Zobacz pełną wersję : PC do zdjęć i do zabawy (czasami :))
Albo jest zapelniony w ponad 80% dodatkowo. ;)
No wlasnie i ma pelno smieci ;)
W zestawie zapomnialem o systemie, czyli rozncia bedzie niestety wieksza.
No właśnie. Doliczając grafikę i Win 7 wychodzi trochę drożej :) Chyba mimo wszystko wybiorę mniejsze zło i zmienię tylko obudowę. Reszta powinna mi wystarczyć. Ew potem dokupię chłodzenie procesora...
Pewnie masz rację. Czy w związku z tym możesz mi konkretnie polecić jakąś inną płytę główną z ich oferty?
http://www.kontrast.pl/katalog/plyty-glowne[1087].html
Każda Z77 ma conajmniej 2x SATA III + 2x USB3 na tylnym panelu + 1x USB slot na płycie do front panelu. Każda ma min 2xPCI-E, każda ma obsługę integry. Każda to wszystko ma bo to zapewnia chipset Z. Wybierz więc najtańszą która ma sekcję zasilania 8+2 w pełni chłodzoną radiatorami, najprościej spytać gościa w sklepie o takową żeby nie wertować specyfikacji tych wszystkich płyt samemu, bo troche tego jest... Najlepiej Asus/Gigabyte, niektóre MSI mają ograniczoną możliwość zmiany napięcia (np moja :P) w taki sposób że zmieniasz tylko napięcie +0.02, +0.04, +0.06 lub auto i tyle. Efekt jest taki że jak procek pracuje na 1.1V 3.3GHz, to wykręcisz go tylko to takiej prędkości, na jaką pozwala napięcie 1.16 na procku, a tu jest loteria bo każdy się kręci inaczej. Także ASRock, jeśli MSI to min G65 i po sprawdzeniu jak się tam mają ustawienia napięcia, Asus oraz Gigabyte. Która najtańsza spełni wymagania tą weź i będzie ok. A, i jeśli planujesz łączyć kiedyś 2 karty graficzne zadbaj aby oba sloty PCI-E pracowały na płycie w prędkości x16 a nie x4 jak u mnie w MSI :P Jeśli nie planujesz to możesz ten fakt pominąć, każda płyta z Z77 zapewnia przy użyciu tylko 1 slotu prędkość gniazda x16.
Swoją drogą, jak by było mnie stać wziąłbym Asus Sabretooth Z77 :D śliczna jest :P
PS. Wcześniej napisałem "Dalej, kupując płytę popatrz żeby miała integrę, choć przy intelu Z77 każda ma obsługę grafiki z proca więc to pomijamy", co oznacza że płyty mają obsługę zintegrowanej grafiki a nie mają w sobie zintegrowaną grafikę. Każdy procek Sandy/Ivy ma grafikę w sobie, a płyty z chipsetami H i Z potrafią tą integrę użyć bo mają wyjścia DVI czy HDMI. Płyty z chipsetem P nie mają obsługi zintegrowanej grafiki więc jeśli taką kupisz to będziesz musiała kupić też dedykowaną grafikę i nie skorzystasz ze zintegrowanej mimo że procek ją ma, bo na płycie P nie ma wyjść do monitora.
PS. Kurna mihow spisałem się... najprościej, napisz gościowi: jaką macie najtańszą płytę Z77 która ma sekcję zasilania 8+2 oraz oferuje pracę w SLI/CrossFire z prędkością 2x16? On ma ci podać model i cenę.
Tyż prawda - jak baaaaardzo zwalnia przy czytaniu z HDD, to dysk może siadać.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/10/sasasasaj_xxwnsee-1.jpg
źródło (http://s4.ifotos.pl/img/sasasasaj_xxwnsee.jpg)
takie coś mi program pokazał
Wygląda OK. Możesz mu jeszcze zapuścić defragmentację (tylko nie rób tego w przyszłości na SSD).
jaką macie najtańszą płytę Z77 która ma sekcję zasilania 8+2 oraz oferuje pracę w SLI/CrossFire z prędkością 2x16
2x16?
A x16/x8/x8 Ci nie starczy? Dla mnie 2x16 3.0 to tylko dla ludzi ktorzy wloza imba obciazajace PCI-E 3.0 karty graficzne czy inne podzespoly.
