Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Gra Masztów
Chcę z góry zaznaczyć, że architektura nie jest moim konikiem, raczej fotografuję z doskoku (czyli jak znajdzie się okazja).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-j_ODjoG7qPE/T460B6qBVDI/AAAAAAAAAdw/spitmW6ZuUk/s640/2012041703.jpg)
2pompony
20-04-2012, 12:39
Fajne niebo, takie trójkolorowe, naturalne.
camaxtli85
20-04-2012, 18:39
fotografia do przewodnika, artyzmu w Twojej pracy niestety nie ma
Nie wiem jakiego rodzaju artyzm mogłabym uzyskać z takiej fotografii. :-P Dziękuję za opinie.
Nie wiem jakiego rodzaju artyzm mogłabym uzyskać z takiej fotografii.
Z takiego obiektu. Zmiana perspektywy, z dołu. Z szerokiego kąta. Pobawić się kontrastem. Może czarno białe w bocznym świetle, choć się czasem przejada. Wleźć pod spód i w niebo. O różnych porach doby.
Można z tego wydobyć 'ahtystyczne' kadry.
To zdjęcie jest ok, w kategorii zdjęć które ja sobie nazywam 'informacyjnych' (ktoś powiedział "do folderu").
Wiesz, ja używałam 18-105, szerokiego kąta tu nie uzyskam. :mrgreen: Nie chodziło mi o uzyskanie artyzmu.
2pompony
21-04-2012, 18:42
Artyzmu nei uzyskuje się wyłącznie szerokim katem - choć w zasadzie artysta bez szerokiego kąt to d.pa nie artysta.
Artyzmu nei uzyskuje się wyłącznie szerokim katem - choć w zasadzie artysta bez szerokiego kąt to d.pa nie artysta.
...czyli jak ktoś nie ma rybiego oka, to już nie może się mianować dobrym fotografem?
Wiesz, ja używałam 18-105, szerokiego kąta tu nie uzyskam.
1. Osiemnaście to już całkiem szeroko jest (przeliczeniowe 27mm, wiele pokoleń fotografów uważało taki szeroki za wystarczający)
2. Szeroki to niekoniecznie ultra-szeroki (UWA)
3. Do do artyzmu. Posiadanie UWA nikogo nie czyni artystą. ;)
Fotografia jest specyficzną sztuką, gdzie artyzmem jest podobnie jak w plastyce przekształcenie rzeczywistości, ale i jej własny sposób przez coś co można nazwać "wrażliwością fotograficzną" czyli wychwycenie czegoś, co większość nie dostrzega.
2pompony
21-04-2012, 20:19
Oczywiście, jak się nie rozpoznaje ironii czy żartów sytuacyjnych, życie staje się ciężkie. Tak ciężkie, jak życie artysty bez szerokiego kąta.
Fota typowo turystyczna.
Z takiej fotografi artyzmu nie uzyskasz, tak jak Jacek pisze musisz pokombinować, nie jest prosto tam zrobić interesujące foto
...czyli jak ktoś nie ma rybiego oka, to już nie może się mianować dobrym fotografem?
Czy szeroki kąt to od razu rybie oko ?
Oczywiście, jak się nie rozpoznaje ironii czy żartów sytuacyjnych, życie staje się ciężkie. Tak ciężkie, jak życie artysty bez szerokiego kąta.
Wiesz... Ciężko mi się domyślić, kiedy ktoś ma na myśli ironii, bo żadne słowo w Twojej wypowiedzi na to nie świadczyło, odebrałam to po prostu jako niemiły komentarz. :???: Równie dobrze mogę sobie sama dorabiać ideeologie do postów, ale chyba nie o to chodzi.
JacekCz, jakbym robiła na 18mm to by nie wyszło zbyt fajnie, chyba, że bym podeszła naprawdę blisko... :smile: Nie wiem jakie obiektywy kwalifikuje się jako "szerokokątne" poza rybim okiem. Czy mogę pod to podpiąć swoje 35 1.8 na DX?
2pompony
21-04-2012, 21:02
Wiesz... Ciężko mi się domyślić, kiedy ktoś ma na myśli ironii, bo żadne słowo w Twojej wypowiedzi na to nie świadczyło, odebrałam to po prostu jako niemiły komentarz. :???: Równie dobrze mogę sobie sama dorabiać ideeologie do postów, ale chyba nie o to chodzi.
Sorry, naprawdę ciężko się było domyslić? Naprawdę uwierzyłaś, że na poważnie mówię, że artystę poznaje się po posiadaniu szerokiego kąta? Wzięłaś moje słowa dosłownie, bo uważasz, że posiadanie bądź nieposiadanie jakiegoś przedmiotu świadczy o czyimś artyźmie? Sądzisz, że na serio twierdzę, że kupno jakiegoś przedmiotu zrobi z kogoś artystę?
Własnym oczom nei wierzę, poważnie. Widzę, że w Twoich wątkach chyba przestanę się wypowiadać.
Lia, 35 na DX odpowiada 50mm na FX więc szeroko to nie będzie, jednemu 28mm wystarczy innemu 14mm będzie za mało
Tak, bo nie jestem pro, jak już podkreślałam. Fotografia to tylko moje hobby. Nie chce mi się rozwijać tematu, bo to bez sensu. Nie będę się Tobie tłumaczyć. :roll: Zauważyłam, że w wielu postach jesteś zgryźliwy, nikt nie zmusza Cię do komentowania moich wątków. Oszczędzisz sobie nerwów, zdziwień i szoków. :mrgreen:
darko, a 18 na DX? Nie zamierzam kupować niczego "szerszego", bo nie w tym mój kierunek zainteresowań.
darko, a 18 na DX? Nie zamierzam kupować niczego "szerszego", bo nie w tym mój kierunek zainteresowań.
jeżeli Ci 18 mm wystarcza to w czym problem? Nie ma się co przejmować tylko wykorzystać to co się posiada, ja bym się raczej nie skupiał teraz nad szkiełkiem tylko nad techniczną stroną i kadrowaniem.
Okej. :-) Dzięki. Wykorzystuję to co mam i jestem zadowolona, ale co poradzić jak piszą, że lepiej by się sprawdziło takie a takie szkło?
... ale co poradzić jak piszą, że lepiej by się sprawdziło takie a takie szkło?
Fajnie mieć całą szklarnie słoiczków ale kogo na to stać?
nic nie poradzisz, skoro masz takie szkło a nie inne
Okej. :-) Dzięki. Wykorzystuję to co mam i jestem zadowolona, ale co poradzić jak piszą, że lepiej by się sprawdziło takie a takie szkło?
Przekręcić ten co masz na numerek '18', podejść bliżej, pokombinować, może plecki trzeba zgiąć, przykucnąć, zachwycić się. Twórczość jest w głowie, nie w sklepie z obiektywami.