Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Był sobie ptak
Kolejna zwierzęca seria. :-)
1
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-v1RCFa-GHSo/T4svE_bxneI/AAAAAAAAAcg/KZtKPiP1-Vs/s800/2012041501.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-F2I-zZYenaI/T4svF817HbI/AAAAAAAAAco/iXOTXOtfRiM/s800/2012041502.jpg)
Z całego tego setu ,,kupuję" jedynie prawy dolny róg :D
Prosiłabym o konkretne uwagi co się podoba/nie, bo inaczej nie wiem co jest źle, w jakim kierunku iść... Jak pisałam w pierwszym założonym temacie, szukam nie poklasku czy komentarzy, tylko konstruktywnej krytyki, a Twoja niestety do takich nie należy. ;-)
Jedynka - tło mało ciekawe, zabałaganione, żeby nie powiedzieć paskudne. Za mało luzu z przodu ptaka i niepotrzebna wolna przestrzeń z tyłu, czyli kadrowanie. Zieleń jakaś nienaturalna.
Dwójka - to samo co w jedynce + te patyki zupełnie rozkładają główny, tytułowy motyw.
To są moje uwagi z którymi nie musisz się liczyć. Myślę, że inni napiszą więcej.
Właśnie chodziło mi o pokazanie w dwójce ptaka za patykami. :-D Wydawał mi się intrygujący.
Zdjęcia robiłam 18-105, więc nie sądzę, by dało się tło pokazać lepiej, chyba, że chodzi Tobie o obróbkę? No i o co chodzi z luzem (nie znam tego określenia)?
Dziękuję za opinię. ;-)
maileooo
15-04-2012, 23:25
Po pierwsze otoczenie, budynki kompletnie psują zdjęcia zwierząt. Po drugie to kadry... ciaśniej jeśli się da, a jeśli nie to cropy. Nie w ostrym świetle - to taka moja sugestia - przynajmniej takie ptaki (kolorystyka). Po trzecie to ciekawsze ujęcia, bo masz tu 2 takie same tylko w różnych miejscach, pewnie niedaleko siebie. Fotografia ptaków nie polega na pstrykaniu fotek ile się da, tylko na pokazaniu ich w ciekawych ujęciach, różnych ruchach skrzydłami, otwarcie dzioba itp. A tu masz zdjęcia statyczne, nic się nie dzieje. Ptak jest piękny jak jest żywy :D Jest dużo stron gdzie możesz podpatrzeć jak to robią zawodowcy, no ale tu niestety jest potrzebna kasa na sprzęt, żeby szybko 'strzelać'. Idź gdzieś, gdzie jest spokój i dzicz, najlepiej bagna lub jakieś rozlewisko ;) To takie moje zdanie, może coś Ci pomogło, może nie, sama ocenisz :>
Rozumiem, czyli kompletnie pozbyć się tła, tak żeby przedstawić jako motyw główny samo zwierzę.
No to zdjęcie było zrobione przypadkiem, bo akurat opuszczałam uczelnię. ;-) Niestety, raczej mam za wolny sprzęt na wymienione "kłapanie dziobem", dziś nawet miałam okazję ustrzelić ziewającego kociaka, ale to sekunda-dwie na shota.
Poddać się w takim razie z taką fotografią? Bo nie oszukujmy się, moim 18-105 czy nawet 35 1.8 nie zrobię cudów w tej dziedzinie...
Prosiłabym o konkretne uwagi co się podoba/nie, bo inaczej nie wiem co jest źle, w jakim kierunku iść... Jak pisałam w pierwszym założonym temacie, szukam nie poklasku czy komentarzy, tylko konstruktywnej krytyki, a Twoja niestety do takich nie należy. ;-)
OK :D
1 - odrzucam sprawy sprzętowe - sprzęt masz jaki masz.