Swoją drogą, jak by było mnie stać wziąłbym Asus Sabretooth Z77 :D śliczna jest :P
hehe dokladnie, tez mi sie ona podoba i ja juz tu pisalam gdzies o niej, ale szkoda ze nie moge znalezc.. X79 juz nie jest taka piekna ;D
Może być też x16/x8. Byle nie x4 bo to już zmniejszy zauwazalnie wydajność.
x16/x8/x8 to moim zdaniem najlepsze ustawienie teraz w 90% przypadkow. MNalo kto uzyje x16 PCI 3.0. Ja bym jednak patrzyl na x16/x8/x8, ale roznica praktycznie zadna przy takim zestawie.
x4 to wcale nie tak malo, biorac pod uwage przepustowosc ktora jest potrzebna dla slabszych/srednich kart graficznych.
No dobra - zamówiłem ten komputer i już podobno się wygrzewa :)
Martwi mnie tylko ten dysk WD 2TB - ma kiepskie opinie w sieci... Nie wiem czy się tym przejmować, czy kupić dodatkowy dysk 2TB i zrobić automatyczny backup...
Wolny, czesto parkuje glowice, generalnie, nic specjalnego. Tani. Ma takie opini ena jakie zasluguje w wiekszosci. Backup obowiazkowo, przy kazdym dysku.
Wolny, czesto parkuje glowice, generalnie, nic specjalnego. Tani. Ma takie opini ena jakie zasluguje w wiekszosci. Backup obowiazkowo, przy kazdym dysku.
Co polecisz innego? :) Może jeszcze nie jest za późno...
OK - kupię sobie dodatkowy dysk i wsadzę go sam. Pytanie tylko jak zrobić automatyczny backup? Trochę się na tym nie znam...
WD Caviar Black juz jest lepszy. Backupy rob na dysku podlaczanym przez esata, raz na pewie czas, nie musi byc non stop podpiety.
Co polecisz innego? :) Może jeszcze nie jest za późno...
OK - kupię sobie dodatkowy dysk i wsadzę go sam. Pytanie tylko jak zrobić automatyczny backup? Trochę się na tym nie znam...
Co do dyskow to wszystko jedno, jak ma sie popsuc to i tak sie popsuje mi ostatnio padl po paru tygodniach 3 TB WD :)
Na szczescie dwa dni i dostalam nowy. :)
WD Caviar Black juz jest lepszy. Backupy rob na dysku podlaczanym przez esata, raz na pewie czas, nie musi byc non stop podpiety.
Racja. Tak zrobię.
Okazało się, że nie mają tej obudowy Regnum L50, więc pozostałem przy Cooler Masterze. Też ma świetne opinie w sieci. A ona ma na górze taki fajny port do podłączania dysków SATA, więc będzie wygodnie robić backup...
Jak byś tą obudowę kiedyś sprzedawał to daj znać, z chęcią przygarnę używaną :P
Jak byś tą obudowę kiedyś sprzedawał to daj znać, z chęcią przygarnę używaną :P
OK - ale myślę, że będzie miała u mnie dożywocie :)
To czyli najlepszy procesor i5, to jest 3570K 3.4 Ghz ? a po nim juz tylko i7?
i jaki i7, ale nie z tych najdrozszych i7-3770K/S, tylko, troche nizej.. np. i7-3770 jest najgorsze, bo bez K (co kolwiek ta litera znaczy)
wiec taki I7-2600K lub I7-2700K, to chyba sa najlepsze? (http://www.pccomponentes.com/intel_core_i5_3570k_3_4ghz_box_socket_1155.html)
Co to znaczy najlepszy? ;)
Najmocniejszym desktopowym modelem i5 jest i5-3570k
Najmocniejszym desktopowym modelem i7 jest i7-3960X
Najslabszym desktpowym modelem i7 jest i7-860S
Najslabszym desktopowym modelem i5 jest i5-650
Moglem sie pomylic, bo to tak z pamieci. Nie wiem czy i5-650 byl tez S
Zeby wyjasnic:
W tej chwili mam processory architektury core 3 generacji. Jezeli chcoesz zrozumiec numeracje processorow i wersje to polecam zaczac od przeczytania na wikipedii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_(microarchitecture)
Co to znaczy najlepszy? :wink:
Najmocniejszym desktopowym modelem i5jest i5-3570k
Najmocniejszym desktopowym modelem i7 jest i7-3960X
Najslabszym desktpowym modelem i7 jest i7-860S
Najslabszym desktopowym modelem i5 jest i5-650
Moglem sie pomylic, bo to tak z pamieci. Nie wiem czy i5-650 byl tez S
Najlepszy.. no tzn. "najmocniejszy", - czyli taki najbardziej wydajny.. wlasnie taka odpowiedz oczekiwalam..
