135 MB/s).
Moim zdaniem skoro za niewiele więcej można kupić coś z 3x szybszego przy zapisie, to ... warto wybrać to "coś z 3x szybszego" (np. Samsung 830 ... przy okazji 8 GB dodatkowej pojemności gratis)
Co do pamięci - mam 16GB na Biostarze TZ77XE4 i Win 7 Home Premium x64 i podaje mi "16 GB (15,9 GB dostępne)". W kompie siedzi GTX260 896MB, karta dźwiękowa na PCI, aktywna jest wbudowana w CPU grafika.0,1 GB - nie wielka strata. Trochę gorzej jeśli kolega by rozbudował "kiedyś" RAM do np. 32 GB ;) ... ale pewnie nie prędko :)
Na SSD chcę mieć Win 7 oraz "Program Files" + instalki np gier.
Na dysku HDD cała reszta plików "produkcyjnych".
W takim razie doradźcie, jakie dyskl kupić konkretnie pod tą konfigurację sprzętową.
Dla talerzowców można wykorzystać Intel® Smart Response - coś to daje. Choć jak w moim przypadku to najbardziej rozwiązania programowe dają później kopa jak xFast USB (znacznie przyspiesza prędkości transferu dla napędów USB) a xFast Ram (lub inny ramdisk) fajnie przyspiesza ładowanie aplikacji.
Smart Response nieźle wygląda na papierze, ale chyba jednak lepiej kupić porządny SSD i używac go normalnie, żaden SRT nie ma startu ;)
Aczkolwiek sam rozglądam się za jakimś tanim, niedużym SSD właśnie w celu przetestowania SRT (głównie pod kątem gier), tylko jeszcze nie trafiłem nic, co by spełniało wymagania.
No dobra. Ciągle coś zmieniam w zestawie :) Ale teraz już chyba tak zostanie.
Troszkę naciągnąłem budżet... Ale chyba warto.
Lite-On iHAS124-19 czarny OEM - Ilość: 1 Cena: 78,00 zł
Corsair CX600V2 600W - Ilość: 1 Cena: 265,00 zł
SilentiumPC Regnum L50 Pure czarna - Ilość: 1 Cena: 299,00 zł
Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX - Ilość: 1 Cena: 799,00 zł
Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMS3 - Ilość: 2 Cena: 382,00 zł
TP-Link TL-WN781ND - Ilość: 1 Cena: 48,00 zł
Corsair Force GT CSSD-F120GBGT-BK (2.5", 120GB, SATA/600) - Ilość: 1 Cena: 559,00 zł
Microsoft Windows 7 Professional 64-bit PL DVD OEM - Ilość: 1 Cena: 529,00 zł
Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 PCI-E BOX - Ilość: 1 Cena: 815,00 zł
Seagate Barracuda ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600) - Ilość: 1 Cena: 348,00 zł
ASRock P67 PRO3 - Ilość: 1 Cena: 349,00 zł
Proszę Was o podsumowanie tego wyboru, czy wszystko będzie ze sobą grało :)
W takim razie doradźcie, jakie dyskl kupić konkretnie pod tą konfigurację sprzętową.
Dysk to i tak loteria, ja bym zaproponowala Samsung F3 2TB, lub WD Caviar Green 2TB, np. na magazyn.
No dobra. Ciągle coś zmieniam w zestawie :) Ale teraz już chyba tak zostanie.
Troszkę naciągnąłem budżet... Ale chyba warto.
Lite-On iHAS124-19 czarny OEM - Ilość: 1 Cena: 78,00 zł
DVD? przeżytek
Corsair CX600V2 600W - Ilość: 1 Cena: 265,00 zł
już lepiej coś na goldzie - do tego wiatrak 120mm?
SilentiumPC Regnum L50 Pure czarna - Ilość: 1 Cena: 299,00 zł
Niewiele dające przegięcie cenowe
Intel Core i5 2500K 3.3 GHz BOX - Ilość: 1 Cena: 799,00 zł
OK
Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMS3 - Ilość: 2 Cena: 382,00 zł
TP-Link TL-WN781ND - Ilość: 1 Cena: 48,00 zł
karta jak każda inna
Corsair Force GT CSSD-F120GBGT-BK (2.5", 120GB, SATA/600) - Ilość: 1 Cena: 559,00 zł
ok
Microsoft Windows 7 Professional 64-bit PL DVD OEM - Ilość: 1 Cena: 529,00 zł
Gigabyte GeForce GTX 560 Ti OC 1GB DDR5 PCI-E BOX - Ilość: 1 Cena: 815,00 zł
Seagate Barracuda ST1000DM003 (3.5", 1TB, 64MB, SATA/600) - Ilość: 1 Cena: 348,00 zł
DGNED
ASRock P67 PRO3 - Ilość: 1 Cena: 349,00 zł
Lichy wybór
DVD? przeżytek...
już lepiej coś na goldzie - do tego wiatrak 120mm?
OK
karta jak każda inna
ok
DGNED
Lichy wybór
Możesz zaproponować lepsze podzespoły?
I proszę uzasadnij swój wybór...
Dzięki.
Możesz zaproponować lepsze podzespoły?
I proszę uzasadnij swój wybór...
Dzięki.
ad1. cokolwiek na blurayu
ad2. nie potrzeba ci 600W tylko porządnego zasilacza. karta TDP 170W, procek 95W, płyta około 30W - po co do tego wszystkiego ci 600W? Zainwestuj w stabilnego golda i już.
ad3. co tu proponować? cokolwiek w dobrej cenie z wieloma otworami - jak będziesz kręcił dołożysz lepsze chłodzenie z niewielkie pieniądze i będzie lepsze niż w wybranej budzi - no chyba że buda w tym przypadku ma jakieś inne walory spełniać. Ja ogólnie akurat w tym podzespole nie widzę sensu przepłacać.
ad4. ok
ad5. po co ci takie pamięci? wybierając je czym się sugerowałeś? co one ci dadzą?
ad6. karta jak każda inna będzie pracowała i tyle
ad7. SSD ok
ad8. jak dla mnie 3 wybory to kwestia gustu. jeden woli nvidie drugi ati, jeden seagate drugi wd itd.
ad9. wolałbym poprostu cokolwiek przynajmniej na Z68, szczególnie że chcesz inwestowac w 2500k
Obudowa - po prostu mi się podoba i w moim przypadku jest bardzo wygodne przede wszystkim to, że przyciski i USB są na górze - komputer będzie stał na podłodze obok biurka...
B-Ray'a nie potrzebuję. DVD mi w zupełności wystarczy.
Zasilacz - jedni mówią "nie oszczędzaj na zasilaczu" więc wybrałem taki :) Ma ponoć świetne recenzje... Komputer będzie pracował min 10h dziennie więc musi być solidny.
Pamięć - nie wiem - wszedłem na Agito.pl i wybrałem pamięć z najlepszymi opiniami. Zależało mi na kościach 1600Mhz
Płyta główna - też ma niezłe opinie na Agito.pl
Wiesz - nie zamierzam oszczędzać 200-300zł na jakości. Chcę kupić komputer, który będzie mi służył min 3 lata i nie będzie się psuł...
Obudowa - po prostu mi się podoba i w moim przypadku jest bardzo wygodne przede wszystkim to, że przyciski i USB są na górze - komputer będzie stał na podłodze obok biurka...
B-Ray'a nie potrzebuję. DVD mi w zupełności wystarczy.
Zasilacz - jedni mówią "nie oszczędzaj na zasilaczu" więc wybrałem taki :) Ma ponoć świetne recenzje... Komputer będzie pracował min 10h dziennie więc musi być solidny.
Pamięć - nie wiem - wszedłem na Agito.pl i wybrałem pamięć z najlepszymi opiniami. Zależało mi na kościach 1600Mhz
Płyta główna - też ma niezłe opinie na Agito.pl
Wiesz - nie zamierzam oszczędzać 200-300zł na jakości. Chcę kupić komputer, który będzie mi służył min 3 lata i nie będzie się psuł...
Czyli dopłacamy za estetykę na budzie - OK nie zamierzam z tym dyskutować
A w ogóle jest ci napęd potrzebny? Ja dla przykładu tego klamota wogóle nie mem u siebie. Doświadczalnie widzę, że rzecz właściwie nieurzywalna w moim przypadku.
Zasilacz dobry jak najbardziej to podstawa, a b.dobry to certyfikowany w goldzie - wcale nie musi mieć 600W.
A dlaczego zależało ci na 1600MHz? Może już lepiej 2133?
oprócz opinii na agito czym się kierujesz w wyborze podzespołów takich lub innych? Jak dla mnie wybór płyty głównej czy zasilacza to jest przykład tego oszczędzania 200-300zł o którym sam piszesz.
A i żeby nie było to co wybrałeś będzie oczywiście działać i jak najbardziej OK.
Czyli dopłacamy za estetykę na budzie - OK nie zamierzam z tym dyskutować
A w ogóle jest ci napęd potrzebny? Ja dla przykładu tego klamota wogóle nie mem u siebie. Doświadczalnie widzę, że rzecz właściwie nieurzywalna w moim przypadku.
Zasilacz dobry jak najbardziej to podstawa, a b.dobry to certyfikowany w goldzie - wcale nie musi mieć 600W.
A dlaczego zależało ci na 1600MHz? Może już lepiej 2133?
oprócz opinii na agito czym się kierujesz w wyborze podzespołów takich lub innych? Jak dla mnie wybór płyty głównej czy zasilacza to jest przykład tego oszczędzania 200-300zł o którym sam piszesz.
A i żeby nie było to co wybrałeś będzie oczywiście działać i jak najbardziej OK.
Też się zastanawiałem nad nagrywarką DVD - ale czasem coś trzeba będzie pewnie nagrać. Nie bardzo będzie mi się chciało przenosić te dane na laptopa i z niego nagrywać ew.
Sugerowałem się głównie opiniami na Agito.pl - nie znam się na sprzęcie tak jak inni - nie jestem po prostu na bieżąco... A jest teraz tyle tego na rynku że można ogłupieć.
Chcę kupić wszystko w Agito.pl - czy możesz z tego sklepu zasugerować pamięć, zasilacz i płytę główną?
A ja na przyklad nie lubie oszczedzac na budzie :P Niby i to kawalek metalu i to kawalek metalu. Ale jakosc wykonania, wygoda montowania podzespolow, przemyslenie sposobu ustawienia elementow i wiatrakow jest dla mnie wazne. Pozostaje tez kwestia przenoszenia wibracji - kiepskie budy czasami potrafia wpadac w okropny rezonans, czy to podczas pracy dyskow czy od samych coolerow. Dla mnie wybrana buda jak najbardziej ok. Calkiem ladna, na pewno przewiewna i wyglada na dosc przemyslana. Tylko stockowe coolery bym od razu wymienil, a conajmniej mocno wyciszyl.
Naped dvd - za przedmowcami. Nie pamietam kiedy ostatnio uzylem.
Na plycie glownej bym nie oszczedzal jezeli planujesz podkrecac - dobra sekcja zasilania, jakies bajeranckie radiatory i na pewno parenascie diod pokazujacych stan roznych elementow - przydatne to to srednio, ale jak za*** swieci... :D Plyta - imho tylko Z68 jezeli w planach jest podkrecanie. Na pewno nie najtanszy model.
Jezeli chodzi o zaasilacz, imho ten wybrany nie bedzie zly, ale mozna wybrac cos lepszego.
Pameici 1600 - ok. Roznicy wiekszej nie bedzie, ale cenowo tez nie jest zbyt duza.
A ja na przyklad nie lubie oszczedzac na budzie :P Niby i to kawalek metalu i to kawalek metalu. Ale jakosc wykonania, wygoda montowania podzespolow, przemyslenie sposobu ustawienia elementow i wiatrakow jest dla mnie wazne. Pozostaje tez kwestia przenoszenia wibracji - kiepskie budy czasami potrafia wpadac w okropny rezonans, czy to podczas pracy dyskow czy od samych coolerow. Dla mnie wybrana buda jak najbardziej ok. Calkiem ladna, na pewno przewiewna i wyglada na dosc przemyslana. Tylko stockowe coolery bym od razu wymienil, a conajmniej mocno wyciszyl.
Zapewne się powtórzę ale za tą kasę to złożysz coś na bazie brutusa 410 czy podobnej maści budzie z bardzo dobrym rozłożeniem gratów i dokupisz coolery jakie będziesz chciał, a nie te standardowe warczące wiatraki.
Z drugiej zaś strony w wyjściowej specyfikacji zero wzmianki o chłodzeniu CPU, a wiadomo boxowe to się nadaje do ... natychmiastowej sprzedaży i tyle. Żadna buda ci nic nie da jak chłodzenie CPU pozostanie boxowe.
Na plycie glownej bym nie oszczedzal jezeli planujesz podkrecac - dobra sekcja zasilania, jakies bajeranckie radiatory i na pewno parenascie diod pokazujacych stan roznych elementow - przydatne to to srednio, ale jak za*** swieci... :D Plyta - imho tylko Z68 jezeli w planach jest podkrecanie. Na pewno nie najtanszy model.
Dokładnie, a pakowanie się teraz w P67 IMVHO już zupełnie jest nieprzemyślane. Jak już to bym wolał Z77 i 3750k - tylko to grzanie jest dobijające - cenowo jest podobnie.
Jezeli chodzi o zaasilacz, imho ten wybrany nie bedzie zly, ale mozna wybrac cos lepszego.
Pameici 1600 - ok. Roznicy wiekszej nie bedzie, ale cenowo tez nie jest zbyt duza.
Sorry, ale za te pieniądze przedstawione w ofercie to bym miał 16GB DDR3 1333MHz - jak by nie patrzył więcej z tego pożytku by było niż z 8GB 1600MHz.
Sorry, ale za te pieniądze przedstawione w ofercie to bym miał 16GB DDR3 1333MHz - jak by nie patrzył więcej z tego pożytku by było niż z 8GB 1600MHz.
Ale na mojej liście jest 16GB 1600MHz :)
Ale na mojej liście jest 16GB 1600MHz :)
To jeszcze poszukaj takich co na 1.5V działają a nie na 1,65 ;) Znając życie to moje 1333 na 1,65V to by i na 1600MHz pięknie latały
Kolega chyba przegapil ze ilosc sztuk to 2 ;) Sam na poczatku nie do konca zrozumialem taka cene, ale sprawdzilem w sklepie, pomnozylem przez dwa... A pozniej zobacyzlem ze jest ilosc sztuk...
Fakt, jak maja napiecie 1.65V to nie pchalbym sie w takie, nie wiedzac dokladnie co robie. ( Ja mam u siebie 2 zestawy, ale na X58 ) Zapewne skonczy sie to albo zanizeniem napiecia, zeby nie smyrac za bardzo chipsetu, albo zmniejszeniem taktowania i napiecia ( na 1333 pojda na 1.5 zapewne )
To jeszcze poszukaj takich co na 1.5V działają a nie na 1,65 ;) Znając życie to moje 1333 na 1,65V to by i na 1600MHz pięknie latały
Czyli jak? Nie będą działać na tej płycie? :) Bo nie kumam...
Chipsety/processory sandy bridge wola pamieci dzialajace na napieciu 1.5V Sporo pamieci 1600 to tak na prawde to samo co 1333, tylko ze z podniesionym napieciem. Wieksozsc z nich na 1.5V jest w stanie wyciagnac stabilnie niewiele wiecej niz 1333. :)
Edit:
Ale trzeba pamietac, ze sporo osob ma pamieci na 1.65V na sandy bridge i z powodzeniem tak pracuje. Nie jestem jednak pewien czy takie ustawienia DRAM voltage nie powoduja utraty gwarancji.
Chipsety/processory sandy bridge wola pamieci dzialajace na napieciu 1.5V Sporo pamieci 1600 to tak na prawde to samo co 1333, tylko ze z podniesionym napieciem. Wieksozsc z nich na 1.5V jest w stanie wyciagnac stabilnie niewiele wiecej niz 1333. :)
To co mam zrobić? :)
Najlepiej wybrac kosci ktore pracuja na 1600MHz na napieciu 1.5V. Corsair vengeance np. Po odkreceniu grzebieni radiatorow mieszcza sie pod wieksze coolery. :P Ale tez cenowo ostaja troche. Sa tansze kosci.
Najlepiej wybrac kosci ktore pracuja na 1600MHz na napieciu 1.5V. Corsair vengeance np. Po odkreceniu grzebieni radiatorow mieszcza sie pod wieksze coolery. :P Ale tez cenowo ostaja troche. Sa tansze kosci.
A możesz mi pomóc w wybraniu odpowiednich kości do tej płyty z oferty Agito.pl?
Chcę mieć 16GB, ale w odpowiedniej konfiguracji wydajność/sprawnosć :)
A czemu chcesz 1600? bo moze odpowiedz na to pytanie pozwoli nam lepiej wybrac. Jak ma byc agresywne OC pamieci, to te ktore podalem, corsair vengeance beda dobrym wyborem, uznanym, pewnym.
A czemu chcesz 1600? bo moze odpowiedz na to pytanie pozwoli nam lepiej wybrac. Jak ma byc agresywne OC pamieci, to te ktore podalem, corsair vengeance beda dobrym wyborem, uznanym, pewnym.
Bo to teraz standard? :)
Roznice miedzy 1333MHz a 1600MHz sa tylko w syntetycznych benchmarkach. W quad channel, moze roznica miec wieksze znaczenie, ale w dualu niebardzo.
