Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ***
wojtek6308
22-04-2012, 10:03
Zapraszam :smile: .
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img718.imageshack.us/img718/2091/dsc1782t.jpg)
Dziękuję :-) .
motyw agrarny, często spotykany o fotografów profesjonalnych, którzy mają uzdolnienia malarskie i zamiast faktografii (np. street photo) wola impresje w rodzaju pofałdowanych pól z jednym drzewem. Odmianą tego rodzaju fotografii, jest fotografia nocna (często przenikająca się z astro-fotografią).
Tutaj mamy typowy minimal z nietypową obróbką kolorystyczną (na pewno nie jest to BW, ale w takim razie co to jest !?).
Obserwator oglądając to dzieło zauważy z pewnością jasność bijąca znad horyzontu, choć raczej nie jest to słońce. Charakterystyczne dla tej fotograficznej impresji są ciemne obszary po lewej i prawej stronie kadru, podczas gdy środek od góry do dołu jest jasny. Powoduje to odruchowe zawężanie oglądania fotografii do części środkowej wraz z samotnym drzewem.
Niestety, w przeciwieństwie do zdecydowanej większości tego rodzaju fotografii, w tym przypadku nie emanuje z niej spokój i szczęście, lecz jakiś niedopowiedziany niepokój. Być może te powodem są te ciemne obszary po bokach ?
Sebastianito
22-04-2012, 11:22
Jak dla mie kawal swietnej, przemyslanej fotografii! Obrobkowo jak i kadrowo jest naprawde dobrze! Jedno z lepszych zdjec jakie widzialem w tym miesiacu.
Pablo 77
22-04-2012, 11:29
Bardzo dobre foto w ciekawej tonacji :)
WoW... piekne, kawal swietnej fotografii, piekne swiatelko jest delikatnie i tajemniczo. Marzy mi sie podobny kadr, niestety nie moge namierzyc podobnej miejscowki, w moich okolicach.
Nikonozaur
22-04-2012, 13:50
Klasyczny kadr w bardzo mz trafionej tonacji.
jarekf34
22-04-2012, 17:50
Ciekawie to wygląda. Podoba mi się zarówno kadr jak i obróbka.
Wszystko leży jak należy i powiem więcej: bardzo mi się podoba :)
Klimat robi swoje! :D
Adam Majchrzak
22-04-2012, 18:41
Świetna praca, w ciekawej tonacji. Zatrzymuje na dłużej.
rewelacja... i tylko tyle na razie mogę powiedzieć...dawno nie było tak dobrego "pola" na forum...
Duże brawa. Świetna fotoGrafika.
Ode mnie było złoto ;-) Tym razem obróbkowo świetnie trafione :-)
Doskonałe w swej prostocie i tonacji!
Piękne jest. Surowość tego kadru przebija morawskie i toskańskie bajkowości.
ostrytux
22-04-2012, 23:53
Surowość tego kadru przebija morawskie i toskańskie bajkowości.
Ładnie to ująłeś w słowa :) ja chciałem coś podobnego napisać ale jakoś mi dosadniej wychodziło, wiec nic nie napisałem ;) :)
maniak666
22-04-2012, 23:57
BDB kadr w rewelacyjnej tonacji.
Gratulacje.
Jak dla mie kawal swietnej, przemyslanej fotografii! Obrobkowo jak i kadrowo jest naprawde dobrze! Jedno z lepszych zdjec jakie widzialem w tym miesiacu.
Tylko wypada sie podpisac .
wojtek6308
23-04-2012, 09:40
Bardzo dziękuję za odwiedziny i tak pozytywne komentarze :-D .
To moim skromnym zdaniem, jedna z najlepszych Twoich odsłon Wojtku :).
Wszystko tutaj gra i buczy :).
jacekz40
23-04-2012, 16:16
Bardzo ciekawa i nietypowa co do kolorów prezentacja :) ale fajnie to wyszło.
Świetna praca, gratuluję, jest klimat i coś więcej...
fajny klimacik i ciekawa tonacja.
wolnyslimak
24-04-2012, 17:58
Spokojna tonacja i kadr jak najbardziej się podoba. Duże TAK.
Henio Jawa
24-04-2012, 18:09
Mnie też się bardzo to zdjęcie podoba.
Moje oko rozpaczliwie próbuje uczepić się odrobiny zieleni u podstawy drzewa.
I chyba ta walka o wydobycie jej z przytłaczającego brązu powoduje, że wracam do niego któryś już raz.
Bardzo dobre zdjęcie.