a to jest socket jeszcze 1155? No bo ja pisalam o 1155, a Ty chyba podales juz na 2011, a to roznica na 2011 to najlepszy chyba jest i7-3970X, ale nie o to mi chodzilo, zeby pogadac sobie o najdrozszym, tylko o wydajnym i w miare przystepnym cenowo.. i takimi mi sie wydawaly wlasnie I7-2600K i I7-2700K
a jezeli chodzi o procesor w laptopie, i7 to na jaki warto zwrocic uwage? Bo chyba lepiej jest juz patrzez na i7 niz na i5? Cena i tak nieduza w roznicy.. np. i7-2670QM i i7-3610QM no to chyba niewiele sie rozni? Czy w podobnej cenie lepiej zwrocic uwage na jakies i5?
PS.
a na wikii, to poczytam.. :)
Link jest ok, tylko mechanizm parsujacy URLe szwankuje. Poprawilem.
Twoje pytanie jest bardoz niekonkretne.
Najmocniejsze processory i7 ( modele 6 rdzeniowe ) sa na 2011.
Na 1155 najmocniejszym jest chyba i7-3770k.
i7-3970X jeszcze nie ma.
i7-2600k/i7-2700k to processory 2 generacji.
Wydajny i w maire przystepny cenowo, to po pierwsze bardzo nie konkretne stwierdzenie, po drugie, taka definicja "najlepszego" jest bardzo subiektywna, wiec ciezko innym powiedziec co bedzei najlepsze dla danej osoby.
O laptopach si enie wypowiem, bo tutaj si enie interesuje a z tak rynkiem. Jedyne co nalezy pamietac, ze processory M sa znacznie wolniejsze niz desktopowe odpowiedniki..
Chodzilo mi o architekture 1155, po i5, ktory jest nie najdrozszy, a najbardziej optymalny cena + to co potrafi, ale widze ze niewiele roznia sie w cenach, wiec tu wychodzi ze i7-3770k jest najfajniejsze, a przed nim to i7-3770s
a socket 2011 i i7-3970X jest juz i kosztuje 1000€ (moze w .pl nie ma, nie wiem, nie pisalam akurat pod kraj Polska).
No i co do laptopa, to wiem, ze procesory sa znacznie slabsze niz ich odpowiedniki pod desktop..
(a co do linka, to wiem, tez sobie poprawilam i dziala).
1155 to nie architektura, to podstawka.
i5-2570K i i7-3770K w wielu zastosowaniach beda mialy praktycznie takie same wyniki. Czesto i5-3570K jest wyborem rownie dobrym co i7-3770K.
i7-3770S to wersja low power. Mniejsza zuzywana moc = gorsze turbo i mniejsza wydajnosc processora. Tylko do zestawow o malych wymiarach gdzie chlodzeni emoze byc problemem.
2011 kosztuje nie bez powodu, ilosc PCI lanes, QPI, setupy wieloprocessorowe, quad channel RAM, processory 6 rdzeniowe i sporo innych waznych roznic.
No to jak ktos dzisiaj potrzebuje zmienic komputer desktop, (ja na szczescie nie) to powinien sie zainteresowac takim tanszym 2011, i7-3820?
Czy lepiej wziac drozsze ale stare 1155, ten i7-3770K/I7-2700K/I7-2600K, a nawet i7-3770 (bez K) jest drozsze niz ten pod 2011, - jak to jest?
Chyba ten co 3820 powinien byc najdrozszy skoro jest najnowszy?
No to jak ktos dzisiaj potrzebuje zmienic komputer desktop
Jaki ten desktop? Do czego?