A możesz mi pomóc w wybraniu odpowiednich kości do tej płyty z oferty Agito.pl?
Chcę mieć 16GB, ale w odpowiedniej konfiguracji wydajność/sprawnosć :)
Pisaliśmy ci już byś sobie dał spokój z tą płytą na P67. Pokaż jakie ci się podobają na Z68 lub Z77 a ktoś ci zawsze coś podpowie
Bo to teraz standard?
Wiesz, standardem za chwilę będzie IvyBridge. Kupujesz? Za chwilę standardem będzie PCI-E 3.0 - kupujesz płytę z tym? A co z Virtu? itd...
Wybierz płytę która umożliwia regulację prędkości wentylatorów 3PIN (więcej niż jednego poza CPU).
Pisaliśmy ci już byś sobie dał spokój z tą płytą na P67. Pokaż jakie ci się podobają na Z68 lub Z77 a ktoś ci zawsze coś podpowie
Wiesz, standardem za chwilę będzie IvyBridge. Kupujesz? Za chwilę standardem będzie PCI-E 3.0 - kupujesz płytę z tym? A co z Virtu? itd...
Ja się nie znam :) Pisałem już. Dlatego pytam mądrzejszych tutaj, aby pomogli mi w wyborze odpowiedniej płyty i pamięci... Jeżeli możesz wskazać mi płytę godną polecenia z Agito.pl to poproszę.
Pisaliśmy ci już byś sobie dał spokój z tą płytą na P67. dla czego odradzasz mu P67 skoro kupuje kartę graficzną? Te Z77 i Z68 mają często mniej portów USB z tyłu, z powodu wyjść na monitor(y) (które to dodatkowe wyjścia nie będą używane, jeśli ktoś ma dodatkową kartę graf.). Ja już bym wolał P67 jeśli nie używałbym integry.
Panowie - załóżmy, że nie jestem maniakiem od podkręcania procesorów, kart graficznych i pamięci. Chcę komputer do pracy i chcę mieć możliwość ew (podkreślam EW) podkręcenia podzespołów w przyszłości. Dlatego wybrałem taką pamięć, kartę graficzną i procesor. Z opinii na Agito.pl wywnioskowałem, że można te podzespoły podręcić bez problemów. Ale ja się nie znam na Pcoś tam i Zcoś tam. Nie znam się na voltach pamięci RAM. Patrzę na specyfikację i kupuję.
Z tego co widzę jesteście specjalistami. Pokazałem Wam moją konfigurację sprzętową, którą "badam" od tygodnia. Ja już mam mętlik w głowie po waszych wypowiedziach :) Sorry, ale potrzebuję informacji konkretnej - "nie bierz tej płyty bo jest kiepska. Dołóż 100zł i kup taką bo jest lepsza od tamtej dlatego i dlatego". Miałem już 5 komputerów w życiu i jakoś nigdy nie przejmowałem się tym co jest w środku. Miał tyle i tyle pamięci, taki i taki dysk oraz kartę graficzną... I działał 5 lat.
Czy faktycznie to co sobie wybrałem wymaga aż takich zabiegów? :) Dlaczego ta płyta główna jest zła? Dlaczego ta pamięć jest zła? :)
Nie chcę oszczędzać 100-200zł na zestawie. Obrałem sobie budżet max 4500zł brutto i nie chcę go przekraczać... Sugerowałem się sprzętem zasugerowanym z początku tego wątku wg kilku kolegów...
dla czego odradzasz mu P67 skoro kupuje kartę graficzną? Te Z77 i Z68 mają często mniej portów USB z tyłu, z powodu wyjść na monitor(y) (które to dodatkowe wyjścia nie będą używane, jeśli ktoś ma dodatkową kartę graf.). Ja już bym wolał P67 jeśli nie używałbym integry.
Bo może mieć virtu, pcie3.0,sli w Z68 lub Z77 za niższą cene niż w P67 - bardziej myślenie przyszłościowe. z tego producenta co podawał wybierał bym raczej między z68 extreme3 gen3 lub z77 extreme4. Jeśli bez SLI to z77 pro3 lub 4 jest imvho lepszym rozwiązaniem niż p67. no i oczywiście dalej pozostawiałbym sobie do odpowiedzi i5-2500k czy i5-3570k?
Tak jak pisałem:
Intel Core i5 3570K 3.4GHz lub 2500k
Asrock Z77 Pro4 lub cokolwiek innego o podobnych parametrach i cenie
2x Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance LP
i oczywiście buda+chłodzenie CPU - podejścia tutaj różne ja np:
SilentiumPX Brutus410 jako buda i do tego SilentiumPC Fortis HE1225 i biorac pod uwagę płytę wspierającą 2xPWM - wiatraki np. 2xBE QUIET! SILENTWINGS PWM i jakiś np. NOCTUA NF-S12
zasilacz tak jak pisałem wybrałbym na goldzie a kartę graficzną jak już brałbym z niższym TDP przy twoich wymaganiach dla szybkości
a tak swoją drogą to nie wiem czy bym się pchał na twoim miejscu w kartę graficzną. Jeżeli te granie to przygodna sprawa to sprawdź może najpierw czy na IGP ci mocy nie wystarczy. Ja dla przykładu nie mam obecnie karty graficznej zewnętrznej i jakoś mocno nie odczuwam tego a komp bez większych problemów radził sobie ze sporadycznym w moim wypadku odpaleniem wiedźmina 2 czy Diablo 3.
Mihow, tym bardziej powinieneś się zastanowić nad kupnem jakiegoś markowego komputera. Jeżeli komputer jest dla ciebie narzędziem, które po prostu ma działać i nie zaprzątać Twojej głowy tym, co jest w środku, czy będzie działać, czy nie będzie działąć... Za 4500 kupisz naprawdę bardzo przyzwoitą maszynkę np. Della (tę markę proponuję, gdyż z nią mam do czynienia, ale przypuszczam, że HP też coś fajnego będzie w stanie zaproponować). Z dwuletnią gwarancją na cały zestaw, z dobrym helpdeskiem itd. Przemyśl sprawę.
Tylko, że za cenę tego Della złoży to, co chce i jeszcze netbooka kupi... Już nie wspominam nawet o tym, że potem taki Dell nie nadaje się do żadnej modyfikacji.
Płyty P67 będą obsługiwać IB, zresztą jak się kupi 2500K to przesiadka nie będzie miała sensu. Przypominam, że w 2013 roku wchodzi Haswell, który będzie miał znów inny socket, więc to nie jest tak, że kupujemy płytę, która ma przeżyć kilka generacji procków.
Ivy Bridge jest IMHO obecnie nieopłacalne, no chyba, że się coś tanio wyrwie. A płyty na Z77 sa po prostu zbyt drogie, za porządne modele trzeba płacić 600zł wzwyż, w porównaniu do okolic 400 za Z68 czy P67. Asrock P67 Pro3 B3 jest bardzo dobrą płytą, która dla mnie ma tak naprawdę jedną istotną wadę - tylko jedno długie złącze PCI-E.
Jeśli chodzi o Virtu, to z punktu widzenia gier można sprawę olać - obsługuje mało tytułów, a te obsługiwane i tak nie zawsze działają jak trzeba. Z punktu widzenia oszczędzania energii też można olać, bo dGPU nigdy nie jest wyłączane, a jedynie przechodzi w tryb 2D - taki sam, jak podczas normalnego korzystania z karty. Po pewnych zabiegach da się iGPU zaprząc do kodowania filmów, co faktycznie działa bardzo dobrze - dwugodzinny film "robi" w 20 minut.
PCI-E 3.0 - bez Ivy Bridge nie ma 3.0. A i tak nie ma sie o co napinać, bo obecne karty graficzne, nawet z najwyższej półki, nic na większej przepustowości nie zyskują, PCI-E 2.0 im spokojnie starcza.
2x Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance LP
2133 najlepiej niech kupi od razu... Pamięci się kupuje najtańsze 1333, bo różnica wydajnościowa między 1333 a 2133 jest na poziomie błędu pomiarowego. Jak ktoś musi, to najtańsze 1600. Nawet do kręcenia się nadadzą, bo pamięci się i tak nie rusza w domowych warunkach.
A swoją drogą - skoro kupujemy procek "K", to rozumiem, że będzie to podkręcane? Bo jeśli nie, to z "K" spokojnie można zrezygnować.
Bo może mieć virtu, pcie3.0,sli w Z68 lub Z77 za niższą cene niż w P67 - bardziej myślenie przyszłościowe. z tego producenta co podawał wybierał bym raczej między z68 extreme3 gen3 lub z77 extreme4. Jeśli bez SLI to z77 pro3 lub 4 jest imvho lepszym rozwiązaniem niż p67. no i oczywiście dalej pozostawiałbym sobie do odpowiedzi i5-2500k czy i5-3570k?Z68 tańsze niż P67? Zawsze było odwrotnie ... ale może coś się ostatnio zmieniło. Też nie wiem co ma bardziej przyszłościowego Z68 ... P67 są w wersji z PCIE 3 (mają dodatkowe układy - tylko co to w praktyce daje?, oczywiście do PCIE3 potrzeba już IVY by "wykorzystać"), 3-ma slotami PCI-E x16 więc "przyszłość" ta sama. A virtu? Co to w praktyce daje? Jak tak pobieżnie o tym czytałem to pic na wodę (szczególnie przy najnowszych, super energooszczędnych w IDLE kartach graficznych).
Nie widzę sensu w zakupie Z68 (no chyba że jak mówisz jest tańszy od P67). Natomiast widzę sens w zakupie Z77 (tylko dla tego że nowszy od Z68 i P67 :) ). Choć w świetle wysokich cen Z77 o których pisze kolega wyżej to też zaczynam wątpić.
Ivy Bridge jest IMHO obecnie nieopłacalne, no chyba, że się coś tanio wyrwie. Może warto jeśli ktoś chce zagrać na integrze (zdaje się w Ivy integry są wyraźnie szybsze)
bialogardzianin
07-05-2012, 11:50
... Z punktu widzenia oszczędzania energii też można olać, bo dGPU nigdy nie jest wyłączane, a jedynie przechodzi w tryb 2D - taki sam, jak podczas normalnego korzystania z karty. Po pewnych zabiegach da się iGPU zaprząc do kodowania filmów, co faktycznie działa bardzo dobrze - dwugodzinny film "robi" w 20 minut...
Jeśli forumowicze pozwolą na mały OT, proszę o rozwinięcie dwóch zagadnień:
1) co to dGPU, a co iGPU?
2) o jakim kodowaniu mowa i jakie zabiegi trzeba poczynić, żeby zakodować film 2h w 20min.?
Ivy Bridge jest IMHO obecnie nieopłacalne, no chyba, że się coś tanio wyrwie. A płyty na Z77 sa po prostu zbyt drogie, za porządne modele trzeba płacić 600zł wzwyż, w porównaniu do okolic 400 za Z68 czy P67. Asrock P67 Pro3 B3 jest bardzo dobrą płytą, która dla mnie ma tak naprawdę jedną istotną wadę - tylko jedno długie złącze PCI-E.
Jak miałbym kupic Asrock P67 Pro3 za 353zł lub Asrock Z77 Pro3 za 384zł to sorry ale mój wybór jest jednoznaczny.
Jak porównam i5-2500k do możliwego i5-3570k z różnicą w cenie 799 vs 879zł to się zastanawiam właściwie jedynie ze względu na "bug" w chłodzeniu CPU.
Dodatkowo jeśli chodzi o płytę z77 Pro to dostaniesz dodatkowe bajery w stosunku do p67: natywne pcie3.0, Digi Power Design, 4 + 1 Power Phase Design,
Jeśli chodzi o Virtu, to z punktu widzenia gier można sprawę olać - obsługuje mało tytułów, a te obsługiwane i tak nie zawsze działają jak trzeba. Z punktu widzenia oszczędzania energii też można olać, bo dGPU nigdy nie jest wyłączane, a jedynie przechodzi w tryb 2D - taki sam, jak podczas normalnego korzystania z karty. Po pewnych zabiegach da się iGPU zaprząc do kodowania filmów, co faktycznie działa bardzo dobrze - dwugodzinny film "robi" w 20 minut.
PCI-E 3.0 - bez Ivy Bridge nie ma 3.0. A i tak nie ma sie o co napinać, bo obecne karty graficzne, nawet z najwyższej półki, nic na większej przepustowości nie zyskują, PCI-E 2.0 im spokojnie starcza.
I chociażby dla samego kodowania jest to warte rozważenia jeżeli nakład finansowy jest znikomy - proc i tak jest planowany a sprawa dotyczy tylko czy płyta główna to wesprze czy nie. 30zł różnicy w cenie między p67 a z77 pro3 - jakieś rozterki?
2133 najlepiej niech kupi od razu... Pamięci się kupuje najtańsze 1333, bo różnica wydajnościowa między 1333 a 2133 jest na poziomie błędu pomiarowego. Jak ktoś musi, to najtańsze 1600. Nawet do kręcenia się nadadzą, bo pamięci się i tak nie rusza w domowych warunkach.
Ty mi o tym nie pisz. mihow się uparł na 1333MHz bo "to standard". Sam bym kupił najtańsze 1333MHz nawet Goodrama.
A swoją drogą - skoro kupujemy procek "K", to rozumiem, że będzie to podkręcane? Bo jeśli nie, to z "K" spokojnie można zrezygnować.
Pewnie że tak, plus oprócz OC jest także działanie tego w dół - w sumie płyta sobie o to zadba a masz desktopa z kulturą pracy CPU jak w laptopie. Wiadomo przy tym jak coś działa np. na 1600MHz to i zeżre mniej prądu niż przy 3400. U mnie wszystko na płycie jest w auto wrzucone i sobie samo lata od 1600MHz do 4800MHz jak trzeba dużo mocy - bez żadnej mojej ingerencji.
Z68 tańsze niż P67? Zawsze było odwrotnie ... ale może coś się ostatnio zmieniło.
Zostając przy asrocku jak popatrzysz na model P67 z np. pcie3.0 to znajdziesz Asrock P67 Extreme4 Gen3 za 576zł - jakbyś chciał to mieć w Z77 to wybierzesz Asrock Z77 Pro3 a jej koszt to już tylko 384zł. Jak Z68 to wybór padnie na Asrock Z68 Pro3 Gen3 i zapłacisz 359zł. Porównując zaś np. SLI to zamiast Asrock P67 Extreme4 Gen3 za 576zł możesz wziąć Asrock Z68 Extreme3 Gen3 za 516zł i otrzymasz dodatkowo virtu.
Jak dla mnie ze względu chociażby na to co powyżej inwestowanie w P67 jest nierozsądne i lepszym rozwiązaniem jest Z77 - to powinno też obsługiwać i5-2500k więc żadnych problemów nie widać.
Może warto jeśli ktoś chce zagrać na integrze (zdaje się w Ivy integry są wyraźnie szybsze)No właśnie?
Tylko, że za cenę tego Della złoży to, co chce i jeszcze netbooka kupi...Kolega ma bardzo konkretny budżet. Składając składaka wychodzi tylko ciut taniej, zapewniam Cię. A za te dodatkowo wydane kilka złotych masz święty spokój. Jeżeli komuś na tym zależy, dołoży więcej niż kilka złotych.
Już nie wspominam nawet o tym, że potem taki Dell nie nadaje się do żadnej modyfikacji.Yyy... A dlaczego nie?
Żeby nie było, już o tym niejednokrotnie pisałem, przez wiele lat składałem komputery sam. Mam na koncie kilka udanych zestawów, zaliczyłem też kilka wpadek. W tym momencie nie mam po prostu czasu i siły na eksperymentowanie, wymienianie, podmienianie, testowanie, benchmarkowanie, srutututu, kłębek drutu... Jak kupuję zestaw komputerowy, to ma on chodzić. A jak nie będzie chodził, to telefon do helpdesku i mają coś z tym zrobić, mnie się nie chce. I nie mam czasu. I przestało mnie to bawić.
A widzę, że przez kilkanaście postów radośnie onanizujecie się nad kolejnymi wersjami i7 i mam wrażenie, że autora wątku mało to interesuje. Dlatego zasugerowałem mu zakup markowego zestawu. Tam nie trzeba się nad niczym onanizować. Taki zestaw po prostu jest i działa. Może nie jest tak wydajny, jak wycudowany, podkręcony, zmodowany zestaw DIY, ale w czym się ten wzrost wydajności przejawi? W tym, że NEF otworzy się 0,2 sekundy szybciej? No proszę Was...
Kolega ma bardzo konkretny budżet. Składając składaka wychodzi tylko ciut taniej, zapewniam Cię. A za te dodatkowo wydane kilka złotych masz święty spokój. Jeżeli komuś na tym zależy, dołoży więcej niż kilka złotych.
Yyy... A dlaczego nie?
Żeby nie było, już o tym niejednokrotnie pisałem, przez wiele lat składałem komputery sam. Mam na koncie kilka udanych zestawów, zaliczyłem też kilka wpadek. W tym momencie nie mam po prostu czasu i siły na eksperymentowanie, wymienianie, podmienianie, testowanie, benchmarkowanie, srutututu, kłębek drutu... Jak kupuję zestaw komputerowy, to ma on chodzić. A jak nie będzie chodził, to telefon do helpdesku i mają coś z tym zrobić, mnie się nie chce. I nie mam czasu. I przestało mnie to bawić.