2 - ,,obrazujesz" ptaka czy robisz reportaż przyrodniczy o ptaku ? - twoje zdjęcia to ani 1, ani 2 :D
3 - jeżeli chciałaś pokazać ptak to w tle dzieje się zbyt dużo i nie ciekawie w dodatku ptaszor ,,wychodzi" ci z kadru jeżeli to ma być reportaż to o czym - jaki jest przekaz tych zdjęć ?
4 - 2/ przekaz zdjęcia / już w ogóle nie jest dla mnie zrozumiała i tak jak na jedynce ciężar zdjęcia jest na prawą stronę w dodatku poziom się wali
5 - generalnie na obu zdjęciach zła perspektywa fotografowanego ptaka fatalna GO / głębia ostrości/, zdjęcia wykonane o w kiepskim płaskim i mało plastycznym oświetleniu
6 - pomijam sprawy obróbki i sprzętu bo to moim zdaniem nie ten etap - sorki :D
Wytrzymaj z nami 2 lata i będzie ok :D Oczywiście zamieszczając swoje produkcje i nie zrażając się ostra i obcesową krytyką :D
pozdrawiam
Mariusz
PS - podstawy fotografii to tylko ok 50 000 zdjęć i morze czasu spędzone na Forum a potem to juz tylko z górki - zapraszamy :D
maileooo
15-04-2012, 23:45
Głównym tematem zdjęcia powinno być samo zwierze, mówimy tu głównie o ptakach, ale nie tylko. Jak jest mała głębia ostrości to jest super, ale takie to na 2.8 i supertele. Ja też dopiero zaczynam przygodę ze zwierzyną, ale już trochę o niej wiem, bo czytam i mój kumpel się tym zajmuje. Ja bym się nie poddawał na Twoim miejscu ;) Robiłbym wszystko co w mojej mocy, żeby wychodziło coraz lepiej. Możesz popatrzeć najpierw za jakimś tańszym tele jeśli masz kase, w tedy stwierdzisz, czy to Cię ciągnie, bo nie jest to łatwa dziedzina, a wręcz trudna. Siedzi się godzinami, a raczej leży na trawie pod przykryciem, tu trzeba cierpliwości (mówię teraz, gdybyś chciała robić zdjęcia takie już na serio). Ja też miałem na początku 35mm i mogłem sobie pomarzyć o tej dziedzinie. Po jakimś czasie uzbierałem pieniądze i kupiłem 70-200, co i tak jest za mało jak na ptaki. Na razie robiłem tylko zdjęcia koni, a to też zwierz :D I jestem zadowolony, mnie ta dziedzina po prostu interesuje i będę szedł również w tym kierunku ;) No niestety tu wszystko zależy głównie od (drogiego) sprzętu :/
Nie można się poddawać, tylko walką można osiągnąć to co się chce ;)
Kadr jest jaki jest, bo ostatnio rzuciło mi się na złoty podział. Zauważyłam, że moje zdjęcia to głównie kadr na centrum i stwierdziłam, że co szkodzi spróbować inaczej.
Razza, na forum siedzę od półtora roku i sporo przeglądam, ale samym przeglądaniem się więcej nowego nie nauczę. Fotografia to moje hobby, nie zawód. Bynajmniej nie wiążę z nią swojej kariery, traktuję jako dorabianie. No i kręci mnie raczej fotografia reklamowa/gastronomia, co widać na mojej stronie - aczkolwiek chciałabym również podszlifować umiejętności w innych dziedzinach. Dlatego zamieściłam te zdjęcia. Jak napisałam, sprzęt mam jaki mam i nie chodzi o perfekcyjnie ujęcie ptaka, bo zdaję sobie sprawę, że są tu na forum ludzie z o wiele lepszym szkłem, które pokazuje naprawdę świetne ujęcia. Chodzi mi raczej o wykorzystanie swojego 18-105 na tyle, na ile się da, do takiej codziennej fotografii. Wskazówki typu kadr/kolory/poziomy/itp. są jak najbardziej na miejscu. Mogłam bardziej posiekać obróbkę, ale postawiłam na naturalność, czyli kontrast i nasycenie. Nie chciałam przedobrzyć.
maileooo, nie planuję zajmować się ptakami na serio, co napisałam w akapicie wyżej. Po prostu chcę dobrze uwieczniać takie chwile.