2011 to podstawka glownie dla ludzi ktorzy potrzebuja bezkompromisowej wydajnosci i sa w stanie za nia zaplacic. Do obrobki zdjec spokojnie wystarcza processory z 1155, chyba ze dziennie eksportuje sie pare K RAWow czy sklada jakies ogromne panoramy, etc. 2011 zapewne beda sie interesowali filmowcy, bo pozwala dosc tanio zlozyc komputer z wieloma processorami, bardzo szybkim RAMem i oferuje genialna wydajnosc w przyzwitej cenie ( w stosunku do rozwiazan profesjonalnych ). Kazdemu wedlug potrzeb.
Zapewne ponad 95% userow spokojnie starczy 1155.
Nie mozna mowic ze 2011 jest nowsze niz 1155, to nie ma znaczenia. To zupelnie inna klasa komputerow, inne zastosowania, etc. Podzial tutaj jest znacznie bardzeij widoczny niz kiedys z 1366 ( gdzie i7-920 byl takim dzisiejszym i7-2600k, tyle ze z 6 slotami na RAM )
aha, nowlasnie wszystko zalezy glownie do czego.. ale skoro tak jak mowisz, ze to jest az taka przepasc, no to nie zdawalam sobie sprawy z takich roznic..
no to ktos kto obrabia video, ale w malych ilosciach powinien wziac 1155 czy lepiej 2011 i7-3820?
Jezeli X79 to najnizej 3930k.
Jezeli wachasz sie miedzy 3820 a 3770k, to 3770k jest lepszym wyborem. Jezeli nie wiesz co da Ci X79 i jak mozesz to wykorzystac, zapewne tego nie potrzebujesz.
2011 to bardziej przyszlosciowa podstawka, ze wzgledu na wieksze mozliwosci upgrade w przyszlosci ( z tego co wiem to bedzie mozna wsadzic w 2011 Haswelle, a 1155 zostanie czyms zastapione ) Jednoczesnie, czy upgrade sprzetu bedzie Ci sie oplacalo? Jak duzo jestes gotowa wydac zeby miec wieksza wydajnosc?
Najlepiej miec plyte z 4, 6 ( nawet 8 w przyszlosci! ) rdzeniowymi processorami, duza iloscia szybkiego RAMu, wiele PCI lanes, zeby moc podlaczyc wiecje processorow CUDA. Pytanie, czy nas na to stac :]
2011 to bardziej przyszlosciowa podstawka, ze wzgledu na wieksze mozliwosci upgrade w przyszlosci ( z tego co wiem to bedzie mozna wsadzic w 2011 Haswelle
o.. a to jeszcze cos? Co to te Haswelle? ;D
ja stacjonarnego nie zamierzam na razie zmieniac (ma jakies 3 lata) chociaz jak teraz doszlo mi do mojej zabawy video, to kto wie.. ale poki wszystko gra jest ok.. a core2duo 8600 nie jest takie slamazarne jeszcze.. a moze mi sie tak wydaje tylko ;)
wygodniej by mi bylo zmienic laptop, bo ten to ma juz swoje lata, ceny nowych i5 lub i7 tez sa nawet w porzadku jakies 600-700€ +- tylko, tez dylemat, ktory, jaki.. :)
Mekano, powiedz najpierw ile byś wydała na komputer, bo rozmawiamy o rozwiązaniach które kosztują grube tysiące, jeśli Cię stać to czemu nie, ale jeśli masz ograniczony budżet to może zostańmy przy 1155 i i5... Tym bardziej jeśli chcesz zajmować się wyłącznie zdjęciami.
Ktoś tu pytał o Win8 i to czy go brać - jasne że brać! Win7 Pro kosztuje w wersji box około 1100zł, a Win8 Pro tylko 500zł, 2x taniej dostajemy system nowszy, szybszy, z takimi samymi funkcjiami jak W7 + nowości. Mało tego, Win8 Pro OEM który właśnie kosztuje 500zł nie jest już taki OEM jak dawniej, stąd porównanie do Win7 Pro BOX, teraz wersję OEM nie przypisują do płyty, jeśli wymienisz kompa na nowszego za 2 lata to możesz na nim też zainstalować Win8, bez potrzeby wymiany płyty na gwarancji itp. Możesz również Win8 OEM odsprzedać bez komputera, sam system. Jak widać wszystkie zalety BOXa są teraz w OEM, nie warto pakować się w Win7 BOX skoro W7 HP kosztuje więcej niż W8 Pro.