A widzę, że przez kilkanaście postów radośnie onanizujecie się nad kolejnymi wersjami i7 i mam wrażenie, że autora wątku mało to interesuje. Dlatego zasugerowałem mu zakup markowego zestawu. Tam nie trzeba się nad niczym onanizować. Taki zestaw po prostu jest i działa. Może nie jest tak wydajny, jak wycudowany, podkręcony, zmodowany zestaw DIY, ale w czym się ten wzrost wydajności przejawi? W tym, że NEF otworzy się 0,2 sekundy szybciej? No proszę Was...
Jakbyś pisał o latopach to OK, zgodzę się z tobą, ale dla desktopów to jest naprawdę nierozsądne podejście i tyle. Delle jakie są kazdy wie, w firmie mam nawalone optiplexów po sam strych - sprzęt właściwie nie do rozbudowy a wydajnościowo pod względem nakładów kosztowych to niestety porażka, szczególnie jak porównasz do składaka. Składaka nawet na części jak będziesz wymienieł to sprzedasz i na 100% więcej za niego weźmiesz przy odsprzedazy niż za Della, na którego po 3 latach uzytkowania nawet nikt nie będzie chciał spojrzeć - szczególnie jak zobaczy konfigurację jaką on w środku posiada.
Ja właśnie nie chcę "gotowca". Chcę wiedzieć co mam w środku i w miarę możliwości z Waszą pomocą złożyć coś swojego... Zawsze tak robiłem i było ok.
Napiszcie tylko, czy ta moja konfiguracja jest ok i czy wszystko będzie śmigać. Nie chcę się już rozdrabniać na jakieś tam 'sockety' itd i to, czy za 2 lata płyta będzie ok. Po 3-4 latach i tak zmienię komputer na nowy a ten sprzedam po prostu.
Jeżeli można na tym zestawie jeszcze coś zaoszczędzić zamieniając "przesadzone" podzespoły na inne to będzie miło.
Ja właśnie nie chcę "gotowca". Chcę wiedzieć co mam w środku i w miarę możliwości z Waszą pomocą złożyć coś swojego... Zawsze tak robiłem i było ok.
Napiszcie tylko, czy ta moja konfiguracja jest ok i czy wszystko będzie śmigać. Nie chcę się już rozdrabniać na jakieś tam 'sockety' itd i to, czy za 2 lata płyta będzie ok. Po 3-4 latach i tak zmienię komputer na nowy a ten sprzedam po prostu.
Jeżeli można na tym zestawie jeszcze coś zaoszczędzić zamieniając "przesadzone" podzespoły na inne to będzie miło.
Przeczytaj jeszcze raz to z tego: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2809637&postcount=127
Dodatkowo jak będziesz coś sprzedawał za 2-3 lata to uwierz mi, ale niektóre rzeczy co ich nie ma w wybranej przez ciebie płycie głównej będą stanowiły + dla sprzedającego i ceny. A dodanie 30zł do znacznie lepszej mobo jest moim zdaniem jak najbardziej zasadne.
A tak na dokładkę: po co ci windows 7 w wersji Professional? Na początku celowałeś w Home Premium a potem to zmieniłeś. Czemu? Jeśli ci nie potrzebne specyficzne dodatkowe funkcje wersji Pro to zjedź do Home Premium a zaoszczędzone złotówki wydaj na zasilacz w goldzie lub lepszą grafikę, jeśli rzeczywiście będziesz mocno katował kompa jakimiś hiperwodotryskowymi grami - dla pasjansa czy innych rzeczy (wiedźminy, diabla czy innej maści gry w normalnych poziomach detali) to zwykła integra w procku śmiało wystarcza.
Niemal od czasu jak na rynku pokazały się i7 złożyłem sobie komputer na takiej platformie. Aurat musiałem. Obecnie pracuję na mini maku, a do sieci mam iPada w 99% czasu, które mają wydajność wielokrotnie niższą. Wcześniej także trochę tych bardziej wypasionych konfiguracji dla siebie kupowałem. Głównie do grania. Moje doświadczenia są mniej więcej takie same jak powyżej. Pamięci najtańsze, oby działały i by samej pamięci było sporo. Wówczas spokojnie można wyłączyć pamięć wirtualną chociażby. No i programy graficzne zżerają jej niesamowite ilości. Przeglądarki także. Zatem 6 GB uznaję przy dzisiejszym apetycie za rozsądne minimum, ale kupiłbym więcej na zapas. Można wyłączać programy, ale jeżeli jest zapas, to po co? Ot wygoda. Najważniejsze to dobra, stabilna płyta główna z możliwie dużą ilością wyjść i jak najnowsza. Jeżeli ma pasywnie chłodzony procesor sterujący płytą, to dobrze by miała możliwość dorzucenia tam jeszcze wentylatora. Do płyty dobre, ciche duże wentylatory, najlepiej markowe i sensownie łożyskowane. Tu się nie znam, ale z tym w kółko jest problem, więc dobrze wydać raz a dobrze. Obudowa z dobrą wyjmowalną kratką, na której osiada pierwszy kurz. To wyjątkowo ułatwia życie i opóźnia moment, że trzeba wnętrze czyścić dokładnie oraz zmniejsza temperaturę, gdyż kurz nie zalega na radiatorach i w wentylkach. U siebie w obudowie bardzo chwalę specyficzną konstrukcję drzwiczek, które otwierają się do 270 stopni i nie dadzą się wyłamać. No ale nie wszystkie budy mają w ogóle drzwiczki. Kratka wentylacyjna na górze komputera to fajna rzecz. Złącza z przodu u góry i na górze to dobra rzecz. Wentylatory z regulacją obrotów to dobra rzecz. Im ciszej, tym praca jest wydajniejsza i przyjemniejsza. To działa na podświadomość i można jedynie odczuć przesiadając się na cichy sprzęt. Hałas męczy i po wielu latach pracy w hałasie komputerowym ma to swoje odbicie w układzie nerwowym. Napęd DVD - osobiście niesamowicie rzadko używam, ale się przydaje od czasu do czasu coś odczytać lub wypalić. Od dawna powtarzam sobie, że jeżeli kupię kolejnego PC, to napęd będzie zewnętrzny, ale nigdy do tego nie dochodzi. Dziś raczej szedłbym w kierunku Blue-Ray. Szczególnie, że akurat mam połączenie z projektorem kinowym hd, więc to trochę inna sytuacja. Im więcej USB w różnych miejscach tym lepiej. Karta z dwoma wyjściami to fajna sprawa, gdy chce się podejść do tematu bardziej multimedialnie. Kart muzycznych prawie nigdy w PC nie udawało mi się dobrze odseparować od źródeł zakłóceń, zatem te wbudowane i proste niech sobie tu brzęczą, a jak coś chcemy posłuchać w dobrej jakości, to na czymś dedykowanym. Najbardziej w trakcie zwykłej pracy grzeją się dyski i procesor. Dyski mają zazwyczaj kiepską wentylację, więc jeżeli obudowa jakoś to rozwiązuje to jest to duży plus. No i tyle z moich krótkich przemyśleń. Gdybym dziś miał kupić komputer PC, to chyba bym się rozejrzał za markowym już złożonym sprzętem i go posłuchał podczas zwykłej pracy. Albo poszukał czegoś jak najbardziej pasywnego. Nawet kosztem wydajności. Granie, graniem - wówczas może sobie szumieć. Ale to bardzo miłe jak nie jęczy podczas naszego wysiłku umysłowego. Co do dysków to preferuję jak największy jeden w komputerze. Bez żadnych dysków flashowych, bo o ile przyspieszą ładowanie systemu, to niekoniecznie wiele więcej. A cena masakryczna i zarządzanie partycjami też męczące. Za to do tego dyski zewnętrzne na backup danych, a nawet do pracy od biedy. Mają zupełnie inną żywotność i charakterystykę pracy, więc jest duża szansa, że nie przepadną jednocześnie dane i na wbudowanym i na zewnętrznym. Ponieważ nie cierpię nośników optycznych, a przez lata uzbierało się trochę śmieci, to jeden dysk zewnętrzny można przeznaczyć na składowisko obrazów płyt, do których sięgniemy w razie konieczności. Po kilkunastu latach mam kilkanaście starych dysków w domu, które nadają się jedynie na złomowanie, bo mają śmieszną pojemność. Ale nadal działają, więc to dość specyficzny backup, ale zawsze tańszy i zajmujący minimalną ilość miejsca w porównaniu do CD czy DVD.
Aha, zasilacz może być słaby, ale jak najlepszej firmy! To słabe ogniwo zestawu i pierwsze co padało mi już kilkukrotnie!
Przeczytaj jeszcze raz to z tego: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2809637&postcount=127
Dodatkowo jak będziesz coś sprzedawał za 2-3 lata to uwierz mi, ale niektóre rzeczy co ich nie ma w wybranej przez ciebie płycie głównej będą stanowiły + dla sprzedającego i ceny. A dodanie 30zł do znacznie lepszej mobo jest moim zdaniem jak najbardziej zasadne.
A tak na dokładkę: po co ci windows 7 w wersji Professional? Na początku celowałeś w Home Premium a potem to zmieniłeś. Czemu? Jeśli ci nie potrzebne specyficzne dodatkowe funkcje wersji Pro to zjedź do Home Premium a zaoszczędzone złotówki wydaj na zasilacz w goldzie lub lepszą grafikę, jeśli rzeczywiście będziesz mocno katował kompa jakimiś hiperwodotryskowymi grami - dla pasjansa czy innych rzeczy (wiedźminy, diabla czy innej maści gry w normalnych poziomach detali) to zwykła integra w procku śmiało wystarcza.
Windows 7? Chociażby po to, gdy będę chciał dowalić pamięci do 32GB...
Windows 7? Chociażby po to, gdy będę chciał dowalić pamięci do 32GB...
W takim wypadku złe kości kupujesz. Weź 2x8GB teraz zamiast 4x4GB
W takim wypadku złe kości kupujesz. Weź 2x8GB teraz zamiast 4x4GB
Niestety w Agito.pl nie mają kości po 8GB...
To tylko w Agito mają pamięci? ;-)
Niestety w Agito.pl nie mają kości po 8GB...
Tu masz jeszcze zestawienie zasilaczy i recenzje do nich: http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page447.htm
Mam nadzieję że jak oblookasz to zmienisz jeszcze zdanie o tym który wybrałeś.
Co do dysków to preferuję jak największy jeden w komputerze. Bez żadnych dysków flashowych, bo o ile przyspieszą ładowanie systemu, to niekoniecznie wiele więcej. A cena masakryczna i zarządzanie partycjami też męczące."Męczące zarządzanie partycjami" ... ? Przecież partycję tworzy się podczas instalacji systemu (instalator np. win 7) który dba o dopasowanie bloków (z automatu) i SSD nie dzieli się na wiele partycji, bo i po co?
A co do przyspieszenia SSD - niektóre rzeczy to przyspieszają wielokrotnie ... no i nie generują wibracji/hałasu.
Jedynie mogę się zgodzić że ceny są za wysokie ... zwykłych HDD ostatnio również, ale nie aż tak jak SSD.
Mam jeszcze pytanko - czy dysk SSD da mi tylko szybkie odpalanie systemu i aplikacji?
Czy podczas codziennej pracy na ten rodzaj dysku rzeczywiście pokaże róznicę w stosunku do HDD?
Nie ukrywam, że taki dysk jest dosyć drogi (550zł w moim przypadku)...
Dysk SSD da Ci wzrost ogólnej wydajności tylko wtedy, gdy na tym dysku będziesz trzymał dane, którymi komputer miele w trakcie pracy. Czyli projekty, wszelkie cache, tempy itd. Jeżeli to sobie wyrzucisz na inny dysk, to będziesz miał tylko szybszy start systemu i aplikacji (o ile będą zainstalowane na SSD).
Wszelkie dane (projekty, zdjęcia, itd) zamierzam trzymać na dysku HDD. SSD ma być na system i Program Files oraz instalki gier ew...
bialogardzianin
08-05-2012, 11:15
Z wypowiedzi forumowiczów oraz zamierzeń mihow wynika, że dla niego najlepszym rozwiązaniem będzie złożenie kompa z podzespołów optymalnie dobranych pod jego potrzeby, w oparciu o opinie tu przedstawione samodzielnie lub w sklepie, w którym te podzespoły kupi, wtedy będzie miał ten tzw. helpdesk, o ile mu na nim zależy- takie moje zdanie. Ja aktualnie czekam na odbiór zamówionych podzespołów i sam zmontuje sobie PCta, co juz wielokrotnie skutecznie robiłem, a czas oczekiwania poświęcam na dokształcenie się w kwestiach połączeń, ustawień biosa i konfiguracją systemu. Mi to wyzwanie związane ze złożeniem kompa sprawia radość i przed każdym podłączeniem/ zmianą czegokolwiek zastanowię się 3 razy i doczytam w necie (aktualny komp sprawny), żeby nie nabroić. ;). Polecam taki sposób działania każdemu.
Wszelkie dane (projekty, zdjęcia, itd) zamierzam trzymać na dysku HDD. SSD ma być na system i Program Files oraz instalki gier ew...To zyskasz jedynie szybszy start tych aplikacji. Jest to też istotne, gdy często otwierasz i zamykasz, włączasz, wyłączasz itd. Jeżeli odpalasz komputer rano, włączasz program, pracujesz do fajrantu i wyłączasz, później odpalasz grę, grasz przez 4 godziny, a na koniec wyłączasz kompa, to SSD niewiele Ci da...
To zyskasz jedynie szybszy start tych aplikacji. Jest to też istotne, gdy często otwierasz i zamykasz, włączasz, wyłączasz itd. Jeżeli odpalasz komputer rano, włączasz program, pracujesz do fajrantu i wyłączasz, później odpalasz grę, grasz przez 4 godziny, a na koniec wyłączasz kompa, to SSD niewiele Ci da...
Na obecnym komputerze (laptop) nie mam dysku SSD i jakoś żyję z PS, przeglądarką i innymi aplikacjami. To czy one mi się otworzą 3s szybciej jakoś mi nie jest potrzebne....
Chociaż z drugiej strony fajnie byłoby mieć drugi fizyczny dysk na sam system w skrzynce. Tymbardziej, że SSD to dyski raczej chyba mało awaryjne bo raczej nie ma się tam co psuć... No ale 600zł za sam dysk to też nie mało...
Nie wiem - ciągle się zastanawiam. Bo tem ciężko będzie to zmienić jak Win 7 będzie na HDD...
Tymbardziej, że SSD to dyski raczej chyba mało awaryjne bo raczej nie ma się tam co psuć... No ale 600zł za sam dysk to też nie mało...Uooj...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2811168#post2811168
;-)
Uooj...
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2811168#post2811168
;-)
No ale z drugiej strony popsuć się może każdy rodzaj dysku :)
Miałem już 5 komputerów w swoim życiu. O dziwo nigdy nic mi się w nich nie popsuło. Wszystko zawsze działało cacy... Oby tak dalej :)
później odpalasz grę, grasz przez 4 godziny, a na koniec wyłączasz kompa, to SSD niewiele Ci da...
Ladowanie leveli, badz , kiedy dynamicznie laduje teren na danym poziomie - to calkiem sporo. Jezeli grasz w mmo takie jak Lineage 2, to bez SSD jestes nikim ;)
SSD w teorii przyspiesza tylko start aplikacji i ladownie rzecyz z plikow na tym dysku. Teoretycznie mozna pwoiedziec ze bez tego da sie zyc. W praktyce, nie zamienilbym SSD na talezowca jezeli chodzi o system. Komfort pracy jest zupelnie inny. Dla jednych moze byc to zbyt duza cena za wygode - rozumiem, ale nie mozna mowic ze SSD niewiele daja. Pracujac kilka h na komputerze nie wyobrazam sobie zeby pracowac bez dysku SSD.
Ladowanie leveli, badz , kiedy dynamicznie laduje teren na danym poziomie - to calkiem sporo. Jezeli grasz w mmo takie jak Lineage 2, to bez SSD jestes nikim ;)
SSD w teorii przyspiesza tylko start aplikacji i ladownie rzecyz z plikow na tym dysku. Teoretycznie mozna pwoiedziec ze bez tego da sie zyc. W praktyce, nie zamienilbym SSD na talezowca jezeli chodzi o system. Komfort pracy jest zupelnie inny. Dla jednych moze byc to zbyt duza cena za wygode - rozumiem, ale nie mozna mowic ze SSD niewiele daja. Pracujac kilka h na komputerze nie wyobrazam sobie zeby pracowac bez dysku SSD.
No właśnie chyba się przekonałem do tego SSD :) Koszt jednorazowy a wiele osób mi właśnie doradza taki dysk. Zresztą chcę mieć system i Program Files na osobnym fizycznym dysku niż na osobnej partycji...