Dziękuję za konkrety. :-) To zawsze lekcja na przyszłość.
maileooo
16-04-2012, 00:04
Rozumiem :) No bo z tym że tak powiem KITEM to niezbyt w tej dziedzinie (lekko mówiąc), bo przy ogniskowej 105mm masz światło 5.6, a to jest bardzo, bardzo ciemne i nieciekawa głębia :/ Zdjęcia robić możesz tak sobie, uczyć się, pewnie będzie Ci to wychodziło coraz lepiej jeśli chodzi o umiejętności, a nie sprzęt. I tu widać, że gastronomia jest Twoją silną stroną, bo zdjęcia msza super jak dla mnie ;)
No faktycznie, to światło na 105 jest trochę... słabe, lekko ujmując. :-P Dziękuję! Myślę, że tyle w temacie mi wystarczy, dostałam opinie, jakich oczekiwałam. ;-)
maileooo
16-04-2012, 00:09
Cieszę się, że mogłem pomóc :) Pozdrawiam
P.S. Czekam na więcej fotek reklamowych na fejsie ;D
Głównym tematem zdjęcia powinno być samo zwierze, mówimy tu głównie o ptakach, ale nie tylko. Jak jest mała głębia ostrości to jest super, ale takie to na 2.8 i supertele. Ja też dopiero zaczynam przygodę ze zwierzyną, ale już trochę o niej wiem, bo czytam i mój kumpel się tym zajmuje. Ja bym się nie poddawał na Twoim miejscu ;) Robiłbym wszystko co w mojej mocy, żeby wychodziło coraz lepiej. Możesz popatrzeć najpierw za jakimś tańszym tele jeśli masz kase, w tedy stwierdzisz, czy to Cię ciągnie, bo nie jest to łatwa dziedzina, a wręcz trudna. Siedzi się godzinami, a raczej leży na trawie pod przykryciem, tu trzeba cierpliwości (mówię teraz, gdybyś chciała robić zdjęcia takie już na serio). Ja też miałem na początku 35mm i mogłem sobie pomarzyć o tej dziedzinie. Po jakimś czasie uzbierałem pieniądze i kupiłem 70-200, co i tak jest za mało jak na ptaki. Na razie robiłem tylko zdjęcia koni, a to też zwierz :D I jestem zadowolony, mnie ta dziedzina po prostu interesuje i będę szedł również w tym kierunku ;) No niestety tu wszystko zależy głównie od (drogiego) sprzętu :/
Nie można się poddawać, tylko walką można osiągnąć to co się chce ;)
Bardzo ładnie i rzetelnie aspekty fotografii przyrodniczej i jej nauki Kolega Maileooo ujął :D Tak najważniejsza jest cierpliwość, chęć uczenia się od innych przez długi okres czasu, sprzętu niestety drogiego sprzętu, z czasem kosztownych wyjazdów żeby sfotografować wymarzonego ptaka, zgłębiania technik obróbkowych i technik jak się zbliżyć do obiektu fotografowanego /ptaka/ aby udane zdjęcie wogóle było możliwe :D W końcu zwykłej siły fizycznej gdyż zestaw sprzętu ptasiarskiego to jest waga ok 15-20 kg wraz ze sprzętem pomocniczym i maskującym. Dla tego kobiety fotografujące przyrodę sa tak nielicznie w szerokiej braci fotografów przyrody - ale są wyjątki :D
Tak samo jak powiedział mój mężczyzna, kiedy rozmawialiśmy po raz pierwszy... "Kobieta lubiąca SF to skarb". :-P W sumie to nas połączyło (pomijając wiele innych aspektów, które doszły później)...