Źródło: http://pclab.pl/news51437.html
Mekano, powiedz najpierw ile byś wydała na komputer, bo rozmawiamy o rozwiązaniach które kosztują grube tysiące, jeśli Cię stać to czemu nie, ale jeśli masz ograniczony budżet to może zostańmy przy 1155 i i5... Tym bardziej jeśli chcesz zajmować się wyłącznie zdjęciami.
No ale zobacz, w przypadku laptopa, to ceny sa zblizone pomiedzy i5 lub i7, no wiec czy warto doplacic ta niewielka sume w przypadku laptopa do i7, ktory bylby byc moze o te kilka sekund szybszy.. i5 i i7 chodza od 500€ w gore, wiec tak do 700€ widze, ze jest pelno roznych, najbardziej to mi chodzi o procesor, ktory sie oplaca brac w przypadku glownie do video i do zdjec (ale czasami), i tak jak watek mowi "do zabawy", zeby mozna bylo moc wlaczyc program do edycji video, skrocic np. film, zapisac go w odpowiednim formacie i wszystko, nie jakas edycja powazna, czy ingerencja nie wiadomo na ile.. ostatnio po zmianie aparatu, tez edycja zdjec sie nie zajmuje duzo, tym bardziej odeszly mi rawy, a to bardzo duzo w przypadku powaznej edycji zdjec. wiem ze taki laptop bedzie slabszy niz jego odpowiednik PC desktop, ale chcialabym zeby bym szybszy niz moj stacjonarny czyli core2duo E8400 3.00 Ghz, a w przypadku stacjonarnego, to poki co nie zamierzam wymieniac procesora, bo to sie wiaze z plyta i ramem, wiec na razie w pierwszej kolejnosci wolalabym laptopa, wiem ze stacjonarny i tak by mnie taniej wyniosl, bo sadzac po tych opisach tutaj zmiescilabym sie w granicy 500€ za to, ale na razie wole zmienic sobie laptop, tez paro letnie core2duo. no i jaka marka, bo z HP tak srednio bylam/jestem zadowolona.
Do video im szybszy tym lepszy. Jak już kupujesz lapka to kup najlepszego na jaki Cie stać, im więcej rdzeni tym lepiej. I patrz za ramem żeby dużo było. Można kupić nawet i3 i 4GB bo da się na tym włączyć program do edycji wideo, skrócić film i zapisać do pliku, ale kwestia jak wygodnie się będzie na tym pracowało, nawet okazjonalnie? Jeśli i7 jest niewiele drozszy to bierz ani się nie zastanawiaj.
wiem ze ramu ma byc jak najwiecej, tylko najgorzej jest wybrac jak dla mnie i procesor i marke, to znaczy ze procesor ma nie miec na koncu litery "M"? Gdzies tu przeczytalam wczesniej.. Np. i5 2450M? Na razie i tak mi sie nie spieszy bo planuje cos dopiero po swietach, moze beda znizki, wiec mi sie nie pali i tak ten laptop mialby byc wlasnie do zastosowan okazjonalnych no ale chcialabym zeby byl dobry, zeby znowu starczyl na jakies 5 lat.
No, a jak z marka np. z tych: Asus, HP, Lenovo, Packard Bell, Samsung, Sony, Toshiba? Czy to bez roznicy, bo wszystkie to i tak jeden poziom/podobne?
Kiedys uzywalam Asusa, to pamietam ze mial taki sztywny dziwny touchpad, mam HP 1 raz sie popsul, serwis swietny ale ogolnie srednia jakosc.. Moze jest cos fajniejszego niz to HP? Innych nie wymienilam np. MSI bo drogie czy Acera (shit). a nie wiem tez czy znow hp nie wziac..
Procki M to procki do lapków więc jak kupisz laptopa to każdy będzie miał M w nazwie, chyba że producent je inaczej nazwie, ale M w niczym nie przeszkadza. Najlepsze pod względem bezawaryjności są IBM/Toshiba, Samsung, Asus, Apple. Serwis wszędzie jest kiepski, jeśli trafisz na niewygodną usterkę.
Odpowiednio drogie Lenovo Think Pad serwis traktuje chyba troche lepiej ;) IBM jeszcze robi laptopy? AFAIK pozbyli sie calego detalu, od workstation po thinkpady. Gwaracja d2d to i tak podstawa.