SSD w teorii przyspiesza tylko start aplikacji i ladownie rzecyz z plikow na tym dysku. Teoretycznie mozna pwoiedziec ze bez tego da sie zyc. W praktyce, nie zamienilbym SSD na talezowca jezeli chodzi o system. Komfort pracy jest zupelnie inny. Dla jednych moze byc to zbyt duza cena za wygode - rozumiem, ale nie mozna mowic ze SSD niewiele daja. Pracujac kilka h na komputerze nie wyobrazam sobie zeby pracowac bez dysku SSD.Tak, to prawda. Jest to takie subiektywne odczucie, że system działa sprawniej i szybciej. Chociaż nie wiem, czy to nie efekt placebo. ;-) Jak wspomniałem wyżej, SSD daje to poczucie płynności, gdy często otwiera się różne aplikacje, zamyka, znowu otwiera inne, zamyka i tak w koło. Ja np. używam pierdyliona aplikacji specjalizowanych do różnych zadań i do tej pory po prostu ich nie zamykałem, bo wiedziałem, że kilka razy w ciągu dnia będę po nie sięgał. Teraz otwarcie takiej aplikacji to jest ułamek sekundy. Po kilku godzinach pracy, te ułamki sekund różnicy dają się odczuć.
Dokładnie. Niby "tylko tyle", a jednak komfort użytkowania jest nieporównywalny.
Pewnie że tak, plus oprócz OC jest także działanie tego w dół - w sumie płyta sobie o to zadba a masz desktopa z kulturą pracy CPU jak w laptopie. Wiadomo przy tym jak coś działa np. na 1600MHz to i zeżre mniej prądu niż przy 3400. U mnie wszystko na płycie jest w auto wrzucone i sobie samo lata od 1600MHz do 4800MHz jak trzeba dużo mocy - bez żadnej mojej ingerencji.
Tu się zgadzam, sam tak mam ;) Natomiast do automatycznej regulacji mnożnika nie trzeba procka z K ;) Zwracam uwagę, że na Z77 nie da się w trybie Turbo ustawić niższego mnożnika niż fabryczny, więc underclocking się nie do końca uda (choć w tym temacie to nie ma znaczenia).
OK - na dysk SSD już się zdecydowałem...
Zmieniłem też wybór na Win 7 Home Premium...
Napiszcie mi jeszcze czy ta płyta główna faktycznie jest taka gówniana? :)
A ten underclocking nie bedzei realizowany w inny sposob? :P Rozne opcje oszczedzania energii dzialaja niezaleznie od ustawionego w biosie mnoznika.
A ten underclocking nie bedzei realizowany w inny sposob? :P Rozne opcje oszczedzania energii dzialaja niezaleznie od ustawionego w biosie mnoznika.
Tak jak napisałem (może nieprecyzyjnie) - oszczędzanie energii będzie działać bez żadnego kłopotu.
Nie da się jednak na Z77, gdyby koledze przyszła taka myśl do głowy, ograniczyć max mnożnika poniżej tego, co procesor ma fabrycznie, przynajmniej na obecnych biosach.
Zdaję sobie sprawę, że autor wątku pewnie nigdy z tego nie skorzysta, ale podaje na wszelki wypadek ;)
Kompletnie nie wiem o czy piszecie :)
Proponuję skupić się na moim ostatnim pytaniu parę postów wyżej :)
"Męczące zarządzanie partycjami" ... ? Przecież partycję tworzy się podczas instalacji systemu (instalator np. win 7) który dba o dopasowanie bloków (z automatu) i SSD nie dzieli się na wiele partycji, bo i po co?
Oczywiście chodziło o zarządzanie *danymi*, a nie partycjami - skrót myślowy. Ot zawsze jest tak, że w końcu ta mikro partycja systemowa ma za mało pojemności i trzeba główkować. Dodatkowo jakoś za dużo literek dysków (czy nazw napędów) mnie zawsze denerwowało. :D To chyba jakaś dawna fobia wyniesiona z mapowania zasobów sieciowych.
Dyski SSD są fajne, ale za drogie. Do tego co jakiś czas ludzie straszą awariami. W to miejsce lepiej moim zdaniem kupić co innego po prostu. Czy to lepszy zasilacz, obudowę, czy wentylatory nawet. Albo kolejny dysk zewnętrzny na backup itd. Oczywiście to tylko moja opinia.
PS. Niestety Windows tak jest "sprytnie" napisany, że niełatwo wszystko przenieść z partycji systemowej sobie. Co chwila jakieś przeglądarki tam śmiecą, backupy systemu, punkty przywracania, wersje do odinstalowania i masa innego dziadostwa.
Co do *grania* z dysków SSD, to od dawien dawna stosowało się w celu przyspieszenia gier dyski wirtualne. Czyli wrzucało się całą taka grę raz do pamięci i potem już wszystko z niej się ładowało. Pewnie szybsze, niż SSD i o wiele tańsze. Jednak nie wiem jak to obecnie wygląda - dawno się tym nie interesowałem. Ale tak sobie patrzę na ceny dysków SSD i rzeczywiście nie wygląda to najgorzej, a ma kilka zalet. Chyba też bym się na to rozwiązanie dziś zdecydował. Kiedyś była to kilka razy droższa inwestycja. A mają zaletę o której wspominałem - są ciche. :D
Oczywiście chodziło o zarządzanie *danymi*, a nie partycjami - skrót myślowy. Ot zawsze jest tak, że w końcu ta mikro partycja systemowa ma za mało pojemności i trzeba główkować. Dodatkowo jakoś za dużo literek dysków (czy nazw napędów) mnie zawsze denerwowało. :D To chyba jakaś dawna fobia wyniesiona z mapowania zasobów sieciowych.
Dyski SSD są fajne, ale za drogie. Do tego co jakiś czas ludzie straszą awariami. W to miejsce lepiej moim zdaniem kupić co innego po prostu. Czy to lepszy zasilacz, obudowę, czy wentylatory nawet. Albo kolejny dysk zewnętrzny na backup itd. Oczywiście to tylko moja opinia.
PS. Niestety Windows tak jest "sprytnie" napisany, że niełatwo wszystko przenieść z partycji systemowej sobie. Co chwila jakieś przeglądarki tam śmiecą, backupy systemu, punkty przywracania, wersje do odinstalowania i masa innego dziadostwa.
Co do *grania* z dysków SSD, to od dawien dawna stosowało się w celu przyspieszenia gier dyski wirtualne. Czyli wrzucało się całą taka grę raz do pamięci i potem już wszystko z niej się ładowało. Pewnie szybsze, niż SSD i o wiele tańsze. Jednak nie wiem jak to obecnie wygląda - dawno się tym nie interesowałem. Ale tak sobie patrzę na ceny dysków SSD i rzeczywiście nie wygląda to najgorzej, a ma kilka zalet. Chyba też bym się na to rozwiązanie dziś zdecydował. Kiedyś była to kilka razy droższa inwestycja. A mają zaletę o której wspominałem - są ciche. :D
Od końca - to się ramdysk nazywa, można tam wrzucić co się chce i jest owszem, szybsze, tylko przy okazji dużo droższe od SSD i ograniczone maksymalną ilością RAM obsługiwaną przez płytę i system (przypomnę może - Win7 Home Premium x64 obsługuje max 16GB RAM). Do tego dochodzi taki problem, że te dane i tak trzeba gdzieś trzymać, bo po restarcie szlag trafia ramdysk.
Windows i przenoszenie - można, tylko po co? Oczywiście, warto przy dużej ilości RAM wyłączyć pagefile, wyłączyć hibernację jeśli się nie używa czy ustawić limit miejsca na przywracanie (albo wyłączyć to w diabły ;) ) i kosz - ale wszystkie te opcje są łatwo dostępne i proste w użyciu.
Dyski SSD - dyskusja toczy się w temacie obok, ale znów powtórzę: siejesz paranoję i powielasz zabytkowe mity. SSD ma wysoką cenę za GB, ale żadna ilość RAM czy megaherców na CPU nie da Ci takiego komfortu użytkowania komputera. A zakładając, że nie kupimy wadliwej sztuki (założenie słuszne jak w przypadku każdego innego podzespołu, SSD nie są bardziej awaryjne niż inne rzeczy), prawdopodobieństwo zajeżdżenia dysku jest bliskie zeru.
A co do pojemności - świeżo zainstalowany Win7 Pro x64 SP1 waży niecałe 10GB. Dodajmy parę programów, zrobi się 20-30GB. Do zapełnienia dysku 64GB (że o większym nie wspomnę) droga daleka. ;) Problem się robi z grami, bo to faktycznie pożeracze miejsca - taki Shogun 2 z dodatkiem połknie 30GB.
Posłuchajcie. To może inaczej, skoro jest taka rzesza specjalistów :)
Zadanie dla znawców tematu i specjalistów w temacie na weekend :)
Załóżmy, że mam budżet 4000-4500zł. Pomożecie mi złożyć zestaw z oferty Agito.pl?
- obudowa niech będzie SilentiumPC Pure Black (bo mi się strasznie podoba)
- komputer niech posiada czytnik kart pamięci w slocie 5,25
- muszę mieć kartę WiFi
- ma być w miarę cichy i zimny
- muszę mieć wyjście DVI lub HDMI
- musi na nim być Windows 7
Na komputerze głównie robię grafikę w PS i Corelu. Ma też służyć do masowej obróbki zdjęć (RAW). Chciałbym też sobie od czasu do czasu w coś zagrać i sie nie martwić wydajnością. Komputer będzie pracował min 8h dziennie - czasem nawet 14h.
Wszystko chcę zamówić w Agito.pl. Jeżeli nie ma czegoś w ich ofercie zaproponujcię coś alternatywnego z podzespołów.
Dzięki wielkie. Liczę na Waszą pomoc :)
Posłuchajcie. To może inaczej, skoro jest taka rzesza specjalistów :)
Zadanie dla znawców tematu i specjalistów w temacie na weekend :)
Załóżmy, że mam budżet 4000-4500zł. Pomożecie mi złożyć zestaw z oferty Agito.pl?
- obudowa niech będzie SilentiumPC Pure Black (bo mi się strasznie podoba)
- komputer niech posiada czytnik kart pamięci w slocie 5,25
- muszę mieć kartę WiFi
- ma być w miarę cichy i zimny
- muszę mieć wyjście DVI lub HDMI
- musi na nim być Windows 7
Na komputerze głównie robię grafikę w PS i Corelu. Ma też służyć do masowej obróbki zdjęć (RAW). Chciałbym też sobie od czasu do czasu w coś zagrać i sie nie martwić wydajnością. Komputer będzie pracował min 8h dziennie - czasem nawet 14h.
Wszystko chcę zamówić w Agito.pl. Jeżeli nie ma czegoś w ich ofercie zaproponujcię coś alternatywnego z podzespołów.
Dzięki wielkie. Liczę na Waszą pomoc :)
Jaki SilentiumPC Pure Black? Bo modeli z takim oznaczeniem jest dużo. Jakie gry?
Jaki SilentiumPC Pure Black? Bo modeli z takim oznaczeniem jest dużo. Jakie gry?
Obudowa: SilentiumPC Regnum L50 Pure czarna
Gry: Diablo3, Starcraft2, Counter Strike 2 Source
Gry: Diablo3, Starcraft2, Counter Strike 2 Source
Te gry beda chodzic jak oszalale, wydajnoscia martwic sie nie musisz;)
Sprawdz wczesniej, czy beda dzialac na W7, bo w CSa nie gralem na W&, ale grywalem na Viscie i bylo ok...
Sprawdz wczesniej, czy beda dzialac na W7, bo w CSa nie gralem na W&, ale grywalem na Viscie i bylo ok...
Niemożliwe, na Viście nic nie jest OK :mrgreen::razz:
Niemożliwe, na Viście nic nie jest OK :mrgreen::razz:
Nie chce rozwijac kolejnego OT, ale mylisz sie i to bardzo.......
D3 i SC2 bez problemu.
Swoją drogą, D3 chodzi akceptowalnie na Intelu HD3000 wbudowanym w Core i5 ;)
Podana cena to z monitorem, czy bez?
Podana cena to z monitorem, czy bez?
Bez
Działają bo grałem w betę D3 na Win7 i SC2... CS2 też chodził bez problemu. Wszystko było ok.
Można podsumowanie tego rozdziału bo wątek mi pasuje tylko jaki zakup z tego wyszedł
Na razie żaden - wstrzymałem się chwilowo z zakupem :) Wszyscy prawią to i owo i w sumie nic nie wiem nadal :) Każdy ma swoje subiektywne typy podzespołów...
bialogardzianin
29-05-2012, 09:25
Na razie żaden - wstrzymałem się chwilowo z zakupem :) Wszyscy prawią to i owo i w sumie nic nie wiem nadal :) Każdy ma swoje subiektywne typy podzespołów...
Tyle zapału i energii forumowiczów poszło się... ;)
A tak poważnie, to nie ma nad czym zastanawiać się, jaki zestaw nie kupisz, zawsze znajdą się jakieś jego minusy. Trzeba podjąć męską decyzję i wybrać zestaw satysfakcjonujący na teraz, a nie na za 2-3 lata. MZ, zestaw oparty na i5 (min. 2500K) lub i7 i 8/16 G ramu jest wystarczający do obróbki, na wielu portalach i na naszym forum już to powiedziano dosadnie. Lepsza/ odrębna niż integra karta graf. zagwarantuje zabawę, o której mowa w tytule wątku. Czego więcej chcieć?
Tyle zapału i energii forumowiczów poszło się... ;)
A tak poważnie, to nie ma nad czym zastanawiać się, jaki zestaw nie kupisz, zawsze znajdą się jakieś jego minusy. Trzeba podjąć męską decyzję i wybrać zestaw satysfakcjonujący na teraz, a nie na za 2-3 lata. MZ, zestaw oparty na i5 (min. 2500K) lub i7 i 8/16 G ramu jest wystarczający do obróbki, na wielu portalach i na naszym forum już to powiedziano dosadnie. Lepsza/ odrębna niż integra karta graf. zagwarantuje zabawę, o której mowa w tytule wątku. Czego więcej chcieć?
Tak właśnie zrobię. Nie będę się tutaj onanizował nad tematem :) Kupię i5, 16GB RAM, płytę główną, SSD, grafikę 560 GF i po temacie... Prosiłem tutaj kolegów o złożenie konkretnego zestawu do pewnej sumy z oferty Agito.pl i nic... Będę musiał więc złożyć coś sam...
Prosiłem tutaj kolegów o złożenie konkretnego zestawu do pewnej sumy z oferty Agito.pl i nic... Będę musiał więc złożyć coś sam...
Bardzo proszę:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/7293424920_75bc6a0c43_o-2.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8005/7293424920_75bc6a0c43_o.jpg)
Jak GPU na procku jest dla Twoich potrzeb za słaby, to kup i5 2500K, a za różnicę w cenie i resztę budżetu kup jakąś grafę (700 PLN powinno wystarczyć).
Win 7 Pro, bo jak Cię najdzie ochota wymienić RAM-ki na 4x8MB, to z Win 7 HE będziesz miał problem.
Karta sieciowa WiFi zewnętrzna, ale ma tą zaletę, że możesz ją sobie wystawić na biurko, co w niektórych przypadkach może poprawić jakość odbieranego sygnału. Ja kupiłem jakąś wewnętrzną D-Linka i tego samego dnia oddałem. Nigdy więcej. Raz chodziła, raz nie, transfery żenująco niskie (co potwierdziło się zresztą w opiniach w sieci). Teraz mam tę powyższą i śmiga aż miło :)
Nie zastanawiaj się, kupuj i korzystaj. Powodzenia :)
Po wielu dniach przemyśleń chyba jednak kupię gotowca :)
Co o tym sądzicie? http://www.dell.com/pl/p/xps-8500/pd?oc=d00x8521&model_id=xps-8500
Ew coś z tego jeszcze: http://www.dell.com/pl/p/xps-8500/fs
Po wielu dniach przemyśleń chyba jednak kupię gotowca :)
Co o tym sądzicie? http://www.dell.com/pl/p/xps-8500/pd?oc=d00x8521&model_id=xps-8500
Ew coś z tego jeszcze: http://www.dell.com/pl/p/xps-8500/fs
Nie warto. Kupno gotowca to jest niestety nieopłacalny interes. Słabsze podzespoły i do tego drogo. Pozorne bezpieczeństwo - już lepiej zainwestować w RAID 10.
Ale reasumując to skłaniam się do przemyśleń bialogardzianina - trolujesz, a nie chcesz coś kupić, marnując nasz czas.
Nie warto. Kupno gotowca to jest niestety nieopłacalny interes. Słabsze podzespoły i do tego drogo. Pozorne bezpieczeństwo - już lepiej zainwestować w RAID 10.Niektóre ich oferty są interesujące (komputer do biura, z org. systemem, 3-5 letnią gw. poniżej 2 tys. - sądzę że coś takiego zaproponuję pewnej zielonej osobie jak zdecyduje się wreszcie na zakup). Ale akurat ten PC za niemal 4 tys. jest nieciekawy (tylko rok gw., wysoka cena, konfig nie powala/lekko dziwaczny).
... swoją drogą RAID 10, moim zdaniem jest kolokwialnie mówiąc bez sensu. Potrzebujesz szybkiego dysku na system, programy, pliki na których będziesz pracował i często używał - kupujesz SSD 128-256GB sztuk 1. Potrzebujesz magazynu - kupujesz 2-3 TB HDD sztuk dwa, by mieć dwie kopie danych.
Odświeżę trochę wątek. Do dzisiaj nic nie kupiłem. Nie było czasu :)
Ale teraz przyszedł czas na zmianę maszynki do mielenia mięsa...
Wybrałem taki oto zestaw: http://allegro.pl/xtreme-i7-3770k-16gb-ssd-128gb-2tb-hd7850-blur-w7p-i2746014249.html
Jednak zrezygnowałem z Nortona, Blue-Ray, Win 7 Pro (zamiana na Win 7 HP), klawiatury i myszki. Te rzeczy są mi niepotrzebne.
Po przeliczeniu wyszło jakieś 5100 brutto.
Co sądzicie o takim zestawie?
Powiedzcie mi bo sie zastanawiam. Magazyn 2x2TB da sie ustawic zapis danych np. zdj. Zeby robil odrazu na jednym i drugim dysku? Czy trzeba kopie samemu.
Wybrałem taki oto zestaw: http://allegro.pl/xtreme-i7-3770k-16gb-ssd-128gb-2tb-hd7850-blur-w7p-i2746014249.html
Jednak zrezygnowałem z Nortona, Blue-Ray, Win 7 Pro (zamiana na Win 7 HP), klawiatury i myszki. Te rzeczy są mi niepotrzebne.
Co sądzicie o takim zestawie?
z taka cena to mozna zlozyc 6-rdzeniowego, z plyta X79
Bo w linku to co pokazales jest plyta Asusa P8Z77-V LX, ktora kosztuje osobno jakies 100€, ale wszystko zalezy od tego czy jestes wymagajacy, czy nie i do czego glownie to, to ma byc.. jak do gier, to sprzet i tak sie szybko starzeje..
z taka cena to mozna zlozyc 6-rdzeniowego, z plyta X79
Bo w linku to co pokazales jest plyta Asusa P8Z77-V LX, ktora kosztuje osobno jakies 100€, ale wszystko zalezy od tego czy jestes wymagajacy, czy nie i do czego glownie to, to ma byc.. jak do gier, to sprzet i tak sie szybko starzeje..
Komputer głównie do pracy po 12h / dobę. Photoshop, Capture NX2, Corel, Lightroom, Wirtualne spacery...
Raczej nie będę go specjalnie rozbudowywał w przyszłości. Po 5 latach zmienię go na coś nowego po prostu...
Obecnie też składam kompa do tego typu pracy (PS, Lr, Corel) i wybrałem:
- i5 3550, bo nie chcę podkręcać a wydajnością ten procek w w.w. zastosowaniach niewiele ustępuje 2x droższemu i7 (różnica w exporcie kilkudziesięciu JPG->RAW wynosząca kilka s gdzie cały proces trwa 2-3min nie przekonuje mnie do wydawania na nią 800zł więcej) 750zł
- 8GB G.Skill RipsawsX 1600 170zł
- MSI Z77A-G43 350zł (SataIII, USB3, VGA) 350zł
- SSD Intel 330 120GB 500Mb/s read 450Mb/s write 350zł
- Seagate 7200 1TB 250zł
- OCZ CoreXStream 500W 150zł (możesz wziąść modularny ModXStream też mam i polecam, 200zł)
- obudowę wziąłem Modecom Harry2 bo mi na małej głębokości zależało, możesz wziąść lepsza, ja dałem 90zł (niech byś dał 300zł za markową)
- Win7 HP BOX (żeby kiedyś móc odsprzedać, OEM to strata kasy) 500zł
Całość jak widzisz wyniosła mnie 2610zł, z modularnym zasilaczem i lepszą skrzynką masz to za niecałe 2900. Na koniec napiszę że jeśli twój zestaw wykona eksport kilkuset rawów w czasie załóżmy 10min, mój za połowę ceny Twojego wykona to samo max w 11-11,5min. Zastanów się, czy warto do Lr/Ps/Corela pchać ponad 2000zł w kilka % różnicy na wydajności...
CM Dominator II jest conajmniej o kilka klas lepszy od tego modecoma.
Roznica miedzy tymi 2 processorami przy exporcie RAW bedzie wieksza niz kilka procent, dla mnie raczej bedzie kilkanascie i oczywiscie mozliwosc bezproblemowego podkrecenia procesora zeby ta roznice jeszcze zwiekszyc.
Jezeli nie jest Ci potrzebna dedykowana grafika, to tamten zestaw za 5.1k jest bez sensu.
Aeon, to nie bedzie kilka ale nawet kilkanascie % roznicy, gdzie jednoczesnie tamten zestaw ma sporo lepsze: zasilacz, obudowe, ram...
i7-3770k + GA-Z77x-ud5 + corsair HX650 + 16GB RAM + samsung 830 + Obudowe wedle uznania. Dominator to bardzo dobra buda, ktora ma po prostu renome wsrod graczy, ale sa lepsze - bardziej wyspecjalizowane, np HAF dajacy wiekszy airflow ( co prawda roznice nie sa wcale duze, ale jednak sa ) czy fractal design define r4 bedacy sporo cichszy ( a jednoczesnie zachowujacy przyzwoity airflow z dodatkowymi coolerami )
Moze jednak pomysl nad DELLem, skoro wczesniej tak zdecydowales ? Jezeli klepiesz na tym 12h dziennie dobra gwarancja NBD moze miec znaczeine.
Obecnie też składam kompa do tego typu pracy (PS, Lr, Corel) i wybrałem:
- i5 3550, bo nie chcę podkręcać a wydajnością ten procek w w.w. zastosowaniach niewiele ustępuje 2x droższemu i7 (różnica w exporcie kilkudziesięciu JPG->RAW wynosząca kilka s gdzie cały proces trwa 2-3min nie przekonuje mnie do wydawania na nią 800zł więcej) 750zł
- 8GB G.Skill RipsawsX 1600 170zł
- MSI Z77A-G43 350zł (SataIII, USB3, VGA) 350zł
- SSD Intel 330 120GB 500Mb/s read 450Mb/s write 350zł
- Seagate 7200 1TB 250zł
- OCZ CoreXStream 500W 150zł (możesz wziąść modularny ModXStream też mam i polecam, 200zł)
- obudowę wziąłem Modecom Harry2 bo mi na małej głębokości zależało, możesz wziąść lepsza, ja dałem 90zł (niech byś dał 300zł za markową)
- Win7 HP BOX (żeby kiedyś móc odsprzedać, OEM to strata kasy) 500zł
Całość jak widzisz wyniosła mnie 2610zł, z modularnym zasilaczem i lepszą skrzynką masz to za niecałe 2900. Na koniec napiszę że jeśli twój zestaw wykona eksport kilkuset rawów w czasie załóżmy 10min, mój za połowę ceny Twojego wykona to samo max w 11-11,5min. Zastanów się, czy warto do Lr/Ps/Corela pchać ponad 2000zł w kilka % różnicy na wydajności...
Zapomniałeś chyba o karcie graficznej...
GPU wg uznania. ;) Ja bym GTX 670 wstawial ;P
i7 3770 kosztuje 1100 zł, więc nie 2x więcej, tylko 1,47x więcej. Inna sprawa że i tak nie warto, jeśli aplikacje których używasz nie wykorzystują minimum 8 wątków. A jak chcesz zaoszczędzić 45zł to możesz kupić 100 MHz wolniejszego i5 3470. Jak nie chcesz nic wolniejszego, to rozważ dołożenie 20zł to 100 MHz szybszego i5 3570.
i7-3770k +
Model K warto brać tylko jeśli będzie mocno kręcony (dużo powyżej 500 MHz - bo 500 Mhz to kręcą się samym mnożnikiem modele non K Sandy Bridge ... a w ivy bridge non K nie wiem czy nawet nie więcej)
- Seagate 7200 1TB 250zł
+80 zł i masz 2x większy dysk. Nie opłaca się kupować małych talerzowych, pokroju 1 TB.
Jednemu nie warto, innemu warto. HT nie istnieje tylko po to zeby sie lepiej i7 sprzedawaly, ale faktycznie cos daje, w zaleznosci od aplikacji.
Jak bedziesz podkrecal modele non-k? W jakich granicach mozna ustawic multiplier? Pamietaj o dzialainu samego turbo.
Moim zdaniem jezeli ktos jest gotowy wydac tyle na kompa do gier i roboty ktory nma postac pare lat to i7 jest wyborem lepszym.
Jednemu nie warto, innemu warto. HT nie istnieje tylko po to zeby sie lepiej i7 sprzedawaly, ale faktycznie cos daje, w zaleznosci od aplikacji.W niektórych aplikacjach modele z HT potrafią chodzić wolniej od modeli bez HT (były kiedyś testy i opłacało się do pewnych gier HT wyłączyć). Napisałem: HT warto tylko jeśli aplikacje używają te 8 wątków.
Jak bedziesz podkrecal modele non-k? W jakich granicach mozna ustawic multiplier? Pamietaj o dzialainu samego turbo.Przy wyłączonym turbo i5 2400 (3,1 GHz) kręci się +500 MHz (3,6 GHz) samym mnożnikiem dla 4 rdzeni na raz. Do dodatkowego OC przy pomocy BCLK nie zachęcam, aczkolwiek 107 MHz dało by już 36x107=3,85 GHz. Tak więc jak ktoś solidnie nie kręci (500<<Mhz) to nie warto brać CPU "K"
Zapomniałeś chyba o karcie graficznej...
Dołóż tą grafikę sam i dodaj cenę. Do swoich zastosowań i tak przepłacisz.
A co osób kłucących się czy i5 czy i7 - nie patrzcie na specyfikację na papierze tylko na rzeczywistą pracę w Lr/Ps/Corel. W tych programach różnica między tymi prockami nie będzie 1:1.4, tylko kilka s na każdych 2-3 minutach renderu/pracy. To jest wartość pomijalna i bardzo słabo odczuwalna.
Oczywiście cały czas rozmawiamy o programach na których autor wątku chce pracować. Z mocnego i5 ivy kupionego dziś, przejdę na najmocniejszy i7 ivy K za dwa-trzy lata bez wymiany płyty praktycznie dopłacając grosze, podkręcając 6 jaj takiego i7K nadrobię zaległości.
były kiedyś testy i opłacało się do pewnych gier HT wyłączyć
Bylo duzo testow pokazujacych duzo rzeczy. Znaczna wiekszosc testow tego typu bylo na starych systemach ktore mialy problemy ze schedulingiem przy HT etc.
OC przez BCLK w core ivy/sandy bridge sa tylko dla maniakow OC. Kazdemu normalnemu uzytkownikowi powinno wystarczyc to co moze osiagnac przez multiplier.
Biorac pod uwage bazowy mnoznik processorow, to takiego i7 kreci sie zazwyczaj sporo wiecej niz te 500MHz
podkręcając 6 jaj takiego i7K nadrobię zaległości.
Jak bledne to myslenie pokazuje podkrecony i7-920 do 4.0 ktory ledwo radzi sobie z i5-2500k ;P
Kurtz, nie wziąłeś pod uwagę że jeśli kiedyś przejdę z Ivy i5 3550 na Ivy i7 to nie kupię najwolniejszego i7 tylko najszybszego. i7 990X z tego co wiem nadal trzyma się wysoko w testach choć to 1st gen., znacznie wyżej niż model 920 który jest właśnie najsłabszym z modeli pod 1366, a więc nie ma co się dziwić - mając zegar 2,66 nijak się ma do nowszej konstrukcji 2500k 3,3GHz mającej tą samą ilość jaj... Ale za to 6jajowy 990X radzi sobie do dziś wyśmienicie, tylko prądu trochę żre ;D A do przejścia z PS CS5 na CS8 czy Lr3->Lr5 kiedyś taki skok wydajności jaki mi da najszybszy i7 Ivy wykręcony na 4,5 mi raczej wystarczy.
PS. michow, proca dziś właśnie zakupiłem, resztę pierdółek poskładam po weekendzie, jak już kupisz tą maszynę za 5k pln do szopa/lr'a/corela to zapuść na nim konwersję 100 RAW do JPG, zmierz czas ile mu zejdzie, zarzuć te RAWy na ftp i podaj linka, to też je wyeksportuję. Będzie widać czy warto było dopłacać.
i7 990X z tego co wiem nadal trzyma się wysoko w testach choć to 1st gen., znacznie wyżej niż model 920 który jest właśnie najsłabszym z modeli pod 1366, a więc nie ma co się dziwić - mając zegar 2,66 nijak się ma do nowszej konstrukcji 2500k 3,3GHz mającej tą samą ilość jaj...
Po pierwsze, 990X trzyma sie wysoko bo ma 6 rdzeni. Popatrz na jego cene dzisiaj, jezeli kupis zjakeigos, to zaplacisz krocie. Nieoplacalny biznes. Lepiej wejsc w nowa architekture.
Po drugie, mowie o i7-920 podkreconym do 4.0GHz, czyli maksymalnej rozsadnej wartosci na tym procesorze, mimo dosc dobrego chlodzenia powietrzem. To ze byl najslabszym bylo jedynie kwestia zegara, wiec to zostalo przez OC wyeliminowane. Ciagle, tani i5-2500k pokonuje go w niektorych testach - nowa architektura jest po prostu znacznie szybsza, kropka. Podkrecony i5-2500k zjada go na sniadanie.
A do przejścia z PS CS5 na CS8 czy Lr3->Lr5 kiedyś taki skok wydajności jaki mi da najszybszy i7 Ivy wykręcony na 4,5 mi raczej wystarczy.
Raczej. I raczej nie kupisz za te 2-3 lata nowego body, majacego 2x wiecej mpx. Rynek komputerowy rozwija sie na tyle szybko, ze nie oplaca sie po prostu robic upgrade sprzetu sredniej-wysokiej klasy w przyszlosci. Ja swojej i7-920 nie bede zmienial, bo po prostu sie nie oplaca, a w tej chwili ciagle daje mi zadowalajaca predkosc. W przyszlosci ten setup pojdzie jako server do szafy i dostanie nizsze zegary, normalny czlowiek moglby odsprzedac go jakiemus dzieciakowi do internetu.
Aeon88 sprecyzuj jakich rawow :P Moze zamiesc gdzies w necie paczke plikow zeby wykonac to porownanie, bo RAW RAWowi nie rowny. :]
No to własnie o to mi chodzi, że nie opyla mi się dziś kupowanie i7 który będzie niezauważalnie szybszy jeśli jest połowę droższy. Kiedyś go kupię, żeby całego kompa nie zmieniać a trochę przyśpieszyć, ale po sprzedaży swojego to nie będą takie krocie przy dopłacie.
RAWy pisałem żeby kolega wrzucił na ftp te co puści u siebie, wtedy RAW RAWowi równy będzie :P
Jezeli go kidys kupisz ;) Tak jak napisalem, Tobie sie nie oplaca i dla Ciebie niezauwazalnie szybszy, a dla kogos innego moze sie oplacac ta roznica, bo czas ktory zaoszczedzi/wygoda/mozliwosci oc sa dla niego wazniejsze.
Pamietaj tez ze wtedy kiedy bedziesz chcial go kupic, bedziesz mial do wyboru tylko processory uzywane, byc moze juz mocno zajechane pod OC, wybor zapewne nie duzy, a zysk bedzie nieporownywalnie mniejszy do tego co bedzie Ci mogla zaoferowac nowa architektura. Dla mnie to bez sensu, bo jezeli zarabia si ena komputerze, to takie roznice w wydatkach na prawde nie sa bardzo znaczace.
tego z ftp nie doczytalem -_-. Ciekawe ile bedzie wrzucal te 100 RAWow czyli pewnie ponad 1GB.
Nie rozdrabniaj sie na jakies i5, bierz od razu i7, bedziesz mial ten komfort fajnej zabawki.
Zawsze mnie uczono, że jeżeli kupujesz komputer, bierz najlepszą konfigurację na jaką cię stać. Stać mnie na ten komputer za 5 kocków i go kupię. Chcę mieć satysfakcję, że jest i7, 16GB RAM, porządka grafika, SSD i pojemny dysk i wszystko w fajnej obudowie. Na pewno nie będę tego komputera rozbudowywał w przyszłości bo nigdy tego nie robiłem z komputerami, które posiadałem. Ew dokupię jeszcze 1-2 dyski jako magazyny danych bo zdjęć się robi coraz więcej i miejsca potrzeba więcej...
Przez 4 lata pracowałem na laptopie Core 2 Duo z 4GB RAM, grafika 500MB i dawałem radę. Do niego podłączony był monitor Eizo na HDMI. W sumie nadal bym na nim pracował, ale urządzam biuro i potrzebuję w nim komputera stacjonarnego, a laptop będzie jako komputer na spotkanie i w domu. Myślę, ze przez następnych 5-7 lat nie pomyślę o nowym komputerze, no chyba, że zmienię specjalizację :)
Co sądzicie o takim zestawie?Znam tą firmę ... kupowałem tam PC - odradzam. Mi urwali śrubę w obudowie (nowa obudowa, nowy PC ... było to dawno temu, bo od tego czasu nic tam nie kupuję) - to powiedzmy pikuś. Wujkowi tak fajnie złożyli PC, że na procesorze zostawili jakiś "plastik" - oczywiście procesor po latach padł, a jak odkryłem po awarii to co jest pomiędzy nim a radiatorem to się chwyciłem za nie powiem co. Kolejna sprawa ... gdybym kupował PC za tyle kasy, to chciałbym minimum 256 GB SSD. Co do dysku na magazyn - bezpieczeństwo nakazuje kupić x2 ... np. 2x3TB i trzymać na obu te same dane, bo zaraz założysz temat "Padł mi dysk, jak mam odzyskać dane mojego życia z kilku ostatnich lat".