No o tym M, doczytalam wstecz co wlasnie Kurtz napisal.
IBM to wlasnie chyba to MSI - drogie.
Wlasnie tak myslalam by sie rozejrzec za Toshiba i Samsungiem, pomysle o nich.. Toshiba widze, ze ma karte graficzna na video 2 gb, to moglo by byc przydatne..
Obrobka video na laptopie to pomylka. Procki w laptopach sa w wiekszosci 2 rdzeniowe, maja nizsze zegary, o chldozeniu nie wspominam. GPU dedykowana, moim zdaniem nie nadaje sie tez do smazenia dlugotrwalym renderingiem.
IBM to wlasnie chyba to MSI - drogie.
A nie Lenovo?
Wlasnie tak myslalam by sie rozejrzec za Toshiba i Samsungiem, pomysle o nich.. Toshiba widze, ze ma karte graficzna na video 2 gb, to moglo by byc przydatne..
Ta grafika nie nadaje sie do obrobki video zbyt dobrze...
Toshibe omijam z daleka, zabawkowe sprzety;)
ale ja nie bede obrabiac na nim 1 czy 2 godzinne filmy i nie wiadomo w jakich ilosciach, to bedzie tylko dodatkowy sprzet i nic wiecej, typowo multimedialno-rozrywkowy, czasem troche do zdjec, do krotkich filmow paru minutowych z aparatu w full hd, do Internetu, wiec nie wymagam najlepszej maszyny, ktora ma wymagania pod najnowsze gry itp. te komputery kosztuja ponad 1000€. i5 starczy mi, albo doplace troche i wezme jakies i7 najtansze i7 (i7-2670QM)(2.2GHz, 6MB (L3) Cache) , z tego co widze Asusa, kosztuje 650€, no wiec wiecej bym nie chciala wydac, a 100€ wiecej jest takie cos: i7 3630QM (2.4 / 3.4 GHz Turbo) Toshiby.. ale czy to sie czyms rozni?
A nie Lenovo?
Ta grafika nie nadaje sie do obrobki video zbyt dobrze...
Toshibe omijam z daleka, zabawkowe sprzety;)
Co do MSI, to chyba mi sie jednak cos pomylilo, MSI pochodzi z Taiwanu, a Lenovo, wlasnie chyba kupil IBM?
No i co do Toshiby, to czemu odradzasz? Jak to zabawkowe..
A jeszcze jedno, dlaczego teraz wszystkie te nowe laptopy maja touchpad po lewej stronie, a nie na srodku, bezsensu wydaje mi sie..
a Lenovo, wlasnie chyba kupil IBM?
Nie. Zdecydowanie nie. Kupili od nich tylko troche technologii. ;)
Popracuj troche to nie bedzie sie wydawalo bez sensu ;) Popatrz na to jak wygladaja rece i jak sie poruszaja podczas pracy z laptopem.
No i co do Toshiby, to czemu odradzasz? Jak to zabawkowe..
Nie wiem, jakos nie widzialem dawno takiego porzadnie wygladajacego laptopa Toshiby, plastiki sa takie raczej tandetne....moze modele powyzej 100 jurkow wygladaja lepiej,a le te w sredniej cenie nie bardzo;)
ja bym jednak tego touchpada wolala na srodku, ale ciezko juz dostac nawet..
a co do obudowy Toshiby, to Lenovo tez ma plastik, akurat obudowa to najmniej sie przejmuje, bardziej mi zalezy co w srodku i sobie popatrze na modele: Asus, HP, Lenovo, Samsung, Toshiba i do nich sie jednak ogranicze, ale w pierwszej kolejnosci Samsung i Toshiba.. a potem moze Lenovo i Asus i na koncu HP.
Asus i Hp sa najtansze i7.
ja bym jednak tego touchpada wolala na srodku, ale ciezko juz dostac nawet..
Bo wygodniej obrocic prawa reke z klawaitury na touchpad niz cofac ja.
Bo wygodniej obrocic prawa reke z klawaitury na touchpad niz cofac ja.