Pamiętaj że Win Home ma ograniczenie obsługiwanego RAM do 16 GB ... tzn. nawet nie wiem czy widzi okrągłe 16 GB czy mniej, w każdym razie jeśli jakimś cudem przyszło by Ci do głowy dołożyć RAM, to będziesz sobie mógł go wsadzić w ... buzię :). Ja bym brał PRO.
Od zasilacza wymagałbym certyfikatu GOLD, choć oczywiście PLATINUM nie zaszkodzi (mniej się grzeje = zwykle jest szansa na cichszą pracę).
Pamięci zwróć uwagę czy pracują przy tych 1600 MHz na standardowym 1,5V.
Jak chcesz ciszy, to kup jakieś chłodzenie na procesor, bo to co dodają do BOX ciszy nie zapewnia (przy obciążeniu słychać).
Jeśli składałbym kompa za 5k pln nie powierzył bym tego jakiejś firmie, nawet jeśli bym się nie znał na sprzęcie kompletnie (wtedy powierzył bym to znajomemu informatykowi). Zawsze taki komp wyjdzie Cie drożej niż jak byś składał go sam, bo firma musi zarobić, a po drugie nierealnym jest żebyś kupił w 1 firmie wszystkie części w najlepszej cenie. Kupując na odległość w razie gwarancji wszystko musisz odsyłać, kupując na miejscu zanosisz i gotowe. Poproś firmę w której chcesz kupić sprzęt o wycenę poszczególnych części,, czyli co się składa na te 5k pln, zobaczysz wtedy jaka jest różnica w cenie.
Co do zasilacza, mam certyfikat 80 plus bronze bodajże, i działa ok, jest lekko ciepły, minimalnie cieplejszy od otoczenia podczas pracy, teraz jak piszę tego posta jest chłodny.
PS. mihow, to jest słuszne podejście z tym kupowaniem kompa na jakiego Cię stać. Jeśli mnie by było stać kupiłbym peceta z najszybszym i7, 32GB ramu, 2xSSD 128+512 + 2-3 talerzowce, szybką grafikę i płytkę z thunderboltem, żeby podłączyć również kupiony thunderbolt display i mieć orgazm co rano jak bym przy nim siadał. Szczerze. Ale mając stertę innych wydatków przemyślałem to co się na dzień dzisiejszy najbardziej opłaca, myślałem że Ty też szukasz czegoś max opłacalnego, stąd moje podpowiedzi. Jeśli Cię stać, nie żałuj sobie! ;)
Porównywałem ceny poszczególnych podzespołów w dwóch sklepach. Różnica jest znikoma. Za 5000zł jest to różnica +/-200zł max. Więc oni ceny mają bardzo dobre i porównywalne z innymi ofertami.
Niestety nie znam żadnego dobrego informatyka znajomego, który pomógłby mi w złożeniu zestawu. W jednej firmie proponowali mi zestaw za 3500zł twierdząc, że wystarczy do moich zastosowań. Masakra.
Szczerze, to jestem już skołowany, bo każdy ma inną wizję tej konfiguracji :) Dwa SSD (po co?), może skusiłbym się na te dwa dyski 2-3 TB dla bezpieczeństwa danych. Karta graficzna nie jest mi potrzebna jakaś super-hiper bo gram praktycznie tylko w dwie gry: Starcraft II i Diablo III :) A tam nie potrzeba niewiadomo jakiej grafiki.
PDwa SSD (po co?)... a kto Ci radził kupić 2 SSD?
... a kto Ci radził kupić 2 SSD?
Aeon88
"2xSSD 128+512 + 2-3 talerzowce"
Aeon88
"2xSSD 128+512 + 2-3 talerzowce"... w takim razie pytanie do Aeona ... gdzie sens i logika kupować SSD 128 GB + SSD 512 GB ? (jeden 512 GB jeszcze rozumiem)
ps. i po co kupować 3 talerzowce? (dwa po 3 TB każdy, by była kopia jeszcze OK)
To może inaczej - jak proponowalibyście zmodyfikować ten zestaw co wybrałem? Bo oczywiście mam możliwość dowolnej konfiguracj tego zestawu...
Skusiłbym się na SSD 256GB i Win 7 Pro. Ale procesor, pamięć i grafika chyba jest ok...
1 SSD na system i programy 128GB, drugi SSD 512 na dane które się obrabia, dla fotografa stykło by 60GB na drugi SSD (sam będę miał w swoim właśnie tandem 120 + 64), ale będę też filmy składał pewnie od przyszłego roku a materiał full hd trochę zajmuje, więc jak by było mnie stać kupiłbym właśnie 512 na robocze rzeczy. 2-3 talerzowce na przechowywanie danych, gdzie jeden jest jako zewnętrzny - backup najważniejszych rzeczy. Jak komp pada przez instalację elektryczną w domu lub piorun na nic się zda trzymanie wszystkich talerzowców w obudowie, bo jak padną to wszystkie, dlatego 1HDD 2TB kupię dla siebie na dane, drugi zewnętrzny podpinany przez USB3.0 lub zewnętrzne SATA na kopię, i ten dysk będzie leżał w szafie a nie w kompie. Po co ma się kręcić non stop w budzie jak pracuję skoro kopiował będę na niego coś raz na parę dni?
Mihow, Ty masz budę z zewnętrznym sata, więc mając jeden duży HDD w środku na stałe podpięty, drugi trzymasz w szufladzie, jak cos trzeba skopiować to podpinasz w 3s do slotu zewnętrznego, kopiujesz, odpinasz i kładziesz do szafy. I wtedy dane są maksymalnie bezpieczne, żaden piorun/przepięcie/przegrzanie im nie straszne.
PS. Można kupić jeden SSD i podzielić na partycje, ale ja to widzę tak u siebie: 120GB na system wpięty w budzie na stałe. Do tego 64GB (lub większy jeśli byłoby mnie stać) SSD na to co właśnie obrabiam wpięty w zewnętrzny slot SATA w obudowie, przy okazji jak potrzebuję go wypiąć i coś wziąść do znajomego to mam szybki i wytrzymały nośnik danych któremu nic się nie stanie jak mi spadnie. Jeśli z domu nie wychodzę to siedzi sobie cały czas wpięty w ten slot na górze skrzynki. Do tego 1-2 TB HDD wpiety w budzie na stałe na dane, + zewnętrzny talerzowiec na USB3.0 lub również SATA na backup, którego nigdy z domu nie ruszam, leży w szafie, w razie potrzeby podpinam, kopiuję, odpinam i chowam. Że to talerzowiec to go nigdzie nie noszę, SSD 64 lepiej się do tego nada, szybki i wytrzymały.
1 SSD na system i programy 128GB, drugi SSD 512 na dane które się obrabia, Nie widzę sensu w tym podziale.
PS. Można kupić jeden SSD i podzielić na partycje,SSD już zupełnie nie ma sensu dzielić na partycje
Natomiast trzymanie magazynu/archiwum poza obudową ma sens (można mieć 1 talerzowy magazyn w obudowie i drugi taki sam na USB ... albo oba na USB).
Przenośny SSD jako pendrive ... w sumie pendrivy są mniejsze od takiego SSD/bardziej poręczne ... a przy USB3 też wystarczająco szybkie
Większość moich znajomych nie ma USB3, każdy ma SATA, po drugie przenoszenie drugiego SSD to nie jest jego główne przeznaczenie, główne jest takie ze tam trzymam rzeczy które aktualnie obrabiam, przenoszenie danych to dodatkowy atut, nie kupował bym pena za tyle kasy, do przenoszenia małych rzeczy mam wolnego pena 16. Co do ilości dysków, każdy układa wszystko jak lubi. Mnie taki podział pasuje i jak dla mnie jest bardzo wygodny, komuś innemu może nie pasować, to normalne. Zwykle dysk na któym jest system dzieli się na partycje żeby w razie wirusa/padnięcia systemu nie stracić przy formacie wszystkich danych tylko sam system. Format się robi raz na X czasu, ale czasami są sytuacje awaryjne, sam ostatnio miałem kilka formatów na przestrzeni 1 roku, bo zanim się skapczyłem co jest problemem to kilka razy kompa musiałem stawiać od nowa lub przywracać z kopii.
Każdy woli co innego, swoje zdanie napisałem, utwierdzał nikogo we własnych pomysłach nie będę, niech kolega sam zdecyduje co mu trzeba a co nie.
mihow, to jest słuszne podejście z tym kupowaniem kompa na jakiego Cię stać. Jeśli mnie by było stać kupiłbym peceta z najszybszym i7, 32GB ramu, 2xSSD 128+512 + 2-3 talerzowce, szybką grafikę i płytkę z thunderboltem, żeby podłączyć również kupiony thunderbolt display i mieć orgazm co rano jak bym przy nim siadał.
To akurat nie do konca prawda. dziala to tylko w pewnych rozsadnych granicach. Kupowanie komputera do gier powyzej 5-6k taje sie bardoz nieoplacalne, bo traci on znacznie szybciej na wartosci. Zamiast 1 kompa za 10k, lepiej kupic teraz kompa za 5k i za 2 lata kompa za 5k - przez 4 lata bedziesz mial wyzsza srednia wydajnosci niz na jednym kompie za 10k.
Dwa SSD? Jak masz kase, to sie baw, moim zdaniem 1 SD 256 na ktorym bedziesz mial system i 64GB miejsca na aktualnie obrabiane dane. Do tego dyski na magazyn jakkolwiek chcesz. Wszystko zalezy jak zarzadzasz backupami. Jezlei masz juz dyski zewnetrzne do tego, to po prostu wsadz 2x2TB w RAID0, bedziesz mial 1 partycie 4GB dosc szybka. Tylko to rozwianie ma sens przy dobrej polityce backupow.
Jezeli mam byc szczery, na Twoim miejscu wzialbym inna obudowe, inny zasilacz, inna plyte glowna... To co zaproponuje wyjdzie na pewno drozej, ale moim zdaniem troche bardziej sensownie. Brak dedykowanego CPU coolera narazie blokuje mozliwosc podkrecania, a nie oszukujmy sie, kiedy bedziesz przez 10-20 minut mielil RAWy z wesela to boxowy cooler nie bedzie wyrabial i bedzie dosc glosny. Ponizej co i dla czego bym zmienil.
Obudowa to kwestia gustu oczywiscie, CM Dominator II jest swietna buda, ale troche ciezko sie ja czysci i nie jest najcichsza buda - Fractal Design Define R4 jest bardziej uniwersalna, cichsza i ma "mniej wyskokowy" design. Obydwie beda dobre.
Zasilacz - moim zdaniem Dluzsza fwarancja ktora masz w serii HX corsaira i w wieksozsci wypadkow swietne recenzje tych dyskow mowi a same z asiebie. ten OCZ ktorego wpisali na pewno nie jest kiepskim zasilaczem, ale mysle ze ten Corsair bedzie lepszy. Sprawnosc 85+, 7 lat gwarancji.
CPU Cooler - high end, wydajny, w swojej klasie jeden z cichszych, ma swoja renome. Moim zdaniem lepiej tutaj dolozyc do czegos lepszego, niz oszczedzac 100-150 pln. Oczywiscie jezeli cie stac, nic nie szkodzi tez na przeszkodzie dolozyc po pewnym czasie. Wazna czesc zestawu, jezeli bedziesz chcial podkrecac procesor ( firma w ktorej skladasz kompa nie oferuje konfiguracji komputera i podkrecania procesora? Przy tym i7 to grzech nie podbic mu mnoznika na wszystkich rdzeniach do 4.2+ :P )
Plyta glowna - ten Gigabyte ktorego podalem ma bardzo dobre opinie a kiedy ostanio go widzialem, wydal mi sie bardzo solidna propozycja - mam kilku znajomych ktoryz zbudowali na nim kompy i nie narzekaja. Standardowe w tej cenie mozliwosci ( czyli dobre ), dobra ekcja zasilania. Ten gigabyte to troche wyzsza klasa.
CPU: i7-3770k // jak w zestawie
CPU cooler: Noctua NH-D14
mobo: GA-Z77X-UD5H
Zasilacz: Corsair HX650 lub Corsair HX750 - w zaleznosci od grafiki i planow rozbudowy do SLI
Obudowa: Fractal design Define R4 lub Regnum L50
RAM: 2x8GB HyperX 1600MHz CL9 // jak w zestawie
GPU - wedle uznania, jak grasz w cos nowego, GTX670, jak nie to jakis "starszy" radeon, np ten ktory podales spokojnie Ci starczy.
SSD: Samsung 830 256GB
HDD: Tutaj tak akonfiguracja jaka Tobie jest wygodniejsza do pracy i backupow. WD Caviar Green moze i sa znosne na magazyn, ale jezeli bedzies zkupowal dyski na ktorych bedzie cos czesto robione, ja bralbym jednak WD Caviar Black. Teoretycznie troche wytrzymalsze i szybsze.
Jak już kupujesz obudowę high end to weź pod uwagę:
- żeby miała miejsca na kable za płytą główną
- żeby dyski 3,5 były wyciągane nie w stronę płyty tylko w bok obudowy
- żeby między slotami na te dyski a przodem obudowy zmieścił się duży wiatrak zasysający powietrze z zewnątrz i wiejący przez te dyski w tył obudowy
- żeby była przygotowana na chłodzenie wodne, kto wie, może kiedyś się przyda
- żeby miała slot SATA na górze tak aby łatwo podpiąć dysk dodatkowy
- żeby miała przykręcane zaślepki na śledze a nie wyrywane, jak zmienisz konfiga nie bedzie dziur po starych kartach rozszerzeń (ewentualnie takie zaślepki można dokupić)
- żeby pozwalała na montaż zasilacza na dole płyty, a od ziemi żeby obudowę odsuwały nóżki min 1cm wysokości zapewniając wlot chłodnego powietrza do zasilacza, a nie ciepłego ze środka obudowy kiedy zasilacz jest na górze.
- żeby było USB3 i eSata na panelu przednim
Niby pierdoły, ale przydatne. Nie wiem czy ta obudowa z proponowanego zestawu to ma, jak nie ma to popatrz za lepszą.
Karta graficzna nie jest mi potrzebna jakaś super-hiper bo gram praktycznie tylko w dwie gry: Starcraft II i Diablo III :) A tam nie potrzeba niewiadomo jakiej grafiki.
Diablo 3 na full detalach i w rozdzielczości fullhd działa bez żadnych problemów, płynnie na moim i5-2500k z kartą w samym CPU - Intel HD3000.
Po co kable za plyta glowna? jakie kable tam puscisz?
CM Dominator II nie ma USB 3.0.
Warto dokupic do takiej obudowy dobry czytnik kart, obslugujacy USB 3.0 i podlaczyc go na przednim panelu - troche mniej kabli i zlacza USB 3.0 nawet w obudowie ktora ich nie posiada.
Reszte chyba CM Dominator II ma o ile sie nie myle - praktycznie opisales ta bude :P
Jak nasrasz kable w obudowie to przepływ powietrza będzie do bani. Kable się z zasilacza wpuszcza za blachę trzymającą płytę, są odpowiednie otwory zrobione wokół płyty żeby w odpowiednim miejscu kable wypuścić przy gnieździe w płycie. Wygląda to bardzo estetycznie i znacznie poprawia chłodzenie skrzynki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i.minus.com/iX1plDcwh34ke.JPG)
Ok, to generalnie, nie ma wiele bud w ktorych mozna to dobrze zrobic. Spotkalem sie z takimi ktor emialy za malo miejsca zeby puscic wszystkie kable, z takimi ktor emialy jakos dziwnie otwory. Przy normalnym uzytkowaniu, dobrze ulozone kable nie przeszkadzja w przeplywie powietrza na tyle zeby tym sie rpzejmowac. Gdzie kluczem jest "dobrze ulozone" ;)
Btw, ladna konfugiracja.
Edit:
Skad te kable, bo widze ze to chyba nie stockowe ;)
Od wczoraj to chyba windows 8 trzeba brać ? Nie warto rozważyć jakiegoś dell'a czy hp ? Cichy będzie z dobrze zaprojektowaną obudową ! Brzydkie te składaki, obudowy niepotrzebnie ogromne ... ja już z tego wyrosłem.
Potrzebnie duze obudowy, "skladaki" czesto cichsze. Windows 8... Moim zdaniem nie trzeba.
Kable można kupić osobno, kupujesz zasilacz modulowany z odpinanymi kablami i do niego specjalne długie kable w takim kolorze jaki Ci pasuje. Można kupić też SataII i III długie. Standardowe są za krótkie bo żeby to dobrze wyglądało musisz je z płyty dać do tyłu a potem poupychane doprowadzić do dysku, jak jest kilka to spiąć je paskami uciskającymi.
Witus, potrzebnie niepotrzebnie, jak ktoś ma SLI w dwóch lub trzech kartach, kilka dysków, 2x dvd, jest graczem i podkręca sprzęt, to taka duża skrzynka jest bardzo wygodna, pomieścisz wszystko a dzięki długim kablom poukładasz ładnie w środku. Wbrew pozorom to nie jest trudne, kupiłem dla siebie obudowę Modecom Harry 2 midi za 90zł która wogóle nie ma takiej funkcji i o dziwi dało się kable upchać za płytę, jak skończę składać kompa to wrzucę fotę. Ale docelowo chcę nabyć w przyszłości większą skrzynię i zrobić coś jak na tym zdjęciu (fota wyżej nie przedstawia mojego kompa). I wcale to nie musi wyglądać dziecinnie.
PS. Przy rozbudowanym zestawie, wyobraź sobie te kable w środku:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/corsair_carbide_400r_review_test_14m-2.jpg
źródło (http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2012/Corsair_Carbide_400r_500r/test1/corsair_carbide_400r_review_test_14m.jpg)
dzięki upchaniu ich z tyłu komp wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/corsair_carbide_400r_review_test_15m-2.jpg
źródło (http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2012/Corsair_Carbide_400r_500r/test1/corsair_carbide_400r_review_test_15m.jpg)
Nikt mi nie wmówi że taka sterta drutu by nie pogorszyła wentylacji w środku. Nie trzeba obudowy obsadzać świecidełkami w 10 kolorach, samo estetyczne ułożenie kabli wygląda profesjonalnie, w każdej skrzynce.
Kiedys takei kable wdizialem, mialem nawet kupic, ale pozniej z roznych wzgledow zapomnialem o temacie i juz nie widzialem niczego sensownego w tym temacie. Montowalem bude ktora miala juz wylozone kablei fakt, wyglada to lepiej, czysci sie latwiej, ale troszke wiecej roboty jest na poczatku zeby to ulozyc.
Ale jaka frajda :D
ja nad swoim siedziałem już 2 wieczory, ale nie uzyskałem tak dobrego efektu jak na zdjęciu wyżej bo zasilacz mam bez możliwości odpięcia kabli, w dodatku są krótkie, więc jak już wyjdą zza płyty to muszą iść po najmniejszej linii oporu do złącza, a nie zawsze to jest najładniejsza droga... Postanowiłem że przerobię boczną ścianę obudowy, tą za płytą główną tak aby było tam więcej miejsca i dokupię przedłużki, kable zasilacza schowam z tyłu właśnie a czarne przedłużki poprowadzę ładnie do urządzeń.
Ja zawsze mialem modularne zasilacze. Nie awsze da sie ulozyc kable tka jak sie chce wiec to ogromna zaleta. Przerabianie obudowy to juz dla mnie przesadza ;)
Dla nas frajda, ale dla osoby ktora sie nie zna na tym i chce miec kompa gotoweg, niekoniecznie, bo firmy tego nie robia zazwyczaj ;P
Mam warsztat ślusarski w domu więc przerobienie będzie banalne i ograniczy się do zakupu ładnego grilla na bok i wycięcia dziury w bocznej ściance, obecnie obudowy nie wymienię bo na kompa poszło mi prawie 3000zł, a i miejsca nie mam na biurku więc nie wsadzę większej, pod biurkiem jest mój obecny komp do grania. Jak znajdę miejsce dla kompa do grania będę mógł się rozłożyć z firmowym.
Jak narazie to wygląda paskudnie, ale będzie lepiej :P
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/1-4.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/mojpc/1.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/2-5.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/mojpc/2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/3-5.jpg
źródło (http://www.adriankraska.pl/ftp/mojpc/3.jpg)
PS. Kolega nie musi przerabiać, stać go, może kupić odrazu to co trzeba, ja niestety muszę się bujać z półśrodkami.
Boxowy cooler? bys sie wstydzil ;P
Nie jest zle moim zdaniem, roznice w airflow beda bardzo znikome, chyba ze wsadzisz tam coolery 2600rpm na maxa rozpedzone :P
Za coolerem się rozglądam, pewnie będzie spartan, 45 stopni w stresie mi styknie, ale to będzie wydatek premium, jak już wszystko kupię niezbędnego do skrzynki jeśli chodzi o sprzęt. Dam fotkę jak będzie wszystko już ukończone, mam parę nowych pomysłow jak usunąć pewne rzeczy z widoku, jak to wdrożę to będzie wtedy git :)
Z tym grzaniem się podzespołów we współczesnych komputerach faktycznie jest taki problem? :) Ciągle tylko ludzie piszą o coolerach, przewiewie i takie tam :)
Odnośnie porządku w budzie: mi osobiście raczej ciężko będzie osiągnąć taki efekt jak na zdjęciach powyżej. Tutaj będę zdany na fachowość firmy, w której kupię komputer i pewnie zajrzę raz do środką jak komputer dojedzie i finito :) Ew może zamontuję jakiś cooler dodatkowy na procesor, jeżeli będę go podkręcał...
A znacie jakiś profesjonalny sklep z profesjonalną kadrą, która potrawi złożyć profesjonalnie taki komputer? :) Tacy, którzy znają się na rzeczy...
Z tym grzaniem się podzespołów we współczesnych komputerach faktycznie jest taki problem? :) Ciągle tylko ludzie piszą o coolerach, przewiewie i takie tam :)
Ja myslalam, ze tylko gracze, ktorzy maja najlepsze karty graficzne i podkrecane procesory, powinni byc dotknieci tym problemem, ze musza miec dobra przewiewna obudowe i dobre wentylatory, wiec pare lat temu jak skladalam komputer (Core2 duo) nie zastanowilam sie nad obudowa, po prostu wzielam pierwsza lepsza najtansza duza ATX Asusa i to byl wielki blad, temperatura w srodku piekarnik - dyski twarde po 60°, oczywiscie i tak padly swojego czasu, potem szukalam jakiejs fajnej obudowy, spodobal mi sie Fraktal i go wzielam, roznica w temperaturach kolosalna, teraz mam okolo 29° wiec co do obudowy, nalezy wybrac taka, ktora bedzie sie podobac, zeby pomiescila wszystkie komponenty i przede wszystkim nie oszczedzac na niej, bo potem sie bedzie zalowac..
A znacie jakiś profesjonalny sklep z profesjonalną kadrą, która potrawi złożyć profesjonalnie taki komputer? :) Tacy, którzy znają się na rzeczy...
Nie trzeba do tego kadry. Jeśli poświęcił byś dzień na lektury w sieci to byś potrafił sam taki sprzęt złożyc.
Tego nie jest dużo, np biorąc obudowę zwracasz uwagę na te rzeczy które Ci wypisałem, jak skrzynka to ma to Cię nie zawiedzie. Zasilacz kupuj z certyfikatem sprawności, modulowany oczywiście, niech ma nadmiar mocy bo prądu Ci więcej nie zeżre a zapas mu dobrze zrobi na długowieczność i temperatury (mocno obciążony PSU bardziej się grzeje i daje mniej stabilny prąd). Do tego zakup długie kable sata i do zasilacza, przydadzą Ci się do ułożenia wszystkiego ładnie. Biorąc procek pomyśl czy chcesz kręcić ok 400-500MHz, czy chcesz kręcić więcej, jeśli to pierwsze to bierz sztukę bez K, jeśli to drugie to linia K jest dla Ciebie. Mimo że procki non-K mają bloknięty mnożnik można je "ruszyć" o około 400MHz podkręcając mnożnik turbo. Będziesz miał płytę z Z77 więc Ci na to pozwoli. Dalej, kupując płytę popatrz żeby miała integrę, choć przy intelu Z77 każda ma obsługę grafiki z proca więc to pomijamy, SATAIII i USB3 na tylnym + natywnie USB3 na płycie, do podłączenia do panelu przedniego. Natywne oznacza że wszystkie porty USB ma obsługiwać kontroler Intela, a nie jakiś wlutowany badziew np NEC. Płyty P i Z z serii 7 mają ten ficzer. Modele H mogą być z tego wybebeszone. Z płytą główną wiąże się jeszcze jedna ważna rzecz - sekcja zasilania. Im więcej faz tym lepiej. Bdb płyty do podkręcania mają 8+2 fazy, 8 dla procka i 2 dla kontrolera, najtańsze płytki z Z77 mają fazy 4+2 (np moja MSI Z77A-G43 za 350zł), niby ma to obsłużyć nawet wykręconego i7, ale będzie z tego piekarnik niemiłosierny a i procek mniej stabilny więc jak myślisz o podkręcaniu pomyśl o tych lepszych płytach. Ja kupiłem 4+2 bo podkręcać narazie nic nie planuję, może za parę lat i7 jeśli zakupię. Pamięci - tutaj nie wydawaj kasy na modele z wysokim taktowaniem. Zarówno do PS jak i Lr jak i Corela czy jakichkolwiek innych aplikacji, różnica w wydajności pamięci z czasem dostępu 9 i częstotliwością 1333MHz w porównaniu do CL7 2000MHz będzie mniejsza niż 1%... Taktowanie pamięci poprawi wydajność wbudowanej grafiki, ale z niej korzystał nie będziesz, więc na nic pchanie kasy w błoto. Kup standardowe CL9 1600 i będzie ok, tylko jak będziesz miał płytę to zobacz na liście obsługiwanych pamięci które były przetestowane przez producenta i działają ok - będziesz miał pewność stabilnej pracy. SSD liczy się tylko samsung 830 lub intele, reszta jest mniej wydajna na dzień dzisiejszy i nie opłacalna. HDD wedle uznania, to samo z resztą peryferii.
Jak bym był z płocka obgadalibyśmy to przy piwie i złożylibyśmy kompa, ale mieszkam w całkiem innym województwie, więc raczej nie wpadnę ;P
PS. Nie to żebym się za profesjonalistę uważał, poprostu to jest proste jak drut, wystarczy poczytać. Dasz radę ;)
Nie to żebym się za profesjonalistę uważał, poprostu to jest proste jak drut, wystarczy poczytać.
Nie masz pojecia jak wiele osob udowodnilo, ze nie jest... ;)
Mimo że procki non-K mają bloknięty mnożnik można je "ruszyć" o około 400MHz podkręcając mnożnik turbo.
Nie podoba mi sie mowienie o podkrecaniu w takim wypadku. Zakladajac bazowy mnoznik X to podkrecenie o +4/+5, czyli tyle ile moze dac turbo, to zadne podkrecenie. W takim razie procki z serii K podkreca sie o praktycznie 1GHz bez zmiany voltage i zadnych zagrozen, nawet na srednim chlodzeniu. To juz dosc duza roznica. Mow konkretniej, o jakich taktowaniach Ci chodzi w takim wypadku, bo czesto ludzie nie znaja mechanizmu turbo i nie wiedza jak to bedzie dzialac.
Bdb płyty do podkręcania mają 8+2 fazy, 8 dla procka i 2 dla kontrolera
Dobre plyty do pracy tak maja. 4+2 to troche mocne obciazenie sekcji zasilania przy dlugotrwalych pracach na nawet troche podkreconym procku 4 rdzeniowym z HT. Ofc wytrzyma, ale 8+2 bedzei teoretycznei chlodniejsze.
Ja koledze nie polecam 4+2, sam tak kupiłem bo nie chcę podkręcać swojego i5. Kolega zakupi i7K więc 4+2 stanowczo odpada.
Jeśli chodzi o podkręcanie procków bez K to są technologie w płytach od tego, np. u ASRock nazywa się to "No-K OC", na innych płytach inaczej, w każdym razie każdy procek Sandy i Ivy bridge na to pozwala, ta funkcja nazywa się u Intela "Limited" Unlocked i tyczy się wszystkich non-K z tych dwóch serii (oczywiście tylko tych procków, które posiadają turbo boost czyli i5 i i7, i3 pentiumy i celerony nie mają takiej możliwości). Poniżej zamieszczam obrazek:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/sandybridgecore852750453-1.jpg
źródło (http://media.bestofmicro.com/sandy-bridge-core,8-5-275045-3.jpg)
Działa to w taki sposób: normalnie masz taktowanie 3,3 GHz. Jak włączysz turbo, to używając 1 rdzenia w programie (np gry) max częstotliwość dla tego rdzenia będzie mogła wynieść 3,7GHz, jeśli program/gra użyje 2 rdzeni, to turbo podkręci oba do 3,6GHz, jeśli program użyje 3 rdzeni to turbo podkręci wszystkie 3 rdzenie do 3,5GHz, jeśli program użyje 4 rdzeni to turbo podkręci wszystkie 4 rdzenie do 3,4GHz. Jak widać, im więcej rdzeni tym mniejszy "kopniak". Ficzer "Limited" Unlocked dodaje 400MHz więcej bez podnoszenia napięcia rdzeni czy zegara bazowego BLCK (wogóle podnoszenie zegara bazowego jest baaaardzo odradzane na SB/IB bo jest on odpowiedzialny nie tylko za procek ale również za wszystkie inne ważne sprzęty w kompie, które będą działać niestabilnie jak go podniesiemy). Czyli procki non-K po takim podkręceniu pracując na 4 rdzeniach wyciągną w turbo 3.8GHz, na 3 rdzeniach 3,9GHz, na 2 rdzeniach 4.0GHz, na 1 rdzeniu 4.1GHz.
Mam nadzieję że prosto to pojaśniłem...
Aha, jeszcze jedno, podkręcana zostaje tylko maksymalna częstotliwość turbo, zegar bazowy zostaje 3.3, oznacza to, że procek będzie cały czas chodził z takim taktowaniem, dopiero jak dostanie obciążenie to turbo go podkręci do tego 3.8 lub 4.1 w zależności od ilości użytych rdzeni w programie. Podkręcanie mnożnikiem wersji K podkręca zegar bazowy, a nie turbo, turbo przy podkręcaniu procków K się wogóle wyłącza, żeby przypadkiem systemowi nie przyszło do łba kręconego do 4,8GHz i7 dołożyć jeszcze turbo 400MHz bo by komp nie wstał ;D. Także jak małe podkręcanie tylko dla wymagających sytuacji to wersja bez K i kręcenie turbo. Jak duże podkręcanie to wersja K, wyłączamy turbo i mnożnikiem lecimy na 4,5 bez podnoszenia napięcia (w większości sztuk da się to osiągnąć, w mniejszości bez podnoszenia napięcia pójdzie 4,2-4,0). Także mihow, do wyboru, do koloru ;)
PS. Jeszcze jedna rzecz - jak byś szukał grafiki, polecam to zestawienie http://www.eggxpert.com/forums/thread/733189.aspx
W bardzo dokładny sposób odzwierciedla która grafika jest lepsza, która gorsza, i którą opłaca się kupić a którą nie. Jak będziesz mihow kupował grafikę, to pamiętaj, że zawsze lepszy high end z niższej serii niż średniak z najnowszej serii. Dla przykładu, lepiej kupić GTX570 niż GTX650Ti, mimo że ten drugi jest nowszy. Dla przykładu z życia, ja mam starego poczciwego GTX260, ale wersję z 216 jednostkami cieniującymi, najmocniejszy model gainwarda na długaśniej PCB, fabrycznie kręcony, sąsiad ma GTX460 ale najsłabszy, SE, u mnie gry hulają na full HD, u niego już FPS mooocno spada na takich samych detalach, mimo że karta sporo nowsza i nawet półka ta sama X60.
Dalej, kupując płytę popatrz żeby miała integrę, choć przy intelu Z77 każda ma obsługę grafiki z proca więc to pomijamy
O, a to cos nowego.. jestem ciekawa, dlaczego polecasz Z integra? Zawsze mi sie wydawalo, ze najlepiej miec oddzielnie, wiec jak to jest?
Aeon88 - dzięki wielkie. Twoja wiedza jest przeogromna...
Ale niestety ja nie mam czasu na uczenie się takich rzeczy - wychodzę z założenia, że jeżeli ktoś zajmuje się sprzedażą komputerów i mocno mu zależy na sprzedaniu dobrego komputera to powienien mi złożyć profesjonalny zestaw w dobrej cenie bo ma wiedzę i doświadczenie i siedzi w tym od wieków. Ja już dawno przestałem się bawić w komputery i skupiłem się na innej dziedzinie informatyki. Prowadzę firmę i uważam się za specjalistę w pewnych dziedzinach, dlatego mi ludzie za to płacą. Uczekuję tego samego od ludzi specjalistów, którzy posiadają sklepy komputerowe. Ktoś pewnie napisze, że jestem naiwny bo do przecież Polska - tutaj nic nie jest profesjonalne :) Może i ma rację, ale ciągle szukam i nie przestaję :)
Dzisiaj muszę podjąć decyzję co do tego komputera - pewnie wybiorę ten z firmy KONTRAST.
Jeszcze raz dziękuję Wam za cenne rady i podpowiedzi. One wiele mi wyjaśniły. Jednak tego "badziewia" PC jest tyle na rynku, że można zwariować chcąc coś złożyć samemu. Ja niestety nie mam czasu na testowanie, który podzespół jest lepszy.
Mam nadzieję, że ten zestaw co kupię da mi wiele frajdy z pracy na nim...
Uczekuję tego samego od ludzi specjalistów, którzy posiadają sklepy komputerowe. Ktoś pewnie napisze, że jestem naiwny bo do przecież Polska - tutaj nic nie jest profesjonalne
Niestety na rynku jest pelno pseudo specjalistow/specjalistycznych sklepow ktore zatrudniaja studentow ktorzy czasem nie do konca ogarniaja temat ( ofc sa takie chlubne wyjatki jak ja swego czasu, ale to niestety nie jest wiekszosc ;P )
Ten komp z firmy KONTRAST nie jest najgorszy, za to jest troche robiony pod statystyki dla ludzi niezwiazanych z tematem, jak powiedzialem, moim zdaniem warto doplacic do tego co Ci podalem, w jakims sklepie w ktorym zloza ci podzepsoly do kupy i wysla juz jako gotowy komp.