No tak ale zauwaz ze nie kazdy pisze prawa reka ;P
No tak ale zauwaz ze nie kazdy pisze prawa reka ;P
:mrgreen::oops:
No coz... ;)
:D:D:D
~Mekano - wtrącę swoje 3 grosze :)
Posiadam lapsa HP Pavilion Dv5 - Core2Duo, 4GB Ram, Win7, GF 9600M GT. Kupiony 4 lata temu. Obrabiam na nim RAW'y, czasem krótki film, czasem zagram w Diablo III lub Starcrafta II. Działa wyśmienicie. Jest przyjemny w użyciu (gładzik na środku), klawisze się nie zużyły, trochę trudno się go czyści, ale bez przesady. Jego bolączką jest chłodzenie w stresie... Na szczęście dobra podkładka chłodząca wystarcza...
To już dosyć stary sprzęt. Teraz są wydajniejsze itd... Ale dlaczego o tym piszę? A no dlatego, że HP robi ogólnie świetne laptopy. Miałem Samsungi oraz Lenowo. Niestety pod względem wykonania to zabawkowe laptopy jak dla mnie. HP bardzo mi się spodobały. Laptop działa od 4 lat po min 10 godzin dziennie do normalnej pracy. Podpięty jest do niego monitor Eizo 21' i nigdy mnie nie zawiódł. Wiem, że Dell robi też swietne laptopy. Więc teraz gdybym miał kupić laptopa byłby to znów HP lub Dell. Wiem, że tutaj dopłacamy trochę za markę, ale ta marka daje nam gwarancję niezawodności. Dell ma też świetną gwarancję.
Co do podzespołów - spokojnie możesz wziąć i5 i 8 GB RAM. Przydałaby się też dedykowana grafika. Przynajmniej ja bym tak dzisiaj wybrał.
Ja mam za to 3 HP o ktorych dobrego slowa nie moge powidziec oprocz tego ze zazwyczaj dzialaja. Stare slawne pavilony z odklejajaca sie chipsetem od pasty, kiepskim chlodzeniem, dosc srednim wykonaniem i tka zlym ekranem ze nie mozna na to patrzec.
Za to wszystkie lenovo ktore mialem okazje miec czy ogladac byly przykladem dobrego wykonania.
To nie pozwala wyciagnac wnioskow dotyczacych producenta, ale konkretnego modelu/linii modeli. Wiekszosc osob ktore pisze ze core2Duo im wystarcza nie mialy okazji zobaczyc jaka jest roznica - moze zmienilyby zdanie ;)
Ja mam za to 3 HP o ktorych dobrego slowa nie moge powidziec oprocz tego ze zazwyczaj dzialaja. Stare slawne pavilony z odklejajaca sie chipsetem od pasty, kiepskim chlodzeniem, dosc srednim wykonaniem i tka zlym ekranem ze nie mozna na to patrzec.
Za to wszystkie lenovo ktore mialem okazje miec czy ogladac byly przykladem dobrego wykonania.
To nie pozwala wyciagnac wnioskow dotyczacych producenta, ale konkretnego modelu/linii modeli. Wiekszosc osob ktore pisze ze core2Duo im wystarcza nie mialy okazji zobaczyc jaka jest roznica - moze zmienilyby zdanie ;)
Widziałem wiele laptopów różnych producentów i rozmawiałem z wieloma osobami o ich doświadczeniach. Z tych rozmów mogę wywnioskować tylko jedno - tyle opinii na + lub - ilu użytkowników. Każdy używa swojego komputera na swój sposób - więc zużywają się one w inny sposób. Wygląd zewnętrzny i odciucia estetyczno-użytkowe to kwestia gustu i tutaj nie będę dywagował...
Od razu przypomina mi się moje ulubione powiedzenie: "Jak się dba, to się ma" :) To jest tak jak z samochodami - ja poruszam się Peugeotem Partnerem, którego wszyscy mi odradzali bo to "francuz". Mam go już 5 lat, przejechałem nim 115 tys km i jestem bardzo z niego zadowolony i ani myślę go zmieniać... Ale staram się dbać o auto... Mój znajomy kupił Toyotę i ciągle narzeka, bo to bo tamto... Ale jak widzę jak to auto jest użytkowane - szkoda gadać...
Co do flaków wewnątrz laptopów - nie miałem okazji pracować jeszcze na procesorach serii Core "i" i Win7 64 bit. Różnica jest zapewne spora. Ale to mnie nie dziwi...