W skrocie Aeon, wersje non-K nie sa podkrecane tylko maja zwiekszane parametry turbo, czyli uzyskuje sie taki sam efekt co na non-K, ktory mozna dodatkowo podkrecic o jakies 500MHz bez zadnych problemow i praktycznie bez grzebania w systemie, co wiecej czesc plyt glownych ma fajne klikalne opcje ktora w kilku kliknieciach pozwala sobie ustawic takie OC. Gigabyte ma Easy Tune ktory z poziomu OS pozwala sporo zmienic - przyjazny rowniez dla laikow.
Podłączę się pod ten temat ze swoim PC:
Asus M5A87
AMD Phenom II Quad-Core 965 BOX Black Edition ( 4 rdz, 3,4 GHZ)
Oryginalny w zestawie z procesorem
Kingston HyperX DDR3 4X 4GB 1600MHzCL9 GE
Radeon 6950 Gigabyte 1GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E) OC
ZINTEGROWANA ( 7:1 HD audio Realtek ALC 887 )
SilentiumPC Brutus BT-410 Pure Black
OCZ ModXStream Pro 700W 80+ modular SLI PSU
Myślę o zmianie procka na intela i5 (jakiego) a co z tym się wiążę trzeba też zmienić płytę główną co byście polecili ? Bo reszta raczej bez zmian.
No i potem jakiś dysk SSD na Windowsa i więcej mi nie będzie potrzebne ;)
Tak kiepsko Ci chodzi ten Phenom II X4 965 że musisz go już zmienić? ;) Ja bym poczekał co najmniej do przyszłego roku i wymienił na Intel Haswell (pamięci mają być jeszcze DDR3).
Ten komp z firmy KONTRAST nie jest najgorszy, za to jest troche robiony pod statystyki dla ludzi niezwiazanych z tematem, jak powiedzialem, moim zdaniem warto doplacic do tego co Ci podalem, w jakims sklepie w ktorym zloza ci podzepsoly do kupy i wysla juz jako gotowy komp.
No więcej niż 5500zł wydać nie mogę. Zmienię obudowę na Regnum L50 (już wcześniej zwróciłem na nią uwagę) i zostanę przy Win 7 Pro. Zrezygnuję także z Nortona, klawiatury, myszki i nagrywarki B-R (niech wsadzą jakąś zwykłą nagrywarkę DVD). No i może niech wsadzą jakieś chłodzenie CPU.
Też nie jestem jakimś maniakiem komputerowym, który będzie testował ten sprzęt i patrzył na każdy dodatkowy procent wydajności :) Myślę, że będę zadowolony.
O, a to cos nowego.. jestem ciekawa, dlaczego polecasz Z integra? Zawsze mi sie wydawalo, ze najlepiej miec oddzielnie, wiec jak to jest?
Z dwóch powodów. Pierwszy jest taki ze jak ci padnie dedykowana grafika którą kupujesz osobno i wkładasz do pci-e to uruchomisz kompa na zintegrowanej i mozesz dalej foty obrabiac w czasie koedy naprawiają ci tamtą. Drugi powód jest taki że nowe płyty mają funkcję łączenia karty dedykowanej ze zintegrowaną, kiedy przeglądasz neta działa integra, kiedy odpalasz grę system przełącza się na dedykowaną bez przepinania kabla. Daje ci to oszczędność w pobirze prądu, bo dedykowana potrafi i 100w pociągnąć jak jest dobra, a jak nie grasz to będzie uśpiona i pociągnie tylko część z tego.
Kolejna sprawa to fakt że jak nie grasz to wcale dedykowanej kupowanej osobno nie potrzebujesz, a zaoszczędzone pieniądze możesz dołożyć do lepszego procka lub kupić ssd. Ale to tylko jeśli nie grasz, bo zintegrowana jest baaardzo słaba i raczej nic konkretniejszego na niej nie uruchomisz. Dlatego to co ci powiedziano jest prawdą, dedykowana karta jest dużo lepsza od integry bo jest poprostu duuużo wydajniejsza, i granie bez niej zbytnio nie jest możliwe, chyba że w stare tytuły i to na kiepskich ustawieniach.
Zamiast chlodzenia teraz wloz lepsza mobo w tej chwili moim zdaniem, apozniej zmien chlodzenie na procku.
Nie chodzi o bycie maniakiem, ale o to ze mozna uzyskac ok 10-20% wiecej z tego processora bez praktycznie zadnych zagrozen, kilkoma kliknieciami. Ofc, na tym asusie tez zapewne mozna, ale lepiej miec lepsza sekcje zasilania i plyte.
BlueRay to cos co sie za bardzo nie przyjelo i nie wiem czy warto doplacac.
Myślę, że będę zadowolony.
Nie watpie, biorac pod uwage z czego sie przesiadasz. ;)
bo dedykowana potrafi i 100w pociągnąć jak jest dobra
100? pfff. Pozdrawiam uzytkownikow GF9850GX2.
chyba że w stare tytuły i to na kiepskich ustawieniach.
Albo bardzo stare. Warcraft III powinien chodzic bez zajakniecia xD
Zamiast chlodzenia teraz wloz lepsza mobo w tej chwili moim zdaniem, apozniej zmien chlodzenie na procku.
Nie chodzi o bycie maniakiem, ale o to ze mozna uzyskac ok 10-20% wiecej z tego processora bez praktycznie zadnych zagrozen, kilkoma kliknieciami. Ofc, na tym asusie tez zapewne mozna, ale lepiej miec lepsza sekcje zasilania i plyte.
Pewnie masz rację. Czy w związku z tym możesz mi konkretnie polecić jakąś inną płytę główną z ich oferty?
http://www.kontrast.pl/katalog/plyty-glowne[1087].html
Tak kiepsko Ci chodzi ten Phenom II X4 965 że musisz go już zmienić? ;) Ja bym poczekał co najmniej do przyszłego roku i wymienił na Intel Haswell (pamięci mają być jeszcze DDR3).
nie jestem jakoś z tego zestawu zadowolony super, może to wina dysku ?
bo mam taki odczytałem z Menadżera urządzeń >
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/sajpg_xxwnxxx-1.jpg
źródło (http://s4.ifotos.pl/mini/sajpg_xxwnxxx.jpg)
100? pfff. Pozdrawiam uzytkownikow GF9850GX2.
Hehe, 100W to jest średni segment, max GTXx50, każda która ma jakąś lepszą wydajność bierze grubo ponad 100W, mój GTX260 potrafi wziąść do 205W, GTX480 np 260W, to samo z radkami, im lepsza tym więcej prądu drze. Tu sobie można przeglądnąć ile potrafią pożreć karty: http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html wystarczy z listy wybrać ;)
Albo bardzo stare. Warcraft III powinien chodzic bez zajakniecia xD
Warcraft czy Diablo to nie są wymagające gry 3D. Słyszałem że diablo III na intelu HD3000 chodzi w full hd na max detalach i... nie tnie! Ile w tym prawdy - nie wiem. Z FPSami (first person shooter) już sobie tak dobrze integra nie poradzi.
Z dwóch powodów. Pierwszy jest taki ze jak ci padnie dedykowana grafika którą kupujesz osobno i wkładasz do pci-e to uruchomisz kompa na zintegrowanej i mozesz dalej foty obrabiac w czasie koedy naprawiają ci tamtą. Drugi powód jest taki że nowe płyty mają funkcję łączenia karty dedykowanej ze zintegrowaną, kiedy przeglądasz neta działa integra, kiedy odpalasz grę system przełącza się na dedykowaną bez przepinania kabla. Daje ci to oszczędność w pobirze prądu, bo dedykowana potrafi i 100w pociągnąć jak jest dobra, a jak nie grasz to będzie uśpiona i pociągnie tylko część z tego.
Kolejna sprawa to fakt że jak nie grasz to wcale dedykowanej kupowanej osobno nie potrzebujesz, a zaoszczędzone pieniądze możesz dołożyć do lepszego procka lub kupić ssd. Ale to tylko jeśli nie grasz, bo zintegrowana jest baaardzo słaba i raczej nic konkretniejszego na niej nie uruchomisz. Dlatego to co ci powiedziano jest prawdą, dedykowana karta jest dużo lepsza od integry bo jest poprostu duuużo wydajniejsza, i granie bez niej zbytnio nie jest możliwe, chyba że w stare tytuły i to na kiepskich ustawieniach.
O pierwszym powodzie, to w sumie wiem, ale nigdy nie bralam tego nawet pod uwage, ze karta graficzna moze pasc.. i gdybys nie dopisal drugiego powodu, uznalabym za zbedne kupowanie takiej plyty, bo moze pasc karta dedykowana, drugi powod, jest swietny, w takim przypadku, jak kiedys przyjdzie mi wymieniac plyte, na pewno wezme pod uwage tylko i wylacznie ze zintegrowana grafika, dzieki wielkie za tak przydatne informacje.. to naprawde duzo zmienia, a to ze dobra grafika potrafi byc pradozerna, to tez wiem.. :) i dlatego taki sposob zastosowany w nowych plytach uwazam ze jest genialny, oczywiscie jak ktos musi miec dodatkowa grafike.
No i co do gier to nie gram raczej, ale mam w sumie wyjatek jedna gra ktora jest wlaczana ot raz na pol roku i to w 3d na dodatek, poza tym dla relaksu cos tam czasem wlacze, ale naprawde bardzo rzadko, wiec moge uznac ze najlepszej karty graficznej to na pewno nie potrzebuje, ale przecietna to niech sobie bedzie w komputerze, np. jak mam teraz.
A powiedz mi, skoro do obrobki zdjec, nie jest potrzebna karta graficzna, a do video full hd? Bo ostatnio tym sie zajelam..
Warcraft czy Diablo to nie są wymagające gry 3D. Słyszałem że diablo III na intelu HD3000 chodzi w full hd na max detalach i... nie tnie! Ile w tym prawdy - nie wiem. Z FPSami (first person shooter) już sobie tak dobrze integra nie poradzi.
Ze starymi FPSami w 3D sobie moze poradzic, z nowszymi, raczej nie. Mam HD3000 w laptopie, ciekawy jestem co i jak bedzie chodzilo. Jakies pomysly na testy?
@Mekano
Teraz karty graficzne w przypadku prockow intela sa zintegrowane z processorem ( oprocz pewnych wyjatkow specjalnie bez grafiki ), wiec na plycie chipset musi jedynie to obslugiwac. W przypadku AMD, procki z serii FX nie maja zintegrowanej, ale APU ( Ax ) maja.
@Mihow
Patrzac po srednich cenach na ceneo ( czyli nie najnizszych ):
i7-3770k - 1300PLN
ga-z77x-ud5h - 800PLN
HX750 - 600PLN
Regnum L50 - 320PLN
Kingston HyperX 2x8GB 1600MHz cl9 - 500 pln
Samsung 830 256GB - 700 PLN
WD Caviar green 2TB - 500 PLN
Noctua NH-D14 - 300PLN
Lacznie 5k PLN
Do tego albo jakas tania grafike, na ktorej smigna te gry w ktore grasz, albo poczekac, dozbierac troche i wsadzic cos troche mocniejszego, ale nie pradozernego. Zakladam ze high endowej grafy nie potrzebujesz.
Z ich oferty polecilbym.. Dokladnie to co polecalem wczesniej ;)
http://www.kontrast.pl/produkt/gigabyte/ga-z77x-ud5h-z77-z77-4ddr3-raidusb3-atx[188579].html
Edit:
SC2: http://www.anandtech.com/show/5771/the-intel-ivy-bridge-core-i7-3770k-review/15
Szalu nie ma, na low da sie grac, na medium bedzie za malo fps przy wiekszej rozdzielczosci.
Diablo III powinno smigac.
W zestawie zapomnialem o systemie, czyli rozncia bedzie niestety wieksza.
nie jestem jakoś z tego zestawu zadowolony super, może to wina dysku ?
bo mam taki odczytałem z Menadżera urządzeń >
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/sajpg_xxwnxxx-1.jpg
źródło (http://s4.ifotos.pl/mini/sajpg_xxwnxxx.jpg)Tzn. wolno się ładuje system? (masz 7? ) , programy się wolno otwierają i dysk przy tym mieli? Jeśli tak, to wymiana na SSD na pewno sprawi że będzie szybciej. Ile masz ustawiony plik strony przy tych 16 GB RAM? - ja mam zero, ale jeśli ktoś jest niedoświadczony (szczególnie jak odpali scandisk na partycji innej niż systemowa, z pełną naprawą) to lepiej zostawić jakieś minimum (ale ponad 800MB to czysty bezsens przy 16 GB)
A powiedz mi, skoro do obrobki zdjec, nie jest potrzebna karta graficzna, a do video full hd? Bo ostatnio tym sie zajelam..
Wszystko zależy od programu jakiego użyjesz. Znajomy używa EDIUSa i u niego tylko proc i ram się liczą. Produkty Adobe umią wykorzystywać OpenGL (np PS do rysowania) czy CUDA (np czołowe programy z pakietu CS6 - tylko CS6, CS5 tego nie miał - bardzo dobrze potrafią tą funkcę wykorzystać poprawiając czas pracy bardzo znacząco). Także jak wiesz jakiego programu będziesz używała to najprościej sprawdź specyfikację techniczną tego programu na stronie producenta, tam napewno znajdziesz informacje na temat wykorzystywanych technologii, wtedy w miarę potrzeb dobierzesz grafikę.
Tu sobie można przeglądnąć ile potrafią pożreć karty: http://www.benchmark.pl/komparator-gpu.html wystarczy z listy wybrać :wink:
O, niezle, moja grafika ciagnie TDP: 95W, gaming 80W, to czyli jak nie gram, to ona tyle ciagnie 95W?
@Mekano
Teraz karty graficzne w przypadku prockow intela sa zintegrowane z processorem
No kiedys chyba tez byly nie? Tylko, ze nie dzialaly w ten sposob jak teraz..
mam 7, czasami jest okej a czasami mieli niemiłosiernie zanim coś zrobi.
a gdzie sprawdzić ten plik strony ?
a gdzie sprawdzić ten plik strony ?Klik prawym w komputer->z listy wybierasz właściwości->zaawansowane ustawienia systemu->zakładka zaawansowane->pierwszy przycisk od góry z napisem ustawienia-> zakładka zaawansowane-> przycisk zmień->zaznaczasz rozmiar niestandardowy i wpisujesz minimum i maksimum np. 800 MB
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/sasajpg_xxwnwxr-1.jpg
źródło (http://s4.ifotos.pl/img/sasajpg_xxwnwxr.jpg)
coś takiego ustawić ?
coś takiego ustawić ?Rozmiar początkowy też daj 800 (przy talerzowym mniej powinien się fragmentować).
o kiedys chyba tez byly nie? Tylko, ze nie dzialaly w ten sposob jak teraz.
Jak bardzo teraz? I co to znaczy ze nie dzialaly w taki sposob?
Zintegrowane GPU w processorze to dopiero wynalazkek 2 generacji architektury core. Wczesniej karty graficzne bylyz zintegrowane z plyta glowna, czy to w chipsecie, czy osobno.
Także jak wiesz jakiego programu będziesz używała to najprościej sprawdź specyfikację techniczną tego programu na stronie producenta, tam napewno znajdziesz informacje na temat wykorzystywanych technologii, wtedy w miarę potrzeb dobierzesz grafikę.
aha, no to dzieki.
a gdzie sprawdzić ten plik strony ?
a moze byc tez tak, ze masz uszkodzony dysk, sprawdz tez go sobie czy nie ma bad sectorow, np. CrystalDiskInfo.
a moze byc tez tak, ze masz uszkodzony dysk, sprawdz tez go sobie czy nie ma bad sectorow, np. CrystalDiskInfo.Tyż prawda - jak baaaaardzo zwalnia przy czytaniu z HDD, to dysk może siadać.
Jak bardzo teraz? I co to znaczy ze nie dzialaly w taki sposob?
Zintegrowane GPU w processorze to dopiero wynalazkek 2 generacji architektury core. Wczesniej karty graficzne bylyz zintegrowane z plyta glowna, czy to w chipsecie, czy osobno.
Zaczekaj.. bo ktos tu chyba cos pomieszal.. ja zwrocilam uwage, to co napisal Aeon88, patrz post #237 (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2954835&postcount=237)
No wlasnie karty byly zintegrowane z plyta, Aeon88 tez pisal o plycie, a Ty piszesz ze integra na procesorze? to jeszcze nastepna inna nowosc? Czy ja cos zle czytam..
Albo jest zapelniony w ponad 80% dodatkowo. ;)
No wlasnie karty byly zintegrowane z plyta, Aeon88 tez pisal o plycie, a Ty piszesz ze integra na procesorze? to jeszcze nastepna inna nowosc? Czy ja cos zle czytam..
Processory intela, 2+ generacji architektury core ( i5-2500k, i7-2700k, i3 21xx, etc ) posiadaja zintegrowane GPU w samym processorze. Nie ma wtedy potrzeby posiadania karty graficznej zintegrowanej z plyta glowna, potrzeba jedynie chipset obslugujacy to i odpowiednie wyjscie na mobo.
Tak samo processory APU od AMD ( seria Ax ).
Processory ktore nie posiadaja zintegrowanej karty graficznej w processorze, moga miec zintegrowna karte graficzna w chipsecie czy po prostu na plycie glownej.