Stach2008
02-11-2012, 09:43
ja mam HP Pawulona DV7 i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę, solidna jakość wykonania, bardzo dobre parametry. Oczywiście jego bolączką jak prawie każdego AMD jest praca na wysokich temperaturach...
~Mekano - wtrącę swoje 3 grosze :)
Posiadam lapsa HP Pavilion Dv5 - Core2Duo, 4GB Ram, Win7, GF 9600M GT. Kupiony 4 lata temu.
Jego bolączką jest chłodzenie w stresie... Na szczęście dobra podkładka chłodząca wystarcza...
Co do podzespołów - spokojnie możesz wziąć i5 i 8 GB RAM. Przydałaby się też dedykowana grafika. Przynajmniej ja bym tak dzisiaj wybrał.
Wiec tak, ja mam tez stare HP, ktory ma az 6 lat core2duo i 2gb ram i jak dla mnie nadaje sie tylko do przegladania Internetu..Ogolnie da sie zrobic na nim wszystko, no ale niestety troche to wolno trwa, a ze laptop to tylko dodatek do stacjonarnego, wiec nie uzywam go codziennie jako glowny i chce sobie odswiezyc na cos nowszego, co mi posluzy rowniez na te najblizsze pare lat, a ze problem w HP to jest jego chlodzenie i czesto w nocy jak chodzi, to potrafi dosc glosno chodzic, a ile to ja ladowarek do niego kupilam, to juz nie zlicze.. Nie wiem czy tak we wszystkich ladowanie jest rozwiazane, ze przy wejsciu sie czesto psuje czy nie.. wiec chyba sobie odpuszcze to HP..
Ogranicze sie do: Asus, Lenovo, Samsung, Toshiba i prawdopodobnie jednak i5 bo czytalam ze i7 ma wiecej redzeni i wiekszosc aplikacji i tak nie wykorzystuje tyle rdzeni, co sie sklada na to ze i7 bedzie wolniejsze od i5, dlatego raczej wezme i5, poza tym na razie i tak czytam i sie dowiaduje, mi sie nie spieszy..
Więc... maszynka przyjechała. Pierwsze co zrobiłem to oczywiście zajrzałem do środka - po prostu z czystej ciekawości :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/11/mb00035001-1.jpg
źródło (http://www.bla-art.pl/develop/mb00035001.jpg)
Pierwsze wrażenie z zewnątrz - obudowa jest DUŻA!!! :) Nie spodziewałem się, że będzie aż tak duża, ale jakoś się przyzwyczaję. Jakość wykonania obudowy po prostu rewelacyjna. Jest sztywna, fajnie pomalowana, miła w dotyku i bardzo mi się podoba :) To już jednak nie te same obudowy co 10 lat temu :)
Pierwsze uruchomienie trwało 7s :) Po czym ujrzałem pulpit Win 7 :) Jednak SSD jest faktycznie szybkie :) Szybkie podłączenie do internetu, aktualizacje systemu, instalacje oprogramowania i sprzęt jest już gotowy do działania. :)
Mam nadzieję, że posłuży długo...
Spory plus za ulozenie kabli - jest na prawde niezle jak na to co mozna zrobic z tymi kablami.
Spory plus za ulozenie kabli - jest na prawde niezle jak na to co mozna zrobic z tymi kablami.
Fachowcem nie jestem, ale też mi się wydaje, że ładnie to zrobili...
Jedynym mankamentem jaki odkryłem jest słaby zasięg karty Wi-Fi. Na laptaopie dowolnym miejscu w domu mam wszystkie "kreski", a tutaj raptem 2-3... Nie wiem - może inną kartę wstawić?
A jak z antena karty? gdzie jest?
Mam dwie anteny z tyłu komputera... Przykręcane i postawione na sztorc :)
No ładny jest :P przygarnąłbym skrzynkę i grafikę :P także wiesz, jak Ci się znudzi będziesz sprzedawał to daj znać :) Co do SSD, nie wiem od czego to zależy, wcześniej miałem OCZ Vertex Plus i start czystej siódemki trwał prawie 30s (na talerzowcu prawie minutę), a teraz na intelu startuje w kilka s max, a wyłącza się w 2-3s. Pewnie ten OCZ był taki dziad :)